Отговори
# 180
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 969
Ясно Simple Smile

Важното е, че храната на италианците е хубава, така че ще го преглътнем и коперто-то.

Ооо, трудно се преглъща това коперто. Близо 3 евро на прибор ни взеха близо до Асизи....(нямаше допълнително хляб или нещо друго....) Rolling Eyes
Определено не ми харесва в Италия и Испания, че има допълнителна надценка, ако седнеш отвън. Да не казвам как ни одраха в Пиза, в забутана улица (да беше Сан Марко, нямаше да ме е яд).. За 2 капучино и 2 малки бири: 22 евро. Още ме е мнооооого яд.

# 181
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
В Италия например, говорейки с мои приятели, им се стори адски абсурдно, че в България по традиция се организира "почерпка" на погребение. Rolling Eyes

Че то и в немско е така! Да му се усладял пътя към задгробния живот на починалия - това беше обяснението на мъжа ми.
Да и аз се учудих навремето, че и тук се практикува този вид "почерпка", мислех си, че си е наш патент Wink. Разликата беше, че тук нямаше алкохол, а само кафе и безалкохолно и няма типични за повода ястия, като курбан, жито и т.н. (и на мен те ми навяват кофти спомени), а сладкиши и сандвичи... Всъщност много спокойно събиране- тъжно, но спокойно, а не траваматизиращо като нашите, та чак 20 години след това още да ти става гадно като видиш жито или нещо подобно....

традицията я (е) има(ло) и Италия, струва ми се, 4е някъде на Юг оЩе спазва. ей на 2 линка, които обясняват разни ритуали и съответната символика.
http://www.ilcancello.com/la-nera-signora/3379-le-tradizioni-funebri-italia.html
http://www.master-unior.it/Materiali%20e%20documenti/Tozzi.pdf

аз нямам проблеми с житото, извадила съм няколко рецепти с жито, булгур и тем подобни, белким някой ден да успея и да ги пробвам.


Ама аз не ти говоря за индивидуални навици, а за общоприети норми. То е ясно че човек който може да си позволи нещо, го прави както си иска. Може и яхта да наеме и да си покани гостите. Ама когато хора които едва преживяват канят сума ти народ в ресторант защото детето им завършвало гимназия, още повече пък и като това се прави масово... Ами на това аз му викам "на гол тумбак чифте пищови". Показност. Те след това ще я изгладуват тази вечер, ама нали са се отсрамили... Не разбирам защо хубавите поводи които събират хората трябва да се свързват винаги с тежко ядене, че и в ресторант... В това отношение холандците са ми по-симпатични.
[/size]

напълно съм съгласна с това и с другите примери за показност в България. не ми се дават и ли4ни такива, 4е темата ми е между нервно и абсурдно  ooooh!


Ами това е оби4ай,който съЩествува от едно време оЩе.

аха, Щото хората са ходели на ресторант, носейки си храна от къЩи  Laughing
оба4е, ако не помня зле, преди няколко 4/5 години забраниха със закон копертото, в смисъл, 4е не може да съЩествува като отделен глас в менЮ и сметка. 4естно казано, аз напоследък не съм го виждала никъде  newsm78


Ооо, трудно се преглъща това коперто. Близо 3 евро на прибор ни взеха близо до Асизи....(нямаше допълнително хляб или нещо друго....) Rolling Eyes
Определено не ми харесва в Италия и Испания, че има допълнителна надценка, ако седнеш отвън. Да не казвам как ни одраха в Пиза, в забутана улица (да беше Сан Марко, нямаше да ме е яд).. За 2 капучино и 2 малки бири: 22 евро. Още ме е мнооооого яд.

това за първи път го 4увам, при това съм от постоянно навън седяЩите, бидейки пуШа4ка. май някои измами ги прилагат само на туристите  Mr. Green[/size]

# 182
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
пп. все пак в Италия, за разлика от по4ти вси4ки останали страни, бакШиШът не е задължителен и никой не те гледа грозно и с о4акване при представянето на сметката  Rolling Eyes
та не мога да разбера 4ак толкова възмуЩение от това коперто, което ми се струва все пак по_ниско от канони4еските 10% из Европа  Rolling Eyes

# 183
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Аз не се възмущавам от копертото, на нас в туристическия гид ни беше написано и обяснено като "такса за поддържане на масата" или нещо такова  Peace Просто по-странното е, че го изписват отделно в сметката, нали сме свикнали да е част от надценката на поръчаните ястия и напитки, т.е. да е вече вкл. в цената. На мен ми беше много интересно обяснението, че е останало като традиция от едно време  Peace Както и за бабите, които се пазарят за цените на дрехите  Grinning Не знам какво е да живееш в близост до италиански баби, но отстрани, през погледа на туриста, са много сладки  Mr. Green

# 184
  • Мнения: 653
аз съм от балъците, дето не гледат какво пиШе в сметката (освен под 4ертата)
коперто или не по_приятно ми е като седна на масата да ми донесат панер4е с няколко вида хляб от колкото като в бг да трябва специално да си го поръ4аШ, пък да те питат колко филийки, после да забравят да ти ги донесат.....
приятно е и с бирата да ти дадат 4ипс, брускете и про4ие.... (вярно е, 4е си ги плаЩаШ в крайна сметка, но е симпати4но)



# 185
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Аз не се възмущавам от копертото, на нас в туристическия гид ни беше написано и обяснено като "такса за поддържане на масата" или нещо такова  Peace Просто по-странното е, че го изписват отделно в сметката, нали сме свикнали да е част от надценката на поръчаните ястия и напитки, т.е. да е вече вкл. в цената. На мен ми беше много интересно обяснението, че е останало като традиция от едно време  Peace Както и за бабите, които се пазарят за цените на дрехите  Grinning Не знам какво е да живееш в близост до италиански баби, но отстрани, през погледа на туриста, са много сладки   Mr. Green

това предполагам по пазарите  Rolling Eyes
за съжаление нямам време да ги посеЩавам и в редките слу4аи съм абсолЮтно на бегом... ходя на определени сергии и се изпарявам. по магазините трудно да се пазарят за цената.
ли4но мен пове4е от копертото ме дразнят надценките на напитките, направо за скандални ги с4итам  #Crazy

# 186
  • Мнения: 110
Ооо, трудно се преглъща това коперто. Близо 3 евро на прибор ни взеха близо до Асизи....(нямаше допълнително хляб или нещо друго....) Rolling Eyes
Определено не ми харесва в Италия и Испания, че има допълнителна надценка, ако седнеш отвън. Да не казвам как ни одраха в Пиза, в забутана улица (да беше Сан Марко, нямаше да ме е яд).. За 2 капучино и 2 малки бири: 22 евро. Още ме е мнооооого яд.

това за първи път го 4увам, при това съм от постоянно навън седяЩите, бидейки пуШа4ка. май някои измами ги прилагат само на туристите  Mr. Green[/size]

Има, има, Peace особено от Рим надолу, дори е задължително.
И аз се  Shocked, когато ми взеха за натурален сок и кафе 9.50€.
Говорила съм със собственика на заведението, където сядам често защо кафето на бара ми е 0.80€, а на маса 1.50-1.60€?
Отговора беше: ''Защото аз плащам наем на общината за мястото, където съм наредил маси''.
Никакви доводи от типа на: ''не би трябвало да е така, защото това е част от бизнеса и е нормално да създадете удобство за клиентите, които ви посещават''- не се прие.
Бакшиш се оставя, независимо къде консумираш, но е обикновено центове.
Иначе традицията да се носят различни 'занимавки' с поръчката и на мен ми харесва.

# 187
  • в едно миланско село
  • Мнения: 4 124
Ооо, трудно се преглъща това коперто. Близо 3 евро на прибор ни взеха близо до Асизи....(нямаше допълнително хляб или нещо друго....) Rolling Eyes
Определено не ми харесва в Италия и Испания, че има допълнителна надценка, ако седнеш отвън. Да не казвам как ни одраха в Пиза, в забутана улица (да беше Сан Марко, нямаше да ме е яд).. За 2 капучино и 2 малки бири: 22 евро. Още ме е мнооооого яд.

това за първи път го 4увам, при това съм от постоянно навън седяЩите, бидейки пуШа4ка. май някои измами ги прилагат само на туристите  Mr. Green[/size]

Има, има, Peace особено от Рим надолу, дори е задължително.
И аз се  Shocked, когато ми взеха за натурален сок и кафе 9.50€.
Говорила съм със собственика на заведението, където сядам често защо кафето на бара ми е 0.80€, а на маса 1.50-1.60€?
Отговора беше: ''Защото аз плащам наем на общината за мястото, където съм наредил маси''.
Никакви доводи от типа на: ''не би трябвало да е така, защото това е част от бизнеса и е нормално да създадете удобство за клиентите, които ви посещават''- не се прие.
Бакшиш се оставя, независимо къде консумираш, но е обикновено центове.
Иначе традицията да се носят различни 'занимавки' с поръчката и на мен ми харесва.



на бар и на маса, разбирам има разлика, независимо дали е е вътре или навън масата  Rolling Eyes
тук (в горната Италия  Laughing) в бар не се оставя бакШиШ.

# 188
  • Някъде там...
  • Мнения: 280
Преди 4-5 години и в Бг си го имаше това коперто и си беше 7 процента сервиз  Peace Пишеше го на всяко меню отдолу и тези 7% се слагаха върху цялата сметка.Не си спомням преди колко години точно го забраниха и тогава скочиха леко цените по заведенията.
Днес се изтеглих и забелязах ,че съм възприела един от националните спортове тук а той е яденето  Embarassed

# 189
Днес се изтеглих и забелязах ,че съм възприела един от националните спортове тук а той е яденето  Embarassed
Joy

# 190
  • E-CLM & CH-VD
  • Мнения: 3 045
Днес се изтеглих и забелязах ,че съм възприела един от националните спортове тук а той е яденето  Embarassed

Той май е мултинационален  Laughing Laughing Laughing

Има и под-класове:
- гребане с лъжица в дълбока паница
- 100 метра вита баница

 Mr. Green

# 191
  • Мнения: 295
От кулинарните: и аз започнах да обядвам в 3-4 след обед, а вместо хляб да използвам картофи или ориз или разни тестени неща. Върхът на кулинарната ми интеграция беше, когато тази година за сефте се пречупих и ядох пастет с борувка или журавина (едни такива сладки, като джемове). До сега просто не можех да си представя да опитам, макар че за гости съм слагала на масата. А, разбира се, миналага година проядох и херингата с лук, дето я сервират за водката - това нещо осем години не го бях близвала.
Научих се да пия повече чай, вместо кафе. И за вечеря да не ям готвено.
Иначе от другите се сещам, че започнах да ценя неделята като такава. Да не ми е ден за чистене и готвене, а за църква, а  после  почивка и някъде със семейството ако е хубаво времето. Научих се да ходя по горите, понякога за гъби (значи някой друг търси, а аз се разхождам, че не ги познавам, само един вид и то пак не съм сигурна).Харесва ми, когато е хубаво времето лятото за един ден дори да се направиш някаква екскурзия някъде. 
Свикнах да ми целуват ръка, макар че и това вече е на изчезване сред днешната младеж. Признавам си обаче, бързо свикнах и ми беше приятно.

# 192
  • T"A
  • Мнения: 2 515
mamaG , и да не знаех в коя държава си, бих разпознала Полша по поста ти   bouquet - храната, неделята, и най-вече гъбите  Hug
А пък аз херингата я проядох от първата вечер, в която ми беше сервирана (но си признавам, че подобно нещо познавам и от домашната кухня) - заради което спечелих симпатиите на свекър ми, оказа се, че това му е "приемният изпит" за нови снахи  Mr. Green

# 193
  • Там,където се събуждам щастлива.
  • Мнения: 8 969
И на мен ми отне няколко години за херингата (в началото я ядях, но само няколко парченца). Сега съм се доинтегрирала така:


Даже ме снимаха за нашият студентски вестник в тази поза  Laughing

# 194
  • Мнения: 1 473
Като говорите за риба се сетих, че в Германия, а и тук  петък се яде риба. Тази традиция възприех и аз. Днес ще има роба и скариди за вечеря  chef

Общи условия

Активация на акаунт