Има ли нещо вярно в това?

  • 5 889
  • 30
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 6 713
Аз не отпенвам,защото винаги остават "парцали" от кръвта-
прецеждам бульона през филтър,който поставям в/у цедка.

Става и с обикновена домакинска хартия върху цедка. Simple Smile

# 16
  • Мнения: 14 493
Не хвърлям първата вода, отпенвам.
Но солта накрая- иначе става по- жилаво месото.

и аз така правя, смятам, че е правилно. всъщност май всички ястия следва да се солят в края на готвенето

# 17
  • София
  • Мнения: 1 341
Аз не отпенвам,защото винаги остават "парцали" от кръвта-
прецеждам бульона през филтър,който поставям в/у цедка.

Става и с обикновена домакинска хартия върху цедка. Simple Smile


Няма ли от топлината хартията да се разпадне?

# 18
  • Мнения: 89
Цитат
Аз слагам солта към края, защото иначе завира бавно. А на пилетата винаги изхвърлям първата вода.
 
Аз пък мисля че със солта завира много по- бързо каквото и да е сложено в тенджерата.Лично аз от майка ми знам, че се слага лъжичка сол щом месото заври.Не сменям водата, за да е силен бульона, но отпенвам много добре Peace

# 19
  • Мнения: 6 713
Аз не отпенвам,защото винаги остават "парцали" от кръвта-
прецеждам бульона през филтър,който поставям в/у цедка.

Става и с обикновена домакинска хартия върху цедка. Simple Smile
Няма ли от топлината хартията да се разпадне?

Хм, дори не се бях замисляла! Не ми се е случвало. Е, аз не съм прецеждала врели и много горещи неща никога. Когато ползвам филтър пък, едвам прецежда, толкова е ситен.  Thinking

# 20
  • Мнения: 1 394
Аз подкрепям изцяло Как`Сийка.И най-разумно е да слагаме солта,след като свалим манджата от котлона,както и свежите подправки.Така запазват качествата си.Е,това аз правя и манджите са си пак вкусни.Дали ще сложиш солта по време на готвенето или след като свалиш ястието от котлона-и в двата случая ще се осоли еднакво.Но както казах-най-добре според мен-да не се слага сол поне преди да е увряло месото,защото се стяга от солта и трудно увира,а и става гумено.

# 21
  • Мнения: 1 394
Цитат
Аз слагам солта към края, защото иначе завира бавно. А на пилетата винаги изхвърлям първата вода.
 
Аз пък мисля че със солта завира много по- бързо каквото и да е сложено в тенджерата.Лично аз от майка ми знам, че се слага лъжичка сол щом месото заври.Не сменям водата, за да е силен бульона, но отпенвам много добре Peace
[/quote За солта знам ,че се слага във водата ,когато вариш яйца.А за по-бързото увиране,доколкото ми е известно се използва -сода.Например ,когато готвя боб и трудно увира-слагам една кафеена лъжичка сода и е готов.Та това за солта не го знаех. Thinking
Ако и когато готвиш месо сложиш сол-също става по-меко.Незнам-това е моето мнение.

# 22
  • Мнения: 1 596
Да, вярно еPeace За хора с чернодробни или други проблеми, за които е важно храната да е добра и "чиста", лекари и специалисти препоръчват да се кипне месото в подсолена вода, която да се изхвърли и след това да се продължи с готвенето. Така правя и аз  Simple Smile
Благодаря отново момичета,че се включихте.
Явно и Блонди знае това нещо,което аз съм чувала.
Че когато месото се вари със сол,отпадат вредните вещества в месото.
Да,и за това беше въпросът.
Не за вкусът ,а за отпадане на вредните вещества.
Нали се стремим да готвим здравословно и полезно  bouquet

# 23
  • София
  • Мнения: 117
И аз слагам солта в началото.Не мисля че завира по-бързо или по-бавно със сол.   chef

# 24
  • Мнения: 181
солта на всяко ядене слагам 10-15мин преди да е готово
а месото 2 часа натопено в студена вода преди готвене  chef

# 25
  • Мнения: 2 110
Аз слагам няколко капки оцет или ракия !Помага за по-лесното сготвяне и по-малко "парцали".

# 26
  • На небето
  • Мнения: 5 530
До колкото знам солта извлича кръвта. Аз не готвя нито консумирам месо, но знам, че евреите извличат кръвта като киснат месото в солена вода. А вкуса на месото идва от кръвта и от пикочната киселина, ако я няма е безвкусно.

# 27
  • Мнения: 2 439
От готвачи зная, че  месото се посолява малко в началото на варенето и се припенва.
Соли се за вкус накрая.

# 28
  • София
  • Мнения: 10 858

а месото 2 часа натопено в студена вода преди готвене  chef

Това с каква цел се прави?

Аз слагам съвсем мъничко сол в началото. Гледала съм Звездев да обяснява, че месото увира много по-добре и става много сочно и крехко, ако солта НЕ се сложи в началото. А зеленчуците "отпускат" аромата си много по-добре, ако солта се сложи в началото на приготвянето.

# 29
  • Мнения: 181

а месото 2 часа натопено в студена вода преди готвене  chef

Това с каква цел се прави?

изчиства се от кръвта
забравих да спомена ,че водата я сменям няколко пъти.

Общи условия

Активация на акаунт