Какво да приготвя - ще имам гости

  • 24 769
  • 28
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 3 268
На такива масови родови събирания не трябва да се експериментира с екзотична кухня,а трябва да се придържаме към традиционните български ястия.Много от хората са традиционалисти в храната и искайки да сме оригинални,ще се изложим.Еврейската кухня едва ли е подходяща в случая.Избери българското-овчарска салата,снежанка,печени чушки,луканка и свински пържоли,наденица и кюфтета.Десерт-диня,пъпеш,сладолед.

# 16
  • Мнения: 143
Не бих препоръчала сервирането на плодове след яденето.

Но това за традиционните български манджи си е вярно, харесват се на всички. И когато е голямо събирането с непознати хора е по-добре да се разчита на познати вкусове.

Помисли за неща, които можеш да направиш предварително. Така че да приготвиш само салата в последния момент. Има много манджи и сладкиши, които стават по-ароматни и вкусни, след малко "отлежаване", например гювечите, разни яхнии, сладкиши със сушени плодове. Печените меса са също добра идея. Мяташ ги във фурната на слаб огън и като пристигнат гостите са готови и топли. Само ги извади 30 мин. преди сервиране, да си поемат сосчетата.

Все пак може да включиш в някое ястие нещо по-интересно. Като че в десертите вкусовите и ароматични екзотики се приемат най-лесно. Пък който не иска, ще се вталява.  Mr. Green

Да подсетя и за напитките. Аз в такива случаи почвам от виното. Като избера него и го съчетавам с нещо простичко и лесно.

# 17
  • Мнения: 1 252
Благодаря на всички!  Благодарение на съветите ви се представих блестящо!  newsm10
Наистина не бива да се правят експерименти- БГ- традиционно!
забравих да снимам  newsm45
Но използвах от вашите рецепти , анай- важното беше много весело! Hug Hug Hug

# 18
Момичета ще имам гости идващата седмица.Гостите са специални-с една дума от голямото добро утро.Много ми е притеснено,защото за първи път ще ни идват на гости.Моля ви ,дайте идей но с много много оргинални рецепти.Не ме притеснява времето за приготвяне,начина и т.н.Благодаря ви предварително.

# 19
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Ето ти едно оригинално студено предястие:

ДОМАТЕНО ТИРАМИСУ

Приготвяме песто от фъстъци:
в блендер се смила 2 скилидки чесън, пармезан, зехтин, фъстъци печени, сол, черен пипер, босилек, може и др. подправки по желание

Приготвяме мус от маскарпоне:
125 гр. маскарпоне, 10 мл сметана, 1 с.л от фъстъченото песто

Приготвяме тартар от домати:
2 домата се режат на дребни кубчета, посоляват се и се оставят за 30 мин, отцеждат се от сока. Нарязва се на кубчета и краставица, слага се босилек и всико се обърква добре.

В красиви стъклени (задължително е да са прозрачни, красиво изглежда подредено в тях тирамисуто) купички се подрежда на пластове в следния ред: тартар, мус, тартар, мус. Отгоре се посипва маслко смлени фъстъци и се  украсява с пресен босилек.

Не съм го правила още, но съм си го набелязала, затова не мгоа да кажа посочените количества за колко порции са, предполагам за 1 (муса имам предвид) 

# 20
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Друго интересно студено предястие е :

Риба в желе от майонеза

1 кг риба се залива с вода, колкото да я покрие, слага се лук, морков, корен целина и се сварява. Изважда се и бульонът се прецежда, ако има нужда се избистря с яйце. трябва ни 0,5 л бульон.

Рибата се почиства и обезкостява, нарязва се на малки кубчета. Изсипва се и се разпределя равномерно на дъното на правоъгълна тавичка, полива се с лимонов сок леко. Посипва се със ситно нарязан магданоз и се залива с бульона, който се приготвили с желатин по следния начин:

В о,5 л бульон се накисва 25 гр желатин, загрява се, да се разтопи. От бульона се отделя 1/4. Останалите 3/4 се смесват с 200 гр майонеза. Върху рибата се изливатмалко повече от половината от тези 3/4. Слага се да се охлади и желира. След това се излива останалата майонезено-желатинова смес и отново се желира. Така се постига идеално гладка повърхност. Отгоре се украсява по желнаие с клонки магданоз, маслини и др, подредени красиво. Накрая се излива отделената 1/4 желатинова смес без майонеза ( тя е прозрачна и се вижда добре украсата). Оставя се да желира до идването на гостите. Нарязва се на квадрати ли ромбове и се сервира.

# 21
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Топло предястие:

Жулиен от език в кошничка от козе сирене (кашкавал)

В загрят сух тиган се слага настъргано сирене козе или кашкавал,когато се поразтопи леко, не да стане течно се исипва върху купичка или чаша и се огъва. Като изстине се сваля и се е получила кошничка.

Жулиенът приготвяме по сления начин:

Запържваме лук, гъби, нарязан на жулиени варен език, сол, черен пипер. Прибавяме малко бяло вино и като се изпари наливаме сметана. Веднага се сервира в кошничките, поръсен с настърган кашкавал.

Същото нещо, но с пилешко месо може да се сервира в издълбани кръгли хлебчета, поръсени със сусам с отрясано капаче, което се слага пак леко отгоре след като се напълни хлебчето .

# 22
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Друго интересно топло предястие е:

 Пълнени гъбки с пъдпъдъчи яйца

На почистени печурки се отстраняват пънчетата, пълнят се по желание с малко месо, колбас, кашкавал, подправки. Накаря се чуква пъдпъдъче яйце и се запича. Украсява се със зеленийки преди поднасяне.

# 23
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Предложението ми за основно е:

Фаршировано телешко руло

2 говежди антрекота (около 400 гр)се слагат върху фолио, така се да се застъпят, пак се покриват с полиетиленово фолио и се начукват, така че да се получи правоълъно парче.

Отделно приготвяме плънката от 350 гр кайма, 2 с.л лучена супа (суха, от пакетче) или вегета (може пържен лук) на вкус, малко смлени орехи и настърган кашкавал- около 100 гр, магданоз, сол (ако е необходимо), червен пипер и 50 гр разтопено масло. Обърква се добре. Слага се в единия край на  месото, оформя се на фитил и се завива руло. Превързва се добре с конец.
В тава се налива малко олио, слага се рулото, покрива се с бекон и се пече 40-45 мин на 175 градуса (това за 1 кг месо). Периодично се полива с отделения сок.

Преди поднасяне се нарязва на филии и се поднася с гарнитура.

# 24
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Десерт:

Кафето на дявола (при положение, че не сервираш доматеното тирамису,защото ще стане 2 ястия в чаши)

2 с.л желатин се разтваря в 1/2 чаша вода и се смесва с 1 чаша студена вода.

Приготвяме 2 смеси:

Сметанова смес- с миксер се разбива до разтварянето на захарта 1 чаша сметана, 1/2 чаша захар, ванилия, половината от разтворения желатин.

Сместта се разлива в стъклени купички и се оставя да желира.

Кафена смес- в малка тенджерка се смесват 1и 1/2 чаши вода, 2 с.л нес кафе, канела, карамфил, 1/4 чаша захар. Зато заври се отстранява карамфила и канелата, ако е на пръчица. Прибавят се 2 с.л ром, 3 с.л Амарето и другата половина от разтворения желатин.

Когато сметановото желе е  напълно истинало, се налива внимателно кафеното, което трябва да  е изстудено.

Преди поднасяне върху желето се шпризова сметана и се поръсва настърган шоколад.

# 25
  • Мнения: 1 252
Еееееееее, ДЖЕММА изби рибата ! Страхотноооооооо
Ще си архивирам постовете ти!

 smile3525

# 26
  • Балчик
  • Мнения: 9 220
Еееееееее, ДЖЕММА изби рибата ! Страхотноооооооо
Ще си архивирам постовете ти!

 smile3525

Радвам се да буда полезна. Имам и снимки към тези рецепти, но са ми в една програма дето не става да се копира от нея. Сега ще опитам да ги сваля в jpeg  формат и да ги кача, но пък сутринта снимка.бг не ми даваше възможност да качвам. newsm78 Щв видя кавко мога да направя.

# 27
  • Мнения: 1 777
Джема много хубави предложения.  bouquet

# 28
  • Plovdiv->Toronto
  • Мнения: 1 361
Ооо, Джема, направо си го представих това доматено тирамису и много искам да го нарпавя  Hug ... Страхотни рецепти, рибеното предястие също, благодаря   bouquet !!!

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт