За маслините

  • 13 641
  • 52
  •   1
Отговори
  • Мнения: 32
Искам да попитам от каква възраст е подходящо да се дават маслини и какви (какъв сорт,понеже има най-разнообразни)

# 1
  • някъде там
  • Мнения: 1 698
дадох маслинки за първи път около годинката, сега редовно и взимам черни безсолни без костилка и тя си ги хапва като бонбонки  Peace

# 2
  • Мнения: 27 524
На 8 месеца е рано за маслинки  Wink
След годинката. Сортът няма значение, важното е да са обезсолени. Ние за Кики купуваме Джъмбо - големите, месестите, черните.

# 3
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
След годинката.Не знам как се казват,но купувам от най-едрите месести черни маслини/обезсолени/.

# 4
  • Мнения: 13
След годинка от черните обезсолени.

# 5
  • София
  • Мнения: 39 816
На Алекс дадох след годинката, черни, обезсолени, без костилки.

# 6
  • Мнения: 4 335
Дадох сьвсем на скоро,значи кьм 1г.и4м.,обезсолени(незнам какьв сорт са)Аз им махах костилките.

# 7
  • Мнения: 1 669
Малката скоро ще навърши година и половина, но още не съм давала.

# 8
  • Мнения: 189
Дадох на дъщеря си наскоро парченце маслинка,определено й хареса! Peace
ПОнякога й давам вечер примерно,но като цяло не надвишавам 1 Laughing Mr. Green

# 9
  • Мнения: 1 305
Около 1 годинка дадох на дъщеря ми за първи път, много ги харесва.

# 10
  • Разград
  • Мнения: 518
За първият им РД бях украсила сандвичите с маслини, това им беше и първото опитване на маслина. Купих от обезсолените, едри и без костилка  Peace.

# 11
  • Мнения: 11 017
Предложих маслините миналата година по това време - значи на 1 г. и 3-4 м. Тогава не й харесваха и не ги искаше, прояде ги с охота след 2 г. Не подбирам специални сортове, само държа да са обезсолени или слабо солени.

# 12
  • Мнения: 32
Блаодаря за отговорите.Явно е още рано.Ще изчакаме Hug

# 13
  • Мнения: 5 392
Аз още не съм давала, но щом казвате, че след годинка може, ще купя тези дни да пробвам дали ще ги хареса малката.

# 14
  • София
  • Мнения: 119
Защо повечето давате черни маслини - те са изкуствено оцветени ... не е ли по добре да се дава от зелените?

# 15
  • Мнения: 1 669
Защо повечето давате черни маслини - те са изкуствено оцветени ... не е ли по добре да се дава от зелените?

Това вярно ли е? newsm78

http://lucky2000.hit.bg/assortment.htm

Това е първото, на което се натъкнах в Google

# 16
  • Мнения: 32
 съмнявам се,че ги оцветяват

# 17
  • сред маслини и портокалов цвят
  • Мнения: 1 268
Защо повечето давате черни маслини - те са изкуствено оцветени ... не е ли по добре да се дава от зелените?

Защо трябва да ги оцветяват?

# 18
  • Мнения: 8 246
На големия ми син започнах да му давам маслини, безсолни, някъде след годинката. Когато закусваше кус-кус му режех вътре 2-3 маслинки на парчета. Много му харесваше. После започна да яде цели маслини и много бързо се научи да плюе костилките. И досега много обича маслини и понякога сам си ги търси в хладилника.

# 19
  • Мнения: X
Нямам спомен и за двете, в момента малката е на 1г.4м. и яде черни маслини, като си плюе костилката.

# 20
  • Мнения: 27 524
Защо повечето давате черни маслини - те са изкуствено оцветени

Стига, бе  Joy Как си го представяш този процес? Има черни, зелени, лилави, блондинките... Най-известните у нас:

Зелени: Зелените маслини се берат от края на септември до средата на ноември. Плодовете се добиват преди да узреят и след кратка обработка са готови за консумация.



Черни: Черните маслини се берат от средата на ноември до средата на януари. Добиват се, когато са напълно узрели. Черните маслини са известни на чуждия пазар под различни имена (в зависимост от района, в който са произведени). В България, този вид маслини са известни под името "Амфиса".



Блонд: "Русите" (натурални) маслини, се берат от края на октомври до края на ноември. Плодът се бере малко преди да е узрял.



Каламон: Маслините от този сорт представляват разновидности от благородни трапезни маслини. Култивира се главно в областите Месиния и Лакона, както и в значителна част от Агринио. Плода се бере зрял от ноември до Коледа. Отличават се с наситено пурпурния си цвят и формата на бадем. Преди да достигнат до потребителя, маслините се обработват с оцет и сол. Така се получават всеизвестните маслини от сорта Каламон.



Халкидики: Това е сорт, който се култивира почти само в Халкидики. Известни са още като "мамут" заради големият им размер. Такива ядем у нас и са най-подходящият сорт за децата.  Peace



П.С. А, сега видях линка на Бобкас.  Peace

# 21
  • Мнения: 1 217
дадох маслинки за първи път около годинката, сега редовно и взимам черни безсолни без костилка и тя си ги хапва като бонбонки  Peace
Peace

# 22
  • Мнения: 4 784
Защо повечето давате черни маслини - те са изкуствено оцветени ... не е ли по добре да се дава от зелените?
Има нещо вярно. Маслините на снимките, представляват готовите продукти за пазара, т.е. след обработката, която са преминали.
Всъщност, истинските натурални черни маслини не са черни на цвят, а са кафеникави или по - скоро лилавеят. Те са и най-подходящи за децата.
Масово продаваните черни маслини се обработват не с какво да е, а с химикали за получаване именно на този наситен черен цвят.
Ето и още нещичко -
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=170993.390

http://en.wikipedia.org/wiki/Olive - "Olives are harvested at the green stage or left to ripen to a rich purple colour (black olive). Canned black olives may contain chemicals that turn them black artificially."
Синът ми /2,6г./ отскоро хапва с охота маслини. За пръв път му дадох да опита преди около година, тогава категорично отказа.

# 23
  • София
  • Мнения: 119
Незнам Блонди .... не се занимавам с маслини ... така съм чувала от хора които се занимават с това ...

# 24
  • Мнения: 1 558
Започнах да давам на сина ми след годинката Peace Сега ги обожава,яде всякакви:черни,зелени,с костилка,без костилка,солени,безсолни ooooh!

# 25
  • Мнения: 27 524
Маслините на снимките, представляват готовите продукти за пазара, т.е. след обработката, която са преминали.

Разбира се, че преминават през дадени обработки. Иначе не са годни за ядене. Но да се оцветяват изкуствено - не ми се вярва. Възможно е да добиват даден наситен цвят след задължителната обработка, но какъв е смисълът например да се стремят към изкуствено оцветяване на  именно черна маслина? Няма никаква логика  Simple Smile

# 26
  • Мнения: 4 784
Може и да няма, но е факт, че се прави.

# 27
  • Мнения: 27 524
но е факт, че се прави.

Кое?  Simple Smile

# 28
  • София
  • Мнения: 119
Че се оцветяват допълнително за да са така мастилено черни.

# 29
  • Горна Оряховица
  • Мнения: 1 249
Аз вчера му дадох едно две малки парченца и му хареса.Махнах костилката и обезсолих маслината преди да му я дам.

# 30
  • Бургас
  • Мнения: 10 822
И аз съм го чувала това с оцветяването.Дъщеря ми обаче не харесва зелените,а много обича маслини-така че пак си оставаме на едрите черни.

# 31
  • София
  • Мнения: 39 816
Давала съм на Алекс да пробва зелени. Но у дома купуваме само черни. Дияна не харесва зелените.

# 32
  • Мнения: 27 524
Че се оцветяват допълнително за да са така мастилено черни.

Къде го пише, кой го казва, виждали ли сте го? Изобщо не вярвам това да е вярно  Simple Smile

# 33
  • Мнения: 4 784
From The Times  July 21, 2007

Food detective: Olives

How do green and black olives differ? Green olives are picked when unripe and hard. At this point they are bitter and inedible and have to go through a brining and fermentation process. Traditional methods involve soaking in water then brine, until the olive is completely fermented and cured (and “bad” bacteria is destroyed), and has a fresh, fruity flavour and a slight crunch. Faster, more commercial operations, however, involve soaking in caustic soda to remove the bitterness, before brining and heat treating. “Black” olives are green olives that have been left on the tree to ripen, become softer and more oily. As they do so, they turn darker, but are rarely uniformly black. When you see boot-polish black olives, in fact, they are green olives that have been soaked in water with oxygen running through it to turn them black. Then they are fixed with ferrous gluconate (E579, which must be listed on labels).


"You should answer these questions first: Do you eat canned olives ?
Do you often eat olives stored in brine (salt water) or in the form of pickles?
If you're eating any of them in 'excess' then its bad because all the above contain MSGs (mono sodium glutamate) which is a food additive and a flavor enhancer. Over-consumption of this leads to hyper-tension,dizziness.
Canned olives have different chemicals that make an olive 'black' artificially so canned olives are not recommended always."

# 34
  • Anywhere
  • Мнения: 1 100
Черните маслини наистина са подлагат на доста химическа обработка. Содата каустик е едно от веществата, тя причинява омекването на маслините и лесното отделяне на костилките. Турските маслини, с лесно отделяща се костилка и наситено черен цвят понякога се боядисват и допълнително с т.нар. каменна боя.
В маслините тип "конфит" или тези които са в затворени консервни кутии пък се слагат железни соли за да се стабилизират и да не омекват.
С две думи, за да са черни маслините са подлагат на допълнителна обработка. Натуралните маслини на цвят са от зелени (брани сурови) до кафяво-червени или черно-кафяви. Те се приготвят само със саламура от вода, сол и оцет, без странични добавки. Но е истина, че децата не ги харесват особенно, защото са кисели.

# 35
  • Мнения: 15 379
Маслини се хапват доста у дома.
Купувам само стерилизирани в буркан, обезкостени и зелени. Нямат адитиви и консерванти.
Обезсолявам ги и после в същото бурканче наливам догоре екстра върджин зехтин.

# 36
  • София
  • Мнения: 84
 Аз също бях  чувала от мои близки , живеещи в Гърция, че черна малина на дърво, няма!!!! Сега разбирам, че има , но не тези черните , а кафеникавите и то тези които в тавите не са един и същи цвят.

# 37
  • Италия
  • Мнения: 490
Някой от вас виждал ли е изобщо на живо маслина на дърво??? А пък случайно някой да е опитвал на вкус сурова маслина??? Няма такива филми като изкуствено оцветяване!!! Всичко, което виждате на пазара и абсолютно натурално. Единствената обработка, през която минават плодовете на маслиновото дърво е престоят им в разтвор на вода и морска сол за няколко седмици и това е заради изключително горчивият им вкус, който имат в сурово състояние.

# 38
  • София
  • Мнения: 84
ДА има и такива, които сме виждали!!!!! ......та дори и такива , които сме опитвали !!!! Вкуса е ужасен, стипчив , горчив и всичко гадно......, но е било  ранна есен и бяха зелени. Явно причината да  не съм виждала други, освен зелени, е че зимата не ходим на море !!!!

# 39
  • Италия
  • Мнения: 490
Моля да бъда извинена, ако съм засегнала някого с реакцията си! Нищо лично!!!
Не можах обаче да се стърпя, четейки цялата тази полемика за боядисването на маслините, след като дръвчетата са около мен, а и въпреки, че е вече края на февруари, все още се виждат плодове по клоните. От това по-черни няма как да станат просто  Wink

# 40
  • София
  • Мнения: 84
  Хахаха, няма проблем  bouquet!!!! Няма засегнати!!!!
 Я като ги гледаш кажи, тези които са вече добре узрели на дървото един цвят ли са или са различни?.... и толкова черни ли са колкото в магазина. В магазина има едни доста тъмни , но шаренки, като цяло и други които са като от калъп, по отношение на цвета, катранено черни.

# 41
  • Италия
  • Мнения: 490
Всичко зависи от сорта на маслината и разбира се в кой етап от зреенето е събирана реколтата. Има значение също от кои географски ширини идва съответната реколта - в този смисъл влияние оказват почвата, влажността на въздуха, слънцегреенето и до колко е ветровито в съответната местност. Както виждате факторите наистина са много и е съвсем нормално на пазара да се намират десетки видове маслини. Доколкото аз знам обаче маслините, произведени на остров Крит са едни от най-качествените в Европа. Там се намира и най-старото маслиново дърво - на няколко хиляди години беше /не помня точно колко  Embarassed/.
Тук, където съм аз маслината едва ли не е свещена за хората, да не говорим за изключителните здравословни качества на този плод ...а какви специалитети правят самооо  Crazy
Мами, не се притеснявайте и давайте спокойно маслини на дечицата си, а също и смело приготвяйте храната им със зехтин. Нашият педиатър, например, ми препоръча още при захранването на дъщеря ми да добавям чаена лъжичка зехтин към кашите и пюретата - зеленчукови и месни /това съм го описала по-подробно в темата "Захранване по държави", защото определено метода е по-различен от този в България/.
Дълъг стана поста ми, пак моля за извинение! Надявам се да съм била полезна!  Hug

# 42
  • Мнения: 27 524
Много полезна, благодаря   bouquet

Чела съм, че има маслиново дърво, което е от времето на Исус  Blush

Зехтин вкъщи обожаваме, на Криско от 6-ти месец добавях, започнах и на дъщеря ми, тя за жалост обаче не го иска. По-натам пак ще пробвам.

При нас турците продават пресни маслини, не съм си купувала, защото не зная какво да ги правя. Имаш ли някакви идеи? И всъщност има ли това някакви предимства пред готова направена маслина?  Thinking

# 43
  • Мнения: 273
Не съм купувала маслини,че не ги ядем,но от кухнята са слагали в ориза и си ги хапва с кеф.Явно на него му харесват

# 44
  • в огледалото на живота
  • Мнения: 8 193
Всички обичаме маслини в къщи особенно ''Каламата'',но дъщеря ми не ги яде в натурален вид, а като паста.
Разбивам с пасатора извара и добавям в нея обезкостените маслинки.Може и печена чушка/червена/,малко чесън и мажа на филийка.
Любима закуска по всяко време  Heart Eyes

# 45
  • Италия
  • Мнения: 490
Блонди, аз не виждам никаква разлика в това, дали маслините са купени сурови /пресни/ или вече готови обработени. Ако има такава, тя е само в това, че като ги купиш необработени, ще трябва да си ги приготвиш ти по твой вкус и този на семейството ти. А за да станат готови за консумация, ще трябва да чакате седмици наред /наши приятели тук ми бяха казали, че маслините трябва да престоят в солен разтвор седмици наред - стига се до 4 месеца, че и повече даже/. Аз обаче купувам готови маслини - изобщо не ми се занимава да ги обработвам  Laughing Съхранявам ги в хладилника отново в солен разтвор /не в зехтин  Peace - това е по препоръка на свекърва ми/.
Иначе рецепти колкото искате  Simple Smile Тук правят най-простичка паста само с маслини /черни/ например. Зелените се използват предимно за салати - те не подлежат много на топлинна обработка, защото си променят вкуса, а и този на ястието.

# 46
  • Мнения: 2 472
От два месеца давам,значи около годинката.Много обича.Ограничаваме го защото колкото му дадеш толкова ще изяде.Майка ми праща от Гърция,получават ги като рента от някакви острови там.Много са хубави.Иначе ми е пращала сорт "Каламон",които според нея са най-хубави.Тези не ги знам какви са но не са големи и черни,кафеникаво-лилави са.Правя ги с извара и печена чушка също.

# 47
  • Мнения: 15 379
Точно лилави са Каламон, със заострени муцунки, по-дребни, а месото им е твърдо и сочно едновременно.

# 48
  • Мнения: 2 472
Точно лилави са Каламон, със заострени муцунки, по-дребни, а месото им е твърдо и сочно едновременно.
Може,не съм я питала какви ми праща. Laughing Peace

# 49
  • София
  • Мнения: 1 340
Точно лилави са Каламон, със заострени муцунки, по-дребни, а месото им е твърдо и сочно едновременно.

Каламата същите ли са?

# 50
  • Мнения: 15 379
Не знам, само знам, че вкъщи здраво се ядат.

# 51
  • Мнения: 27 524
Каламата се казва сорта маслина, да, така знам, водят се най-хубавите и най-скъпите.  Simple Smile

# 52
  • София
  • Мнения: 1 340
На мен много ми харесват и тук при нас в магазина са по-евтини от мамутите - ония огромните черните. Иначе изглеждат точно така, както Sourcherry ги е описала

Общи условия

Активация на акаунт