Времето, което френската средностатистическа домакиня прекарва в кухнята е 24 минути на ден, които стигат обикновено за : закуска (кафе с мляко, препечена филийка с масло и конфитюр, някой кроасан или бриош, или корнфлейкс и подобни, много са учудени, че мога да ям солена закуска), вечеря - салата, някакво месо или шунка с гaрнитура зелени зеленчуци, макарони, пюре или картофи, или супа. По принцип (поне моите познати) гледат ако на едното ядене са яли въглехидратна гарнитура, на другото да са зелечици (напр. ако са яли ориз на обед, вечерта ще проготвят броколи). Сирене, плодово кисело мляко или плодове са редовния десерт.
С инцидентни гости нямам много опит, защото ако си звъннал на съседите да ги поканиш на аперитив или да им дадеш колет, който пощалионът (още не съм намерила "ер" малък на клавиатурата ) ти е оставил, даже няма и да те поканят да влезеш - т.е. гостите обикновено са с покана. Изключение правят близките приятели, които се отбиват, след като са ти звъннали по телефона да ти кажат, че са наблизо .
Ако си поканен на следобедно кафе (между 16 и 18h) - има кафе, чай, бисквити или други сухи сладкиши, петифури, еклери и подобни, най-честo купени. Тукашните торти в повечето случаи нямат нищо общо с това, което ние наричаме "торта" - няколко блата с крем помежду им и отгоре "чаршаф", а по-скоро един блат, леко сиропиран и много крем, мус, шоколад или плодове - т.е. нещо като тарта или пай. Ето един сайт на една тукашна следкарница (първата, която чичо Гуг намери, където имаше снимки).
Ако си поканен на аперитив (19-20h) - има обикновено някакъв твърд алкохол на коктейл (напр. уиски с кола, водка с портокалов сок), ликиор , коктейл от бяло вино с ликиор от плодове (т.нар. "кир", а ако вместо бяло вино има шампанско е "кир роял") - както е описала Блонди по-горе, а при официално поводи - шампанско. Има и разни чипсове, ядки, чери доматчета, маслини, саламчета, хайвер от lumpfish, сиренца от типа на топеното сирене...
Ако си канен на вечеря или обед, първо се започва с гореописания аперитив . После се сяда на масата. Обикновено има предястие (нещо леко), основно (месо или риба със зеленчукова и въглехидратна гарнитури), зелена салата, плато със сирена, десерт (сладкиш или сладолед), възможно е да ви сервират и плодове. Виното е по подразбиране . Редовно се сменят поне 2 вида вино - бяло/розе с предястието и основното (ако го позволява), после се минава на червено за основното и сиренето. Сиренето се консумира изключително с червено вино, което е малко в разрез с традиционното схващане в България "бяло вино с бяло мезе, червено вино - с червено мезе", но пък таниновият привкус на червените вина добре балансира по-силния вкус на тукашните сирена (типичен пример са кантал и рокфор) . После задължително се предлага кафе, понякога придружено твърд алкохол за храносмилане (коняк, арманяк, бренди...). Порциите не са големи, което ти дава възможност да хапнеш от всичко без да се налага да се тъпчеш. Не си длъжен да изядеш всичко, ако не си поискаш допълнително няма да нанесеш смъртна обида на домакинята
Общо-взето съм забелязала, че французойките могат да готвят, но не го правят всеки ден . През седмицата може да ползват и готови замразени храни, от които има голям избор, както и полуфабрикати. Има и готови нарязани или настъргани кашкавал, лук, домати, моркови, марули, които обаче са по-скъпи...
Като цяло, тук обичат да купуват качествени продукти, стига да могат да си го позволят - примерно месо от кварталния месар, вместо от хипермаркета, риба от рибаря на пазара, сирене от сиренаря, но това удоволствие си има и съответно поне 10% по-висока цена. Плодовете и зеленчуците са пластмасови, изключение правят био-продуктите (+30% отгоре в цената). Понякога около по-големите градове на 20-50 км има фермери, които "отварят" част от фермата си за частни лица и можеш да отидеш събота или неделя, да си набереш "истински" сезонни плодове и зеленчуци, които после плащаш на цена поне 2 пъти по-ниска от тази в магазина. (Това още не съм го правила, но скоро сигурно ще го пробвам и ще споделя опита ).
Това е за момента, че окъснях за работа . Ако искате, после ще допълвам.