Най-оригиналната традиционна българска рецепта?

  • 20 812
  • 89
  •   1
Отговори
  • Мнения: 4 435
 Кое е най-оригиналното българско ястие според вас?

И да обясня защо ме интересува. Mr. Green Уча туризъм и в момента ще правя курсова работа по ресторантьорство, като едната част от нея е да представя рецепта от българската национална кухня. За тази задача ще се оценява оригиналността на рецептата която ще предложа. Ето затова, искам да видя вашите предложения и да реша към кое да се насоча, за да "обера точките" както се казва.

# 1
  • Мнения: 804
Много са оригиналните български ястия зависи какво предпочиташ-месно или безмесно ястие.А и зависи на какво ще залагаш "фаца"или вкусови качества и по-простичко оформление.

# 2
  • Мнения: 11 747
Аз пък напротив, смятам, че хич не са много оригиналните български ястия!  Thinking
Ние си броим мусаката (но тя е и гръцка и турска), сърмите (същото), снежанката (гръцка) и т.н. и т.н.

Не мисля, че ще е ефектно, но за мен най- оригиналното българско ястие е варено овнешко месо. Поне това съм срещала, когато съм чела за около 11век.

# 3
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Честно казано едва ли са чак толкова много чисто българските ястия. Кухнята ни е повлияна от други култури и за това съществува понятието "балканска кухня" Wink. Интересно ядене е банската капама.

# 4
  • Мнения: 132
има много традиционни и интересни ястия--скучната за нас баница- с различни плънки,катми, патаника, агнешко-това което се пече в дупка(незнам дали не беше по ловджийски)в земята в която е пален огън(цялата процедура е известна).................
има мнооооогооо оригинални ястия

# 5
  • Мнения: 4 435
И аз смятам че са малко такивата ястия, затова и ми е трудно, и реших да се посъветвам с вас, понеже сте невероятни кулинарки. Нямам предпочитания дали да е месно или безместно. Трябва да е нещо по-интересно, щом ще й гледат оригиналността на рецептата. И ми се иска нещо, за което едва ли друг ще се е сетил.Или поне моята версия да е по-интересна. Grinning


Виждам много интересни предложения от вас момичета.  bouquet За вареното овнешко дори не бях чувала. Капамата също е подходящо, минало ми беше през акъла. И за баница мислих, ама една колежка вече го е откраднала. Mr. Green Това агнешко също е интересно, каки му е точното име, за да мога да го потърся из нета?

# 6
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
има много традиционни и интересни ястия--скучната за нас баница- с различни плънки,катми, патаника, агнешко-това което се пече в дупка(незнам дали не беше по ловджийски)в земята в която е пален огън(цялата процедура е известна).................
има мнооооогооо оригинални ястия

Всичко, което си изброила е традиционно за нашата кухня, но не е оригинална българска рецепта Peace. Това важи особено за баниците и агнешкото, които са на почит във всички балкански държави Wink.

# 7
  • Мнения: 11 747
Баницата дори не е балканска! Айде, за някои по- близки държави, как да е, ама като видях по телевизията филм за хляба - видове и начини на приготвяне по света и един чичо в Индия като разметна един лист с мазнина.... Абсолютно същото като нашата баница направи, само името и беше друго...

Тъй като българите преди много години са били по-скоро животновъди, отколкото градинари, мисля, че трябва да е месно ястие. Също преди доста години в България като допълнение или гарнитура, да го нарека, се е готвело и яло по- скоро булгур и нахут, отколкото картофи и ориз. Разбира се, това не се яде само в БГ, но според мен овнешко месо с булгур или нахут е в правилната насока.

# 8
  • Мнения: 132
мисля,че е агнешко или месо по хайдушки.
знам че се копае дупка в която се пали огън, да стане жар и се слага цялото (заклано,одрано и т.н. )"животно", зарива се със жарта и пясък. и така........някой по запознат, моля да ме поправи ако греша и да ме допълни.

# 9
  • Мнения: 804
Има оригинални рецепти от различните региони на България-кажете къде другаде приготвят боб-чорба или чеверме,дроб-сърма/агнешка/ или пък банска капама.Сещам се и за Добруджанска кавърма,Пловдивска топеница,Рибник или Зелник.Има и още много.Не съм съгласна,че нямаме хубави рецепти.

# 10
  • Мнения: 11 747
Добруджанската кавърма е баница,Зелника също. Точно днес даваха такава рецепта от Гърция, за баниците вече казах.
Пък и кой е казал, че нямаме хубави рецепти  Thinking Просто не са оригинални, български.  Боб чорба се яде дори в Куба и вероятно от преди да се яде в БГ.

# 11
  • Мнения: 804
Правилна е насоката за ястия с булгур-Рибник с булгур,сещам се и за Нахутено ястие с пиле.

# 12
  • Мнения: 804
Имам и друго предложение-вместо да спорим кое е българско и дали е оригинално предлагам всеки да отвори дебелите книги Българска кухня и да разгледа различните рецепти и да помогне с идеи на момичето.

# 13
  • Мнения: 3 447
Пататник. Не съм чувала да го има в съседните държави, швейцарците правят нещо подобно - рьости, но са достатъчно далече, така че може да мине за оригинално  Grinning

# 14
  • Мнения: 9 973
бобецът Joy

# 15
  • Мнения: 5 001
Ошафа?
 newsm78

# 16
  • София
  • Мнения: 1 341
мисля,че е агнешко или месо по хайдушки.
знам че се копае дупка в която се пали огън, да стане жар и се слага цялото (заклано,одрано и т.н. )"животно", зарива се със жарта и пясък. и така........някой по запознат, моля да ме поправи ако греша и да ме допълни.

Иван Звездев  имаше предаване от един манастир и там приготвиха агнето по този начин.Виж в сайта му.
Баба ми ( от Сухиндол)  правеше невероятен рибник  - хлебно тесто с плънка от риба (баща ми ловеше риба от Росица или от язовира) мнооооого лук на филийки и орехи,черен пипер и магданоз.ММММММММ,каква вкусотия....как ми се дояде....

# 17
  • Мнения: 35
капама Peace -това е  Hug

# 18
  • Мнения: 1 639
и аз съм за капама Hug

# 19
  • Мнения: 38
" Занимавате се и с история на храните?

­ Да. Занимавах се и с българската кухня ­ търсих произхода на гювеча, на капамите и т.н. Произходът е турски. Като направим едно меню ­ капама, каварма, курбан чорба ­ не можем да пишем, че това е българска кухня... За сармите още се спори между турци и гърци чии са и т.н.

­ Кажете някое ястие, което си е чисто наше?

­ Когато започнах работа в хотел “Цюрих” в Швейцария през 1976 г., ми поставиха задача да представя българска кухня и да направя българско меню. Мениджърът на ресторанта, който беше много опитен, го провери, за да го одобри и от менюто ми останаха само супа топчета и шопска салата. За останалото каза ­ това е турско, това балканско, това еди-какво си." asen chaushev

# 20
  • Мнения: 804
Е браво какво излезе сега,че нямаме наши български рецепти ли?Таратор-ама е студена супа.Мусака-или и тя не е наша?Хайде тогава миш-маш.

# 21
  • Мнения: 2 752
Ето каква рецепта намерих из моите тефтери за Хайдушко печено:

Хайдушко печено

младо агне (6-8 кг), горски гъби, картофи, сол, балканска подправка

Изкопава се дупка в земята, на дъното на която се слага плосък камък. Отстрани също се подреждат плоски камъни, като прпоцепите между тях се замазват с глина, за да не се рони пръстта. В така приготвената дупка се запалва огън, който се поддържа около 2 часа. През това време агнето се заколва и се почества, ако е донесено готово, се нарязва на парчета около 1 кг. Измиват се гъбите и всичко се посолява много добре. Измиват се и картофите и небелени се приготвят за печене.
От дупката се изважда жарта и на дъното се подреждат малки камъчета така, че да предпазят месото от изгаряне. Всички продукти се слагат заедно в дупката да се пекат, като парчетата месо се отделят едно от друго с картофите и гъбите. Поръсва се и някаква балканска подправка. Отгоре дупката се затваря с плоча, която също се замазва с глина. Върху нея се насипва жарта и огънят се поддържа 2-3 часа. Времето за печене зависи от месото, затова преди окончателно да се отстрани огънят, ястието трябва да се провери.

Източник: Асен Чаушев
Ястието е известно сред гурманите като традиционно родопско.

# 22
  • Мнения: 804
Дами сетих се нещо-Банската капама се прави със свинско мляно месо,свински ребра,кокошка,кървавица,сланина.Как аджеба е турска рецепта като те са мюсюлмани и не консумират свинско?

# 23
  • Мнения: 2 752
Точно според Асен Чаушев ето една малка част от ястията, които са типично български:
салати - полянска салата, колибарска салата...
супи - супа пача, агнешка дроб чорба, телешко варено...
основни ястия - родопско пролетно ястие, магданозени кюфтета, попска яхния, харманско пиле, кехайовско кълцано, хайдушко печено...
тестени - бабина теняйка...
други - трахана, ошав...
Разбира се има още много, преписала съм само малка част от тях.

# 24
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Е браво какво излезе сега,че нямаме наши български рецепти ли?Таратор-ама е студена супа.Мусака-или и тя не е наша?Хайде тогава миш-маш.

Мусаката със сигурност не е българско ядене. Таратор мисля, че се прави и в Турция. Миш маш се прави в Гърция, казва се буюрди, което ме навежда на мисълта, че е турско.



Точно според Асен Чаушев ето една малка част от ястията, които са типично български:
салати - полянска салата, колибарска салата...
супи - супа пача, агнешка дроб чорба, телешко варено...
основни ястия - родопско пролетно ястие, магданозени кюфтета, попска яхния, харманско пиле, кехайовско кълцано, хайдушко печено...
тестени - бабина теняйка...
други - трахана, ошав...
Разбира се има още много, преписала съм само малка част от тях.

Пача се прави в Гърция, Турция и близкия изток (вероятно и другаде). Агнешката дроб чорба е традиционно ястия в Гърция, което се приготвя задължително във Великденската нощ и е първото местно, което се консумира след постите. За телешкото варено направо е смешно твърдение, прави се на толкова много места, че си е направо интернационално. Трахана също се прави в Гърция, даже се продава в магазините, за разлика от България. Яхниите също се правят на много места.

# 25
  • Мнения: 35
сирене по шопски и таратор Peace

# 26
  • Мнения: 110
Миш маш се прави в Гърция, казва се буюрди, което ме навежда на мисълта, че е турско.

   Миш-маш има и в арабският свят, само че под друго име.  Peace
   извинявам се за спама

# 27
  • Мнения: 4 435
Знаех си че ще ми помогнете, и то все със интересни неща.Много ви благодаря на всички които сте се включили досега. Hug  bouquet

Засега като че ли се насочих най-вече към ястие с нахут, булгур. Най-интересно ми звучи, и едва ли ще повторя някого. Почти всички колеги са се спряли на неща с боб или пататници и други неща с картофи, или пълнени агнета.

А и темата за мене е доста полезна.Научих неща за някои от ястията, които не съм знаела, доста интересно ми е.

# 28
  • Мнения: 25 652
Разгледай тези рецепти: http://www.magernitsa.com/bg/monestry.html
Аз бих заложила на чалбура.  Wink

# 29
  • Cacao Land
  • Мнения: 603
Бих те посъветвала да погледнеш за рецепти, които са характерни за различните региони на България. Примерно, в Родопите съм яла баница с ориз (родопски клин), тук има пов … 94;ия.

Таратора, миш маш-а, сармите и някои от другите ястия, които се споменават по-горе, може да се ядат навсякъде по Балканите, но обикновено всяко ястие си има национална особеност. Примерно, качамак се яде в България, Румъния, Италия, Лат. Америка, но за приготвянето му се използват различни масла, сирена и подправки.

Та, погледни за рецепти, които се правят с традиционни български сирена/ кашкавали и кисело мляко, примерно сирене по Шопски, сирене по Болярски, запечено сирене с мед и орехи, разни типични гювечета  т.н.

Успех!

# 30
  • Мнения: 2 439
Барабойник.

# 31
  • Гърция
  • Мнения: 2 348

Това не беше ли пататник?

# 32
  • София
  • Мнения: 1 341



Сетих се за зелев сок с праз, супа със свинско и зелев сок,куркудак
(зелев сок с лук , ориз,печена суха люта чушка и залци хляб);яхния от бакла;плетени агнешки чревца;рецепти приготвени от сух хляб.
Сетих се,че правя шницели от охлюви ( рецепта от баща ми).

# 33
  • Мнения: 2 439
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

# 34
  • Мнения: 4 435
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

Оригинална съм използвала като синоним на интересна.

# 35
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Едва ли има нещо "оригинално" и невидяно другаде вече останало. От съфорумничката кюбит разбрах че и в Манхатън има кумис по магазините вече - ферментирала напитка от кобилешко мляко, дето си мислех че след хан Аспарух никой не я е опитвал вече  Shocked  Simple Smile ... 
Мисля че трабва да заложиш на оригиналното представяне на ястието и да стискаш палци никой да няма доказателства че не е българско  Mr. Green.
Сещам се за кътък - сиренето киснало в мляко, супер вкусен солен сиреняв крем Heart Eyes, поднесен в оригинална глинена халба или стомничка ... Ще прилагате ли снимки  Simple Smile ?
Или пък, не знам още дали съществува ресторант "Ловен Парк" в Пловдив, потърси им телефона и ги питай, там преди години ядохме заек по ловджийски, за който си имаха специален глинен съд, нещо като стомна, но половинката се отхлупва като капак, много еФектно  Grinning! Мъжа ми даже ги помоли и си купи от тях едно такова съдче, още е из шкафовете на майка в Пловдив  сигурно Laughing ...
Успех, интересна задача  Simple Smile!

# 36
  • Мнения: 2 439
Да това е баница с картофи, но името се среща по-рядко, характерно е за средния Балкан.
Някак си за мен си противоречи оригиналното с традиционното обаче в заглавието на темата. newsm78

Оригинална съм използвала като синоним на интересна.

Тогава - кротмач и кайги.

# 37
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
percepolis, кротмач, не беше ли кътък? Кайги, обаче нищо не ми говори, би споделила какво е и как се приготвя?

# 38
  • София
  • Мнения: 1 341







Кайги да не е кайгана?

# 39
  • Мнения: 3 268
Класическата баница с масло,сирене и яйца,а също и бобът по манастирски за мен са най-най-българските ястия.

# 40
  • Мнения: 958
За мен шопската салата е класика, и много се харесва, от всички чужденци.
българското сирене и българското кисело мляко, според мен са си традиционни.
Мкар че както видяхме не е ясно какво продават по магазините.
Не знам за свинските ушички и кожички, какви са по народност, но много ме изненадаха едни американци, които водихме на кръчма, и се спряха точно на това от менюто  Sick
Иначе от баба знам че житото с орехи си е стар, църковен, бг обичай, но тук ми разбихте доста представи за бг манджи, така че може и това да опровергаете.

# 41
  • Countryside
  • Мнения: 11 631
Много интересна тема. Съгласна съм, че сърмите, мусаката, таратора, млечната салата и баницата са популярни и в околните Балкански държави. За Шопската салата не съм съгласна че е българска, гърците имат Гръцка салата, която е същата, само че с плочка сирене, маслини за добавка и поръсена с риган. Мисля, че единственото изконно българско е киселото мляко, сиренето (не Фета, нашенското си), боб, зеле и варено месо( курбан), чушките (вкл. сушените), юфката, лютеницата иииии за сега толкова се сещам.  Thinking
Може би е добре да се направи проучване(доколкото е възможно разбира се) кои култури кога са навлезли в бита на българина. Например всички знаем, че доматите, картофите и царевицата са от Америка, следователно са се появили след 16в(ако не и по-късно). Също така кога е започнало отглеждането на домашни животни и какви.
То иначе прабългарите са жулили здраво кобилешко мляко(вкл. и вкиснато такова) и конска луканка  Mr. Green

# 42
  • Мнения: 958
Момичета а киселото зеле, не е ли баш БГ

# 43
  • Мнения: 1 726
Струва ми се, че няма нещо което да се среща изключително само в България. Всичко изброено до тук, го има на целия балкански полуостров, това за което се сещам аз е комбинацията от подправки. Така и не съм срещала чубрица, сминдух, девисил никъде другаде, така че всичко с тези подправки ми се струва само нашенско. По същата причина и вкусът на суджуците и другите подобни "сушеници" е уникален.

Кисело зеле има и нагоре, чак до скандинавските страни.

# 44
  • Мнения: 11 747
Кисело мляко се прави също в Гърция, Турция, Сирия, Ливан.  Боба е от Латинска Америка, Юфката си е пак от Балканите и Ориента.

# 45
  • Мнения: 25 652
Юфката и изобщо макаронените изделия не са ли от Китай?  Laughing
Марко Поло ги пренася насам май.

# 46
  • Варна
  • Мнения: 1 553
Юфката и изобщо макаронените изделия не са ли от Китай?  Laughing
Марко Поло ги пренася насам май.
Макароните ги е донесъл Марко Поло от Китай.Китайците ги правели от оризово брашно , което впечатлило пътешественика и той ги донесъл в родината си, т.е. в Италия. От тогава пастата става любима храна на италианците.
Виж юфката според мен си е арабско изпълнение. Peace

# 47
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Чубрица и сминдух има в Гърция, а пък за девесила се казва, че се използвал още от древните гърци Wink.

# 48
  • Мнения: 310
Не знам дали точно от България е юфката, но още прабългърите са я произвеждали.
Честно казано, когато имах урок точно на тема "Българска национална кухня" се озадачих, че толкова много ястия са взаимствани от другите държави, а г-жата ми по дадения предмет не можа да каже нито едно типично българско ястие (е може да е казала едно, две)  Shocked

# 49
  • София
  • Мнения: 3 064
Пататник. Не съм чувала да го има в съседните държави, швейцарците правят нещо подобно - рьости, но са достатъчно далече, така че може да мине за оригинално  Grinning

Щях да го напиша! Любим ми е!

# 50
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Ами клин, родопско е пак. Призлява ми като си помисля направо колко е вкусно  Simple Smile. Две кори ръчно точени - не много тънки  Thinking - една отгоре и една отдолу, по средата варен ориз смесен с яйца и сирене и много, много масло  ooooh! ... Пече се на печка или огнище като се обръща, първо едната после другата страна, няма фурна  Twisted Evil ...
Ох, искам пак  Sad .... Трябва да опитам да го направя, кой знае какво ще излезе  Simple Smile.

# 51
  • Мнения: 115
Интересна тема за хранителната антропология  Simple Smile Мисля, че ако ограничим това, което да наричаме типично българско, само ако е приготвено от ендемични растения характерни за България, едва ли нещо ще остане...
В този ред на мисли, пицата не може да се нарече типично италианска, защото се прави с домати, които даже не са европейски. Оригиналната пица е била просто питка с малко зелени тревици отгоре.

Струва ми се, че под типично български трябва да се разбират ястията, които отдавна са популярни и традиционно наложени (дори и като побългарени варианти на нещо съседско).
Какво е българската кухня без боб, чушки, домати, картофи и тиква (всичките южноамерикански)? Нима тиквеникът не е българско нещо, само защото и съседите имат подобни творения? 

Май никой не е споменал лютиката и подлучените тиквички.  Simple Smile

# 52
  • Мнения: 11 747
Ами, то се получи така заради заглавието - оригинално традиционно.  Thinking Авторката май нямаше предвид това, което се разбра от повечето писали, ама така тръгна.
Оригинално, аз го разбирам, че оригинала, първоизточника е излязъл от тук, а такова няма. Тя имаше предвид най- атрактивно традиционно бг ястие, тогава е друго.

# 53
  • Мнения: 958
Все нещо българско има.
Аз залагам на ушаф (без претенции за изписването) и на лютеница.
Никой не може да ме убеди, че древната лютеница, в огромна тава на огъня, не е БГ  Twisted Evil
И също за пататника и клина съм съгласна, макар че в някои държави правят нещо подобно на пататника, ама не си спомням как се казва.
Има си традиционни рецепти, които съществуват и в другите държави, но според мен се различават по начин на приготвяне или вида на някоя съставка.
Например киселото мляко, навремето в България, се е заквасвало в стомаха на козата, в смисъл бацилус булгарикус има само при нас, затова си е уникално.

# 54
  • Мнения: 929
Както ние сме заимствали от другите национални кухни така и те са заимствали от нас. Това че една ястие се прави и в околните ни държави не означава че не е българско - кисело мляко се прави и в Япония, ама те поне си знаят, че е българско. Лютеницата определено си е наша.

От мен като предложение "Горнооряховско гърне" прави се от жилите от телешко и свинско месо, който едно време са се варяли 24 часа в глинен съд.Ето и рецепта

Последна редакция: ср, 11 мар 2009, 10:02 от Ilistavreva

# 55
  • Мнения: 11 607
Темата ме провокира да отворя зелената книга - Българска национална кухня.....Да, много сме взаимствали от другите кухни, напр. тук пише,че тестото с мая е внесено от Чехия......

Но...на стр. 83 пише за Капама. Но не тази капама, която аз знам, ...преписвам:

" Капамата е гозба от най-старите видове, считана като специалитет на българската кухня. Приготвя се само напролет с агнешко месо, пресни зеленчуци(лук, чесън) и масло, като се вари с малко вода в затворен съд на слаб огън(къкрене). Ако месото е тлъсто, допълнителна мазинна не се слага, а се използва собствената му мазнина. Така ястието става много вкусно.
Месото трябва да бъде много добре сварено - една да се задържа на костите. За да се запазят вкусът и ароматът на вложените пордукти, подправки не се слагат. По същите съображения не се прибавят брашно и домати. В някои райони на страната към капамата се прибавят ароматни пролетни треви, предварително претрити между дланите на ръцете"

Ще чета още, защото ми стана интересно!

Залагам на шопска салата + агнешко. Оказа се,че това са типични български ястия, май....

Славче, да споделиш по-късно какво си сътворила. Успех!

# 56
  • София
  • Мнения: 1 341






Знам, че чужденците примират да гледат как се прави ЧЕВЕРМЕ и за тях това е атракция.

# 57
  • Мнения: 37
може би  според мен е квасеното домашно кисело мляко  Rolling Eyes

# 58
  • Мнения: 4 435
Темата върви, аз продължавам да научавам още интересни неща, което е чудесно.
Да кажа,м темата съм я написала така оригинална, традиционна, като оригинална е синоним на интересна, а съм го написала така, защото така ми е поставена и на мен задачата.

Аз вече си направих задачата, и още на 8-ми март я изпратих. Това за което писах беше за
агнешко с нахут, и Банска капама. Трудно ми беше, не само заради малкото по-интересни рецепти, но и затова че трябваше да се постарая да избегна повторение на рецепта, която е писал някой от колегите. То май това направи нещата най-сложни. Ето и защо аз писах по две рецепти, понеже очаквах някой друг да е писал за Банската капама. Слава Богу, оказала съм се само аз. Mr. Green Тука имаше и много други интересни рецепти, но просто бяха заети вече. Очаквам си оценката до 2-3 дни, и ще се похваля, а междувременно за мен лично ще е приятно темата да си продължи.

Благодаря на всички които се включиха.  bouquet

# 59
  • Мнения: 3 268
Кисело мляко се прави също в Гърция, Турция, Сирия, Ливан.  Боба е от Латинска Америка, Юфката си е пак от Балканите и Ориента.
Кисело мляко няма никъде във вида,в който е тук.А и където и да го правят ,няма как да стане без бактерикум булгарикум.Моя приятелка работи на аерогарата и всеки ден по цял свят тръгва закваската.

# 60
  • Варна
  • Мнения: 480
Едно от любимите ми нац.ястия е Гювеч по манастирски.
За съжаление приготвянето му отнема адски много време ,но вкусът му мммммм.....просто трябва да се опита

# 61
  • Мнения: 958
Totally*Av4e а може ли , после да споделиш, какви са били и другите предложения. Много ми е интересно, какви са предложенията за оригинална бг рецепта.

# 62
  • Мнения: 4 435
Totally*Av4e а може ли , после да споделиш, какви са били и другите предложения. Много ми е интересно, какви са предложенията за оригинална бг рецепта.

Още сега мога да ти изброя няколко, не знаем още обаче дали преподавателката ги е одобрила за такива, иначе на момента се сещам за- пататник, качамак, родопски клин, тиквеник, някакъв фасул в гърне, лютеница, пълнено агне с дроб-сърма, сирене по шопски,агнешка чорба, печена тиква с мед и орехи.Това се сещам в момента.

# 63
  • Мнения: 1 726
Ако питате сърбите и македонците, шопската салата е тяхно национално ястие. Naughty

# 64
  • Мнения: 958
Че те македонците са си българи.
За тиквеника не се бях сещала, между другото.

# 65
  • Мнения: 4 435
Че те македонците са си българи.
За тиквеника не се бях сещала, между другото.

Сетих се още едно, някакво ястие -катми с месо, ако не се лъжа месото е заешко. Дано не бъркам.

# 66
  • Мнения: 958
Да катмите на сач, ама нищо чудно и това да му е лепнат етикета - турско.  newsm78

# 67
  • Мнения: 68
Абе чета и честно казано от повечето ястия които сте предложили мисля че не са традиционни български Simple Smile Simple Smile Simple Smile
повечето са от турската и гръцката кухня, но смятам че никъде в света няма да намеря нашата луканка, наденица, кисело мляко, и др.

# 68
  • Мнения: 68
Да катмите на сач, ама нищо чудно и това да му е лепнат етикета - турско.  newsm78

турско е сладур

# 69
  • Мнения: 4 435
Катмите може и да са турски, но представено по този начин, е родопско ястие,пекат ги в пещ.После се нареждат в тава, слага се месо, нарязват по някакъв начин, после се излива бульон и пак в пеща малко. Crazy

# 70
  • Мнения: 68
Катмите може и да са турски, но представено по този начин, е родопско ястие,пекат ги в пещ.После се нареждат в тава, слага се месо, нарязват по някакъв начин, после се излива бульон и пак в пеща малко. Crazy

сега, това абсолютно 100% турско, била съм в турция и съм го яла и там се водеше че е турско и че от това ястие произлиза и дюнера, а пък може да са ме излъгали

# 71
  • Мнения: 4 435
Не ми се вижда логично, дюнера да призлиза от манджа с заек, ама може.  Peace

# 72
  • Мнения: 958
А това че нещо се прави в турция, непременно ли го прави турско?
Не може ли "те" да са го забръсали от нас и потурчили.
Същото е и с гърците, колко територия имат българска, нищо чудно гръцката салата да е взета от бъгларските райони.

# 73
  • Мнения: 68
не поценявам българската кухня, но турската е световно известна и не мисля че биха откраднали

# 74
  • Мнения: 4 435
joya точно това щях да кажа, това че нещо се прави някъде другаде не значи че е от там.И ние си готвим спагети, ама не са наши.
Иначе нищо лошо не сме казали за турската кухня, на мен дори ми е една от най-любимите, но в случая аз също знам за това ястие че си е родопско,защото като много малка съм го яла, една прабаба го беше направила.

# 75
  • Мнения: 1 726
Цитат
не поценявам българската кухня, но турската е световно известна и не мисля че биха откраднали
Така е, а и нали ние сме били поробени а не те, както и всички балкански държави. Може би , затова кухнята ни е идентична...
Сетих се нещо друго- чушки с яйце и сирене и агнешко с лапад и зелен лук.

# 76
  • Мнения: 68
Цитат
не поценявам българската кухня, но турската е световно известна и не мисля че биха откраднали
Така е, а и нали ние сме били поробени а не те, както и всички балкански държави. Може би , затова кухнята ни е идентична...
Сетих се нещо друго- чушки с яйце и сирене и агнешко с лапад и зелен лук.

ей това вече ми се струва българско

# 77
  • Мнения: 616
Виждам че вече си свършила задачата дано имаш успех ,но да кажа и аз за нещо което мисля че е нашенско -"Маджунена халва " "Триенца ""Дрипник"Тези се сещам сега.

# 78
  • Мнения: 4 435
Виждам че вече си свършила задачата дано имаш успех ,но да кажа и аз за нещо което мисля че е нашенско -"Маджунена халва " "Триенца ""Дрипник"Тези се сещам сега.

Леле, че интересни имена, дори не ги бях чувала досега. Embarassed Какво представляват?  bouquet

# 79
  • Мнения: 616
Първото е халва от маджун(това е мед от дини който се прави в нашия край) а Тренцата тава е прясно мляко в което се пускат трохи от тесто с такова са хранели малките деца навремето.Дрипника е нещо средно между баница и тутманик това го правя редовно в къщи на децата .Другите две съм ги яла като дете макар че маджунената халва и сега бих си направла но вече трудно се намира маджун защото много малко хоравече го парвят.

# 80
  • Мнения: 4 435
Първото е халва от маджун(това е мед от дини който се прави в нашия край) а Тренцата тава е прясно мляко в което се пускат трохи от тесто с такова са хранели малките деца навремето.Дрипника е нещо средно между баница и тутманик това го правя редовно в къщи на децата .Другите две съм ги яла като дете макар че маджунената халва и сега бих си направла но вече трудно се намира маджун защото много малко хоравече го парвят.

Много интересно и любопитно.  bouquet Никога не съм опитвала тези неща.

# 81
  • In a surreal moment!
  • Мнения: 2 038
Баба ми е от врачанския край и правеше чудесна триеница . Това е десерт направен от яйце +брашно и солчица , като се замесва тесто , от което с помоща на брашно и претриване между дланите се оформят трохички . Пресяват се да падне излишното брашно , възварява се прясно мляко, захар и се пускат трохите . Бърка се до сваряване и сгъстяване , прибавя се ванилия и се разлива в купички . Като изстине прилича на ориз с мляко , но е много по-вкусно.

# 82
  • Мнения: 800
много интересна теми4ка  Peace

Не са  ми под ръка готварските книги на мама, сравнително нова съм в кулинарията- има няма 5 години се мъ4а над пе4ката  Mr. Green  , но все ми се струва, 4е традиционно българско ястие трябда да се търси от планинските райони. Разбират балканджиите от хубаво, спор няма.

Ами из Банско и Добринище, и те са признати майстори- бански старец и разни такива  Wink

Естествено е да има турско влияние над бг кухнята, естествено е и по целите Балкани да се срещат разновидности на дадена традиционна манджа.

Не е нужно да се връщаме 4ак до аспаруховите българи Laughing едно време по у4ебниците пишеше , 4е са яли предимно изсушено месо, киселото мляко естествено, и булгур / оба4е по4ти никой от познатите ми дори не е, 4увал за булгур /

Какво ли е било европейското меню преди откриването на Новия свят, откъдето са донесени боба, царевицата, картофите, чушките - все неща , които незименно присъстват на ежедневната ни трапезата.

Мове би ключа е в технологията, на4ина на приготвяне, а не в самите продукти




Без да се замислям, се сещам за :

1. ястия с коприва  Peace  4орба или месник- замесва се тесто и се пълни с коприва , ориз и гъби, предварително задушени.


2. 4орба от киселец или лапад

3. сухи 4ушки пълнени с боб

4. самоковски зелник- нещо като баница с праз лук

оба4е ако тръгне много да мисли и разсъждава 4овек, сигурно ще открие , 4е не са български  Laughing


94годишната ми баба разказваше, 4е когато била дете, използвали само зелените домати, смятали, 4е 4ервените са развалени и ги давали на животните!


Последна редакция: чт, 12 мар 2009, 00:34 от Шилан & Шиар

# 83
  • Мнения: 958
това Тренца или Триеница, не е ли всъщност Трахана - така му виакт по нашият край, и е със същото съдържание.
Защото ако е трахана, тя си е турска май  newsm78.
Което ми напомня, че беше доста вкусно с много сирене и масло, дали някой знае, това чудо среща ли се по магазините и под каква форма, много бих искала да се стобия, а баба вече е възрастна за да прави.

# 84
  • Мнения: 310
joya по магазините не знам дали го има (честно казано дори никога не съм го опитвала), но виж в тези две теми 1 2 има рецепти

# 85
  • Мнения: 958
Мерси, може да се пробвам, макар че като се знам какъв кулинар съм, изхода е предначертан Simple Smile

# 86
  • Мнения: 210
Най-оригиналната традиционна българска рецепта е лютеницата. Peace

# 87
  • Мнения: 4 435
Лютеницата за мен не минава за оригинална. Всеки се сеща за нея. Трябваше ми нещо по-оригинално.  Grinning

Вчера ми казаха, че до 20-ти ще ми бъде изпратена оценката ми, и ще ви се похваля. Grinning
Макар че това беше  само една част от курсовата работа.Втоората беше за Кухнята на Малта, но там мисля се справих, повече от добре.

# 88
  • Варна
  • Мнения: 480
Забравихме за банската капама:

# 89
  • Гърция
  • Мнения: 2 348
Nushlem, прочети темата Wink.

Общи условия

Активация на акаунт