Какво да ядем и има ли изобщо нещо истинско на българския пазар?

  • 85 118
  • 433
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 157
 нЕ вярвайте на опаковки, на които има етикетчета ЕКО И БИО. По тази тема писах дипломна работа преди 3 год, но сега проблемът набра скорост. Това си е търговски трик, предназначен да манипулира потребителя- кара го да си мисли, че доматът е произведен в изключително чисти, безопасни условия.  Майка ми произвежда зеленчуци и казва /както в онази реклама/- без изкуствени торове няма краставици. Почвата, въздухът, водата, са замърсени, нняма начин това да не се предава на зеленчуците и плодовете. Ако има нарисувано мече, което бърка в каца мед, си мислим, че това е пчелен мед и не забелязваме, че пише пчелен продукт. Същата е и спекулацията с думите баба, мама, които ни карат да си мислим, че това е най-доброто. Не харесвам продуктите на Бор- чвор, но един приятел, маниак на тема здравословно хранене, работеше с тази фирма и ми каза /след като е ходил на място/, че те са едни от малкото на пазара, които не добавят млечно брашно/ така се изрази/ към прясното мляко.
И все пак може би не всичко е толкова безнадеждно. Дядо ми е на 87г./ да е жив и здрав!/ и яде основно долнокачествени колбаси, защото твърди, че само от това не го боли язвата. Дано и ние доживеем до толкова.

# 31
  • Мнения: 1 906
Мисля,че отделяме малко внимание на рибата и рибните продукти.Мислите ли,че можем да им имаме по-голямо доверие? newsm78Аз редовно купувам разбит хайвер,рибни филенца като пушена сьомга.Отделно без маслини не сядаме на закуска.

# 32
  • Мнения: 832
Ние също отдавна започнахме да не се доверяваме на продуктите в магазина. Много неща си ги произвеждаме - лютеница, дом.пюрета, консерви,туршии, зимнини.Прясно мляко купуваме от село, баба кваси и кисело. Е,когато свърши понякога купуваме и от магазина, но все по-рядко. За сиренето вече взех да се чудя какво да правя. Със сигурност ще започнем и сирене да си правим. Сега напърво време може би ще преминем на домашна извара вместо сирене. Колбаси, кренвирши, кайма вече не купуваме, мелим месо за кайма. Месо купуваме от специализирани магазини.

За киселото мляко Боженци - ние го открихме тази зима,когато бяхме на почивка в Троянско.Наистина е по-различно, сякаш е като едно време.Дано не го развалят.Но все пак домашното си е най-хубаво.

Ще следя темата с интерес. Въпросът за рибата според мен също не е хич маловажен. Уж прясна риба,а тя замразявана и размразявана докато се продаде. Внасяна дълбокозамразена преди години....За хайвера нямам наблюдения. Кой знае и там каква е работата...

А меда...ако може да се нарече мед това,което се продава...

# 33
  • Мнения: 1 931
Ние започнахме да взимаме сирене, кашкавал и прясно мляко от едни хора, които имат крави и си правят такива неща. Надявам се, че не са боклуци, но и съм далеч от мисълта, че са био или еко, кравите се гледат в краен квартал на София, но все пак ми се струват по-добри от тези от магазина.  Даже веднъж мъжът ми като отиде за мляко човека пред него е измъзал кравата и го донесе още топло млякото. Преди този човек идваше на един ъгъл да продава, но вече от тях хората си отиват и го взимат.Меса си избираме в магазини в който мислим, че като има голям оборот и не се задържа месо и от зад се вижда машината за мелене на месо и го мелят пред очите ни. Друг вид колбаси не взимаме от известно време.

# 34
  • Мнения: 636
Аз пък нямам никакви притеснения и за щастие масовата психоза не ме засяга, купувам си всичко от магазина  Grinning

# 35
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 700
В Бор Чвор не знам какво друго добавят или не добавят, но е тъпкано с желатин. Млякото им е гадно, както и всичките им млечни продукти. Парченцата желатин се люлеят направо в киселото мляко, много съжалявам, че не снимах. Повече от тях никога нищо няма да купя.
Кашкавал купувам Ементал, Гауда, Едамер. Сирене, за сега на Маджаров - в бели пластмасови кутии с червени капачки, пише сирене от краве мляко. На вкус са го докарали, но ако намеря някой да продава домашно, ще го предпочета пред купеното.

# 36
  • Мнения: 287
Аз пак да попитам дали някой не знае как се прави изварата и дали и в нея може да има боклуци, каквито слагат в сиренето и прясното мляко?

# 37
  • Мнения: 157
 
Аз пак да попитам дали някой не знае как се прави изварата и дали и в нея може да има боклуци, каквито слагат в сиренето и прясното мляко?

Може да прочетеш темата за домашното сирене, там има инфо и за изварата.
Спират ме няколко неща да си правя сирене:
!. ами то хич не е евтино начинание;
2. най-вероятно първите няколко пъти няма да го докарам на вкус и само ще захабя продуктите
3. зреенето , доколкото знам, отнема около 15 дни
4. трябва да правя в промишлени количества, за да ни стига
5. досега не ми е харесвало домашно сирене, което съм опитвала- случвала съм все на много солени и миризливи

# 38
  • Мнения: 206
mynichka - съгласна съм с теб за надписа Еко и Био. Доколкото знам, за да сме сигурни, че продуктите са БИО не е важно да го пише името, колкото да има емблемата за сертифициране. Знам, че нея не могат да я фалшифицират и много строго се контролира за поставянето й newsm78
Дано не се бъркам Praynig

Little evil - ние само това кисело мляко и сирене на Малеева купуваме. По вкус киселото мляко не е 100% истинско, но е най-истинско от останалите, които се продават Peace

Последна редакция: пн, 23 фев 2009, 18:02 от biko

# 39
  • Мнения: 4 668
Аз купувам сирене и кашкавал на Маджаров , харесват ни . Луканката също - тази с черния етикет .
Кисело мляко вземам най - различно - 2 % ...

Не се втелявам чак толкова , но има някой продукти , които са си очевидно боклуци  Confused то си им личи ...

# 40
  • Мнения: 157
biko, че те и сертификатите на са много истински :Така нито един от продуктите, било той със сертификат ,не може да гарантира чистотата на своя продукт, защото е зависим от времето и огромно количество фактори на средата. Така ако пролетта продукцията е чиста и отговаря на стандартите, не можем да бъдем сигурни, че есента положението ще се е същото.
crazyeyes:
Но както pipinka пише- да не се втеляваме.

# 41
  • Мнения: 572
Засега вземам кисело мляко само на Елена, имам инфо, че няма толкова боклуци, колкото в другите. За мен Боженци не струва - до скоро пишеше на етикета има какво количество сухо вещество е използвано  Peace или нещо подобно.
Маргарин не ям сигурно от години, само масло - от българските на Маджаров, ако не Президент или някакво немско.
Мисля и сиренето и кашкавала скоро да заменям с тези на Елена и дано ми харесат на вкус.
Прясно мляко, или изобщо мляко ми се иска да купувам домашно, но тук в София няма как да се доверя на някое бабе... затова купувам вече само на My Day.
Гледам да намалям и купенето месо до минимум, все още и не съм си намерила къде около мястото където живея мелят и купувам каква да е.
Да са ми живи и здрави роднините в провинцията който гледат животни, че от там се снабдявам с луканки и др. меса понякога.
И, слава богу, все още правим домашни консерви...
Натурални сокове никакви не купувам - имам пасатор и пасирам домашни компоти...

# 42
  • Мнения: 9 973
Аз пък нямам никакви притеснения и за щастие масовата психоза не ме засяга, купувам си всичко от магазина  Grinning
и аз така.То е ясно,че с глад няма да се оцелее,а пари за био няма...
Незнам защо всички се шашкат чак сега когато набра гласност проблема,то си беше близко до акъла какво ядем

# 43
  • Мнения: 2 126
Незнам защо всички се шашкат чак сега когато набра гласност проблема,то си беше близко до акъла какво ядем
Aбе то до акъла близо,ама чак такива подробности не съм знаела Sick Немога да повярвам обаче че хора запознати с абсолютно всичко казано и изписано до момента,купуват салами,кренвирши и кайма Close Sick
Никой никого не е спрял,купувайте си каквото желаете.Аз просто исках да чуя мнения,смятам темата за полезна и с интерес чета всичко написано Hug

# 44
  • Мнения: 206
Ние знаем какво се продава, но не е ставало на въпрос да го коментираме Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт