Купешкото прясно мляко също търпи да бъде "облагородявано" с разни "подобрители" и съответно малко или много да страни от натуралния продукт. Същевременно киселите млека са безчет на витрината, пресните също. Аз лично, лека полека ще експериментирам, за да си направя за себе си изводите - кои пресни и кои кисели млека ще ми допаднат на технологичния процес на квасене, а после и на вкусовите ни ( на семейството разбира се) изисквания и предпочитания.
В тая тема призовавам всички майки, които квасят в къщи или ще се запалят по идеята - да споделят опит.
Естествено, за да бъде прегледна темата и систематизирана за по-добър прочит и тълкуване - ще помоля и за снимки и кратко описание на продуктите относно киселост/консистенция/оценка.
Избрах:
- прясно мляко ФИБЕЛА 3%(2 литра общо), срок на годност 14.02.2009 г., закупено от голям хипермаркет
- кисело мляко БОЖЕНЦИ - 3.6%, срок на годност 14.02.2009 г., закупено от голям супермаркет
- кисело мляко СТРАНДЖА - Български Йогурт - срок на годност 13.02.2009 г., закупено от голям супермаркет
технологията:
В 4 големи буркана (по 2 за всяко кисело мляко) добавих по около лъжица (супена) и половина кисело мляко от съответната марка.
Прясното мляко бе загрято до около 50*С, разлято в съдовете с закваска от купешко кисело мляко и прибрано на топло за 4 часа. На 4ия час млякото бе охладено.
- жълти капачки, пълен буркан до 4/5 - БОЖЕНЦИ
- червени капачки, пълен буркан до горе - СТРАНДЖА/Български йогурт
Резултати:
Странджа
- киселост - отлична
- консистенция - много добра, суроватката отгоре е малко в повече, но в дълбочина млякото е чудесно, стегнато, гъсто и приятно
- идентично на вкус с това в кофичката.
оценка: Отлична
Боженци
- киселост - отлична
- консистенция - с повечко суроватка (цвик) и от Странджата, но в рамките на нормалното (при домашното прясно мляко тази суроватка е по-малко, но пък може това да е показател и колко е обогатено с водица прясното мляко, незная), стегнато, гъсто хубаво.
- на вкус е различно от това в кофичката. Трудно е да опиша, но магазинското БОЖЕНЦИ има една много приятна жилка масленост, хомогенност, но в подквасеното мляко това липсва. Дали това се дължи на подобрители в кофичката, дали на качеството на прясното мляко - ще установя след време ( когато го изпробвам и с домашно краве прясно мляко без "подобрители")
оценка: Отлична
Прясно мляко Фибела - справи се чудесно, а и на вкус е много близко до домашното мляко. Аз лично го харесвам, а и след този тест още повече ме плени.
******************************************************************************
Участват 6 кисели млека. Избрах:
- Български Чан 2.3% - Бяла мечка с. Хасково
- Данон Баланс 3%
- АРО кисело мляко ЯГОДА - неизвестно - производител ОМК
- СЕРДИКА 94 2 %- с. Железница
- MEGGLE - 20% - Хърватска
- Селско кисело мляко- 2.3%
Технологията е известна - купешко прясно мляко ФИБЕЛА 3% - 1.9 литра и закваската от тези млека + 4 часа на топло.
1. ДАНОН БАЛАНС
- подкасване - на вид добре, но с много суроватка
- киселост - липсва!
- консистенция - странна: гъсто е, леко кремаво, но не стегнато
Оценка: 2/6
2. СЕРДИКА 94 2% - с. Железница
- подквасване - НЕ СЕ ПОДКВАСИ и в двете бурканчета! Млякото стои доста течно и има няколко парцала вътре
- киселост - липсва
- консистенция - зле
- оценка 0/6
3. Селско кисело мляко 3%
- поквасване - отлично, с малко повече суроватка
- киселост - отлична
- консистенция - отлична
- оценка 6/6
4. MEGGLE kiselo vrhnje 20% -
- подквасване - полу
- киселост - няма
- консистенция - парцаливо/течно
- оценка 0/6
5. ЧАН 2.3% - с. Бяла мечка - Хасково
- подквасване - много добре
- киселост - много добре
- консистенция - отлична
- оценка 5/6
6. Аро кисело мляко ЯГОДА - ОМК
- подквасване - не много добре
- коселост - липсва
- консистенция - кремаво-лигава
- оценка 1/6
Малко изводи от днешния експеримент:
Открих един качествен продукт, един много добър и останалото .... меко казано компромиси, а ако бъда откровена - боклуци. Съжалявам за силния израз, той си е единствено на база мои (и контролни от на мъжа ми, който първо опитваше и после четеше надписи) впечатления, но ... да се продават на пазара "млека", които да се водят "кисело мляко" и същевременно да не могат да подквасят, не е редно.