какво правите с Китайско зеле?

  • 37 950
  • 49
  •   1
Отговори
  • Мнения: 930
За втори път вземем китайско зеле , но незнам как да го направя Thinking
върви ли му да сваря яйца и да ги сложа в салатата? или някакви други варианти

предният път само така го нарязах и му сложих подправки Thinking

# 1
  • Мнения: 1 312
Ние вземаме доста често,правя го на салата с зехтин и оцет,като зелените салатки.
По друг начин не съм пробвала,ще ми е интересно да науча и други рецепти

# 2
  • Мнения: 5 001
Китайското зеле е много крехко и аз го използвам за салати...

*Нарязано на тънки лентички,краставици,копър,1 скилидка пресован чесън.Залята с олио,сол, оцет.

*Китайско зеле(пак на тънки лентички),моркови,копър,скилидка чесън(може да се добави и царевица).Залята с олио и оцет и поръсена със попрепечен сусам на сух тиган.

*Китайско зеле,краставици,домати,магданоз.Залята с дресинг от кисело мляко+1 скилидка чесън,олио,оцет...

# 3
  • Мнения: 24
Аз го приготвям по следния начин:с прясна краставичка , риба тон и дресинг от лимон и зехтин

# 4
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Правя и аз салати както с обикновено зеле, въпрос на фантазия е.

# 5
  • София
  • Мнения: 4 294
Една лесна и вкусна салата - китайско зеле, краставица, рулца от раци, царевица и всичко объркано хубаво с майонеза и сол на вкус.

# 6
  • Мнения: 22 867
Чудесни салатки стават от него, а аз изяждам половината на зелено, докато правя салатата........ Embarassed

# 7
  • Мнения: 2 926
Аз го ползвам само за салата

# 8
  • Мнения: 2 821
Салата - зелето, сурови гъби, царевица, дресинг.

# 9
  • Мнения: 1 906
Извинявам се за въпроса, но китайско зеле и зеле "Айсберг" едно и също ли е  Embarassed  Embarassed  Embarassed ?

# 10
  • Мнения: 1 197
Извинявам се за въпроса, но китайско зеле и зеле "Айсберг" едно и също ли е  Embarassed  Embarassed  Embarassed ?
Мисля че да.И аз го ползвам само за салата.

# 11
  • Мнения: 22 867
Аз имам предвид ето това зеле, него знам като китайско -

а това - го знам като салата Айсберг, но не съм сигурна, че съм права на 100%. И в темата за италианската кухня е дадено като салата.

# 12
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
labrex е права - продълговатото зеле е така нареченото китайско (или още по-точно пекингско зеле), а салата Айсберг е кръгла.

Първото използвам в почти всички видове салати, но най-обичана от децата ми е една измислена салата с паста. Става дори за сърми, но дебелата част трябва да се начука.

Салата айсберг ползвам като маруля (тук марулята не се среща често) - правя заливка с зехтин, лимон. сок и сол или с кисело мляко и чесън.  Но и в слата с домати и краставици съм я ползвала. Въобще приложението е универсално.

# 13
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
китайското зеле и айсберга са различни неща... Peace

аз ползвам китайското зеле за салати, приготвени като с нормално зеле.
зелената част на листото ползвам и за супи - на тънки лентички добавям 1-2 мин. преди да махна супата.
бялата част на тънки лентички добавям към ястия в уока - тук вече има много варианти... Wink

от известно време сме полудели по корейско  люто кисело зеле кимчи, което се прави с китайското зеле и основно така го консумираме Mr. Green

# 14
  • София
  • Мнения: 117
Аз освен салата друго не правя   chef

# 15
  • София
  • Мнения: 4 294
Извинявам се за въпроса, но китайско зеле и зеле "Айсберг" едно и също ли е  Embarassed  Embarassed  Embarassed ?

 Naughty

# 16
  • София
  • Мнения: 256
Аз правя "зимна" салата със зеле, настъргани моркови, ряпа и червено цвекло, праз нарязан на тънки ивички (може да се добави и целина, хрян и др. подобни)
Друг вариант е със зеле, краставица, чушка "сиврия",праз, морков

# 17
  • Мнения: 1 906
Благодаря за отговорите   bouquet

# 18
  • София
  • Мнения: 232
Китайското зеле го ядем на салата, в повечето случаи с риба тон (може и с царевичка). Много го обичам! А айсберга, след като е нарязан и овкусен с зехтин или олио и лимонов сок го сервирам в дъбока чиния върху нарязани на кубчета домати и върху всичко това - топка млечна салата, поръсена с орехи...  Party Това е любимата ни салата!  Heart Eyes

# 19
  • Мнения: 2 382
Вчера импровизирах и се получи страхотна салата.
Ситно нарязано китайско зале, царевица,червен боб от консерва, малко пушени гърди, сок на един лимон и 2-3 лъжици майонеза.

# 20
  • Мнения: 765
И аз правя салатка-накъсвам на едро, добавям резенчета домат, маслини и зехтин и подправям със сол.

# 21
  • Мнения: 930
благодаря ви момичета Hug

# 22
  • София
  • Мнения: 4 141
На нас най – ни харесва нарязано с домати , една краставица, моркови овкусено със сол, олио, оцет и поръсено със запечен сусам , ако имаш и китайски гъбки и соеви кълнове си става точно Китайска салата. Само предполагам , че и подправките трябва да са други за да е по - автентичен вкуса 

# 23
  • Countryside
  • Мнения: 11 628
На салати главно. Харесва ми, че няма специфичен аромат и може да се комбинира буквало със всичко
- с домати и краставици на ситно, може да се сложат и пресни крутони
- с моркови и риба тон или домати и риба тон, маслинки също подхождат
- с моркови, синьо сирене и орехи

# 24
  • Мнения: 223
освен за съставка в различни салати, го слагам и в зеленчукови супи и го задушавам с оцет Балсамик за гарнитура към различни печени меса

# 25
  • Мнения: 27 524
Само на салата, готвено не ства, опитах  Mr. Green
Върви му яйце, да, то си е между маруля и зеле  Peace

# 26
  • Мнения: 2 439
Използвам го за канапе на салата от сирене /поне три вида/ и орехови ядки.

# 27
  • София
  • Мнения: 3 816
И за кисело не става, опитах и го хвърлих.  Mr. Green Само за салата го ползвам. Peace

# 28
  • Мнения: 3 695
на салатка го правим - много е крехко и вкусно  Peace

# 29
  • Мнения: 321
Извинявам се за въпроса, но китайско зеле и зеле "Айсберг" едно и също ли е  Embarassed  Embarassed  Embarassed ?
Става кисело зеле от него. Китайкото  кисело зеле ким-чи се прави именно с това зеле,малко лук ит.н. С тава бързо ,заради финната си структура и мното вкусно
 Naughty

Последна редакция: чт, 29 яну 2009, 23:17 от чушчица

# 30
  • Мнения: 37
На салатка с риба тон, царевица, може крутони, зехтин и балсамико. Иначе си спомням, че майка ми е правила няколко пъти обикновено зеле(цялата глава) във фолио във фурната с малко масло, увиваш го и се пече. Става много интересно, меко и вкусно. Не съм пробвала с китайско, но мисля, че то също може да стане по този начин. Simple Smile

# 31
  • Мнения: 491
Много го обичам с домати, сирене и заквасена сметана +зехтин. Майка ми го нарича буламач, но аз много си го харесвам  Laughing Laughing Laughing

# 32
  • Мнения: 930
Много го обичам с домати, сирене и заквасена сметана +зехтин. Майка ми го нарича буламач, но аз много си го харесвам  Laughing Laughing Laughing


ще го опитам Blush, аз обичам експериментите Mr. Green

# 33
  • Мнения: 2 110
Само за салата го ползвам, може ако имам подръка да добавя настъргано червено цвекло и/или моркови ! Малко го побългарявам !

# 34
  • Мнения: 99
Само салата правя от него, с моркови магданоз, зехтин и балсамов оцет, друго не съм пробвала.

# 35
От много години правя салата от китайско зеле, в която прибавям само обелена и нарязана на кубчета ябълка. Подправям със зехтин, сол и малко оцет.  

# 36
  • Мнения: 104
И вкъщи го използваме само за салата - нарязано на тънки ивици и объркано с намачкан сварен картоф, майонеза, сол и чубрица  Peace

# 37
  • Варна
  • Мнения: 103
Чудесно е за салата. Освен това и не е скъпо.От известно време го има и в Кауфланд за 89 ст./кг. и средна глава излиза около 60 ст.

Имаме две любими салати вкъщи с китайско зеле:

Вариант 1 - Китайско зеле ,червена чушка , зелена чушка , царевица , цвекло , зелени подправки + Маги Унисос

Вариант 2 - Китайско зеле , царевица , Рулца от раци ,маслини , копър , Маги Унисос

# 38
  • София
  • Мнения: 1 202
Салата -  китайско зеле, ситно нарязан домат, сусам /запечен на тефлонов тиган, без мазнина/, малко зехтин и оцет.   chef

# 39
  • Мнения: 1 054
И аз правя салата тип "буломач" Simple Smile Китайското зеле (правила съм я и с обикновено и със салата Айсберг), доматки, краставици, соев сос, зехтин, оцет и сусам... От тук нататък съм слагала и зелени маслини, царевица, моркови...
Ползвам китайско зеле и за обикновена салата зеле и моркови.
Правила съм и китайско зеле с моркови и майонеза... Абе вместо обикновено зеле си го ползвам във всички салатки.  Peace

# 40
  • Мнения: 19
Аз от китайско зеле правя салати (добавям настъргани моркови, краставица, репички) и такива неща:

# 41
  • Мнения: 571
Не видях някой да е написал моята рецепта за салата от китайско зеле  Simple Smile
Аз го накъсвам и добавям кубчета авокадо, синьо сирене и ивички морков.
Овкусявам със зехтин и оцет и сол ... и да ви е сладко!

# 42
  • Мнения: 377
Иии още една рецепта за салата-
Китайско зеле , моркови,  копър. Дресингът е - готова подправка за салата ( тия сухите пакетчетата) , мед , малко горчица , олио и оцет и  се залива салатата. Отгоре се слагат белени слънчогледови семки запечени на сух тиган. Peace

# 43
  • Мнения: 21
Аз правя едно филипинско ястие с китайско зеле-PANCIT  се казва.С пиле китайско зеле морков губи чесън и разни други нещица/b]

# 44
  • 1st floor
  • Мнения: 9 112
Аз правя едно филипинско ястие с китайско зеле-PANCIT  се казва.С пиле китайско зеле морков губи чесън и разни други нещица/b]
а ще напишеш ли точния начин на приготвяне, стана ми интересно... Wink

# 45
  • 1st floor
  • Мнения: 9 112
. Става дори за сърми, но дебелата част трябва да се начука.
мисля да го пробвам, защото нямам кисело, а обожавам сърмички... Heart Eyes

# 46
  • Мнения: 1
Здравейте, искам да ви попитам дали някой знае защо напоследък салатата Айсберг, която продават по магазините е горчива, миналата година не беше така, но тая купуваме от 4 различни места с различен етикет е и всички горчат. Това друг сорт ли е вече, или е застоял по складове или е пълен с нитрати незнам какво да мисля вече.

# 47
  • Мнения: 19
От китайско зеле аз правя такива неща:

# 48
  • София-Младост
  • Мнения: 23 355
Здравейте, искам да ви попитам дали някой знае защо напоследък салатата Айсберг, която продават по магазините е горчива, миналата година не беше така, но тая купуваме от 4 различни места с различен етикет е и всички горчат. Това друг сорт ли е вече, или е застоял по складове или е пълен с нитрати незнам какво да мисля вече.
Овкусена категорично не горчи. :Може леко нагарча към кочана...иначе не спирам да купувам и само това се яде вкъщи. От Испания е предимно.

Китайското нарязано на тънки ивици, краiтавица на ивички, овкусено със соев сос и зехтин...мммм... и добавям и соеви кълнове...

Последна редакция: ср, 27 апр 2011, 12:13 от Ала-Бала

# 49
  • Мнения: X
само в уок го ядем
иначе не ни харесва сурово

ето напр как аз го правя:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=194152.60

Готвене в wок
...

Важното тук е всичко да се приготви предварително: всички продукти се нарязват на тънки резени, за да са готови. ...
Готвенето става с масло или коково масло. препоръките са за сусамово масло, но аз не ползвам течни мазнини за готвене.
Съдът се сгрява добре и тогава се слага мазнината, като съда се завърта, за да се разпредели мазнината по всичките му страни.
... Изсипва се първата купичка зеленчуци, през цялото време се бърка, за да може долните зеленчуци да отидат настрани по стените и от там обратно на дъното.
...
* китайско зеле - слагам цяла глава, защото е тънко и направо се стопява, цялата глава се пържи на около 3 пъти
...

След като всяка купичка зеленчуци мине през уока, готовите зеленчуци се пресипват в страничен съд.
Накрая, когато всички купички зеленчуци са готови, всичко се връща обратно, разбърква се добре заедно, сипва се соев сос и чили сос (аз ползвам sambal oelek - смлени чили чушки) и е готово за сервиране.

Може в друг тиган да се запекат фъстъци, сусам или кашу и да се сервират към уока.
...червени чушки, лук, зеле:
http://lappland.snimka.bg/daily/new-household.566031.22274234

Общи условия

Активация на акаунт