Доматите с колците

  • 4 069
  • 68
  •   1
Отговори
  • Мнения: 2 401
Ама за спанака ще се изкажа. Днеска овършах един голям пазар и се изпокарах с всички продавачи на спанак.  Почнаха гадовете масово да го продават с корените  Shocked  Преди с половин кило правехме и манджа и салата, сега ми трябва цяло кило за една манджа.  И у ваше село ли е  така? Дна не сме прасета да ни продават корени, а? Ама-ха. 

# 1
# 2
  • Мнения: 226
Уж не сме прасета, но и в нашия град е така. Вчера купувах спанак - вързани с ластичета връзки - с коренчета разбира се. Поисках килограм да си купя, но .... си купих килограм и половина, защото връзките не се развръзвали. Зададох въпроса защо тогава го продават на килограм, а не на връзки - като пресния лук например. Thinking Познайте дали получих отговор!  Naughty

# 3
  • Мнения: 2 401
Аре бе, хич ли не ви вълнува зарзавата?
Не готвите ли, не ядете ли, на фотосинтеза ли карате?
А, Инчето ми е писало. Simple Smile

# 4
  • София
  • Мнения: 17 301
Аре бе, хич ли не ви вълнува зарзавата?


Докат' зарзавата не си хване любовница, хич и не ни го развявай тука  Joy Joy Joy

# 5
ми от коренчетата става супа, та затова не им придирям много ....
а иначе на Запад е модерно да се продават доматки на клонче...
лапад без пари в полето бог дал, и тученица, що ви е спанак от пазара?

# 6
  • Мнения: 275
Погледни от положителната страна - поне са екологично чисти. При нас масова практика е да ги поръсват с консервант, но не си признават...

# 7
  • Мнения: 804
Минзухар, точно по тази причина (корени и камъни) вече купувам замразен спанак. Чисто и лесно. Е не става за салата, нооо...
А по пазарите отдавна не ходя. Освен, че е мръсно и миризливо, продавачите лъжат или в грамажа или в качеството.

# 8
  • Мнения: 212
Ами на нашия пазар са без корени,за това се очудих... но пък аз не купувам спанак.... Rolling Eyes

# 9
  • Мнения: 4 292
Купувай си замразен.  Laughing Иначе в наше село не съм попадала на спанак с корени.

# 10
  • София
  • Мнения: 7 995
В по-големите вериги го продават на листенца Simple Smile Вероятно, ако сметнеш цената на килограм с корените и листенцата и надценката на веригата, сигурно ще са еквивалентни. И от пазара получаваш бонус - корени Simple Smile

# 11
  • Мнения: 505
Ако имах избор, бих си купила с корени, защото остава свеж за по-дълго.

# 12
  • London,Istanbul,Varna
  • Мнения: 30
По цял свят се продава с корените,защото някои хора оползотворяват и корените.Има специални ястия от корени на спанак.А които не иска с корени-ще купува замразен или изчистен и измит.Вече предполагам,че може да се намери в БГ. Simple Smile

# 13
  • Мнения: 4 292
А които не иска с корени-ще купува замразен или изчистен и измит.Вече предполагам,че може да се намери в БГ. Simple Smile

Намира се, намира се...  Whistling

# 14
  • Мнения: 4 520
Боже, аз пък никога не съм го купувала БЕЗ корени. Даже не знаех, че и такава 'опция' има.  Laughing Купувайте замразен. Аз лично изпадам в истерия, докато почистя спанака, а ми е много любим.
А на салата как го правите? Знам, че не сме в готварския, но дайте няква рецепта?

# 15
  • Мнения: 702
Ха!Ами може някой да си го сади бе! Party Mr. Green
А може за тежест да ги оставят така, което по-вероятно Simple Smile
Аз такова проблем4е о6те нямам, щото имаме лозе Simple Smile

# 16
  • София
  • Мнения: 397
 Спанакът на пазара винаги си е бил с корени, чак сега ли си забелязала? newsm78

# 17
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Минзухар, точно по тази причина (корени и камъни) вече купувам замразен спанак. Чисто и лесно. Е не става за салата, нооо...
А по пазарите отдавна не ходя. Освен, че е мръсно и миризливо, продавачите лъжат или в грамажа или в качеството.
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.
Освен това аз не купувам замразени продукти- смятам, че е рисковано.

# 18
  • Мнения: 2 133
И аз винаги с корените съм го купувала.

# 19
  • Мнения: 2 448
Спанака го продават на килограм с корените, а изчистен е на връзки, обикновено на "бабешките сергии".  Simple Smile
Минзухар, купи си лапад, по големи листа и не вярвам някой да го продава с корените.  Laughing

# 20
  • София
  • Мнения: 16 068
Купувам си само замразен. Нали съм мързелива и не ми се мие. Даже има 1 със ориз - направо се готви. 2-3 пъти год. купувам, че сама си го ям.
Иначе и по пазари не ходя от много год. Избирам си от магазина, има щанд за плодове и зеленчуци. Заслужва ли си да обиколя половин София, да ми набутат боклуци мангалите на пазара и като екстра да се опитат да ми бръкнат в чантата и да ме окрадат.

# 21
  • София
  • Мнения: 1 735
Купувала съм 2-3 пъти,но хич и не помня точно,но май бяха без корени.С корените би трябвало по-дълго да се запазва свеж/черешите затова ги берат с дръжките/,пък и цената не е кой знае каква,че да е драма с корените или не.

# 22
  • Мнения: 12 670
Иди в Кауфланд. Аз се опитах от там да си купя, бяха останали само корените. Тоест, някой си е опоскал листата.

# 23
  • Мнения: 7 914
тук го продават измит и в пликове по 450 гр... корени не съ видяла Whistling

# 24
  • Мнения: 505
Тук с корените в тобричка по килограм с корените - 90 стотинки във Фантастико.

# 25
  • Мнения: 581
 Купувам само замразен спанак на определена фирма.Предпочитам го, защото е чист и е много дребно нарязан.Направо е готов за употреба и се готви много бързо.

# 26
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
с корените е, да. Не ми дреме... Аз се изморявам да го чистя, а не от това, че е с корени.
1/2кг. ми стига за 1манджа. За супа ми е много, но щерката при чистенето го е изконсумирала половината, та пак ми е точно.

# 27
  • Мнения: 202
И аз съм го купувала от пазара само с корени от коренчетата правя салата и специално на мен ми е много вкусна, само зимният сезон купувам замразен, но както са казали разни хора разни интереси.

# 28
  • Мнения: 804
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.
Освен това аз не купувам замразени продукти- смятам, че е рисковано.
Е, аз никого не убеждавам. Това обаче за риска и мръсните продукти е меко казано глупост.  
Такова нещо е по-оправдано да се напише от някоя баба. Има фирми (не ги пиша умишлено), които гарантират перфектно качество на продуктите си.  Не ми казвай, че и броколите ги предпочиташ пресни и с недоказан произход. Готвя със замразени продукти (особено зимно време) повече от 20 години. Освен че е по-лесно е и по-безопасно от "бабини" буркани.

# 29
  • Мнения: 5 710
не, не е  с корените. на чепки е с дръжчиците, но чак корени няма.
не знам как е по цял свят, но тук мисля, че спанак се чисти както у нас, т.е накрая само листата се консумират.
за 1в път чувам за салата от спанак...
обаче ми стана интересно и ще се загледам пак в спанака, дали наистина е без корени)))
На мен лично не ми се мие и чисти и затова карам и аз на замразен...

Бабче, аз за замразените зеленчуци нещо да ти кажа: имам една приятелка, която е работила в една от големите компании за плодове и зеленчуци тук, май най-голямата и ми беше адски интересно да чуя за машините, сортиранията и какво ли не,!Колко е напреднало всичко, технологично не е истина.. Както и да е . За замразяване отива това, което не отива за директна продажба, т.е това което няма вид. По-смачкан картоф, счупен морков, такива работи. Така че не е по-качествено замразеното.
Естествено че се мие. Имат си машини и за това.

Последна редакция: ср, 15 апр 2009, 21:12 от 10cent's

# 30
  • Мнения: 2 175
Аз пък корени досега не съм виждала?
А редовно си взимам от пазара -обожавам салата от спанак.. Sunglasses

# 31
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.
Освен това аз не купувам замразени продукти- смятам, че е рисковано.
Е, аз никого не убеждавам. Това обаче за риска и мръсните продукти е меко казано глупост.  
И аз никого не убеждавам. Мръсните продукти за теб са глупост, за мен са факт. Колкото до риска- нямам предвид пръстта по спанака. Няма да се впускам в подробности, защото не за това е темата.

# 32
  • Мнения: 5 710
Аз пък корени досега не съм виждала?
А редовно си взимам от пазара -обожавам салата от спанак.. Sunglasses

как се прави!?

# 33
  • Мнения: 804
Рени, сподели моля за мръсните продукти. Може пък аз да не съм информирана. Много хора готвят замразени продукти, добре би било да знаем, ако някой има информация относно начина им на приготвяне. Не се заяждам. Наистина ме интересува, защото и на децата готвя със замразени продукти.

за 1в път чувам за салата от спанак...
обаче ми стана интересно и ще се загледам пак в спанака, дали наистина е без корени)))
Мммм, много вкусно! С маслинки, зехтин, лимон и пресен лук.... Може и дръжките, ако са млади да се нарежат на ситно за колорит. Те са розови и салатката изглежда вкусна и красива.

# 34
  • Мнения: 12 670
Аз пък корени досега не съм виждала?
А редовно си взимам от пазара -обожавам салата от спанак.. Sunglasses

как се прави!?

Аз я правя като великденска. Варено яйце, ситно нарязяно, кисело мляко.

# 35
  • Мнения: 2 401
Аз пък корени досега не съм виждала?
А редовно си взимам от пазара -обожавам салата от спанак.. Sunglasses

как се прави!?

Като зелената залата (марулките).  Слагам само  сол, оцет и олио.
За сефте чувам, че корените също се ползват. От тях каква салата се прави?

# 36
  • Мнения: 2 175
Просто накъсваш спанака, малко домат или още по-добре  изкиснати сушени доматчета..хубав зехтин, балсамико и маслини..Може и козе или синьо сирене да добавиш..също начукани орехи, червен лук също търпи.. Peace

# 37
  • Мнения: 5 710
Супер, това ни е слатата утре, днес вече вечеряхме)))

# 38
  • Мнения: 2 401
Супер, това ни е слатата утре, днес вече вечеряхме)))

Тя е доста засищаща между другото. Ако нямаш деца можеш спокойно да си спестиш основното ястие.

# 39
  • Мнения: 5 710
нямам, но ние напоследък не ядем първо, второ, трето... една салата с малко хляб е чудесна вечеря ( обяд).
м/у другото мислейки за тия корени, сигурно има доста полезности вътре ....
сега четох, че се ядат корените, преди да е цъфнало растението.
http://svejo.net/img_story_custom/20/207755-big.jpg

поправям се - в Италия точно така се продават, като на снимката.

http://hotsaucer.blogspot.com/2009/04/blog-post_2481.html

ето и още нещо за тези коренчета:
Приготвяне:

При готвенето на спанака отпадат ценни корени, които трябва да се използуват за салата, тъй като и корените на спанака съдържат минерални соли и витамини. Корените се изчистват, измиват се много добре и се слагат във вряща подсолена вода. След като омекнат, корените се изваждат от водата и се оставят да изстинат. Заливат се с предварително приготвена смес от 3 супени лъжици олио, лимонов сок или оцет според вкуса, малко чер пипер и сол. Салатата се поръсва със ситно нарязан магданоз и се поднася.

 

# 40
  • Мнения: 4 520
И аз ще я пробвам. Ще добавя и сирене и наистина ще си спестя основното ястие.  Peace

# 41
  • Мнения: 804
Е направо засенчихме готварския!
Ако салатката ще е вечеря, може да се добавят и ситно нарязани, предварително сварени охлюви.
Ако ще слагате ядки може орехите да се заместят със суров сусам. Полезно е особено за дамите.

# 42
  • Мнения: 202
Коренчетата се остъргват от мустачките кипват се (ама не да се разварят много) и после се овкусяват с олио , оцет и сол.

# 43
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 441
Ако имах избор, бих си купила с корени, защото остава свеж за по-дълго.
За саксии сигурно ,като цвете ли за по-дълго newsm78 Щот за по-каратко го готвим и  feeding

# 44
  • Мнения: 5 710
вие сте някакви уникално изискани кулинарки!

# 45
  • София
  • Мнения: 397
Ако имах избор, бих си купила с корени, защото остава свеж за по-дълго.
За саксии сигурно ,като цвете ли за по-дълго newsm78 Щот за по-каратко го готвим и  feeding
Ако няма да го готвиш днес-утре.

# 46
  • Мнения: 2 375
тук го продават измит и в пликове по 450 гр... корени не съ видяла Whistling
И при нас така.

# 47
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Рени, сподели моля за мръсните продукти. Може пък аз да не съм информирана. Много хора готвят замразени продукти, добре би било да знаем, ако някой има информация относно начина им на приготвяне. Не се заяждам. Наистина ме интересува, защото и на децата готвя със замразени продукти.
Относно мръсотията- мила съм замразен спанак, пък и други зеленчуци . Пада пръст.
Аз като чистя зеленолистни зеленчуци мия листенце по листенце. А в промишлени количества кой ще се занимава да го измие добре?
Относно риска- чувала съм, че при замразяването се използват химикали, които да предпазят продуктите от разкашкване. Не знам дали е вярно, но не искам да рискувам. И друго- ако при транспортирането продуктите се размразят, а после пак се замразят, могат да станат опасни. Има случаи на натравяния.

# 48
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 441
Ако имах избор, бих си купила с корени, защото остава свеж за по-дълго.
За саксии сигурно ,като цвете ли за по-дълго newsm78 Щот за по-каратко го готвим и  feeding
Ако няма да го готвиш днес-утре.
Ааа запасяваме се с :пресен спанак;за другата седмица newsm78

# 49
  • Мнения: 505
Ако имах избор, бих си купила с корени, защото остава свеж за по-дълго.
За саксии сигурно ,като цвете ли за по-дълго newsm78 Щот за по-каратко го готвим и  feeding
Ти може да готвиш всичко на същия ден, на който го  купиш, ама аз не винаги правя така.

# 50
  • Мнения: 5 710
ВИжте какво открих за замразените продукти:

19. Замразени продукти
Няма нищо лошо в замразените плодове или зеленчуци. Но те погрешно се смятат за "леки" и "полезни". За да се запазят полезните качества на замразяваните храни, е необходима специална технология на бързо и дълбоко замразяване, която не е сред най-популярните в нашата част на света, защото оскъпява доста продукта.

# 51
  • София
  • Мнения: 397
Ааа запасяваме се с :пресен спанак;за другата седмица newsm78
Е ти всеки ден ли ходиш на пазара? Купувам продукти за няколко дни напред, като не планирам кое точно кога ще сготвя- както дойде.
тук го продават измит и в пликове по 450 гр... корени не съ видяла Whistling
И при нас така.
Къде е това тук и при нас? Аз пък такъв не съм виждала.

# 52
  • София
  • Мнения: 3 064
По това време на годината не бих купила замразен спанак. С колци, без колци - чисти си се.
Относно салатата, много носи на чесън! И наистина е много вкусен, по-вкусен е от марулите.
Но рядко взимам, именно, защото ме мързи да го чистя.

# 53
  • София, център
  • Мнения: 3 455
При нас са без корени и на килограм. Хубав спанак, вкусен.

# 54
  • Мнения: 958
На пазар не съм стъпвала от години, обаче в кварталният плод и зеленчук дерът кожи.
Вчера купих една малка торбичка коприва и една малка торбичка киселец, ами киселеца беше пълен с някакви други треви вътре, като го изчистих остана една шепа и си играх един час Sad
Нормално от години ни продават боклуци и зарзавата не е изключение. И аз купувам замразен спанак, ама понякога така ми се иска и пресен, но като видя корените и калта и съм дотам.
Иначе и марултие тая година са гадни, а не мога да си обясня защо доматите цяла зима са 2-3 лева, а краставиците 4-5  newsm78

# 55
  • Linz
  • Мнения: 11 619
И аз купувам замразен спанак, ама понякога така ми се иска и пресен, но като видя корените и калта и съм дотам.
Мислите, че някой ще ви го измие по-добре от вас ли... не мога да го разбера Thinking


Сега ако дадете и някоя рецепта за салата от спанак... Grinningне съм правила никога Rolling Eyes

# 56
  • Мнения: 12 670

Сега ако дадете и някоя рецепта за салата от спанак... Grinningне съм правила никога Rolling Eyes

Повърни се на предната страница. Бабилия даже каза, че сме засенчили готварския. Всяка салата, която правиш с маруля, става и със спанак. Предварително леко посолявам спанака да омекне и да си пусне соковете.

За замразяването - да, така ги замразяват - бързо и дълбоко. Предимството е, че ако са много третирани не стават. Търсят се по-чисти продукти. Но поне според мен вкусът е съвсем различен.

Последна редакция: чт, 16 апр 2009, 11:06 от Мадам Х

# 57
  • Мнения: 301
Предпочитам винаги прясното пред замразеното. Зимата и аз ползвам замразени продукти, но не на всяка фирма. Прясното и на вкус е по-добро, и на вид, и витамини.
Броколите какво им е, ако са пресни, а не замразени? Варят се малко и толкова. Пак си ги задушавам и така..
Иначе корените и калта не ме притесняват - чистя и мия. Може и да се подразня, ако като цялo корена е повече от спанака - за какво плащам все пак. Но миенето предпочитам аз да си го направя - детето си храня и там на чуждото старание не разчитам.

# 58
  • Linz
  • Мнения: 11 619

Сега ако дадете и някоя рецепта за салата от спанак... Grinningне съм правила никога Rolling Eyes

Повърни се на предната страница. Бабилия даже каза, че сме засенчили готварския.
За това си позволих да искам рецепта тук... Направо темата е за местене в готварския Wink
Ще я пробвам салатата от спанак още днес Simple Smile

# 59
  • Мнения: X
Минзухар, точно по тази причина (корени и камъни) вече купувам замразен спанак. Чисто и лесно. Е не става за салата, нооо...
А по пазарите отдавна не ходя. Освен, че е мръсно и миризливо, продавачите лъжат или в грамажа или в качеството.
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.
Освен това аз не купувам замразени продукти- смятам, че е рисковано.
не че е по темата, ама тя и без туй се е спамнала, ама - замразено  Shocked, що за .... храна е това?

# 60
  • София
  • Мнения: 15 473
Обожавам коренчетата на спанака!Толкова са вкусни. Аз преди няколко години разбрах,че могат да се готвят и те, и сега съжалявам за многото години, когато съм ги хвърляла. Ако ми продават само листенца в пликче няма да ми е вкусно.

# 61
  • Варна
  • Мнения: 25 257
Ако имах избор, бих си купила с корени, защото остава свеж за по-дълго.

Именно това е причината! Аз пък спанак без корени не съм виждала. Майка ми отглежда и продава спанак, с корените е, онзи ден го чистих и изобщо не бяха чак толкова много айде сега. Не виждам какъв е проблемът. Това ми намирисва на една порода клиенти дето се възмущаваха, че сме беряли доматите с дръжките, и сме режели краставиците с дълги дръжки, защото тежали. Е по-голяма глупост надали има. С дръжки, респективно корени, стоката остава свежа по-дълго.

# 62
  • Мнения: 14 654
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.

Точно, след като намрих бучица кал в замразен спанак, не бих купила повторно. А този на пазара е с корени и откакто пазарувам, все с корени е бил.

# 63
  • Мнения: 2 401
Нещо доста странно ми се види това, че не сте купували спанак без корени, та да уточним. Аз се възмущавам на това:


не на това:


Такъв купувах до неотдавна.

# 64
  • Мнения: 804
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.

Точно, след като намрих бучица кал в замразен спанак, не бих купила повторно. А този на пазара е с корени и откакто пазарувам, все с корени е бил.

Е, направо ме убихте с това. Каква кал в блокчета ситно нарязан спанак. Ами гледайте от кои фирми купувате. Как пък аз за толкова време не намерих подобно нещо. Но както и да е. Явно аз съм лоша домакиня. Предпочитам да готвя бързо и лесно и да не прекарвам по 2 часа миейки спанак, щом някой го е направил преди мен.
И спанакът винаги е бил с дръжки, но без корени. Отскоро е тази мода да го скубят, а не да го берат.

# 65
# 66
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Лесно- да, но не и чисто. Махат му корените и направо го замразяват- без да го мият.

Точно, след като намрих бучица кал в замразен спанак, не бих купила повторно. А този на пазара е с корени и откакто пазарувам, все с корени е бил.

Е, направо ме убихте с това. Каква кал в блокчета ситно нарязан спанак. Ами гледайте от кои фирми купувате. Как пък аз за толкова време не намерих подобно нещо. Но както и да е. Явно аз съм лоша домакиня. Предпочитам да готвя бързо и лесно и да не прекарвам по 2 часа миейки спанак, щом някой го е направил преди мен.
И спанакът винаги е бил с дръжки, но без корени. Отскоро е тази мода да го скубят, а не да го берат.

Единственият вариант да знаеш, че ядеш чист спанак е сам да си го измиеш. Иначе гаранция, че остава мръсен- щом на теб не ти се занимава да го миеш (за себе си!), как си представяш друг да го прави и то в промишлени количества?!

# 67
  • Мнения: 804
Рени, нали не допускаш, че спанакът се мие на ръка. Има си специална техника за измиване на зелунчуците, които се замразяват.
Но мисля, че спорът е излишен. Всеки има свое решение на въпроса. Просто казах, че това за калта в замразените продукти аз не го вярвам.

# 68
  • Linz
  • Мнения: 11 619
Естествено, че никой не се занимава да го мие на ръка. За това и остава мръсен. И не е въпрос на вяра- пръстта се вижда (при задушаване например- оствава в тенджерата).

Общи условия

Активация на акаунт