Отговори
# 30
  • Мнения: 22 867
Ето начини за използване на корите на цитрусовите плодове. Peace

# 31
  • София
  • Мнения: 1 341






Аз правя сироп от лимонови кори - много приятен,особено пре летните горещини!Ако искаш ще ти напиша рецептата.

# 32
  • Мнения: 9 109
Аз съм правила пастет....Изцеждаш консервите от мазнината и изчистваш от твърдите неща при по-едрите парчета риба,ако има такива.Смила се в кухненския робот с 1/2 к.ч. олио.Пожелание добавям лимонов сок ,кората на 1/2 лимон настъргана, черен пипер и малко чили(за пикантност) всичко на вкус.

Сервира се с препечени филийки...

това става само от консерви, вкоито са мариновани рибите ли, или всякакви? Нали има с разни други сосове -доматен,гръцки...?

# 33
  • Мнения: 145
Момичета,имам вкъщи една форма която е наследство от майка ми,и всичките ми спомени от рожденни дни като дете,са свързани с тези "пържени цветя",но няма кого да попитам за съжаление!

Формата е метално цвете,на дълга дръжка с прав ъгъл,потапяше се в нещо като палачинково тесто,и веднага след това в дълбок съд със сгорещено олио за секунди,резултата беше леки и хрупкави пърженки във форма на цвете,които майка ми поръсваше с пудра захар,и сервираше в огромни чинии.  chef

Та въпроса ми е ,ако някой знае за какво говоря,да сподели рецептата за тестото!Предварително благодаря!

# 34
  • София
  • Мнения: 1 341
Здравейте, момичета.
Имам въпрос към вас: какво да направя с корите от лимони? Става въпрос за корите от 5кг лимони/необходимо ми е само сока им, ще е изтискам едновременно цялото количество/. Чувала съм за сладко от портокалови кори, динени кори, но идея нямам за какво става на въпрос, а не ми се иска да ги хвърлям.


                  СИРОП  ОТ  ПОРТОКАЛОВИ  КОРИ

Кори от 2 кг  портокали се накисват 3 дни във вода.Всяка вечер се сменя водата.Мелят се  с месомелачка.Сипва се 2-3 л вода.Престояват 3 дни.Слагат се  2 пак. лимонтузу.На третият ден се прецеждат и се добавят 3 кг захар.Поставя се на котлона,като се бърка докато се стопи захарта.Сиропа се налива във стъклени бутилки с капачки на винт или бирени бутилки,които се запечатват - без да се варят.

RS:Предполагам става и с лимонови кори


                              СИРОП  ОТ  ЛИМОНИ

1 кг  лимони се нарязват на кубчета и се накисват в 3-4 л  вода.Престоява на хладно място 24 часа. Лимоновите парчета се смилат и се връщат обратно във водата за още 24 часа.Прецеждат се през тензух.Добавя се захар - 1 1/2 кг и се бърка докато се стопи.
Налива се в стъклени бутилки с капачки - без да се вари.

# 35
  • Мнения: 24
За осми март се осмелих да направя сладкиш, който има и крокан . Не знам вие как го правите , но аз оплесках цялата кухня с кроканови люспи и май ще тр.да пера килима .Моля споделете опит как най.чисто го натрошавате....

# 36
  • Мнения: 2 803
За осми март се осмелих да направя сладкиш, който има и крокан . Не знам вие как го правите , но аз оплесках цялата кухня с кроканови люспи и май ще тр.да пера килима .Моля споделете опит как най.чисто го натрошавате....

Да и аз питам , защото нямам опит в крокана! ooooh!

# 37
  • Мнения: 657
Извинявам се предварително, ако преди това е задавн този въпрос, но нямам време да се ровя Praynig. В момента готвя винен кебап, но доматите ми киселеят и то доста, слагах захар, но киселият вкус си остава. Та въпросът ми е с какво мога да "убия" , тови кисел вкус?

# 38
  • Мнения: 11 607
Извинявам се предварително, ако преди това е задавн този въпрос, но нямам време да се ровя Praynig. В момента готвя винен кебап, но доматите ми киселеят и то доста, слагах захар, но киселият вкус си остава. Та въпросът ми е с какво мога да "убия" , тови кисел вкус?

Аз за днес имам винен кебап....Но  с домати от бутилка, млени.....Нямах го този проблем...Но ти може да оставиш напр. да къкри на бавен огън, да поизврат доматите...Като сложиш виното дали няма да има промяна?

# 39
  • Мнения: 657
Доматите, който използвах са също от бутилка, а колкото до виното и то има леко кисел вкус Sick шанс ooooh!

# 40
  • Мнения: 11 607
Остави да къкри, докато поизври, не слагай сол и ако трябва после сложи вода......Пък ако всичко ти е готово... - просто нека поври известно време поне 40 мин. на бавен огън и виж има ли промяна във вкуса.....

# 41
  • Мнения: 657
Мама Цоцоланка благодаря за бързия отговор  bouquet

# 42
  • Мнения: 2 001
Nyala ето ти рецептата за този уред

За бързо приготвяне на около 30 вафли за приблизително 20 минути,подходящи за сладка,кафе,за пълнеж с плод или крем.Без захар - за бира и вино
Формата се държи известно време в кипящо масло.Изважда се  и добре се отцежда,за да не падне масло в тестото.Тя трябва да бъде толкова гореща ,че като се потопи в тестото да изсъска!Нагорещената форма се потапя внимателно в приготвената за целта смес и малко се задържа така,че същата да не излезе от горната страна на формата.Когато сместта полепне по нея се пържи в кипящото масло.Вафлата се пържи до златист цвят.Сервират се поръсени с пудра захар.Като соленки се поднавят поръсени с кимион или настъргано сирене.
РЕЦЕПТА
1 яйце се разбърква с 2 ч.л. захар,1 ванилия и малко сол.След това към сместта се прибавят 1 чаша прясно мляко или вода и 1 чаша около 100 грама брашно.Получава се рядко тесто.Пържи се в олио.В същата рецепта яйцено може да се замени с бакпулвер- 2 пъти на върха на ножа

Ами това е
Помня,че едно време  съм се пробвала и ставаха формичките,но не помня дали от тази рецепта или от някоя друга Naughty
Но пробвай - пък ще видим! Grinning Grinning

# 43
  • Варна
  • Мнения: 5 535
Момичета, какво се готви за помен? В неделя ще правя една година на свекървата и не искам да се изложа. Последно съм правила на баба преди 10г, но тогава майка казваше какво и вече съм забравила. Embarassed

# 44
  • варненка от София
  • Мнения: 4 881
Момичета, какво се готви за помен? В неделя ще правя една година на свекървата и не искам да се изложа. Последно съм правила на баба преди 10г, но тогава майка казваше какво и вече съм забравила. Embarassed

Сега е пост и трябва да приготвиш постни ястия. Погледни все пак в църковния календар, дали не е позволено и риба. Та може да приготвиш боб, зеле, картофена салата, задължително жито и може содена питка.

Общи условия

Активация на акаунт