Какво да ядем и има ли изобщо нещо истинско на българския пазар?

  • 85 116
  • 433
  •   1
Отговори
# 420
  • Sofia
  • Мнения: 26 409
По същия начин и тогава...бях малка/80-те години/и си спомням,че се коментираше наличието на соя и целулоза в подобни малотрайни колбаси.
Има и сега по-качествени и вкусни като от "онова време",но и цените са им височки...зад Шератон има едно магазинче,където кренвиршите са по 60лв./кг.  Money

Последна редакция: ср, 03 авг 2016, 11:07 от Doli

# 421
  • На брега на реката
  • Мнения: 4 361
Разликата е май в Е-тата. Иначе и тогава са се бухали кожи, кости и остатъци, соя и набухватели. Направи си осолено филе, сега се продават и шунковари, рецепти бол за всякакви домашни мезета. Но Камчия, Хамбургски, кренвирши...никога не са били с показател на полезност  Mr. Green

# 422
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Знаете ли  рецепти за домашно приготвяне на някогашните салами и наденици - ''Камчия'' , ''Сервилат ", "Хамбургски"  , "Македонка" разните други от този тип и даже обикновен кремвирш и ''кучешка радост'' ако се сещате какво беше.Направо ме сърбят ръцете да пробвам да направя нещо такова , ама си нямам понятие как да постигна вкуса.Домашни наденици , пастърми , съм правил много , прекрасни стават , но си е съвсем различен вкус.


Правила съм нещо подобно по ето тази рецепта, но не добавих кремвирши, а пилешките гърди накъснах в прясно мляко мисля (или пък беше кисело, не помня добре, беше миналата година) и добавих мъничко червено цвекло за да стане колбаса розов. Сега като се замисля с пилешко месо от бут също ще стане вкусно. Саламът не беше съвсем като купените, но много ми хареса.
http://magyclub.com/domashen-pileshki-salam/

Едит: Според една руска рецепта, която не намирам в момента, салама може да се завие и оформи като бомбичка в "свежо" фолио, онова прозрачното, като целофан дето е, и да се свари в тенджера за 30мин.

# 423
  • Мнения: 1 674
Абсолютно по същия начин - това за гореспоменатите меки колбаси и кремвирши.
И тогава, както и сета, нямаха месо. даже за кремвиршите народът имал един лаф, че са пълнени с тоалетна хартия. Mr. Green
Митът, че по комунистическо се е ядяло истинска храна, е доста преувеличен. Wink

# 424
  • Мнения: 1 230
Домашното кисело мляко на Млекаря 75 дали наистина е такова? Купих днес и ми хареса  Grinning

# 425
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
Домашното кисело мляко на Млекаря 75 дали наистина е такова? Купих днес и ми хареса  Grinning

Само техни млечни продукти вземам когато нямам възможност да взема от частен производител - винаги са ми харесвали. Млякото специално много бързо се разваля, по което съдя, че е читаво. Използвала съм го за закваска - също се е получавало добре

# 426
  • Мнения: 238
Многократно се е коментирало, че дали млякото се разваля бързо или не - не е показател за качество. Моето домашно квасено мляко не се разваля бързо. Държала съм го месец и не е мръднало като вкус. Просто след определен период от време полезните бацили умират и не е толкова полезно, но в никакъв случай вредно или развалено. А и не става за закваска.
Това, че въпросното мляко подквасва добре е показател, че има от бактериите - лактобацили и подобни.

# 427
  • Варна
  • Мнения: 3 947
milamimila13 ми прати няколко руски сайта за производство на колбаси.Ето ако на някой са му полезни:
   
https://www.youtube.com/watch?v=u7Vip3X2rys&nohtml5=False
https://www.youtube.com/watch?v=90K2MewWDlk&nohtml5=False
https://www.youtube.com/watch?v=D0VGg8QrIOI&nohtml5=False
https://www.youtube.com/watch?v=EZ9afPbk26A&nohtml5=False
https://www.youtube.com/watch?v=B0dMcZqYIqw&nohtml5=False
https://www.youtube.com/watch?v=90K2MewWDlk&nohtml5=Falsehtt … ski.ru/community/

Аз ще ги прегледам и преосмисля , със сигурност ще пробвам нещо  chef
Изобщо не твърдя , че преди 30 - 40 г. е имало само свястна храна и това има нещо общо със социализма.Преди 40 - 50 г. в най вече в САЩ  и други високоразвити страни започва индустриалното производство на храни и веригите от типа на МАКДОНАЛДС , КФС и оттам масовото влагане на Е-та , първо за трайност и все по нататъчно поевтиняване на продукта.
От много много години не купувам кайма , сам си я меля  chef , гледам да пека само месо купено от добра месарница , но    не мога да забравя вкуса на сервилат или македонка набучени на пръчка и над огъня  bouquet

# 428
  • Варна
  • Мнения: 3 947
[quote author=SilverDream link=topic=374471.msg33516018#msg33516018 date=1470218818
Едит: Според една руска рецепта, която не намирам в момента, салама може да се завие и оформи като бомбичка в "свежо" фолио, онова прозрачното, като целофан дето е, и да се свари в тенджера за 30мин.
[/quote]


Под "свежо" фолио, да разбирам може би пликовете за печене ?

# 429
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895
[quote author=SilverDream link=topic=374471.msg33516018#msg33516018 date=1470218818
Едит: Според една руска рецепта, която не намирам в момента, салама може да се завие и оформи като бомбичка в "свежо" фолио, онова прозрачното, като целофан дето е, и да се свари в тенджера за 30мин.


Под "свежо" фолио, да разбирам може би пликовете за печене ?
[/quote]

Не, пликовете са друго, аз това като целофан дето е имам предвид, като снимката. (ох и аз едно обяснения хвърлям, съжалявам  Embarassed)

# 430
  • Sofia
  • Мнения: 26 409
Няма ли да се сгърчи по време на варене.
С тези за печене не става ли?

# 431
  • Варна
  • Мнения: 3 947


Не, пликовете са друго, аз това като целофан дето е имам предвид, като снимката. (ох и аз едно обяснения хвърлям, съжалявам  Embarassed)



това дето показваш е стреч фолио , то няма да стане
пликовете за печене са термоустойчиви , смятам да ги разрежа и ползвам за завиване на ''бонбона"
иначе не знам къде да намеря термоустойчиво фолио на ролка  newsm78

# 432
  • WonderLand
  • Мнения: 3 895


Не, пликовете са друго, аз това като целофан дето е имам предвид, като снимката. (ох и аз едно обяснения хвърлям, съжалявам  Embarassed)



това дето показваш е стреч фолио , то няма да стане
пликовете за печене са термоустойчиви , смятам да ги разрежа и ползвам за завиване на ''бонбона"
иначе не знам къде да намеря термоустойчиво фолио на ролка  newsm78


Имаш право. Термоустойчиво фолио и аз не съм виждала никъде мисла. Предполагам ще стане и с пликовете за печене, кази как се е получило като пробваш, че ми любопитно. Иначе и с алуминиевото фолио на фурна също се получи ри мен, но саламчето беше малко "рошаво" Grinning

# 433
  • Sofia
  • Мнения: 26 409
Такива листове термо фолио се продават. Взимала съм,но не помня откъде.

Общи условия

Активация на акаунт