Аюрведа.Да поговорим!

  • 16 469
  • 99
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 7 418
  СЕриозно,Асяйлен??? Rolling Eyes Интересно е! Simple Smile
  Значи си чистейша Вата! Grinning
  Дипак Чопра казва,че ако разликата между събраните точки е до 20,значи  смятаме човека за 2-дошен(или 3-дошен).Но пак има доша ,която е доминираща.
  И още казва,цитирам:"Всеки човек има всичките 3 доши,но във всеки от нас комбинацията им е уникална".Той сравнява дошите с луминофори(червените,сините и зелените точки от които се състои всяко изображение на екрана на цветния телевизор).Тоест всяко изображение е различно заради различната комбинация на луминофорите.Така е и със всеки човек и различните комбинации на дошите в него. Simple Smile
 

Последна редакция: вт, 19 май 2009, 21:54 от Селма

# 16
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мда, не е много хубаво да си само една доша, според мен  Rolling Eyes

ям само готвено и то топло, иначе ми става гадно и ми е студено.
почти никога не ми е топло, потя се само, когато съм болна  Rolling Eyes
кожата ми е суха постоянно... Tired
да не говорим, че се впускам в нещо с пълна сила и след 2 седмици ми е скучно
и минавам на нещо коренно различно Mr. Green

купих за мъжа ми пита чурна - различни подправки за подсилване на пита.
много ми хареса на вкус и ръсих навсякъде.
после не можях цял месец да се стопля ooooh!
пиех джинжифилов чай, във ваната се киснах... Tired

интересното е, че в китайската традиционна медицина има подобно диференциране.
там обаче хората се делят на топли, студени, сухи и влажни...т.е. може да си топъл и влажен, или студен и влажен, студен и сух и топъл и сух...
т.е. подобно е на аюрведа Peace
смята се, че имат общ корен Peace

# 17
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Asyalein, от къде купи подправките? Аз имам рецепта от какво се прави чурна, но не мога да открия 2 от тях.

А чели ли сте "Съзнателно хранене" от Д-р Гейбриел Казънс? Прочетох някъде, че бил американец -последовател на Аюрведа. Чудя се дали да не си я поръчам.

# 18
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
не съм в Бг Peace

имаш ли рецепта за Вата?
може да я постнеш тук, както и за другите доши, със сигурност ще има интерес.  bouquet

# 19
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Да имам. Утре ще ги напиша и трите, че списанието от което ги прочетох е в къщи.

# 20
  • Мнения: 3 869
Привет дами Simple Smile
Одавна "наобикалям" темата Аюрведа като цяло, но моето си е точно обикаляне и "поипване" на информация оттук-оттам. Привличат ме идеите на аюрведическата кухня, и донякъде разбирам защо не се употребяват гъби. Но за лука и чесъна нямам разбиране. Какво е вашето?

# 21
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Ето няколко линка от мен:
Аюрведа за храненето
Аюрведа, храната и вегетарианството Има линк с рецепти, които признавам си не съм разглеждала.
Аюрведа, петте елемента и органите на човешкото тяло

Ще допълвам...

# 22
  • Мнения: 7 418
Привет дами Simple Smile
Одавна "наобикалям" темата Аюрведа като цяло, но моето си е точно обикаляне и "поипване" на информация оттук-оттам. Привличат ме идеите на аюрведическата кухня, и донякъде разбирам защо не се употребяват гъби. Но за лука и чесъна нямам разбиране. Какво е вашето?
   За лука съм чела ,че е от храните,които изсмукват енергия(същите са и гъбите,и още нещо, трябва да проверя)!Ако страдаш от хронична умора,например,не е хубаво да го употребяваш.
   За чесъна не знам..... Rolling Eyes

# 23
  • Мнения: 7 418


интересното е, че в китайската традиционна медицина има подобно диференциране.
там обаче хората се делят на топли, студени, сухи и влажни...т.е. може да си топъл и влажен, или студен и влажен, студен и сух и топъл и сух...

    За това и аз знаех,нямам представа откъде.....Да не би от астрологията?  Thinking

# 24
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
Селма, води се, че аюрведа и КТМ имат общ произход.
какво общо има астрологията? newsm78

Анелиз, какво стана с чурните?

аз пък много ям лук, чесън и гъби.
има периоди, в които треперя, ако не хапна лук Shocked
особено пролетно време - незнам защо...
от есъна ми пада кръвното и го ползвам доста пестеливо...

# 25
  • Варна
  • Мнения: 1 179
Преписвам за чурните от списание ELLE
Рецепти за шурна -комбинация от подправки
Всяка смес е адаптирана към определен вид природа. Подправяйте с нея храната си, докато я готвите. Съхранявайте я в буркан, който се затваря плътно. Употребявайте само качествени съставки в посочените пропорции. Тези, които са на зърна, счукайте или смелете на прах. Разбъркайте добре.
За ВАТА:
1 част кимион
1 част кардамон
1 част асафетида (подправка, получена при смилането на смола от корена на растението Ferula asafoetida, имаща аромат, подобен на чесновия)
1 част семена от фенуй (или анасон)
1/2 част сушен джинджифил

За ПИТА:
1 част кориандър
1 част кимион
1 част семена от фенуй (или анасон)
1/2 час куркума

За КАФА:
1 част черен пипер
1 част сух джинджифил
1 част кимион
1 част симиндух
1 част канела

Последна редакция: чт, 21 май 2009, 11:18 от Анелиз

# 26
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
мерси Анелиз  Hug

всички подправки ги обожавам, само асафетидата не съм пробвала.
четах, че е много смрадлива Whistling

фенуй - това се казва pезене на български

редакторите на списанието не са си свършили работата Mr. Green

# 27
  • Варна
  • Мнения: 1 179
фенуй - това се казва pезене на български

Това ли било?!?! Аз всъщност само него не знаех как да си набавя. Не че и сега знам къде може да има семена от анасон  newsm78

# 28
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
анасон и резене са различни неща, макар да имат подобен аромат.
провери в някой магазин за семена Peace

тези чурни ми се струват малко скъсени Whistling

сега погледнах съдържанието на тази вкъщи:

пита чурна - подходяща за лятото при силна вътрешна горещина

кориандър
резене
кимион
кафява захар
джинджифил
куркума
канела

# 29
  • Мнения: 836
Не че и сега знам къде може да има семена от анасон  newsm78

от билкова аптека.
от там си купувам и семена на копър, които използвам почти във всичко  Mr. Green

  bouquet
Анелиз, мерси за рецептите

Общи условия

Активация на акаунт