Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 575
  • 366
  •   1
Отговори
# 255
  • Мнения: 1 167
Да, доста хора има, които квасят с Активия, включително баби разни. Логиката е да я има Бифидус.
А дали наистина ги има тия Бифидус , може ли по някакъв начин да се разбере?

# 256
  • Мнения: 197
 На мен ми се отвори възможност сама да си квася домашно прясно мляко /проверено, направо от мандрата на едно малко стопанство/. Сега ми се иска и закваската да си я купя от някъде, но не разбирам и не знам на каква точно да се спра, нито от къде да я взема. Някой може ли да помогне с мнение, или информация?

# 257
  • Мнения: 578
http://www.lbbulgaricum.bg/bg/forus.php?m=1&s=3  Това в случай,че държите да си закупите закваска за мляко.

А в първата страница на темата авторката подробно е разяснила как точно става подквасването на мляко, като за закваска се ползва малко кисело мляко.

# 258
  • Мнения: 197
 Квасила съм кисело мляко много дълго време. Скоро не го бях правила, защото нямаше вече от къде да взимам проверено, домашно, прясно мляко. Сега отново ще почвам да си квася сама. Но не искам да бъде с мляко от магазина а с жива закваска купена от някъде. Честно си признавам, че на реклами и етикети вече не вярвам, както преди. От тази тема разбирам колко много са бактериите, които могат да подквасят едно мляко. Тук вече започвам да се чудя кой е най-добрият избор.

# 259
  • sofia
  • Мнения: 8 957
Прочетох всичко.Страхотна и много полезна тема.
Благодаря на всички споделили опита си  bouquet
Имам един въпрос.Четох,че за да се сгъсти повече млякото,може да се сложи много малко мая за сирене.Някой пробвал ли е?
Свекърва ми така правеше лятото, като подквасваше козето мляко..
Обаче в един момент започва да се засирват местата, където е попаднало от маята, и става нешо като катък Simple Smile Готино е!
За да не стане на кътък, на един буркан 600-800мл - 1, мах 2 капки мая. Това за козе го прилага и моята свекърва.

# 260
  • Мнения: 4 753
Като резултати от изследвания е посочено, че с възрастта числеността на Бифидобактериите в червата намалява, което вероятно е свързано и с по-малката /или никаква/ консумация на мляко от възрастните индивиди, както и с употребата на различни медикаменти и антибиотици.

Точно тази част ме интересува... До колкото ми е известно, в бебетата и малките деца е открита Bifidobacterium bifidum, но не знам разликата между нея и B. animalis (която се използва в Данон)... Освен това, не е ясно защо Бифидобактериите в човешкия организъм намаляват след определена възраст и ако това е естествен процес, дали въобще е нужно да се приемат допълнително!?!   newsm78

# 261
  • Мнения: 389
Прочетох всичко.Страхотна и много полезна тема.
Благодаря на всички споделили опита си  bouquet
Имам един въпрос.Четох,че за да се сгъсти повече млякото,може да се сложи много малко мая за сирене.Някой пробвал ли е?
Свекърва ми така правеше лятото, като подквасваше козето мляко..
Обаче в един момент започва да се засирват местата, където е попаднало от маята, и става нешо като катък Simple Smile Готино е!
За да не стане на кътък, на един буркан 600-800мл - 1, мах 2 капки мая. Това за козе го прилага и моята свекърва.

Благодаря и на двете за отговорите.
М/у другото тъй като и аз не обичам да има буци в млякото успях да го направя гладко,като купешкото.Като изтина и стана време за квасене махнах каймака.В буркана първо сложих 1с.л. закваска и я разбих хубаво като айран.След това сипах малко от прясното мляко и разбърках отново хубаво.После сипах останалото мляко и пак разбърках.Квасих млякото 4ч. и 30 мин.
Страхотно мляко стана.А с каймака съм решила да правя масло.

# 262
  • софия
  • Мнения: 25 909
...А с каймака съм решила да правя масло.
Как се прави масло?

# 263
mmmm  Wink 3.6% elena e mn dobro emala na mandrata da prodaljava v sshtia duh i mn mn ospehi na pazara  Peace  Peace  Peace

# 264
  • Мнения: 389

Все още не съм правила,но оттук взех инфо.Лесно изглежда.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=375267.0;topicseen

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 10:38 от greta.kr

# 265
 6te se iznenadate li ako vi kaja 4e klasi4esko BKM(balgarsko kiselo mlqko)  na pazara ve4e nqma.Na pove4eto kofi4ki pi6e kiselo mlqko, koeto gi osvobojdava ot standarta, koito vsa6tnost ne deistva.
Ot kogato BG stana 4len na EC deistvat t.n. REGLAMENTI tam sa poso4eni drugi ne6ta za razlika ot bds-to po prostata pri4ina 4e v evropa nqmat takova km. V sledstvie reglamenta nqma ni6to ob6to sas bds-to
Trainostta na km-to se dalji na : higiena na vsi4ki tehnologi4ni operacii ot priemaneto na mlqkoto do zatvarjneto na kofi4kata(pri doma6ni usloviq badete sigurni 4e ne e takava kato vav nqkoi mandri), zakvaskata e sledva6ta po vajnost-mikrobiologi4na 4estota; saotno6enie na l.b. kam s.t.,  kato pri klasi4eskata tehnologiq be6e 1 : 3 za s.t. a sega e  1:10 daje i nagore za s.t.; proizhod na samite 6tamove, t.e. koq firma gi e proizvela(v BG e samo edna firmata koqto proizvejda zakvaski-"LB"  i daje nqkoi 6tamove samo gi preprodavat ot evropa-taka e po-evtino) masovo se vnasqt ot France, Switzerland i drugi mo6ti farmacefti4ni i mikrobiologi4ni proizvoditeli
pove4eto takiva zakvaski sa delo na gennoto injenerstvo-t.e. ne sa kato tezi na selo deto babite kvasqt. Skapite  zakvaski producirat polizaharidi i dr. ve6testva.
za bifibus esen... na danon-tova e nai golqmata izmislica na BG pazara za6toto tezi bakterii mn. trudno sa kultivirat i pak se namesva gennoto ingenerstvo za da gi modificira po tqhno jelanie, koeto ima mnogo ob6to i s trainostta.
na BG pazara ima produkti na koiti pi6e "balgarsko kiselo mlqko" ili "balgarski iogurt" koeto razbira se ne e vqrno.
za t.n. dobavki, aditivi i pro4ee  v po4ti vsi4ki mandri vlagat po ne6to kato v pove4eto slu4ei tova neto e suho mlqko(nqma lo6o) koeto povi6ava suhoto ve6testvo, sgastqva konsistenciqta i v zavisimost ot markata pridava leko sladnikav privkus, oba4e ne go pi6e na opakovkata.Vlagat se i gr. ve6testva-hidokoloidi, polizaharidi,(zadarjat zvika i pridavat stegnata konsistenciq) na gotoviq rpodukt no ne i ni6este(samo sa eksperimentirali) sega mn. malko hora znaqt kava e formulata na ve6testvata koito se vlagat.
 
Do kolkoto za vereqta koqto ne se e zakvasila moje da e imalo nqkakav inhibitor koito ne pozvolqva na tvoqta zakvaska da se razvie, moje da e drugo-4asten slu4ei

Temperaturata na zakvasvane  e mn. vajna za6toto l.b. e mn. 4uvstvitelin na temperaturi nad 50 gradusa a s.t. e 4uvstvitelin na  temperaturi pod 40 gradusa t.e optimum e 45 za klasi4esko BKM(zavisi ot oburudvaneto i jelanite celi)

Kogato v mlqkoto se vloji sire6ten enzim(maq) osven zakvaskata tova ve4e ne e kiselomle4en produkt a nesto savsem drugo.
 
 Pokazatelite na k.m. koito mogat da se izsledvat s tradicionite metodi sa: kiselinnost(gradusi T), maslenost(%), suho ve6testvo(%), SBO( suh bezmaslen ostatak) polu4ava se kato ot suhoto ve6testvo izvadim  maslenosta
 v %, nai vajniq mikrobiologi4en analiz  za BKM e broi KFE(kolonii formira6ti edinici) t.e jivi kletki v 1 ml. Obiknovenno osven zakvaskata drugite mikroorganizmi koito se sre6tat no ne sa jelani sa plesenite i drojdite,  nqkoi ot plisenite sa zabelqzvat sas ne vaorajeno oko, a na drojdite daljim brajdiviq(alkoholi i dr.) privkus na razvaleno km.Kato pove4eto ot tqh ne sa bolesvotvorni, no ne sa i polezni.



ako i ma ne6to pitaite.

# 266
  • густо майна Филибето
  • Мнения: 8 544
Ох, сигурно е интересно инфото, но много ми е трудно да чета латиница, особено в дълъг постинг.

Аз си продължавам с Елена 3,6%, наистина го купувам киселичко, домашното мляко също бързо вкисва, но добива вкуса на истинско кисело и си го харесваме такова. С другите марки  ми става резливо като боза с времето.

Що се отнася до бифидус, ефекта е лесно изхождане, съдя по разни специални каши, с които съм хранила децата при нужда. Пробиотиците по принцип помагат да се възстанови баланса между вредни и полезни бактерии в червата и намалява вредното въздействие на антибиотици и др. вредни вещества.

За масло не зная как точно се прави, но се запознах преди години с жена, която си живееше в планината и си произвеждаше всичко, та от нея знам, че подквасват мляко, изсипват го в една стара пералня(от най-старите кръгли) и въртят докато се избие маслото.

Опитвала съм да правя кашкавал от пресякло ми се мляко, ами не стана Sad Стоеше си тричав и се делеше дори и след периода, отреден за узряване.

# 267
  • Мнения: 389
Аз си продължавам с Елена 3,6%, наистина го купувам киселичко, домашното мляко също бързо вкисва, но добива вкуса на истинско кисело и си го харесваме такова. С другите марки  ми става резливо като боза с времето.

Като заквасиш млякото веднъж,после не взимаш ли закваска от твоето мляко?

# 268
  • Мнения: 43
Моя съседка слагаше каймак в буркан и го клатеше, клатеше / не знам колко време / докато избиеше масло.

# 269
  • София
  • Мнения: 9 903
Аз си продължавам с Елена 3,6%, наистина го купувам киселичко, домашното мляко също бързо вкисва, но добива вкуса на истинско кисело и си го харесваме такова. С другите марки  ми става резливо като боза с времето.

Като заквасиш млякото веднъж,после не взимаш ли закваска от твоето мляко?
Аз имам въпрос по този повод.Заквасявам мляко повече от година вече.Става хубаво много-гъсто и леко кисело.Ползвам основно Боженци за подкваса.Обаче ако си ползвам моето кисело мляко за подкваса някак не се получава така добре.Пак е хубаво,но не е така гъсто.Що така?

Общи условия

Активация на акаунт