Машина за хляб - 15 част

  • 73 196
  • 897
  •   1
Отговори
# 75
Момичета, искам да си направя днес някакъв по-интересен хляб

Не разбрах дали ти трябва сладък или солен хляб, затова ще ти пусна по една интересна рецепта от двата вида  Hug

Кифли от Челси (сладко) - получават се 12 броя

Изглеждат ето така (чужда снимка, но ги показва сурови и готови):
http://www.flickr.com/photos/7394371@N06/534440535/

Продукти:
225мл или 1чч прясно мляко
1 яйце
500г или 4 1\2 чч бяло брашно
1\2 чл сол
75г или 6 сл захар
50г или 1\4чч масло (може и олио)
1 чл суха мая
 
За глазура: 1\4чч пудра захар и 1сл портокалов сок

За пълнежа:

25г или 2сл масло, разтопено
115г или 2\3 чч стафиди
25г или 3сл сладко или мармалад по избор
25г или 2 сл сушени плодове по избор (може и пресни ябълки на кубчета)
25г или 2сл кристална захар
индийско орехче на вкус, може също ванилия и канела

Приготовление - аз слагам продуктите в машина за хляб и ползвам програмата за тесто, но може да се бърка и на ръка.
В машината за хляб се слагат: млякото, яйцето, брашното. Сол, захар и маслото се добавят в три различни края, а в средата се слага маята (и се обърква леко с брашанцето).
Като направите тестото, подгответе тавичка - най-добре стават в квадратна, с 23см диаметър, но става и в кръгла с подобен размер. Идеята е кифличките да са близко една до друга, и като са готови се получават налепени плътно една до друга, без празно място - подобно на българския тутманик.
Тестото се разстеля (без точилка, на ръка) да придобие плоска форма, квадрат със стена около 30см (към два сантиметра дебелина). От продуктите за плънка, вземете разтопеното масло и намажете тестото. Отгоре поръсете останалите съставки от плънката - по едната страна на квадрата оставете 1см без плънка, това ще служи за залепване на рулото.
Сега навийте квадрата на плътно руло, и залепете края добре.
Нарежете рулото на 12 парчета и подгответе тавичка с намаслена хартия за печене.
Парчетата се поставят в тавичката стоящи, така че да се вижда отгоре разреза с плънката.
Оставя се на топло да се понадигне, за 45мин (или по-рано, ако тестото бухне по-бързо).
Загрейте фурната до 200С и печете 15-20мин, или докато се надигнат и станат златисти отгоре.
Преди да ги извадите от тавата, оставете да отпочинат 10мин.
Накрая кифличките се глазират: смесете пудрата захар и сока, сложете в тенджерка с 4сл вода и оставете да кипне, с бъркане да разтопите захарта и да стане на сироп за глазура.

Оризов хляб

Продукти:

280мл или 1 1\4чч вода
1 яйце
575г или 5чч бяло брашно
200г или 1 3\4чч сварен бял ориз, изстуден и отцеден добре
30мл или 2 сл мляко на прах
2 чл сол
1 чл захар
20г или 1 1\2 сл масло
2 чл суха мая

Прави се в машина за хляб, но може да се омеси на ръка и да се пече на фурна.

В машината за хляб се слага водата, яйцето, брашно, ориз, мляко на прах,. Сол, захар и масло се поставят в различни ъгълчета, маята се сипва в центъра. Погледнете в средата на цикъла за месене, ако тестото е твърде лепкаво, добавете малко брашънце.
Пече се на функцията за обикновен хляб.
Ако се прави без машина, спазвайте стандартните правила за месене на хляб - оставете го да се надигне след омесване, преди да го опечете.
  chef


 


# 76
  • Мнения: 115
   Здравейте майсторки хлебарки,отдавна не съм писала в темата но ви следя редовно.
 Много ми стана интересно това с живата закваска,но не разбрах каква е разликата от обикновената мая,предполагам че ще е по-здравословно,но сигурно има и друго...

 Преди в една от първите теми имах запитване за резервни казанчета за мулинекс-ите,тогава колега имаше нужда от такова...Сега съм аз,но не мога да намеря отговорите от тогава.Ще съм ви много благодарна ако ми кажете телефон и/или адрес на сервиза във Варна(помня ,че само там имаше)Дори ако имат скайп,ще е много по-лесно


   Благодаря ви   bouquet

# 77
  • Мнения: 11 607
Резервни части не знам откъде може да се намери......Нито телефон, нито нищо...абсолютно невежа съм в тази тема......

Благодаря и за рецептите...Но времето напредна, и аз в крайна сметка направих Короната на готвачката на Лабрекс. В момента втасва...Но благодаря за предложенията, ще се възползвам, особено от оризовия хляб.......  bouquet


Иначе направих до сега едни солети - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1040922.jpg и http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1040921.jpg на enamorada

# 78
  • Мнения: 2 529
Последно си купих един стек 10 пакета по 1 кг от Метро. Направи ми впечатление, че пакетите от 2 кг, пак стек и пак 10 кг излизаше по-скъпо. Да се чудиш.

Стека от по 2 килограмови пакети е 16 кг. - 8 пак. х 2 кг. = 16 кг.
Стека от по 1 килограм е 10 кг. - 10 пак. х 1 кг. = 10 кг.

Поне така са стековете на Софимел.


Аз взех днес от Метро разфасофка от 5 кг София Мел синята опаковка за 3.58 с ДДС.

Мацки, стискайте ми палци - правя втори опит за кекс в машината. Вие на коя програма правите кекс ? Аз го пуснах на Хляб без мая, а в момента е на месене.

По принцип не ме бива много в математиката Mr. Green. Обаче в случая ставаше въпрос за това, че един пакет от 1кг струваше около 0,80лв., а при пакетите от 2кг - около 0,90лв. за кг Peace.

# 79
  • Мнения: 9 776
storm76, аз не бих рискувала да купувам големи разфасовки от каквото и да било, защото е по-голям шанса да има разни гадинки вътре. Една позната беше изгоряла с едно брашно - вътре пайжини и каквото се сетиш още ooooh!. Иначе това е добра цена. Имаше ли и бял пакет?

Cooky-to, ти пробвала ли си оризовият хляб? Веднъж правих по друга рецепта и беше пълен провал ooooh!. Незнам дали бих се навила пак да опитвам Thinking.

За резервните части и аз съм в пълно затъмнение. Ако не дай боже стане нещо с мойта машинка, шанса да я занеса въобще в някакъв сервиз е равен на нула Shocked.

# 80
  • Мнения: 62
А аз в някакъв американски сайт бях чела, че брашното в по-големите опаковки(чували) е по-качествено, защото по принцип се купува от производители на тестени изделия - пицарии, хлебопекарни и т.н. А ако на тях не им хареса втори път няма да си го купят Wink

А как се прави квас може да видите тук - http://www.blizodobebeto.com/2008/05/29/surdeig/

# 81
  • Мнения: 9 776
А аз в някакъв американски сайт бях чела, че брашното в по-големите опаковки(чували) е по-качествено, защото по принцип се купува от производители на тестени изделия - пицарии, хлебопекарни и т.н. А ако на тях не им хареса втори път няма да си го купят Wink...

Има логика в това. Но не и за нашта българска действителност Wink. Дано сега като се разшумя за  храните и контрола върху тях, нещата да се пооправят. Но едва ли.

# 82
  • Мнения: 11 607
И аз днес видях тази прИмоция от 5-те кг. Смятам,че там няма да има проблем, защото до сега подобна разсфасовка нямше, а и вярвам я пускам заради предстоящите козунаци.......Ние сме взимали брашно на чувал - 50 кг. - никакъв проблем, но не от Метро, а мъж ми от някакъв склад.....Успях преди години, макар и без хлебопекарна да му видя сметката......

Ние днес се възползвахме от прИмоцията на 2-та кг. Купих си и Грахам, и Ръжено-пшеничен. Да знаете и градинарската смес е хубава, но мъж ми щеше да ме изсели и се спрях......

Купувах си на София мел брашно специално за баници и козунаци - доволна съм много. Да знаете. Правих дърпана баница с това за баници - много добре стана на мехури и се дърпаше без проблем.

Ако има някъде някакви гадиники - то и 1 кг. не е застрахован....Просто каквото ни се падне, дано контрола е добър, че лично аз нямам възможност от мелница да го купувам......И нямам избор - от магазин ми е брашното.

Да си покажа короната на готвачката на Лабрекс, формата ми не стана.....Короната н … 77;кс

Последна редакция: нд, 15 мар 2009, 20:18 от Мама Цоцоланка

# 83
  • София
  • Мнения: 360
Sisil, както описваш проблема ми прилича на превтасване. Колко мая слагаш и на колко брашно? Аз ползвам само жива мая: 1/4 кубче за 500гр. брашно, програма 2ч15мин.

# 84
  • Мнения: 9 776
Маме, а грахам и ръжено-пшеничното на коя фирма са?
Короната ти е чудесна мисля, защо не харесваш формата Thinking?

# 85
  • Мнения: 11 607
Техра, Поли, Техра е фирмата......Признавам си - на мен ми идват скъпички......Ползвам по малко от тях....Колкото да завирише...За да карам повече с тях. Един пакет е някъде към 2 лв.

Аз смятам да погледна нещо в сайта на София мел,че не ми е ясно - толкова много брашна имат, каква е аджеба разликата.......

Не ми хареса формата, защото исках да я направя като тази на Лабрекс.....

парче от короната - много е вкусна!

# 86
  • Мнения: 62
Ако има някъде някакви гадиники - то и 1 кг. не е застрахован....
То ако има гадинки пак е добре, значи няма много консерванти,оцветители, ароматизатори,подобрители,исектициди,отрова за мишки и т.н. е-та. Simple Smile

# 87
# 88
  • Мнения: 2 529
Аз да се отчета - кекса стана. Брашното пак от Метро го купих днес за проба - специално за кексове /не кексова смес/ на Divella , тип 00. Ми хубу стана.
На въпроса за разфасовките - няма гаранция , че и в 500 грама няма да откриеш изненада, все пак брашното се държи в едни и същи складове на фирмата.

# 89
  • Мнения: 9 776
...На въпроса за разфасовките - няма гаранция , че и в 500 грама няма да откриеш изненада, все пак брашното се държи в едни и същи складове на фирмата.

Е да де, ама 500г или кило по-лесно бих прежалила да хвърля, ама 5 кила ooooh!...
Шоки, хубав хляб Peace.

Общи условия

Активация на акаунт