Как приготвяте зимнина?

  • 175 917
  • 775
  •   1
Отговори
# 195
  • София
  • Мнения: 1 183
За люти чушлета аз ги мия,режа дръжките и леко дупча с ножа.Слагам 1 лъжичка сол,1 лъжичка захар(ако са много люти 1 супена),оцет,лук,чер пипер,доливам вода до гърлото и слагам капачките.Не ги варя.

Печена капия:пека,беля и самите чушки си пускат сок,от него доливам във бурканите и гледам да няма въздух,нареждат се плътно.Задължително с нови капачки,видях че още една мацка е помогнала   bouquet вари се минимум 25 минути.

Кисели краставички:зависи от бидончето,зависи и от килограмите,прави се саламура(все едно сурова туршия)по същия начин е или по просто като киселото зеле е  Grinning .Колкото повече претакаш толкова по кисели стават.

# 196
  • Мнения: 38
А някой да е правил печена капия в буркани както е гореща с аспирин без стерилизация.

# 197
  • Мнения: 952
Едва сега виждам темата.
Ние сме голяма фамилия и също приготвяме зимнина в промишлени количества. Направихме вече компоти от ягоди, кайсии, сливи и вишни. Сега остават компотите от праскови. Приготвихме и шишетата с доматен сок, добавяме им и настъргани моркови и зимата добавяме почти на всички манджички. Готови сме с печените чушки, които прибираме в торбички във фризера, направихме и маринована капия и лютеницата. Сложихме няколко буркана с чорбаджийски чушки. Във фризера сложих също грах, спанак, настъргани тиквички и кутийки с червени и сини боровинки, малини.
Остава кьопоолуто(печени чушки, печен патладжан и домат - в торбичка и във фризера), туршията, маринованите камби, чушки и камби във фризера за пълнене през зимата. От последните зеленчуци правя зеленчуковата подправка на Пепчо - невероятна е и придава уникален вкус на всички ястия.

В темата ще се включа и с две предложения.

Мариновани чушки - капия


Лютеница

# 198
  • Тук и сега
  • Мнения: 446
А някой да е правил печена капия в буркани както е гореща с аспирин без стерилизация.
Да ,аз всяка година така ги правя  Simple Smile
Счуквам два аспирина и ги смесвам със супена лъжица сол ,в чушкопек пека чушките и ги притискам в буркана ,като на 1-2 чушки слагам от аспирина и солта,като се напълни буркана затварям и го обръщам надолу с капачката да стои така през нощта.

# 199
# 200
Здр Някой знае ли как се прави кисела трушия от домати на слънце за бърза консумация? Аз сложих в един буркан домати сол и вода на слънце са пробвам .Спомням си чебабаправеше  нещо такова но не знам точно как Ако накойзнае да ми пише svetlana_631963@abv.bg

# 201
  • Мнения: 767
Такааа. Страхотни идеи давате, момичета  bouquet
Ще взема и аз да се включа с две рецептички. Едната е за люти чушки сорт Рибки.
Измити и с отрязани почти до края опашчици, чушките се подреждат в бурканите (аз използвам среден калибър), 1 скилидка чесън, 1 ч.л сол, отгоре венец от магданоз и копър и се долива догоре с оцет. Това е. Когато си променят цвета, са готови за похапване. А да не ви описвам аромата...
Другата рецепта е на майка ми, която прави най-вкусните краставички по руски.
За 5 кг корнишони възварява 4.5л. вода, като на всеки литър слага по 3 средни с.л сол. Оставя да изстине и залива краставичките в голям съд (бидонче), в който има още: листа от вишна, листа от хрян, копър, магданоз, чесън. Затиска ги с нещо тежко и така -7 дни. После нарежда краставичките в буркани, възварява саламурата и както е гореща налива, запечатва бурканите и ги завива с одеало, за да изстиват бавно. Търпят с години. (Може да се сложи и синапено семе за твърдост).
Дано съм била полезна!

# 202
  • Разпиляна във въображението
  • Мнения: 24 951
Аз ще се възползвам от рецептата за маринованите чушки. Тази година мисля да си направя и "Ропотамо" но ще внимаваме с количеството.

# 203
  • Мнения: 1 798
Страхотни идеи давате, момичета  Hug
Записах си няколко рецепти.

# 204
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 726
Някой има ли изпитана рецепта за консервиране на чушки за пълнене. За съжаление фризерната част на хладилника ми  е твърде малка и не мога да ги замразя, както би било по-лесно, та се налага да ги затварям в буркан. Имам някакви смътни спомени, че се слагаше само сол и вода, но не съм сигурна, а и пропорциите не ги помня. Ако някой има рецепта, моля да сподели.

# 205
  • София
  • Мнения: 1 183
Пълнени чушки за буркани:Измиваш и изтърбушваш чушките.Слагаш голяма тенджера на котлона с доста вода.Завира водата и с решетъчна лъжица ги пускаш да поомекнат малко,вадиш и още топли редиш в буркан.Доливаш малко вода дето си варила чушките и затваряш.Това е стара рецепта и лично аз така съм затваряла,ма си е врътня.Някой ако знае по лесен начин да ти помогне.Да живее фризера вече там ги слагам.Измива

# 206
  • София /Абсурдистан
  • Мнения: 11 726
Не се ли слага и сол малко? А после се стерилизат ли и колко време? Предполагам, че 5 мин., но да питам за всеки случай.
Нямам място във фризерната част, а иначе и на мен не ми се занимава.

# 207
  • София
  • Мнения: 1 183
Значи ги париш за 2 3 минути само да си сменят цвета.Изваждаш,леко да изстинат за да не си гориш ръцете.Редиш ги в буркани и във водата дето си ги варила слагаш сол и заливаш чушките в бурканите.Затваряш и вариш ма поне 20 минути.Обадих се да питам мама за точните пропорции затова се забавих да ти отговоря.Но нито чушките са чушки сега,нито капачките и се притеснявам да не бомбандират бурканите ти.После язък ти за труда.

# 208
  • Мнения: 4 916
Има ли някой, който слага печените чушки в найлонови пликове и направо във фризера? Има ли някаква тънкост и запазва ли се вкусът?

# 209
  • Мнения: 767
Даааа, всяка година така ги съхранявам. Небелени, но изцедени.
Когато ги размразиш и ги обелиш, се понася аромат на току що опечени капици Joy

Общи условия

Активация на акаунт