Със суровоядство:по-млади,по-красиви,по-слаби!

  • 68 719
  • 322
  •   1
Отговори
# 270
  • Мнения: 5 713
"На запад, то вече се е превърнало в индустрия и там бих казала, че е изопачено. Има много ресторанти със сурова  гурме кухня, предлагат се много добавки, произвеждат се сурови крекери, барове, шоколади и въобще всякакви други сурови нещица."

И какво лошо има в това? Особено пък за гурмето.  Joy
Който иска да се храни качествено, разнообразно и сурово, има семейство (да отговаря на нуждите и интересите на децата), ще набляга на "гурмето" и ще разбере защо е хубаво да се "готви". В крайна сметка дори и най-извисените не ядат салата всеки ден, колкото и да се опитват да убеждават другите в това.

Защо хората, които твърдят, че суровоядството е станало толкова комерсиално и изопачено в чужбина, с огромно удоволствие "поглъщат" неродните храни/добавки, вместо да си набяват необходимите вещества чрез суровите храни, намиращи се в България и за които ни убеждават, че са толкова полезни?

Единственото неизгодно нещо, което виждам при предлагащите се сурови стоки в магазините, е цената. Домашното си е къде къде по-евтино, дори и с био продукти. Но пък никой не те кара насила.

Струва ми се, че не се разбира думата изопачено.

"Това няма как да се случи в България."
Хайде, хайде в България не се случвало....случва се и още как. Само че има едно голямо НО.
А да, не се произвеждат, а се внасят.

"Просто е невъзможно на този етап."
Дано пък в някакъв етап се намери някой, който да го направи така както се прави. Да има достатъчно опит, да е отговорен и с морал...

В България може и трудно да се разбира суровоядството, но наред с това и криво се разбира.

Хайде весел ден на Земята с по-малко вносни храни! Wink

Последна редакция: нд, 22 апр 2012, 17:37 от Вери

# 271
  • Мнения: 56
Вери, вземаш всяка моя дума по отделно и я изопачаваш през твоята призма.
Да съм написала, че е лошо да има ресторанти със сурова гурме кухня? Аз дори бих ходила само на такива места. Дори преди 3 години с една приятелка имахме идея да направим подобен бар със сурови напитки, десерти, салати и леки ястия. Бяхме направили бизнес план, меню, но за съжаление точно тогава ни удари кризата, не ни стигна капитала и се отказахме. Тя замина в чужбина и така си останахме само с мечтите. Дано някой друг има куража и средствата да го направи. Относно останалите сурови храни, също нямам против да се продават, но в момента конкуренцията е много малка и цените са супер високи. Например в Биобалев видях 90 грама сурови крекери от лен, които струваха 10 лв. Можеш ли да си представиш? Това е абсолютно нереално за мен. Затова по-добре аз сама да си ги приготвя вкъщи. А един суров бар от 30-40 грама е 5-6 лв. Ами естествено че аз ще си го направя. Работя само сезонно, цяла зима бременея вкъщи и съм на ограничен бюджет. В Америка тези неща са далеч по-евтини както и хран.добавки, защото там конкуренцията е доста голяма. И ако имам нужда от някое по-засукано сурово ястие, ще си го направя. Не съм убеждавала никой, че ям само салати, макар че салатите също могат да бъдат гурме. Стремя се основната част от храната ми да е с българско произход, но зимата няма как да стане. И да хапвам си с удоволствие авокадо, банан, цитруси. Не виждам нищо лошо в това. Добре че сега времето се затопля и майката на приятеля ми е селскостопански производител, че цяло лято има от къде да вземам плодове ии зеленчуци с гарантиран произход. Иначе цяла зима ме снабдяваше с домашни орехи и бадеми, както и кореноплодни зеленчуци. Така че има от къде да си вземам домашна продукция. А зимата също така си правя и редовно кълнове и поници.
Просто не мога да разбера в крайна сметка от къде се породи този негативизъм към мен, след като други хора започнаха да развиват бизнес чрез блоговете и сайтовете си. Аз още преди това усещах негативни виртуални вибрации, но все си казвах, че може би греша. Не може да е истина! Както и да е, вие си знаете!

# 272
  • Мнения: 19 352
Аз не знам за какво точно спорите, ама да си кажа, че в България и аз намирам цените за възмутително високи. И особено много ме дразни, че същите продукти съм ги купувала в Германия на по-ниски цени при по-висок стандарт. ДМ например продават същите стоки на Алнатура тук с надценка по 1-2лв. Ами да си ги държат и да им гранясват. Наскоро бяхме в някакъв здравословен ресторант, където порцийка гуакамоле беше 12лв. Ще ме прощават, но кое точно струва 12лв в половин авокадо и половин домат.

Адиба, какво против йогата имаш? Някой им харесва да правят йога упражнения, други танцуват паневритмия, свят шарен.

# 273
  • Мнения: 5 713
Деси, не бъркай негативизма с противоположно мнение и/или критика.
Не съм имала никога нищо против теб. Имахме си преди време едни триенета, но ти беше първата, която разбра за това и мисля, че знаеш защо; дано са се изяснили нещата; за мен тази тема отдавна е загърбена. Не съм имала също така нищо против и към който и да е било друг като личност.
Но никак не ми допада това, което се случва напоследък. Как много хора говорят едно, а вършат друго; играят си със здравето на хората без дори да проверят информацията, която им предлагат; допускат се грешки, които един ден може да доведат до някои здравословни усложнения; бъркат се елементарни терминологии; много леколислено загърбват отговорността за казаното и стореното ( относно отговорността - преди време не разбирах защо други се палят и  изискват от последователите и защитниците на някаква кауза да носят отговорност; е, вече разбирам).
Другото, което никак не ми допада, е усещането, което имам напоследък, че хората буквално копират и цитират сякаш нямат собствено мнение по въпроса.

Относно този цитат:
"Да съм написала, че е лошо да има ресторанти със сурова гурме кухня? Аз дори бих ходила само на такива места."
В такъв случай се обзмисля написаното по-рано от теб относно изопаченото суровоядство на запад.

"И да хапвам си с удоволствие авокадо, банан, цитруси. Не виждам нищо лошо в това."
По този въпрос съм писала не един път и надълго и широко във веганската тема. Мисля, че и на други места из бг-мамата, а също така и в суровия форум, ако не се лъжа.
Друго имах предвид...

"Както и да е, вие си знаете!"
В случая съм единствено и само аз.

Относно цените - коментирах последните часове единствено Запада.
България ще я оставя за друго място. Simple Smile

Спор, заяждане и негатитивизъм няма.
Но всеки има право да ги приема и така нещата.
Както казват разни духовни водачи и гурута: това са си твои изводи и работи над тях. Wink

# 274
# 275
  • Мнения: 56
Да, Вери права си, че обърках негативизма с противоположното мнение и критиката! Радвам се, че си загърбила онези триенета, защото и аз съм го направила отдавна!  Simple Smile
И все пак ми е итересно кои хора имаш в предвид и ако можеш да дадеш конкр.примери, защото незнам какво разбираш под това изопачаване на суровоядството в България. Кои са тези хора дето говорят едно, а вършат друго?  newsm78 Аз в моя блог споделям информация относно моя опит, но винаги предупреждавам, че аз не съм диетолог и лекар и категорични съвети никога не съм давала въпреки, че всеки ден получавам лични писма от читатели с конкр.запитване.
А относно гурме суровоядските ресторанти пак явно не съм се изказала правилно. Исках да кажа, че там вече то се е превърнало в индустрия, със стабилна конкуренция и цените са далеч по-приемливи за техния стандарт. Разбира се, че е хубаво да се развиват нещата, но в България на тоя етап няма как да ги стигнем. Не си представям скоро да се открие такова заведение с приемливи цени или пък вносните сурови стоки да станат достъпни. Това имах предвид! Надявам се да си ми разбрала гледната точка! Хубав ден! Simple Smile

# 276
  • Мнения: 19 352
Вери, и мен ми е интересно да разбера за тези подвеждащи предавания или блогове. Споменаваш ги вече много пъти и във Веганството, но нищо конкретно не казваш. Не че си длъжна, но все пак не виждам смисъл да се говори с недомлъвки, вместо да ги обсъдим тука. Ще е полезно за всички.

# 277
  • Мнения: 1 273
Някой може ли да ми препоръча дехидратор с ниска температура? Къде мога да си намеря такъв? Тези в магазини като Техномаркет и Технополис дали са с ниски температури?

# 278
  • Мнения: 289
Добро утро!  wavey
Адиба, имай предвид, че тези от Метро, Кауфланд и т.н. са с капак от PS (6) - абсолютно забранено на места свързани с храна. Ти ще си прецениш дали не те безпокои този факт при условие,че най-често храната няма да опира в капака. Мисля, че на тавичките няма номер. Или поне преди нямаше. Аз си купих преди 2 години от Кауфланд за около 60лв. Реших, че не си струва да правя компроси с това и го върнах на другия ден. Едва ли ще се е променило нещо от тогава, но кой знае пък.

# 279
  • Мнения: 1 273
г-жа Претенция, мерси за информацията!

# 280
  • София
  • Мнения: 873
аз също по едно време се бях замислила за дехидратор, но прецених че за момента не би трябва. В началото ще е еуфория като всяко ново нещо и после ще го изоставя. А и няма къде да го държа.
Но пък си взех уред за рязане на тиквички като спагетки Laughing

# 281
  • Мнения: 56
Adiba, и аз мисля, че дехидраторите, които се предлагат в България не си струват. Най-хубавата марка, за която съм чела е Екскалибур, но трябва да се поръча от чужбина и идва доста скъп като цена. Аз за сега се оправям с фурната ми, но тя има означение за 50 градуса. Така че мога да контролирам нещата, а пък и суша сравнително рядко - веднъж в месеца.
Ето и една статия, свързана с темичката:
Ензимите: изворът на младостта
   Ензимите са действието на живота във всяко живо създание. Те са веществата, носители на жизнена сила. Животът е активност, а ензимите отговарят изцяло за активността във вашето тяло и във всеки друг жив организъм.
 Думата ензим произлиза от гръцката дума enzymas, която означава „ферментирам“ или „предизвиквам промяна“. Ензимите са онези вещества, които причиняват узряването на евентуалното загниване на една ябълка или праскова. Вътре в тялото ви собствените ензими на плода го смилат предварително, а ензимите в тялото само довършват процеса.
   Ензимите са нужни за всички химични и биологични реакции, които се извършват в тялото. Не можете да тичате, да ходите, да дишате или да мигате с очи без ензими. Не можете да виждате или чувате, да мислите, да движите мускулите си или да правите секс без тях. Не можете да смилате храната си, да възстановявате клетките си или да прочиствате тялото си без дейността на ензимите. Изграждането на кръвта, костите и кожата ви ги изисква. Защитната ви система зависи от ензимите ви и от нищо друго за да атакува нашествениците, да отмива химическите отрови и замърсители и да изчиства клетъчните отпадъци възникващи всеки ден при обмяната на веществата. Когато не разполагате с достатъчно ензими тялото ви натрупва отпадъци и излишни килограми.
   Вие наследявате известна способност да произвеждате ензими по рождение. Това е вашият ензимен капацитет и той е уникален за всеки индивид. Вашият ензимен капацитет представлява определено количество енергийни фактори, които траят цял живот.
   Колкото повече остарявате, толкова повече намалява способността на тялото ви да произвежда ензими. Съхраняването на ензимите е един от ключовете към естествено здраве и оптимално тегло. Уважавайки и зачитайки ензимите си вие ще си осигурите добра физическа форма както и по-дълъг  и по-здрав живот. Затова гледайте на ензимния си капацитет като на ензимен спестовен влог. Колкото по-малко теглите от него с толкова повече ще разполагате.
   Всички храни както природата ги е създала в живо състояние съдържат ензими. С други думи храната в естественото си сурово състояние носи в себе си ензимите от които се нуждаете за предварителната й обработка. Всички пресни плодове и зеленчуци са особено богати на ензими.
   За съжаление всички хранителни ензими започват да умират при температури между 48 и 71градуса. Ето защо когато непрекъснато ядете готвена храна вие теглите от личния си телесен ензимен спестовен влог. Ензимите се разрушават при всяко готвене или друга преработка на храната. С други думи независимо дали варите, запарвате, задушавате, печете във фурна, на скара или грил вие унищожавате ензимите в храната си. Ако храните ви са пастъоризирани, замразени или консервирани техните ензими са разрушени. Ако искате да се освободите от излишното тегло и да увеличите прилива си на енергия трябва да ядете много повече жива храна отколкото може би сега приемате. Тук става въпрос за реалната възможност да увеличите продължителността на своя живот, да добавяте към него още много здрави и активни години.

# 282
  • Мнения: 2 761
Хора,много ми е интересно суровоядците посещават ли сауна или я смятат за много вредна,при положение,че тялото им трябва да издържа доста високи Т?Какво ли става тогава с ензимите им?

P.S.desi82, има нещо много важно в това,което си постнала и което е есенцията-това е,че ензимите в плодовете и зеленчуците отговарят за първата част от храносмилането.После тази работа се поема от тялото-т.е.и да липсва сурово е пропуснат само първият етап,после така или иначе тялото си поема функцията.Само че при готвената храна не е пропуснат,защото храната е пуснала аромат и се е активизирало слюноотделянето.За зеленчуците малко са по-други нещата даже,но да не задълбаваме.
Относно ензимният капацитет не е точно така.Тялото има запаси и се изчерпват с възрасттта-тук няма съмнение,колкото и да не ни се иска.Обаче.Не са точно ензимите,ами това е "батерията",или "чи","ци","прана" и т,н.с която се ражда всеки човек и която се изразходва през целият му живот-колкото по-добър заряд дадат родителите и колкото по-бавно се изчерпва,толкова по-добре.Пък съхранението трябва се избягват излишъците-т.е. 100% суровоядство си е сам по себе си излишък примерно.Или супер натоварен живот.Или нещо друго.Поради тази причина трябва да има баланс в всичко,не само с храната.Но при храненето трябва да се придържаме към поддържане на храносмилателният огън-все пак когато едно нещо се е разгоряло,не му хвърляме студена вода отгоре,за да не цвърчи,а му даваме още гориво.

Последна редакция: пт, 27 апр 2012, 11:05 от ОМ

# 283
  • Мнения: 1 273
Интересно защитничката на готвените храни дали знае, че теле хранено само с варено мляко умира в рамките на няколко месеца. Котки хранени само с готвени храни за няколко поколения стават все по-дребни, стерилни. И т.н. Човек, който се храни само с готвени храни също умира!
От дете инстинктът ми ме кара да се храня с много сурови храни, минимум 1 кг. на ден. Винаги съм предпочитала всичко по-сурово и готвено възможно най-кратко време. След като се интересуваш от изтока, виж че китайците ядат зеленчуците си винаги полу-сурови.
Освен това, вече казахме че тук не сме 100% суровоядци, а 30%!
desi82 това което си написала е много информативно.

# 284
  • Мнения: 376
Аз не посещавам сауна и я смятам за много вредна. Влизала съм само веднъж за няколко секунди , за да изключа отоплението и едва дишах...
Аз не се убедих, че 100% суровоядство е полезно. От 50 до 70% сурова храна на ден за мен е правилното решение. Само когато човек има излишни тлъстинки, тогава може да премине на 100%, но не повече от месец.

Общи условия

Активация на акаунт