oriza kak?

  • 13 411
  • 30
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • 3
  • Всички
  • Мнения: 4 176
Molia vi kazete kak da gotvia oriz.
Po princip obicham aromatnite orizi, kato BASMATI, no toi kato che li sadurza poveche nisheste i se razvariava mnogo burzo i se slepva.
Buhte li kazali kak da se spravia s tozi problem?
Po princip obozavam pile s oriz na furna. Molia vi kazete vie kak go gotvite.
Blagodaria vi predvaritelno.

# 1
  • Мнения: 242
Аз ще ти кажа как в нас се готви ориз. Първо измивам ориза с студена течаща вода за да му падне нишестето. След това го запържвам с подправките /сол, черен пипер, розмарин, куркума, бульон-зеленчуков или гъбен/,и морков на котлона за 5 мин. Слагам вода 1:3 и чакам докато заври. Прехвърлям в тава и пека във микровълновата 20 мин. Това е чист ориз а за пиле с ориз - пак така но с пиле.

# 2
  • Мнения: 7 821
Цитат на: ivelina
Аз ще ти кажа как в нас се готви ориз. Първо измивам ориза с студена течаща вода за да му падне нишестето. След това го запържвам с подправките /сол, черен пипер, розмарин, куркума, бульон-зеленчуков или гъбен/,и морков на котлона за 5 мин. Слагам вода 1:3 и чакам докато заври. Прехвърлям в тава и пека във микровълновата 20 мин. Това е чист ориз а за пиле с ориз - пак така но с пиле.


И за така, но като го запържа го слагам във фурната на 180 градуса, докато му изкипи водата. Като го извадя от фурната го покривам за 15 мин с вестник или кърпа.

Няколко пъти опитвам да направя ориз по китайски и все не успявам, някой да сподели как го прави, моля. Само да кажа, че нямам уок (ако така се пише на български  Embarassed ).

# 3
  • София
  • Мнения: 3 910
За ориза по китайски съм чувала (от сервитьор в китайски ресторант), че те правят ориза с малко вода и повече мазнина. И пърженето е след варенето. И слагали по чаша бяло вино на порция.

# 4
  • Мнения: 4 176
Цитат на: ivelina
Аз ще ти кажа как в нас се готви ориз. Първо измивам ориза с студена течаща вода за да му падне нишестето. След това го запържвам с подправките /сол, черен пипер, розмарин, куркума, бульон-зеленчуков или гъбен/,и морков на котлона за 5 мин. Слагам вода 1:3 и чакам докато заври. Прехвърлям в тава и пека във микровълновата 20 мин. Това е чист ориз а за пиле с ориз - пак така но с пиле.

Blagodaria mnogo, no zabravih da spodelia che ne haresvam amznoto i purezenoto iadene. Imam li shans v takuv sluchai da sgotvia hubav oriz? Sad mai ne nali?

# 5
  • Мнения: 7 821
Цитат на: Mamica
Цитат на: ivelina
Аз ще ти кажа как в нас се готви ориз. Първо измивам ориза с студена течаща вода за да му падне нишестето. След това го запържвам с подправките /сол, черен пипер, розмарин, куркума, бульон-зеленчуков или гъбен/,и морков на котлона за 5 мин. Слагам вода 1:3 и чакам докато заври. Прехвърлям в тава и пека във микровълновата 20 мин. Това е чист ориз а за пиле с ориз - пак така но с пиле.

Blagodaria mnogo, no zabravih da spodelia che ne haresvam amznoto i purezenoto iadene. Imam li shans v takuv sluchai da sgotvia hubav oriz? Sad mai ne nali?


Имаш такъв шанс  Grinning , ако си купиш бланширан ориз, когато готвя с него не го запържвам преди това. Иначе не съм сигурна дали ще стане.

А сега се сещам една рецепта в която ориза се чисти, мие, сварява в повече вода (1 ч. ориз / 4 ч. вода) мие се отново и после се залива с масло и подправки. Само трябва да следиш ориза да не се развари.

# 6
  • Мнения: 4 176
Цитат на: Ellypr
Цитат на: Mamica
Цитат на: ivelina
Аз ще ти кажа как в нас се готви ориз. Първо измивам ориза с студена течаща вода за да му падне нишестето. След това го запържвам с подправките /сол, черен пипер, розмарин, куркума, бульон-зеленчуков или гъбен/,и морков на котлона за 5 мин. Слагам вода 1:3 и чакам докато заври. Прехвърлям в тава и пека във микровълновата 20 мин. Това е чист ориз а за пиле с ориз - пак така но с пиле.

Blagodaria mnogo, no zabravih da spodelia che ne haresvam amznoto i purezenoto iadene. Imam li shans v takuv sluchai da sgotvia hubav oriz? Sad mai ne nali?


Имаш такъв шанс  Grinning , ако си купиш бланширан ориз, когато готвя с него не го запържвам преди това. Иначе не съм сигурна дали ще стане.

А сега се сещам една рецепта в която ориза се чисти, мие, сварява в повече вода (1 ч. ориз / 4 ч. вода) мие се отново и после се залива с масло и подправки. Само трябва да следиш ориза да не се развари.


Kato mi mine sledrodilnata depresia shte probvam:) taka se skatavam da ne pravia nishto:)
Blagodaria

# 7
  • Мнения: 713
Ellypr, варят го в малко вода докато изври водата и после го завиват с кърпа. А най-хубаво е да се свари от вечерта и да се готви с него на другия ден.
Ако искаш да опиташ нещо:
Ориз - басмати 1,5 водна чаша сварен в 3 водни чаши вода от вечерта. Басматито се слага в студената вода и се оставя да заври без бъркане в тенджера с незагарящо или не знам как се казва това покритие. Готов е когато не се вижда вода вече в тенджерата и се образуват малки дупчици на повърхността. Зърната трябва да се отделят т е да не е кашав. Покрива се с кърпа и престоява поне 1 час.
Продукти
1 яйце
2 пилешки гърди, нарязани на лентички
около 500 гр зеленчуци, които може да са моркови, нарязани на тънки лентички, броколи, грах, царевица, може и гъби на по-едро, чушка, бамбукови връхчета, baby corn - не знам как да го преведа, кромид и каквото имате под ръка
скариди - 200 гр ако имате
соев сос - тъмен
Приготовление
Ако нямаш уок, използваш каквото имаш Grinning покриваш дъното с олио малко по-щедро и го загряваш хубаво. Яйцето се чуква и веднага се разбива с whisk тел за разбиване в горещото олио - 2 мин. Прибавя се месото - 3 мин. бърка се начесто. Прибавят се зеленчуците и скаридите като се бърка честичко за около 3-4 мин. Прибавя се оризът - 2-3 минути да се омеси хубаво и се сваля от огъня. И накрая соевият сос. Слагате по малко от соса и опитвате как е на сол, докато го направите на вкус.
Зеленчуците трябва да са хрупкави
Бързо и вкусно

# 8
  • с/у ОколоМръсТното
  • Мнения: 19 148
Цитат на: Mamica
Molia vi kazete kak da gotvia oriz.
Blagodaria vi predvaritelno.

Мамица ето ти моята рецепта...
Сварявам си пилешкото месо предварително!
Запържвам ситно нарязан лук в мазнина до прозрачност.
Измивам си ориза на течаща вода и го слагам да се позапържи и той с лука. Изключвам котлона да се пържи на "аванта" и си включвам фурната през това време. В тавата подреждам месото и слагам и съдържанието на тигана(лук и ориз) и доливам водата в която са врели месата/да покрие ориза и да е поне един пръст отгоре водата/.
Посоляваш и печеш до извирането на водата!!!
Лесно и бързо е и цаката е да се сложи в загрята фурна ориза за да се отделя всяко зрънце!
Успех  Wink

# 9
  • Мнения: 7 821
Аnan, много ти благодаря ще пробвам непременно и ще пиша. Само един въпрос на колко да ври ориза на слабо или силно?

# 10
  • Мнения: 713
ох забравила съм Embarassed  завира на средно и го оставяш на слабо. аз готвя на газ и мисля, че има малко разлика, когато готвиш на електричество.
дано стане, че иначе ще ме е яд

# 11
  • Мнения: 5 500
В Турция приготвят ориза като го покриват с кърпа накрая. Първо го запържват в много мазнина, да стане прозрачен, залива се с вода, ври на тих огън и след сваряване се покрива с хавлиена кърпа, тя има за цел да поеме влагата и ориза да се рони.
Аз много обичам ориз и днес се опитах да го направя по китайски Wink щото съм фен и на китайската мазна Close кухня.
За сватбата ни подариха ВОК и днес му беше сефтето. Сложих го да се загрее с повече зехтин, после прибавих лук, дребно нарязан, тиквички и моркови, както ги режат в кит. р-ти, т. е. тънки, широки ивички нарязани по диагонал, прибавих грах и едро нарязано зеле, имах сушени китайски гъби, предварително ги накиснах във врала вода, сложих сол, къри, джинджифил, чер пипер и соев сос. Сварих ориза, охладих го и го прибавих към току що изключените зеленчуци само да се стопли леко.
Ами това е, мъж ми го хареса, ВОК-а се изпразни, значи е станал.

# 12
  • Мнения: 4 176
Цитат на: AFRODDITA
В Турция приготвят ориза като го покриват с кърпа накрая. Първо го запържват в много мазнина, да стане прозрачен, залива се с вода, ври на тих огън и след сваряване се покрива с хавлиена кърпа, тя има за цел да поеме влагата и ориза да се рони.
Аз много обичам ориз и днес се опитах да го направя по китайски Wink щото съм фен и на китайската мазна Close кухня.
За сватбата ни подариха ВОК и днес му беше сефтето. Сложих го да се загрее с повече зехтин, после прибавих лук, дребно нарязан, тиквички и моркови, както ги режат в кит. р-ти, т. е. тънки, широки ивички нарязани по диагонал, прибавих грах и едро нарязано зеле, имах сушени китайски гъби, предварително ги накиснах във врала вода, сложих сол, къри, джинджифил, чер пипер и соев сос. Сварих ориза, охладих го и го прибавих към току що изключените зеленчуци само да се стопли леко.
Ами това е, мъж ми го хареса, ВОК-а се изпразни, значи е станал.


Samo da dopulnia, che ia az pravia kitaiski oriz i stava super sas susamovo olio. To prodava specifichnata za kitaiskata kuhnia mirizma:) super e. PODCHERTAVAM: da se slagat po 5-6 kapki ot olioto na cialoto iadene, zashtoto e mnogo aromatno.

# 13
  • Мнения: 1 425
Аз готвя ориза така:
Запържвам една глава лук в зехтин или масло, прибавям гъби. След като се позапържат, прибавям една чаша ризото. Оставям го съвсем малко да поеме от мазнината и добавям две чаши вода и бульон 2 ч. лъжици. След като се сгъсти добавям малко бяло вино.

# 14
Да взема и аз да си кажа Wink

Ориз правя според настроението си, но ще споделя това кото баба ми ми е казвала, а нейния ориз е вкусен, НО не здравословен Wink

Здушава  се лук докато леко прегори (там е тайната според нея), прибавя се ориза - пържи се докато стане стъклен, а подправката е МАЩЕРКА, чер пипер и сол разбира се. 1:4 е съотношението ориз: течност...
Тази основа е прекрасна за ориз  с пиле или агнешко Simple Smile

# 15
  • Мнения: 5 539
Цитат на: AFRODDITA
В Турция приготвят ориза като го покриват с кърпа накрая. Първо го запържват в много мазнина, да стане прозрачен, залива се с вода, ври на тих огън и след сваряване се покрива с хавлиена кърпа, тя има за цел да поеме влагата и ориза да се рони.
Аз много обичам ориз и днес се опитах да го направя по китайски Wink щото съм фен и на китайската мазна Close кухня.
За сватбата ни подариха ВОК и днес му беше сефтето. Сложих го да се загрее с повече зехтин, после прибавих лук, дребно нарязан, тиквички и моркови, както ги режат в кит. р-ти, т. е. тънки, широки ивички нарязани по диагонал, прибавих грах и едро нарязано зеле, имах сушени китайски гъби, предварително ги накиснах във врала вода, сложих сол, къри, джинджифил, чер пипер и соев сос. Сварих ориза, охладих го и го прибавих към току що изключените зеленчуци само да се стопли леко.
Ами това е, мъж ми го хареса, ВОК-а се изпразни, значи е станал.


Хихи, и на нас ни подариха Вок за сватбата Laughing ама още не съм се престрашила да го използвам, някакси съм респектирана от големия размер, но сега май ще пробвам тази рецепта Laughing

# 16
  • Мнения: 5 500
Ами аз две години след сватбата се престраших Wink ти действай по-отрано, вкусно става, незнам дали от Вок-а, ама си е интересно и екзотично...

# 17
  • Мнения: 1 497
Ани, ще направя твоя ориз довечера за гарнитура. Ама става ли с обикновен, не с басмати?

Афродита (абе как да те наричам за по-кратко?Simple Smile), само за инфо,не се казва вок, а уок. Нашите може би са превели упътването твърде буквално. (Wok=уок)

# 18
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Теодора


Афродита (абе как да те наричам за по-кратко?Simple Smile), само за инфо,не се казва вок, а уок. Нашите може би са превели упътването твърде буквално. (Wok=уок)


Да ти кажа и аз така си мислех, даже съм чувала по Тв, като готвят китайски манджи, че казват Уок, ама на упътването на тигана пише Вок, та за туй. Ако се превежда буквално, от немски трябва да идва В-то.
Както ти е кеф, тъй ме наричай Sign Exclamation

# 19
  • Мнения: 1 497
И аз така си помислих, за немския. Кажи де, моля те....Как ти викат приятелите. Не искам да си измислям. Embarassed

# 20
  • Мнения: 2 609
Това бях аз Embarassed

# 21
  • Мнения: 2 609
Опс не беше за тази тема Rolling Eyes

# 22
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Теодора
И аз така си помислих, за немския. Кажи де, моля те....Как ти викат приятелите. Не искам да си измислям. Embarassed


 Embarassed  Embarassed  Embarassed Мими Embarassed  Embarassed  Embarassed, иначе съм Мария, като всяка втора жена на света Wink  Wink  Wink

Ама, нали знаеш само тука съм  AFRODDITA Wink Виж, elsi оня ден ми каза мамо Дита Laughing кефско е Grinning

# 23
  • Мнения: 1 497
ОК, сори. Мислех, че това ти е името. Дита е готино.

# 24
  • Мнения: 1 497
Ани, много стана вкусен ориз !!

# 25
  • Мнения: 713
Теди, голям съм заплес и не съм видяла, че питаш за ориза  Rolling Eyes . Радвам се, че е станал хубав и без това Grinning .
И на мен на  Афродита ника ми харесва и след като я видях на снимките мисля, че и отива Grinning .

# 26
  • Мнения: 5 500
Цитат на: Теодора
ОК, сори. Мислех, че това ти е името.


Сериозно или се бъзикаш Wink  Confused:

# 27
  • Мнения: 5 500
Цитат на: anan
И на мен на  Афродита ника ми харесва и след като я видях на снимките мисля, че и отива Grinning .



Благодара ти, anan Wink

# 28
  • Мнения: 713
А, аз с жени на тази тема не се майтапя Stuck Out Tongue  защото е опасно.

# 29
  • Мнения: 1 497
Цитат

Сериозно или се бъзикаш    


Абсолютно сериозно.

Ани ориза ти обра овациит. Аз сложих други зеленчуци, но стана прекрасен!!!

# 30
  • Мнения: 713
Теди, много ми стана приятно, че си такъв добър готвач на моята рецепта. Между другото имам я от моя приятелка от Тайланд, те нали са ож-беж китайци.

Общи условия

Активация на акаунт