Продукти: 1 кг домати, 1 глава лук, 50 г краве масло, 1 ч. ч. прясно мляко, 2 с. л. брашно, 1 ч. л. захар, сол, черен пипер, пресен босилек.
Доматите се белят и се пасират в миксер заедно с нарязания лук. Брашното леко се запържва в сгорещената мазнина, след което се добавят доматите и се долива половин литър вода. Супата се вари около половин час, добавят се прясното мляко, захарта и солта и се оставя на слаб огън още няколко минути. Накрая се поръсва с черен пипер и ситно нарязан пресен босилек. Сервира се със запържени в масло кубчета бял хляб.
Пълнени домати със сирене и босилек
Продукти: 8 по-едри домата, 5 скилидки чесън, 250 г настъргано сирене, 100 г масло, 8 яйца, черен пипер, мащерка, босилек.
От доматите се изрязват капачета и се издълбават. Сърцевината се смесва с настърганото сирене, счукания чесън, стритата мащерка и ситно нарязания пресен босилек. Доматите се пълнят със сместа и се подреждат в намазана с масло огнеупорна тавичка. Запичат се в предварително загрята фурна за 10 минути. Изваждат се и във всеки домат се чуква по едно яйце, подправя се с черен пипер и се пуска парченце масло. Пекат се още 10 минути, докато яйцата се стегнат.
Зеленчуково руло с босилек
Продукти: 700 г картофи, 500 г спанак, 1 глава лук, 2 сурови яйца, 1 твърдо сварено яйце, 4 с. л. брашно, 2 с. л. масло, босилек, черен пипер, сол.
Към предварително сварените и пасирани картофи се добавят яйцата, брашното, черен пипер и сол и се омесва тесто. Разстила се върху влажна кърпа, предварително наръсена с брашно. Отгоре се разстила смес от сварения и нарязан на ситно спанак, лук, нарязаното сварено яйце и пресен босилек. Подправя се с черен пипер и сол и се навива на руло. Полива се с разтопено масло и се запича във фурна. След като изстине, се реже на филийки и се поднася към печено месо.
Телешко с вино, маслини и босилек
Продукти: 1 кг телешки шол, 3-4 моркова, 20 малки лукчета, 2 глави чесън, 150 г маслини, 300 г гъби, сокът от 1 кг настъргани домати, 250 мл червено вино, стрък целина, магданоз, черен пипер, 1 дафинов лист, босилек, 2 с. л. брашно, олио.
Месото се нарязва на стекове, които се начукват леко, наръсват се със сол и черен пипер, овалват се в брашно и се пържат в силно сгорещеното олио. Подреждат се в тава, чието дъно е покрито със ситно нарязаните целина и магданоз. Между парчетата месо се подреждат нарязаните на колелца моркови, малките лукчета, скилидките чесън, маслините и измитите гъби. Залива се с доматения сок и виното. Наръсва се с пресен босилек, добавя се малко олио и ястието се пече в умерена фурна, докато остане на мазнина.
Рагу от гъби
Продукти: 500 г печурки, 2 глави лук, 200 мл бяло вино, черен пипер, половин ч. л. стрит сух босилек, 30 г масло, 2 с. л. сметана, 1 ч. л. брашно, 200 г шунка, сол.
Нарязаните на филии гъби, ситно нарязаният лук, виното и подправките се задушават десетина минути в затворен съд. След това всичко се поръсва с брашното, разбърква се, прибавя се сметаната, котлонът се изключва и ястието се оставя върху него. Нарязаната на ивици шунка се запържва леко в маслото и се изсипва върху готовите гъби.
Агнешки котлети на скара
Продукти: 4 агнешки котлета, майоран, мащерка, пресен босилек, зехтин, сол.
Котлетите леко се начукват и се натриват с предварително приготвена смес от подправките и зехтин. Пекат се на скара по няколко минути от всяка страна, след което се посоляват и се поднасят със салати.