Най-оригиналната традиционна българска рецепта?

  • 20 812
  • 89
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 726
Цитат
не поценявам българската кухня, но турската е световно известна и не мисля че биха откраднали
Така е, а и нали ние сме били поробени а не те, както и всички балкански държави. Може би , затова кухнята ни е идентична...
Сетих се нещо друго- чушки с яйце и сирене и агнешко с лапад и зелен лук.

# 76
  • Мнения: 68
Цитат
не поценявам българската кухня, но турската е световно известна и не мисля че биха откраднали
Така е, а и нали ние сме били поробени а не те, както и всички балкански държави. Може би , затова кухнята ни е идентична...
Сетих се нещо друго- чушки с яйце и сирене и агнешко с лапад и зелен лук.

ей това вече ми се струва българско

# 77
  • Мнения: 616
Виждам че вече си свършила задачата дано имаш успех ,но да кажа и аз за нещо което мисля че е нашенско -"Маджунена халва " "Триенца ""Дрипник"Тези се сещам сега.

# 78
  • Мнения: 4 435
Виждам че вече си свършила задачата дано имаш успех ,но да кажа и аз за нещо което мисля че е нашенско -"Маджунена халва " "Триенца ""Дрипник"Тези се сещам сега.

Леле, че интересни имена, дори не ги бях чувала досега. Embarassed Какво представляват?  bouquet

# 79
  • Мнения: 616
Първото е халва от маджун(това е мед от дини който се прави в нашия край) а Тренцата тава е прясно мляко в което се пускат трохи от тесто с такова са хранели малките деца навремето.Дрипника е нещо средно между баница и тутманик това го правя редовно в къщи на децата .Другите две съм ги яла като дете макар че маджунената халва и сега бих си направла но вече трудно се намира маджун защото много малко хоравече го парвят.

# 80
  • Мнения: 4 435
Първото е халва от маджун(това е мед от дини който се прави в нашия край) а Тренцата тава е прясно мляко в което се пускат трохи от тесто с такова са хранели малките деца навремето.Дрипника е нещо средно между баница и тутманик това го правя редовно в къщи на децата .Другите две съм ги яла като дете макар че маджунената халва и сега бих си направла но вече трудно се намира маджун защото много малко хоравече го парвят.

Много интересно и любопитно.  bouquet Никога не съм опитвала тези неща.

# 81
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Баба ми е от врачанския край и правеше чудесна триеница . Това е десерт направен от яйце +брашно и солчица , като се замесва тесто , от което с помоща на брашно и претриване между дланите се оформят трохички . Пресяват се да падне излишното брашно , възварява се прясно мляко, захар и се пускат трохите . Бърка се до сваряване и сгъстяване , прибавя се ванилия и се разлива в купички . Като изстине прилича на ориз с мляко , но е много по-вкусно.

# 82
  • Мнения: 800
много интересна теми4ка  Peace

Не са  ми под ръка готварските книги на мама, сравнително нова съм в кулинарията- има няма 5 години се мъ4а над пе4ката  Mr. Green  , но все ми се струва, 4е традиционно българско ястие трябда да се търси от планинските райони. Разбират балканджиите от хубаво, спор няма.

Ами из Банско и Добринище, и те са признати майстори- бански старец и разни такива  Wink

Естествено е да има турско влияние над бг кухнята, естествено е и по целите Балкани да се срещат разновидности на дадена традиционна манджа.

Не е нужно да се връщаме 4ак до аспаруховите българи Laughing едно време по у4ебниците пишеше , 4е са яли предимно изсушено месо, киселото мляко естествено, и булгур / оба4е по4ти никой от познатите ми дори не е, 4увал за булгур /

Какво ли е било европейското меню преди откриването на Новия свят, откъдето са донесени боба, царевицата, картофите, чушките - все неща , които незименно присъстват на ежедневната ни трапезата.

Мове би ключа е в технологията, на4ина на приготвяне, а не в самите продукти




Без да се замислям, се сещам за :

1. ястия с коприва  Peace  4орба или месник- замесва се тесто и се пълни с коприва , ориз и гъби, предварително задушени.


2. 4орба от киселец или лапад

3. сухи 4ушки пълнени с боб

4. самоковски зелник- нещо като баница с праз лук

оба4е ако тръгне много да мисли и разсъждава 4овек, сигурно ще открие , 4е не са български  Laughing


94годишната ми баба разказваше, 4е когато била дете, използвали само зелените домати, смятали, 4е 4ервените са развалени и ги давали на животните!


Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 00:34 от Шилан & Шиар

# 83
  • Мнения: 958
това Тренца или Триеница, не е ли всъщност Трахана - така му виакт по нашият край, и е със същото съдържание.
Защото ако е трахана, тя си е турска май  newsm78.
Което ми напомня, че беше доста вкусно с много сирене и масло, дали някой знае, това чудо среща ли се по магазините и под каква форма, много бих искала да се стобия, а баба вече е възрастна за да прави.

# 84
  • Мнения: 310
joya по магазините не знам дали го има (честно казано дори никога не съм го опитвала), но виж в тези две теми 1 2 има рецепти

# 85
  • Мнения: 958
Мерси, може да се пробвам, макар че като се знам какъв кулинар съм, изхода е предначертан Simple Smile

# 86
  • Мнения: 210
Най-оригиналната традиционна българска рецепта е лютеницата. Peace

# 87
  • Мнения: 4 435
Лютеницата за мен не минава за оригинална. Всеки се сеща за нея. Трябваше ми нещо по-оригинално.  Grinning

Вчера ми казаха, че до 20-ти ще ми бъде изпратена оценката ми, и ще ви се похваля. Grinning
Макар че това беше  само една част от курсовата работа.Втоората беше за Кухнята на Малта, но там мисля се справих, повече от добре.

# 88
  • Варна
  • Мнения: 480
Забравихме за банската капама:

# 89
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Nushlem, прочети темата Wink.

Общи условия

Активация на акаунт