Отговори
# 330
  • Мнения: 22 867
Редовно си пека браунис или кексчета с фолио, няма проблем  Peace

Мерси, Лабрекс, за рецептата  Hug Ще ги пробвам, само дето тук нишесте май няма  Rolling Eyes И тия 10 мин покрити в тигана - без да ги обръщам и след като са изпържени, така ли? Няма ли да загорят?  Thinking

Ами аз и с капак съм ги правила и ходя да ги обръщам два-три пъти през това време, не трябва да е силен огъня. Пък когато не ми се разправя, си ги пържа като нормалните кюфтета. Но с пилешко месо са ми любими. Пробвай с малко кайма, да видиш дали ще ти допаднат.

# 331
  • Мнения: 3 675
Аз забърках нещо между супа и манджа с ориз, картофи и пиле.Не знам какво е станало, защото вечеряхме пържени картофки със сирене, но днес ще опитаме моето кулинарно произведение.

# 332
  • Мнения: 5 001
Не мога да си направя хубави пържени кюфтета  Close Или се стягат и стават на кръгли топки, или се разпадат (каймата ми е смес свинско с телешко), или вътре остават сурови, или тричави и на трохи... много обичам, винаги ям някъде страхотни кюфтета и не мога и не мога да си ги направя  Tired
Знам рецептата, спазвам уж... кажете за пърженето - колко мазнина - на дъното или да потъват, като за кашкавал-пане?  Thinking
Блонди...

Каймата(1 кг) се омесва със ситно нарязан лук(1 голяма глава),магданоз(1 връзка), 1 яйце, средата на 2 филии накиснат и изстискан във вода хляб,1 с.л. кисело мляко,черен пипер,чубрица,1 к.ч. вода.
Каймата се меси доста време за да стане пухкава.Оставя се да отлежи.

После с мокри ръце се оформят кюфтета,потапят се в брашно и се слагат в добре загрято олио в тигана.След като се запечата кюфтето се обръща без да се набожда,нищо,че още не е опържено.Така соковете си остават в него.Олиото не е много в тигана,не трябва да плуват кюфтетата,но и не трябва да е на сух тиган все пак....
След като се опържат ги слагам върху кухненска хартия,за да попие излишната мазнина.

Винаги потапям в брашно оформеното кюфте непоспредствено преди да го сложа в тигана.Не ги оставям потопени в брашно да преседяват,защото тогава брашното се намокря и става много дебела кора при пърженето.Това беше важно да кажа...

Ами...май е това....Написах ти как аз ги правя,пък ти ще видиш какво е различното от това,което правиш ти... Hug Hug Hug Hug Hug Hug

# 333
  • Мнения: 4 076
Момичета,помощ!Имам много хубава рецепта за питки,но не бухват.Даже отначало по ги докарвах на вид,вчера обаче провалът беше пълен-питки-подметки.Нека да ви напиша какво правя,а вие ми кажете къде греша  smile3538
И така,в голяма купа слагам 1ч.л.сода с връх и я угасям в същото количество оцет(вчера използвах балсамов).После я разбивам с 1 кофичка кисело мляко.Добавям 700 гр.брашно(малко под 5 чаени чаши),щипка сол,250 гр.сирене настъргано,1 ч.ч.олио.
Меся около 2-3 мин,тестото е меко,мушкам го в хладилника(купата завита с найлон) и отивам на работа.
Като се върна,го изкарвам за около половин час от хладилника,правя топки и върху всяка слагам парче масло(Топките не стават много стегнати обаче,даже малко се "разпльокват").
Пека на предварително загрята силна фурна(250 гр.добре ли е?),на по-ниска скара,при включени горен и долен реотан.Като станат розово-червени,трябва да изключа фурната и да оставя там питките за 10 мин.
В тази последна фаза,дори и да имам някакво бухване,питките се смачкват.А може и хич да не са бухнали.
Много е вкусна рецептата,но някъде бъркам.Ще ви бъда много благодарна,ако ми кажете къде  smile3525

# 334
  • Мнения: 5 001
LilaC ,Това тесто не трябва да преседява...Трябва да го замесиш ,да направиш питките и да ги изпечеш....Аз също правя подобни но содата си я загасявам направо в киселото мляко(да шупне) и не използвам оцет....
Но оставя ли да преседи,нищо не става,защото ефекта на набухвателя-содата вече е преминал...

# 335
  • Мнения: 4 076
Благодаря,TheNMaster,записвам си го веднага!Може би точно там е главния проблем.
Друго нещо  нередно?Брашното,което ползвам е Ола или Фарин.

# 336
  • София
  • Мнения: 974
Момичета,помощ!Имам много хубава рецепта за питки,но не бухват.
Много е вкусна рецептата,но някъде бъркам.Ще ви бъда много благодарна,ако ми кажете къде  smile3525

Единственото, което ме притеснява е, че оставяш тестото да преседи след като го извадиш от хладилника. Рецептата е за солени кифлички /но без кашкавал/ + че е добавен оцет. По рецепта това тесто преседява 1-2 часа само, в хладилник. Аз съм го оставяла и цяла нощ и пак стават перфектни.
Моят съвет е ...да опиташ да си оформиш питките и да печеш веднага след като ги извадиш от хладилника. Може и да изключиш оцета също, а да гасиш содата само в млякото /въпреки , че съм правила рецепта и със сода, и с оцет, и с кисело мляко...оцета не ми е пречел на резултата/
Но пак не очаквай да бухнат толкова колкото тесто с мая
Успех Hug

# 337
  • Мнения: 4 076
А как стои въпросът с месенето?Пробвах първо с обикновен миксер,обаче не стана.Понамачках го с ръце няколко минути и това му беше.Чета,че някои го месят два пъти-втория преди оформянето на питките.

# 338
  • Мнения: 1 258
Какъв сос мога да направя на картофени кюфтета?Мерси предварително!

# 339
  • Мнения: 5 001

Друго нещо  нередно?Брашното,което ползвам е Ола или Фарин.
Не виждам да е от брашното....Аз ползвам на Софимел.
А,да...сетих се! Laughing Не използвай от брашната с набухвател.Ползвай си обикновенно  брашно БЕЗ набухвател. Hug

А как стои въпросът с месенето?Пробвах първо с обикновен миксер,обаче не стана.Понамачках го с ръце няколко минути и това му беше.Чета,че някои го месят два пъти-втория преди оформянето на питките.

Не е нужно.Това не е тесто с мая,че да го месиш много....Друго нещо - твърдостта на тестото.Да е меко,колкото меката част на ухото ти.Това е добър ориентир..

# 340
  • Мнения: 5 001
Какъв сос мога да направя на картофени кюфтета?Мерси предварително!
Фрикасе,винен,доматен,гъбен.... Hug


Уф! Грешка!!!! Прочела съм грешно Embarassed  hahaha

И аз съм за соса с кисело мляко....

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 11:36 от TheNMaster

# 341
  • Мнения: 1 798
Какъв сос мога да направя на картофени кюфтета?Мерси предварително!
аз правя-кисело мляко,копър,сол/може да сложиш чесън/

# 342
  • София
  • Мнения: 974
А как стои въпросът с месенето?Пробвах първо с обикновен миксер,обаче не стана.Понамачках го с ръце няколко минути и това му беше.Чета,че някои го месят два пъти-втория преди оформянето на питките.

На ръка, тесто със сода не се меси дълго и продължително.


За картофените кюфтета, аз предпочитам чеснов /кисело мляко, чесън, сол и копър/ като за тиквички

ааа delicate вече е написала  Hug

# 343
  • Мнения: 1 258
Аз обожавам чесън така чче определено ще сложа!Много мерси и на двете  bouquet  bouquet

# 344
  • Мнения: 9 117
Какъв сос мога да направя на картофени кюфтета?Мерси предварително!
аз правя-кисело мляко,копър,сол/може да сложиш чесън/

аз пък от няколко дни съм фен на този сос скордаля, дори снощи мазахме на филия само от него  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт