Разкажете ми как е зад граница.......

  • 30 372
  • 238
  •   1
Отговори
# 45
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 705
Франция (парижки регион, че тук от район до район разлика има Simple Smile)

Времето, което френската средностатистическа домакиня прекарва в кухнята е 24 минути на ден, които стигат обикновено за : закуска (кафе с мляко, препечена филийка с масло и конфитюр, някой кроасан или бриош, или корнфлейкс и подобни, много са учудени, че мога да ям солена закуска), вечеря - салата, някакво месо или шунка с гaрнитура зелени зеленчуци, макарони, пюре или картофи, или супа. По принцип (поне моите познати) гледат ако на едното ядене са яли въглехидратна гарнитура, на другото да са зелечици (напр. ако са яли ориз на обед, вечерта ще проготвят броколи). Сирене, плодово кисело мляко или плодове са редовния десерт.

С инцидентни гости нямам много опит, защото ако си звъннал на съседите да ги поканиш на аперитив или да им дадеш колет, който пощалионът (още не съм намерила "ер" малък на клавиатурата  Embarassed) ти е оставил, даже няма и да те поканят да влезеш Simple Smile - т.е. гостите обикновено са с покана. Изключение правят близките приятели, които се отбиват, след като са ти звъннали по телефона да ти кажат, че са наблизо  Grinning.
Ако си поканен на следобедно кафе (между 16 и 18h) - има кафе, чай, бисквити или други сухи сладкиши, петифури, еклери и подобни, най-честo купени. Тукашните торти в повечето случаи нямат нищо общо с това, което ние наричаме "торта" - няколко блата с крем помежду им и отгоре "чаршаф", а по-скоро един блат, леко сиропиран и много крем, мус, шоколад или плодове - т.е. нещо като тарта или пай. Ето един сайт на една тукашна следкарница (първата, която чичо Гуг намери, където имаше снимки).
Ако си поканен на аперитив (19-20h) - има обикновено някакъв твърд алкохол на коктейл (напр. уиски с кола, водка с портокалов сок), ликиор , коктейл от бяло вино с ликиор от плодове (т.нар. "кир", а ако  вместо бяло вино има шампанско е "кир роял") - както е описала Блонди по-горе, а при официално поводи - шампанско. Има и разни чипсове, ядки, чери доматчета, маслини, саламчета, хайвер от lumpfish, сиренца от типа  на топеното сирене...
Ако си канен на вечеря или обед, първо се започва с гореописания аперитив  Grinning. После се сяда на масата. Обикновено има предястие (нещо леко), основно (месо или риба със зеленчукова и въглехидратна гарнитури), зелена салата, плато със сирена, десерт (сладкиш или сладолед), възможно е да ви сервират и плодове. Виното е по подразбиране Simple Smile. Редовно се сменят поне 2 вида вино - бяло/розе с предястието и основното (ако го позволява), после се минава на червено за основното и сиренето. Сиренето се консумира изключително с червено вино, което е малко в разрез с традиционното схващане в България "бяло вино с бяло мезе, червено вино - с червено мезе", но пък таниновият привкус на червените вина добре балансира по-силния вкус на тукашните сирена (типичен пример са кантал и рокфор)  Grinning. После задължително се предлага кафе, понякога придружено твърд алкохол за храносмилане (коняк, арманяк, бренди...). Порциите не са големи, което ти дава възможност да хапнеш от всичко без да се налага да се тъпчеш. Не си длъжен да изядеш всичко, ако не си поискаш допълнително няма да нанесеш смъртна обида на домакинята  Laughing
Общо-взето съм забелязала, че французойките могат да готвят, но не го правят всеки ден  Grinning. През седмицата може да ползват и готови замразени храни, от които има голям избор, както и полуфабрикати. Има и готови нарязани или настъргани кашкавал, лук, домати, моркови, марули, които обаче са по-скъпи...
Като цяло, тук обичат да купуват качествени продукти, стига да могат да си го позволят - примерно месо от кварталния месар, вместо от хипермаркета, риба от рибаря на пазара, сирене от сиренаря, но това удоволствие си има и съответно поне 10% по-висока цена. Плодовете и зеленчуците са пластмасови, изключение правят био-продуктите (+30% отгоре в цената). Понякога около по-големите градове на 20-50 км има фермери, които "отварят" част от фермата си за частни лица и можеш да отидеш събота или неделя, да си набереш "истински" сезонни плодове и зеленчуци, които после плащаш на цена поне 2 пъти по-ниска от тази в магазина. (Това още не съм го правила, но скоро сигурно ще го пробвам и ще споделя опита Simple Smile).
Това е за момента, че окъснях за работа Simple Smile. Ако искате, после ще допълвам. Laughing

# 46
  • Czech Republic
  • Мнения: 2 777
Супер тема Мамче!  bouquet

Чехия

По-старото поколение чехкини са добри домакини. Поне едно ядене е пълно (което тук означава задължителна супа и второ). Десерт не се сервира, но има задължително междуядене в 9:30 и около 16 часа, като там вече се поднася и нещо сладко - най-вече тестено (т.е с мая). Солени тестени изделия почти не знаят и не правят. Салатите са също рядкост - по-скоро към по-мазните храни се сервира кисело зеле (но задушено с лук) или кисела краставичка, понякоа компот вместо салата. Чешката кухня отнема доста време, защото всичко се прави и сервира поотделно. Т.е ако се яде печено пиле с картофи, пилето се пече отделно, а картофите (обикновено варени или пържени) също отделно. Или кнедли, отделно се пече месо, отделно се прави сос. Фурната я ползват почти само за меса и тестени изделия. Сега започват да се учат да правят и зеленчуци във фурна.  По-младите домакини гледат да се улеснят с някой полуфабрикат - готови кнедли, супа от пакетче, но като цяло тук си се готви. Обикновено хората по предприятия и заводи, както и децата в училищата се хранят в столове или ресторант(ресторантите предлагат евтини менюта за деня). рядко са на сандвичи (мъжа ми беше ужасен, когато беше за 3 месеца в командировка в Белгия и за обяд им даваха сандвичи).

За гостито - и тук не може да отидеш на някого ей така без обаждане. Ако се уговорите за гости обикновено според това кога ще се отиде е ясно, че ще има обяд или вечеря. Случвало ми се е да отидем с преспиване в наши приятели и да ни кажат за вечеря да си отворим хладилника и да си изберем (нямаше готвено) и когато предложих да сготвя, домакинята беше много зарадвана и учудена - те нямали топла вечеря. Сутрин също всеки се спасява както може. Много от нашите познати казват че обичат да идват на гости, защото освен обилното ядене има винаги десерт и после и нещо към кафето. Ако отида на някоя приятелка на кратко гости обикновено ми сервират кафе или чай (като кафето е просто запарка), а аз си моля за чаша вода - сокове не се предлагат. Ако е събота или неделя или в началото на седмицата може и да има нещо опечено - бухти, (кекс или сладкиш - по-рядко). Ако съм поканена на така наречения "бабинец" - вечерно събиране с приятелки, обикновено всяка носи нещо малко - бутилка вино, или кракери или чипс, ядки, сирена в по-редки случаи нещо сладко.

Рожденните дни (поне тук около нас) се празнуват само семейно, дори и детските. Няма детски партита (но ние живеем на село, а децата ходят на училище и градина другаде), няма много деца около нас а и просто няма такава традиция.

За това се сещам за сега, ако има въпроси ще допълвам. Пътувала съм доста и имам наблюдения и от други държави, но ако няма споделили, че разкажа по-нататък. Само да спомена - от всички посетени държави поляците са ми направили впечатление като най-гостоприемни! Там ако се случи да позвъниш в къщата на някой по обяд (особено ако е събота или неделя) обикновено те канят направо на масата и обичат да казват "Гост в къщи - Бог в къщи"!

ПС. Тортите тук са по-скоро сухи (за сиропирани следкиши тук не са и чували даже) и сметанови. От готовите сладкиши най-много харесвам огромните им кръгли еклери, пълнени с крем и сметана и с карамелена глазура. Повечето им сладкиши са с ром (а аз не го долюбвам много) и много сметана, може би затова в къщи почти не правят сметанови торти - любимият крем тук е масло и пудинг, като повечето наблягат по-скоро на маслото.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 10:51 от natalyna

# 47
  • Мнения: 940
Забравих (не знам колко е по темата) - тук е прието приятели да черпят рожденика, а не обратното.

Мда, 4 рожденни дни съм изкарала там и наистина е така. Първо те започват от офиса--едни маси, едни чудеса. После излизате или ти организират парти--всичко за тяхна сметка.

В Гърция и Турция съм ходила на бизнес пътувания, на екскурзии--много ми харесва подхода им към клиентите, храната е наистина много вкусна навсякъде където съм била. Ходили сме на гости там--много са гостоприемни, поне хората при които ние сме били.

# 48
  • Мнения: 27 524
се разни сосове, грилва се сериозно...
странното е, поне за мен, че като грилват не ядат месото от чиния, а от дървени кръгли дъски newsm78


Така сервират по заведенията и в Чехия, на нас ни хареса, та си купихме за вкъщи и дъсчици - кръгли, и четвъртити  Simple Smile. Ако ни дойдете на гости, обещавам да ти дам чиния  Laughing

# 49
  • Мнения: 126
Здравейте отново,
Още веднъж поздрави на мама Цоци за темата!   bouquet
Седя си в офиса и си пътувам с вас момичета - ту съм в САЩ, ту в Чехия, ту в Италия и в Испания! От сутринта съм с вас - много ми е приятно! Все едно съм с приятелки на кафе и раздумки!
 

[/quote]
В Гърция и Турция съм ходила на бизнес пътувания, на екскурзии--много ми харесва подхода им към клиентите, храната е наистина много вкусна навсякъде където съм била. Ходили сме на гости там--много са гостоприемни, поне хората при които ние сме били.


[/quote]
И аз съм ходила в тези 2 държави на екскурзии и практика от университети, но мой те впечатления са малко по различни! За Турция съм съгласна - много мили, услужливи и гостоприемни! Чак ми ми се сториха съмнителни с гостоприемството си?
Храната в Турция много ми допадна! Те са луди на тема нещо сладко - всякакви сиропирани сладкиши има там! А от месото изключват свинско.
 За Гърция и по скоро за гърците аз нямам хубав спомен - мръсни (миришеха ми  Sick) , негостоприемни, националисти и този израз "Хубав като гръцки Бог" е просто мит! Но пък от друга страна жените наистина приличат на амфори там!
Направи ми много лошо впечатление ,че когото случайно се сблъскат с някой на улицата, дори не го поглеждат, камоли да се извинят!
В Гърция не срещнах никой грък или гъркиня който да е над 35 и да знае някакъв чужд език (или поне не желаеха да го употребяват)!
това са моите наблюдения от околните държави!
Ще продължавам да следя темата с интерес - само шефът ми да не научи с какво се занимавам по време на работа  Simple Smile

# 50
  • Мнения: 2 149
blaga83 съжалявам,че си останала с толкова негативно впечатление от Гърция.Аз мога да изкажа само суперлативи.Гърците са много чистоплътен народ ,и мъже и жени много държат на външния си вид. Wink Като хора са мили,учтиви,целуват се звучно като се видят,правят си постоянно комплименти и се обръщат към събеседника с мили понятия Laughing
Относно кухнята,тук обичат да си угаждат,жените са големи домакини,почти не се ядат полуфабрикати и готови храни(въпреки,че ги има в изобилие по маркетите),държат на домашно приготвената,топла храна.Готви се много разнообразно,винаги на масата присъстват пресни зеленчуци,за десерт плодове.
На гости ,зависи от повода няма да останеш гладен или жаден Wink С кафето винаги се сервира вода.Някое домашно сладко, все нещо ще те почерпят.Често си правят сами баниците,точат кори,любимата ми е баница със спанак Wink
За рожден ден или имен ден,се започва с питие, придружено с голяма пикилия ядки,чипсове,разни снакс,според предпочитанията на домакинята,черпят с дребни сладки(ужасно сладки на вкус са им тортите,баклавата чак нагарча от многото захар Laughing).Никога не се оставят шишета на масата,домакинята е длъжна,да сервира на госта след като си изпие питието,взима чашаитев кухнята с лед и т.н.Ако има вечеря,няма ред за поднасяне на ястията,всичко се нарежда на голма маса и всеки си слага в чинията.Присъстват много на брой и разнообразни ястия,салати,ордьоври,баници и т.н. Понякога имам чувството,че тук храната е култ,обръща й се голямо внимание Laughing
На мен много ми допада гръцката кухня. Heart Eyes
Селската салата се овкусява със зехтин,оцет и риган(чубрица) Wink
Ще допълвам,ако се сетя за още нещо. Т

# 51
  • софия
  • Мнения: 25 656
Още малко мои впечатления от Италия, че ми е най-прясно:
Италианците доста ходят по ресторанти на обяд и вечеря. Вечерята им е късна за нашите разбирания - след 19.30. Направи ми впечатление, че винаги ядат предястие - салата (различните видове, настъргани моркови, домати), разни мариновани/пържени зеленчуци, картофи (варени или печени), моцарела, прошуто, сушени домати в марина. Пробвах пържени тиквички (не ги белят и ги режат на жулиени), пържени чушки, артишок, в един сандвич ядох божествени мариновани патладжани с моцарела. Нищо не е овкусено. Добавяш, каквото искаш, по твой вкус. Тиквички, патладжани и гъби много ползват. В ресторантите задължително ти слагат и панерче с нарязан хляб, който понякога е включен в сметката, а понякога не е.
На пиците слагат всякакви невероятни за нашата представа неща - картофи, нарязани на тънки кръгчета, картофено пюре, морски дарове (скариди).
Както са написали "италианските" момичета, първото им ястие е някакъв вид паста и в ресторантите им беше странно, че ние поръчваме или първо ястие или 2ро (което е месо/риба), но не и двете едновременно. Не можехме толкова много да ядем, въпреки че порциите не са някакви грамадански. И аз винаги съм се чудила при толкова много ядене на пасти как италианците не са дебели.
Сега се сещам, че при едно от предишните ми ходения там ядох цвят от тиква, леко паниран, който беше много вкусен. Сега пробвах и спагети с морски дарове - мидите си бяха с черупките и скаридите не бяха почистени. Беше ми малко странно.
Направи ми и впечатление, че винаги ядат и десерт - плодов микс или някой от техните десерти.

# 52
  • E-CLM & CH-VD
  • Мнения: 3 045
Вечерята им е късна за нашите разбирания - след 19.30.

A, това забравих да пиша. Испанците обядват към 2 или 3 следобяд, и вечерят към 9-10 вечерта. В интерес на истината, на мен този режим много ми допадна.

# 53
  • Мнения: 1 523
Допълвам с впечатления от Турция.Наистина навсякъде по улиците може да видиш момчета,които носят кръгли подноси с чай,а през лятото,в големите жеги предлагат и студена вода,с късове лед.Кафе еспресо е почти навъзможно да намериш,само в лоби баровете на хотелите съм откривала.В ресторантите за обяд,без да поръчваш винаги носят варен дългозърнест ориз.Сладкишите им са страхотни,особено сиропираните.Почти навсякъде в Турция като чуят българска реч отнякъде изскачат наши изселници,които започват да разпитват за Бг,интересуват се от обстановката в страната.

# 54
  • Мнения: 413
Да ,напълно съм съгласна с мнението на mery_79 за Гърците Peace
Майка ми работи от 8 години там,нямах възможност да отида,но пък две поредни години те са в България на гости. Laughing
Допълвам само,че много обичат да си правят на салата глухарче,дават по 10 евро за пакет,а ние изтребваме плевелите Laughing Много внимават по колко яйца седмично изяждат,пият всеки ден прясно изцедени фрешове от портокал.Кафето задължително е придружено с чаша вода Peace
Месо купуват само прясно,замразеното в супермаркета го подминават Peace

# 55
  • Мнения: 940
Сладкишите им са страхотни,особено сиропираните.Почти навсякъде в Турция като чуят българска реч отнякъде изскачат наши изселници,които започват да разпитват за Бг,интересуват се от обстановката в страната.

Само дето последнищ път от толкова много сладко ме боля черния дроб. Ама се оправих Simple Smile ooooh! То не бяха баклави със шам фастък, не беше чудо...

И в Солун има много българи, и много се радват да ти говорят на БГ. И изобщо съм със страхотни впечатления от там. Но да, много се блъскат. Нещо като в повечето БГ градове--без извинение след това.

Само една поправка--руколата не е глухарче. В САЩ също ядат много field greens с различни дресинги. Но напоследък и ние се храним така.

# 56
  • Мнения: 413
dalka ,незнам кое е рукола,но те на наша почва си правеха салата от глухарче(това което децата дъхат) незнам дали го обясних правилно Embarassed

# 57
  • Мнения: 1 505
Хайде и аз за Испания да понапиша,и след това и впечатленията ми от наши приятели и съседи украинци,руснаци,румънци,англичани,колумбийци,аржентинци.
 Подкрепям до някъде другите моми4ета преди мен,донякъде защото си има май разлика районите в които си.Аз съм живяла в 2 района,коренно разли4ни и едновременно с това и припокриващи се.
 За централна Испания,кастийа ла ман4а,там са то4но така баровете много мръсни,влизаш и газиш в мизерията им,да,правилото е ,колкото по мръсно,толкова по посещавано е мястото,като можеш да откриеш по земята,сълфетки,фасове и остатъци от храна,както и вси4ко друго за каквото се сетите.Заведенията са студени и типи4ните испански са с цветни пло4ки по стената,бяло,син цвят,зелен,4ервен и вси4ки отенъци на дъгата,голяма шарения,оби4ат ки4а.
 Била съм на гости и са ми идвали на гости,да като ги по4ерпиш с нещо по разли4но от кафе и се у4удват,4е си толкова гостоприемен,приемат,а ако им отидеш на тях просто ей така за малко,не се сещат да те попитат дали искаш нещо,това само за кратки слу4аи.Ако е за уговорено гостуване сервират вси4ко както са изредили преди мен моми4етата,като се поднасят едно след д руго ястията,изяждаш едното,сервират другото,вино се пие много и бира също.
 Тук в тази област са много гостоприемни,по отпуснати,с по европейско мислене,вси4ките ни приятели 4черпят,канят ни на гости,ние ходиме дори и без предварителни уговорки и винаги сервират по нещо,винаги.Храната им не е толкова мазна чак,обичат си хамона и от него по хубаво нещо в света нямало казват,ценители са и на виното.По рожденни дни винаги готви жената,но не се старае толкова много да впечатлява с кулинарните си умения.Но винаги приготвят някакви забавления,игри,най вече на плей стейшъна.
  Канени бяхме на рожденник аржентинец,имаше само пица и бира,като той дори не се грижеше да поддържа доброто настроение,вършеше си неговите си неща,говореше си по телефона,гостите бяхме 20 човека,всеки с пица и бира в ръка и си говориш с който си искаш.
 Една наша приятелка испанка всяка седмица един ден от седмицата събира приятелите си в нейния дом на вечеря,масата е отрупана с поне по две неща от предястие,основно,гарнитура и десерти,много пиене и всичко това тя приготвя и купува,ние естествено винаги носим вино или аз някой път ако направя нещо сладичко.
 Моята половинка е бил женен за испанка,всяка неделя се ходи в дома на родителите на жената да се яде паеийа,всяка задължително е,преспива се там и после си се прибират.Обядват в 2 по часовник,пият кафе за 2 минути на крак,в дискотеките или баровете испанските няма маси и столове,на крак и държиш в ръка питието си.В Мадрид,баровете са претрупани,мръсни и всеки те блъска,говорят на висок тон,викат,по площадите сядат където намерят свободно място с новите си дрехи,по земята най вече(дори един испански актьор видяхме с компания насядали по турски по земята,пълна с кал и люспи от слънчоглед,за Уго Силва става въпрос,не ги интересува,че ще се нацапат).
 Имаме съседи англичани,много възпитани хора,като си идват по няколко пъти в годината тук и след като си заминат всичко което им остане ни го оставят до вратата,грижливо опаковано,говоря за чипс,сладки,кафе,вино,мляко и др.,всичко е обезмаслено и никога испански продукт,всичко е английско.
Една друга англичанка наша приятелка,също е много готина,гостоприемна,винаги черпи с каквото има в момента,но и при нея е всичко английско(има магазини с английска стока,пазарят си от там).
 Приятели румънци имаме,те са като нас,нищо по различно,същите луди глави са като нас,много готини хора.Имаме съседи румънци също,те ходят да спортуват всяка неделя,а през седмицата организират барбекюта в двора си,като се прибираме от някъде и те винаги ни канят на по мръвка и бира(половинката последния път яде конско месо в тях).
 Колумбийката е женена за наш приятел българин,който не може да свикне на тяхната храна,не я харесва,тя пък се научи да готви българска кухня и като ходиме в тях,все едно че съм си у дома.
 Руснаците само алкохол им дай,предимно с кисели крастевички мезят.
 Украинката прави много вкусни торти,като се събираме някъде винаги я караме да ни прави торта.Готина е като човек.
 Когато дойдох тук в началото ми направи впечатление,че ако някой настъпя в дискотеката той ми се извинява не аз на него,доста пъти ми се е случвало.
 Като се сетя нещо друго ще допълвам.

# 58
  • софия
  • Мнения: 25 656
dalka ,незнам кое е рукола,но те на наша почва си правеха салата от глухарче(това което децата дъхат) незнам дали го обясних правилно Embarassed
На руколата листата много приличат на тези на глухарчето, но са по-крехки. Може би, руколата е култивирано глухарче. В Средиземноморските страни изглежда е много разпространено консумирането й.

Сега се сетих за една доста ... хммм неудобна Островна традиция (Англия и Ирландия). В баровете стоят прави като коне и се наливат с бира. Всеки ден след работа, всичкото англичанин се втурва към най-близкия бар, взима си чаша след чаша бира и пият прави. Когато е топло времето, около и пред бара гъмжи от народ. Не е като да няма и места за седене, но стоящите са доста повече. В началото е много неудобно, но в някакъв момент се свиква и спира да ти прави вЧеПетление, че пристъпяш от крак на крак по 2 часа. Сериозно погледнато, мисля, че това е така, защото те пият бира-две на едно място, след това отиват на друго място и така не се застояват прекалено дълго някъде.

Не мога да отлича някакви специфики в кухнята. В Лондон са много разпространени индийските ресторанти, а в Дъблин порциите в ресторантите са огромни.

Иначе, това, което категорично е различно от при нас, навсякъде, където съм ходила (почти всички европейски столици предимно) е, че абсолютно никъде, на никой, няма да му направи впечатление как си облечен и какво правиш. Никой няма да се обърне след теб да те оглежда или да започне да те обсъжда. Можеш да видиш какви ли не странни хора, странни работи. В метрото си се гримират, говорят по телефон високо и какви ли не работи, но никой не обръща особено внимание. В Лондон и Дъблин, много, много не слагат/пускат пердета, прозорците са високи и са на ниско ниво спрямо улицата, и минавайки покрай къщите, виждаш вътре хората как си правят ежедневните работи - седнали в хола и си гледат телевизия напр., но пък и никой не зяпа в прозорците, де.

Последна редакция: пт, 27 фев 2009, 18:17 от zvanche

# 59
  • Мнения: 352
Аз от Испания съм останала само с добри впечатления-и от барове и ресторанти и от домашни партита.Говоря конкретно за Валенсия.Домакините отрупват масите с ястия,почти винаги има чипс,миди,калмари,малки солени кроасанчета.Пие се испанското вино с лимон,а накрая кафе и няколко вида сладкиши.Салатата е ясна,а основно винаги с риба и месо,иначе зеленчуци не съм забелязала много да консумират Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт