Машина за хляб - 15 част

  • 73 164
  • 897
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 3 246
Vivian*, благодаря Hug

# 61
  • Мнения: 762
Здравейте,момичета вече трети ден правя тези пусти козунаци и нестават и нестават,незнам вече къде е проблема,каква е точната рецепта newsm78,помогнете ми с някоя ипитана рецепта,имам огромно желание да постигна някакъв резултат поне до великден.
Ако искаш прочети и подробното описание на чушчица http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=367074.msg9982188#msg9982188 много е точно и като следвах точно описанието се получи смятам че ще успееш

# 62
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Виждам,ч еобсъждате натуралната закваска. Моят първи опитза закваска с ябълков сок беше неуспешен. До един момент закваската беше жива, обаче после умря.
Обаче се каня тези дни да си направя нова. Не знам дали сте попадали на това, но аз мисля да го пробвам скоро:
http://www.carina-forum.com/carina/index.php?topic=7639.0

Ако има нужда от превод, ще помогна.

# 63
  • Мнения: 85
Пак съм се захванала да правя козунак,дано да стане..Стане ли хубав ще го снимам и ще ви го покажа,ако не ще се #2gunfire

# 64
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 141
Джема - направо превеждай, като си предлагаш услугите  Hug . По смисъл разбирам, ама то в случая, не става. Ще взема да направя едно, а то всъщност да е друго.

# 65
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Добре, малко по-късно като ми остане свободно време ще преведа, но линкът е важен- има доста снимки и коментарии. Peace

# 66
  • Варна
  • Мнения: 315
И аз съм в отбора. Party
Взех си машинка Аляска от Метро, за сега съм доволна, от две седмици пека хлебче. Още не се престрашавам да правя експерименти, карам по класическите рецепти.
И да попитам. Друг имал ли е следния проблем. Първите пъти правих хлебче с суха мая Йоткер, след това спешно взех от кварталния магазин мая Yuva и като започнаха едни провали - надува се и после спихва хлебчето и остава леко сурово. Thinking После пак се върнах на маята на Йоткер и проблема изчезна, та така като гледам явно поне при мене втората мая не върви. ooooh!

# 67
  • Мнения: 4 358
Аз пък мислех, че идеята на закваската е да не се използва никаква мая Thinking.
И аз така си мислех.И какво със тази жива закваска по вкусно става тали newsm78
Каква е идеята да се използва? Я кажете.Цоци да ме стевнеш а Praynig

# 68
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
                  ЗАКВАСКА

-В дългок съд се смесва 100 мл вода и 100 гр брашно, покрива се с полиетиленово фолио и се оставя на топло и светло за 48 часа.
-Захранваме закваската след 48 часа със същата смес от 100 мл вода и 100 гр брашно. Разбърква се добре и се оставя на топло и светло за 24 часа. 
-Захранваме отново след 24 часа с 200 гр брашно и 200 гр вода. Разбърква се и се оставя отново за 24-12 часа на светло и топло.

Трябва да се получи консистенция, която се вижда на снимките, дадени в темата. От тази смес се отделя 50-80 гр и в бурканче с капак и се слага в хладилник за използване за направа на нова закваска.

Авторката казва, че при всяко захранване е изхвърляля половината количество, защото не и трябва толкова много смес. Добре е първото замесване да е с пълнозърнесто, а най-добре ръжено брашно. При следващите захранки може и пшенично, бяло, за да се ползва за бял хляб.

За ползване в тесто, когато закваската е млада ( първо заквасване) се слага 1 :1 . Тоест колкото е брашното в тестото, толкова закваска. Но тестото има лек кисел привкус, но се получава без провали. Но най-добре е 1:2

# 69
  • София и там където не се пуши
  • Мнения: 12 141
Джемма   bouquet Hug

# 70
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
С днешната вечеря сервирах:

Виенски хлебчета- много пухкави и мекички

½ кубче мая
100 мл пр. мляко
200 мл вода
щипка сол
40 гр масло
1 ч.л захар
500 гр брашно

Месих в хлебопекарната. Тестото се разделя на 12 части, разточва се , навива се на руло и се оформя хлебче. Подреждат се в тава и се оставят да втасат. Пекат се и веднага след изваждането от фурната се намазват с разтопено масло.

# 71
  • Мнения: 11 607
Момичета, искам да си направя днес някакъв по-интересен хляб - снощи по Фиеста ТВ гледах как правят Бриош.....Казаха,че може и да не се чака 1 вечер да втаса....Нещо от този род.....Имам време, дори и да се чака повече време да втасва.......Но все пак до довечера да имам хляб.....Благодаря!

# 72
  • Варна
  • Мнения: 29
Здравейте момичета!
Днес правих панетонето по рецептата на мама Цоцоланка но тестото стана малко рядко и се наложи да добавя още брашно.Сигурно заради повечето брашно но ми се струва че може да се добави и още малко захар.Въпреки това съм доволна от резултата. newsm10 Ето какво се получи:



# 73
  • Мнения: X
Милена, чудесно изглежда панетонето ти!
Маме, ще го пробвам при първа възможност  Peace Благодаря за рецептата!

# 74
  • Мнения: 20
В момента се пече моето хлебче, което реших да направя с обикновено бяло брашно тип 500, типово брашно, царевично брашно, грис - равни части от тях. Добавих и тиквени и слънчогледови семки, а също и овесени ядки. Засега изглежда много добре. Ако се получи, ще пусна снимки.

Общи условия

Активация на акаунт