Разкажете ми как е зад граница.......

  • 30 404
  • 238
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 526
Адмирации за веселата тема!
Искам да добавя и да допълня казаното от Мента за Израел.
Заради горещият климат задължително където и да отидеш ти предлагат безалкохони, чай или кафе.
Въобще много се набляга на пиенето и все се пита и подканя.

На гости е прието да се ходи по предварителна оговорка, но близки приятели могат и без.
На гости се набляга на салати и меса, лятно време парковете се превръщат в скараджииници на открито.
Разнасят се едни пушаци на талази, а миризмата се осеща от километър.
Често прекаляват с количествата, да има...

# 76
  • Мнения: 1 550
Мариета е писала за Холандия, но аз да обобщя с една дума за холандците- практични Grinning Сами се наричат така, а аз споделям това мнение. Всичко е символично- почерпката по какъвто и да е повод, както и подаръците. Поканата за рожден ден е вечер, като се предполага, че си вечерял в къщи. Първо се предлага кафе/чай и по едно парче торта. След това вече се предлага вино/бира, рядко се пие друг алкохол. Малко хапки, в повечето случаи купени готови от магазина. Няма излишна суета или слугуване. Колкото и гости да поканиш за всички има място (кой седна, ки прав) и не "влизаш вътре" покрай всички разходи.
Сватба- има прием за всички и вечеря/обяд само в тесен кръг. Приема трае 1 час и 1/2 до 2 часа, като от време на време минават сервитьори и предлагат бира/вино и хапки. Няма как да се напиеш Crazy Mr. Green
Има, разбира се и сватби по цял ден, но те са по скоро изключение.
Ако се канят гости за хапване, в повечето случай всеки носи по нещо.
Много неща ми бяха чудни в началото. Сега много ми харесва това, че не ми се налага да прекарам целият ден в кухнята до пристигане на гостите, както и след това. Няма излишна показност, идеята е да се съберем защото ни е приятна компанията.

# 77
  • Мнения: 4 668
Живяла съм в Италия , но преди 15 години  Simple Smile Не знам доколко съм актуална с моите спомени , но това което помня от тази страна е непрекъснатото ядене  Laughing ...седнеш на обяд и така 4-5 часа . Имам чувстото , че сладоледът , който ядях там го няма никъде по света .
Имам роднини в Холандия - това , което мога да кажа за тях е - практични до мозъка на костите си - всичко е премислено преди да се купи . Не са много по гостите ...
Страхотна тема   bouquet

# 78
  • Мнения: 1 101
Да добавя за Португалия
не знам китайците колко ориз ядат но мисля 4е португалците ги бият Naughty Без ориз на масата не сядат и то един такъв сух му викат направо си тропа...и децата от малки се закърмват с тази лубов  Joy
А съ6то супа (разновидности на крем супа с разли4ни зелен4уци) Имах приятелка която на 5 годи6но дете     менуто  бе6е супа с минимум 7 зелен4ука и евентуално малко биф(теле6ка пържола)...това в къ6ти а в градината сигурно е имало разнообразие newsm78

# 79
  • Мнения: 7 914
аз да каже нещо интересно за холадската кухня:

официално интервю ( споменавам най вълнуващият момент и то по памет):
 - Доста време вече сте в Холандия,  ще издадете ли книга и за холандската кухня?
 - да, вярно е... книга не планувам специално за холандкста кухня... бъдешете мипланове и тн и тн
как да се издаде книга като няма да има търсене Joy



в първите години доста слагах трапези( по нашенски) на холандците и по откровенните, си казваха колко тежко им е станало Joy..повечето наблягат на полуфабрикати, но вианги казват" аз готвя"  chef

# 80
  • Мнения: 7 605
Ася е писала ве4е zа Германия, Роца zа Франция, така 4е аz Ще пиШа zа друга страна, в която съм живяла, а именно южна Корея.

ОбЩо вzето, храната йм е много 4ужда/екzоти4на zа нас. Много zелен4уци, много риба и морски "деликатеси", много люто понякога (наистина много).
Националния специалитет е ким4и, това е люто кисело zеле, ферментирано, много мириШе. Сервира се към всяко ядене, zадължително, ако Ще и пица да е  Crazy Така и не се нау4их да го ям  Sick
Яде се с пръ4ици, свиква се.

На гости не канят  Thinking  Ходи се масово на ресторант и то то4но в 6. Пият като zа световно. Не се притесняват да са пияни и дори да повръЩат пред другите. Най фрапантния слу4ай беШе в един бар, когато един Шеф, седнал на бара, се обърна, повърна на zемята, обърна се обратно и продължи с раzговора  ooooh! За тях една успеШна ве4ер zависи от броя пияни  Sick

Ресторантите са темати4ни. В едните се сервира само саШими, примерно (това е сурова риба), в друг само бибимпап (ядене в глинен съд, със zелен4уци и zапе4ено с яйце, не е zле), в трети само булгоги. Булгоги е любимото ми ядене. В масата има вградена скара и се пе4е месо на нея. Месото е по иzбор свинско или телеШко, примерно, може и мариновано да е. Идват на масата с голямо пар4е месо и го режат с ножица  Crazy и се слага на скара. На масата има сума ти куп4ици с най раzли4ни zелен4уци и много обелен 4есън, както и салата. Вzема се едно листо от zелената салата, в него се слага пар4е месо, може и малко люта паста (като лютеницата, но мн. люта), 4есън, някой и друг zелен4ук и вси4ко се zавива и се яде. Много е вкусно  Blush 
Ядат много бърzо и Щом са приклю4или, веднага ска4ат и тръгват.

Като се сетя оЩе неЩо, Ще допълня  Grinning

# 81
  • Пловдив
  • Мнения: 2 565
Страхотно интересна тема!  Peace
Беше ми интересно да прочета за вашите впечатления!
От моя опит мога да споделя:
За Гърция -  големи чревоугодници, страхотна кухня, дългиии обяди и вечери /вечерята през уикенда може да започне към 22ч и да продължи до 1/, по принцип ако отидеш на ресторант в 8ч те гледат странно Mr. Green - раничко е за тях. По това време още се пият фрапета и т.н. Това което ме е изненадвало,че и малки деца ги водят с тях до доста късно вечер. Шумни са, но не задължително невъзпитани. Имат страхотни хлебопекарни и сладкарници. Ако отидеш да си купиш хляб или нещо друго тестено към 12ч например доста от нещата вече са на 1/2 от цената, въпреки че са направени същия ден.
За Италия - най-странното ми е 3-те целувки за поздрав и довиждане дори между мъжете.. Rolling Eyes Храната е вкусна и предимно паста и морска /впечатленията са ми най-вече от Северна Италия/. Любимата им традиционна паста е със сос от зехтин и нещо като парченца люта чушка! На едно гости специално заради нас бяха купили краставици /цената беше 3 евро за краставица, което мен лично ме изуми #Crazy/ и другите гости италианци бяха изненадани че може да ядем салата от краставици и да се пие грапа /тяхната ракия/ преди основното ястие! За предястие в ресторант обикновено  се сервира хляб или нещо като дебели солети /забравих как точно се казват Embarassed/ -  така правят и Гърция между другото - после се хапва паста /предястие/, след това може месо или риба /основно телешко ядат/, след това прошуто, десерт и задължително кафе /късо/. Диджестивите също са задължителни.
Това е засега от мен! Hug

# 82
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076

Националния специалитет е ким4и, това е люто кисело zеле, ферментирано, много мириШе.

само в Германия съм го яла.
пристрастена съм Blush

но не смърди много newsm78
явно защото го правя без морските дарове и чесъна Thinking

за кръглите дървени плата: и на мен не ми пречи от такова плато да ям сирена или нещо подобно.
ама салата със сос да ми се разтече... newsm78 - не ми пасва много.
а съм виждала доста хора да ядат така Sunglasses

# 83
  • Мнения: 3 219
Много интересни неща разказвате Hug Живяла съм като дете в Русия, ходили сме и по гости, но нямам много добри спомени. Естествено-водка и хайвер, по-точно сварени яйца, изваден жълтъка и на негово място се слага хайвера...много вкусно Crazy. Правят доста салати, повечето са с майонеза. Като цяло са гостоприемни хора.

# 84
  • равна Тракия
  • Мнения: 101

Трът - пръц и газове от устата не е неприлично, следва едно "сори" и всичко е о.к. Party

Joyмда,така си е,и в щатско са същите...



# 85
  • Мнения: 959
Привет на всички!  Simple Smile

Аз, нямам какво да кажа по темата, но се присъединявам към кулинарното околосветско пътешествие. Няма да преча.  Blush

Темата е страхотна. На авторката.  bouquet

# 86
  • Мнения: 177
Аз да добавя някои неща за Германия:
въпросните кръгли дървени дъсчици, а и не само(и правоъгълни също)- се използват масово да ядеш върху тях. Т.е. вместо да ядат в чиния(става дума за сухи продукти все пак), си слагат дъската, продуктите по масата(хляб, сирене-крема, разни други сирена, салами и пр.) и си мажат филийките върху дъската. Ползват ги масово за вечеря и закуска.
За закуска, и вечеря, основно ядат намазани филии(много е важно, че кашкавал и салам не се смесват, или едното, или другото). Приготвят си и за през деня. Слагат си ги в пластмасови кутии и така си разнасят хляба. Масово подготвят и такива сандвичи за децата за училище. Пращат им и плодове. В повечето случаи са нарязани и пак във въпросните пластмасови кутии.
Това, което ми направи силно впечатление в началото, когато дойдох, бе факта, че не се смущават да ядат или пият по време на лекция или семинар например. Спокойно може да си извадиш намазаната филийка и бутилка вода и да си хапваш и пийваш, докато си в час. Не е проблем за преподавателите.

Аз лично съм от сравнително скоро тук(6 год.), но ден днешен не мога да ям типичните немски ястия и "специалитети". Чувала съм, че Германия била известна като страната на различните видове зеле. Наистина имат зеле в много вариации. Има едно "зелено зеле(Grünkohl)", което на външен вид прилича на ...  и по мое мнение има и същия отвратителен вкус, както и вид. http://images.google.de/imgres?imgurl=http://static.flickr.com/1 … 6hl%3Dde%26sa%3DN

Също така в магазините продават свинска мас с ябълки, която се маже на хляб.
Не мога да отрека, че хлебчетата им са много вкусни, както белите, така и тъмните. Но бял хляб нямат хубав, ако някой иска български бял хляб, то трябва да си купи от турските пекарни. Но пък имат много видове черен хляб(пълнозърнест, ръжен...)

Сега се сещам, че веднъж бяха на гости, за да отпразнуваме един завършен проект. Всеки занесе по нещо, което предварително бяхме уточнили. Накрая на вечерта остана един студен чай, който аз бях занесла, и ми предложиха да си го взема, за мое голямо учудване.

Аз лично не бих нарекла германците гостоприемни. За мен те си остават студени хора. Не може ей така да отидеш някъде на гости, било то и за 10 мин, трябва да сте се уговорили предварително. И на мен ми се е случвало да ме гледам учудено, когато съм предлагала вода, чай, кафе на майстори например. Приемат разбира се, но са меко казано втрещени.

За сега не се сещам за друго, но общо взето, това, което е казано дотук за Германия, както и за Холандия(на първа страница), мога да се присъединя и аз към него. Не готвят особено, много полуфабрикати, гумени плодове и зеленчуци, скърцащо между зъбите сирене. Една моя позната(хърватка), която живее тук от 18 год, каза, че ако на германците им вземат микровълновите, 80 % от тях ще умрат от глад.  Crazy

Засега толкова, ще допълвам като се сетя.

П.П.: Темата е наистина страхотна!

# 87
  • ENGLAND
  • Мнения: 4 114
О, за вас интерсна, а за мен болна тема. Като кажа, 4е в нашето семейство сме на разделно хранене и вси4ки ахкат.Но като допълня, 4е разделно си готвим и става конфузно. Е. ве4е по4ти 6 години, ама не мога да свикна с английската кухня. По4ти вси4ко е полуфабрикати, тук готвенето хи4 не е на по4ит. Вадиш от фризера и бам в микровълновата или отваряш консервата и пак микровълновата.
Традиционното ядене тук е фиш и 4ипс, демек пържени картофи, но поляти обилно с оцет и осолени го гор4иво. И като си представите пържени в някаква мазнина несменяна месец, миризмата е ужасна. Сложени са в пласмасова 4инийка и увити с хартия и на всяка кара4ка срещаш народа разтворил пакета, яде яко с пръсти и се носи тази миризма на оцет и гранясало олио.
Биляна е писала за обилната закуска, на обед се хапва сандви4 и тии тайма, 5-5.30 настава голямото плускане. Една огромна 4иния препълнане с ядене - някакво месо, 4есто телешко, метнато набързо във фурната, варено брукселско зеле, моркови,грах и задължителния 4ип, пържените картофи, и вси4ко това полято с кафяв сос. Англи4ание ядат много горещо, така 4е 4инията се омита за нула време.
След голямото плускане, малко релакс и се по4ва с бирите, задължително и само с някакви ядки.
Друго популярно е пастрите. Нещо като бани4ка, но от  бутер тесто,  направено с мас и пълнеж от разли4ни зелен4уци и някакви къс4ета месо.
Виж, пе4ените картофи са нещо друго, особено ако са пе4ени в мини фурни на жар. Картофа, голям, се реже наполовина още докато е горещ и се слага кашкавал, захлупва се да се поразтопи кашкавала и пак за нула време горещ се яде.
Салати тук по4ти не се ядат, то да има кой да ги прави.
Голяма 4аст от английската кухня е всъщност индийска. най-разпространено е кърито, нещо като нашта яхния, обикновено с месо и къри сос, обикновено готов от буркан, супер луто и супер миризливо. Ли4но аз едва го понасям, а мъж ми го яде през ден. Аз пък го ядосвам с нашата шарена сол, имала ужасна миризма.
С няколко думи тук се яде много горещо, много луто, много кисело и много мазно. Супер нездравословно.
Плодове по4ти не се консумират, зелен4уци помалко. Е, на втория ден като пристигнах и отидохме на пазар с мъжа ми ми се събраха о4ите, супите в консервни кутии, продават по половин краставица, патладжана, тикви4ките, портокалите се продават на бройка.
За гостите да не говорим, предварително се уговаря ден и 4ас, дори и с родата на мъжа ми. Рядко се кани на гости с ядене. Идват ни на гости, една бира, 4ай, кафе или 4аша безалкохолно, това е 4ерпенето. Сестра ми като идва каза, 4е най и харесва английското гости, лесно и бързо. Laughing
Вси4ко това е за Англия, но не за Лондон, там е друга работа.
Ох, още много може да се пише, и за сосиджите им и за претенциите им като отидат на по4ивка в 4ужбина яденето да е английско.Другите да допълват.
Извинете ме, пиша на лаптопа и две букви ми липсват.
 

# 88
  • Мнения: 483
Абе момичета, как е възможно в тази Хамерика 1 кг коприва да струва $30.00 ooooh!?
Направо паднах Thinking А тук расте като в България, не е нещо нечувано.
И ако искаш да ти я изпратят още $20.
Бясна съм! А ми се е дояла, не е истина Twisted Evilз

# 89
  • У дома
  • Мнения: 1 741
Mama E , аз се опитах да сготвя суха коприва от БГ и стана супа миришеща на чай. За Чикаго знам само един парк, където расте коприва, не е навсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт