Не разбрах дали ти трябва сладък или солен хляб, затова ще ти пусна по една интересна рецепта от двата вида
Кифли от Челси (сладко) - получават се 12 броя
Изглеждат ето така (чужда снимка, но ги показва сурови и готови):
http://www.flickr.com/photos/7394371@N06/534440535/
Продукти:
225мл или 1чч прясно мляко
1 яйце
500г или 4 1\2 чч бяло брашно
1\2 чл сол
75г или 6 сл захар
50г или 1\4чч масло (може и олио)
1 чл суха мая
За глазура: 1\4чч пудра захар и 1сл портокалов сок
За пълнежа:
25г или 2сл масло, разтопено
115г или 2\3 чч стафиди
25г или 3сл сладко или мармалад по избор
25г или 2 сл сушени плодове по избор (може и пресни ябълки на кубчета)
25г или 2сл кристална захар
индийско орехче на вкус, може също ванилия и канела
Приготовление - аз слагам продуктите в машина за хляб и ползвам програмата за тесто, но може да се бърка и на ръка.
В машината за хляб се слагат: млякото, яйцето, брашното. Сол, захар и маслото се добавят в три различни края, а в средата се слага маята (и се обърква леко с брашанцето).
Като направите тестото, подгответе тавичка - най-добре стават в квадратна, с 23см диаметър, но става и в кръгла с подобен размер. Идеята е кифличките да са близко една до друга, и като са готови се получават налепени плътно една до друга, без празно място - подобно на българския тутманик.
Тестото се разстеля (без точилка, на ръка) да придобие плоска форма, квадрат със стена около 30см (към два сантиметра дебелина). От продуктите за плънка, вземете разтопеното масло и намажете тестото. Отгоре поръсете останалите съставки от плънката - по едната страна на квадрата оставете 1см без плънка, това ще служи за залепване на рулото.
Сега навийте квадрата на плътно руло, и залепете края добре.
Нарежете рулото на 12 парчета и подгответе тавичка с намаслена хартия за печене.
Парчетата се поставят в тавичката стоящи, така че да се вижда отгоре разреза с плънката.
Оставя се на топло да се понадигне, за 45мин (или по-рано, ако тестото бухне по-бързо).
Загрейте фурната до 200С и печете 15-20мин, или докато се надигнат и станат златисти отгоре.
Преди да ги извадите от тавата, оставете да отпочинат 10мин.
Накрая кифличките се глазират: смесете пудрата захар и сока, сложете в тенджерка с 4сл вода и оставете да кипне, с бъркане да разтопите захарта и да стане на сироп за глазура.
Оризов хляб
Продукти:
280мл или 1 1\4чч вода
1 яйце
575г или 5чч бяло брашно
200г или 1 3\4чч сварен бял ориз, изстуден и отцеден добре
30мл или 2 сл мляко на прах
2 чл сол
1 чл захар
20г или 1 1\2 сл масло
2 чл суха мая
Прави се в машина за хляб, но може да се омеси на ръка и да се пече на фурна.
В машината за хляб се слага водата, яйцето, брашно, ориз, мляко на прах,. Сол, захар и масло се поставят в различни ъгълчета, маята се сипва в центъра. Погледнете в средата на цикъла за месене, ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко брашънце.
Пече се на функцията за обикновен хляб.
Ако се прави без машина, спазвайте стандартните правила за месене на хляб - оставете го да се надигне след омесване, преди да го опечете.