Ежедневно готвене за много хора - съвети и идеи?

  • 21 447
  • 18
  •   1
Отговори
  • Мнения: 158
Здравейте момичета,

Моля ви, ако сред вас има такива като мен, които ежедневно готвят за 5 човека - преобладаващо мъже (събота и неделя дори и за 6-7), или пък ако просто сте кулинарки с опит и идеи, помогнете ми със съвети как да се организирам за този период, в който съм в момента. Период на най-усиленото готвене в живота ми!!! Та значи ситуацията е следната ние сме семейство с 1 дете, и правим сами мащабен ремонт и приятели ни помагат, като 2ма от тях живеят при нас, а други идват периодично и ни помагат.

жени, които са готвили по време на ремонти и строежи също може да се вкл'чат с идеи.

По ред причини НЕ ядем никога навън на заведение, т.е този вариант за прехраната отпада. Затова кулинарки помагайте Simple Smile
Другата страна от казуса е, че една манджа я ядем най-много 2 пъти, като втория път е придружена с някоя нова манджа.

Засега списъка, който въртя е - супа с пилешко (или друго месо) и застройка (супата е питателна много и някой път поднасям само това + 1-2 салати)
- боб
- леща
- месо с някакви гарнитури - ориз, картофи; разбира се това е приятен вариант, но поради финансови причини месото не мога да го предлагам всеки ден , а 3 пъти седмично да кажем
- спагети, макарони със сос
 - картофи като самостоятелно ядене
- ориз - но не като самостоятелно ядене - не мога да го докарам достатъчно добър
- пържени тиквички със чеснов сос -  трудоемко много, но на мен ми е слабост това ядене и го правя редовно Simple Smile Отнема ми 2 часа, но си струва.
- патладжани с доматен сос

Върпосът ми е за ОБЯДА и ВЕЧЕРЯТА, закуска не поднасям, всеки сам се оправя тогава Simple Smile

Моля ви дойте ми идеи за манджи, които стават за много хора, и изобщо как да се организирам, за да не ми отива целия ден в готвене.
Искам да кажа, че има един милион манджички, които са перфектни да се направят за 2-3 членно семейство и едно време ги правех -  разни зеленчучета в керемидки, гъбки с лучец и подправки, сиренце под похлупачец, яйчица по панаг'рски, к'фтенца от тиквички и т.н. гъделчета, но сега просто с подобни мандички не мога да нахраня толкова народ, освен ако не правя по няколко такива накуп, и после цяла нощ да сънувам тенджери.

Моля ви помогнете!

# 1
  • Мнения: 759
Живея с още четирима човека т.е. общо сме петима в квартирата и когато се готви е за всички. Просто увеличавам количеството на повечето продукти и готово  Peace Това е почти всеки ден, събота и неделя обикновено всеки сам се спасява  Mr. Green Между 17-18ч пазарувам продуктите, като предварително знам какво ще готвя. Самия процес на готвене абсолютно винаги ми отнема времето между 18 и 19ч. най-много до и половина, просто защото мъжете като се върнат от работа искат да ядат и са нетърпеливи, затова се старая всичко да е готово дотогава... Иначе самите манджи са подобни, които си изредила, нищо специално. Можеш да добавиш яйца и риба в менюто Simple Smile Пропуснах да кажа, че изключително рядко правя полуфабрикати, така че е въпрос на организация  Wink

# 2
  • Мнения: X
Това,което ми хрумва на първо четене:
Мусака
Гювеч
Кюфтета по чирпански
Суфле от кайма с гарнитура по избор-ориз,картофки,грах
Печено пиле с гарнитура стига за 5-6 човека
Шницели от кайма
Пълнени тиквички
Пълнени патладждани
Ако можеш да месиш ,домашната пица става в много варианти...според плънката.

# 3
  • Мнения: 158
Благодаря ви момичета!

Яйца правя, но бях пропуснала да вкл'ча в списъка ми, определено много пъти са ме спасявали, но като допълнително ястие.
 И като цяло в моя списък бях изброила основноте ми ястия иначе допълнително към тях правя и по-дребни неща, за колорит.

Иначе краси.мира за съжаление няма начин да направя нещо с кайма в момента, понеже не купуваме от магазин кайма и остава варианта сама да си меля на робота, който не е вкл'чен в действие заради ремонта. А и е голяма хамалогия да правя кайма с него точно сега. То там където ми е печката, аз изобщо нямам мивка в момента. Ползвам тази на банята на горния етаж, и т.н. ...

xtna и ти си горе долу в моето положение. не знам за обяда на следващия ден дали готвиш.

Иначе аз установих, че при толкова хора, ми е по-удобно да сложа готовите манджи в бл'да и всеки да си сипва. Освен супите, тях ги сипвам аз. По някаква причина чисто психологически, така  храната изглежда много по-изобилна, отколкото ако на всеки му сипя... Това не беше по темата, но просто да споделя.

# 4
  • Мнения: 388
Това което се сещам набързо е:

Супа с грах и гъби - доста засища + салата и хляб
Грах (с картофи)
Лазаня
Риба - печена за повече хора, рибена супа
Пиле с ориз/картофи/селенчуци/ в кисия/ с морска сол на фурна, върху бутилка
Пиле фрикасе
Кюфтета с доматен/бял сос също с картофи или зеленчуци
Супа топчета
Свинско месо с картофи/селенчуци - на тенджера или на фурна
Телешко с грах (с ориз също)

Ориентирай се към манджи, които не изискват да ги наглеждаш - мяташ във фурната или в тенджерата и забравяш. И впрегни мъжете да ти помагат в рязането и чистенето на зеленчуците, месото и т.н.

# 5
  • Мнения: 158
Краси.мира, виждам, че имаш и блог, и като има. време ще го разгледам. Можеш ли само да ме насочиш към някоя рецепта за бланширан ориз. Аз го правя със зеленчуци, като първо варя ориза в подсолена вода, а зеленчуците приготвям отделно, нещо средно между пържене и задушаване. После сварения ориз го смесвам със зеленчуците и добявам подправки - черене пипер, копър, магданоз. И това е - за гарнитура го харесват, и към месото редовно го правя и става. Но както казах не мога да правя месо твърде често, по финансови причини. Но основно ястие от ориз без месо нещо не мога да докарам. Всмисъл не става достатъчно добре. Ползваме само бланширан ориз или от дългите сортове, мъжът ми мрази слепения български ориз, и иска да готвя само ориз, който не се слепва и разкашква после, всяко зрънце да си е отделено и да е изпръхнало. Аз така и правя, но въпреки това като, че нещо му липсва нам моя ориз и не знам какво.

Ако е като гарнитурка към друго ястие го възприемат много добре.

# 6
И впрегни мъжете да ти помагат в рязането и чистенето на зеленчуците, месото и т.н.

Глупости. По-добре да си къртят и мажат, така по-бързо ще свърши ремонта и ще си заминат.
Те докато се измият и дойдат да режат зеленчуци ... няма смисъл

Иначе:
Мусака
Ориз с миск зеленчуци
Гювечета - картофи, сирене, кремвирши, доматен сок и отгоре по 1 яйце - евтина и бърза гозба
Шницели от тиквички - настъргани тиквички, сирене,брашно,яйца ... и се пържат в тиган. Става по-бързо от пържени тиквички с кис.мляко и излизат множко
Печена скумрия
Кремвирши/наденички с кашкавал, вместо месото - за икономия.
Месо в торба, в йенска тенджера
Някаква манджа със зеле на фурна ?
Пълнени чушки - с яйца и сирене или с ориз и месо - пак е бързо и лесно - само ги слагаш във фурната
Според мен за вас може и да не купувате кайма от магазина и колбаси, но за майсторите вземай - някакви готови кебапчета, наденички ...
Странно ми се струва да ядат само яйца или картофи или тиквички като самостоятелно ястие.
Прави и разни засищащи салати - майонеза с царевица например.

# 7
  • Мнения: 382
-бъркана пица-рецептата е тук от форума,
- руло Стефани,но с картофи,вместо с кайма,иначе другото е същото-яйца,моркови,грах,краставички,печена чушка,може и сирене,кашкавал,топено сирене,
- мариновани зеленчуци в плик за печене за гарнитура,
-опичаш един джолан пак в плик за печене,после го обезкостяваш и го надробяваш,вземаш  1 кг бутер тесто,вземаш тавата на фурната,покриваш я с половината от тестото,слагаш надробеният джолан/става и с варено пиле или риба-пъстърва,хек или скумрия/,после слагаш каквотото имаш доматено пюре/кетчуп-немного/печени чушки нарязани,маслинки-нарязани,гъби,грах,царевица и каквото се сетиш/хубаво е всички зеленчуци да се сложат отделно в един тиган,да поврат малко,за да не е водно за бутер тестото,след като всичко е наредено върху  първият лист от тестото,отгоре слагаш и втория лист,режеш на порции докато е сурово,после правиш надрези на горния лист на всяка порция/да може да сеизпарява  соса при печенето,малко преди да го извадиш,му поръсваш кашкавал.Правиш една салата от тиквички-рецептата е пак от форума-и с бяло вино или бира е супер,
-казваш,че финансово няма да издържиш да предлагаш месо,но обикновено при такава работа на мъжете рядко им стига да се нахранят с постно ядене/помисли си все пак дали ако предлагаш само печено месо няма да дойде по-евтино,имам предвид,че понякога постните неща излизат по-скъпо /,
успех  bouquet

# 8
  • Мнения: 158
Ами там е работата, че не са майстори, ами са ни приятели и сме на един акъл по отношение на яденето на некачествени продукти. полуфабрикати също изобщо не купуваме. Ами ще го измисля някак си, май най-удачно ще е да правя колкото се може по-големи количества за вечерята, и после за обяд да поднасям каквото е останало пл'с някакво по-бързо допълнително ястие.

# 9
  • Мнения: 769
За мен най-малкия ангажимент  е.... когато готвя на фурна.Приготвям продуктите,обработвам ги и в тавичката.Докато стане ястието си върша друга работа.

# 10
  • Мнения: 63
Омлети - със сирене, с колбас, с кашкавал и т.н; миш-маш; пълнен пипер с яйце и сирене на фурна; печен пипер с доматен сос (можеш да си изпечеш няколко килограма пипер и след това да си го ползваш за салати, манджи и т.н)

# 11
  • Мнения: 2 755
Скумрия с доматен сос - любима да семейството ми. Слагам рибата, нарязани лимони, дафинов лист, чер пипер на зърна, може и бахар, настърганите домати и малко олио. Повече домати и лимони е по-добре. Печеш. Става страхотия
Също се сещам за зеле на фурна с пиле или наденици. Лесно и по много Crazy

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 10:39 от acer

# 12
  • Мнения: 388
Но основно ястие от ориз без месо нещо не мога да докарам. Всмисъл не става достатъчно добре. Ползваме само бланширан ориз или от дългите сортове, мъжът ми мрази слепения български ориз, и иска да готвя само ориз, който не се слепва и разкашква после, всяко зрънце да си е отделено и да е изпръхнало. Аз така и правя, но въпреки това като, че нещо му липсва нам моя ориз и не знам какво.

Ако е като гарнитурка към друго ястие го възприемат много добре.

Малко оф-темата, но да ти кажа - това ти е проблема - бланширания ориз по принцип е по-безвкусен и по-трудно се готви. Едно време и аз само него ползвах и по същия начин не можех да го докарам - смених ориза и вече си го готвя без проблеми.

По темата - сещам се сега, майка ми правеше често месо (пилешко, свинско, агнешко) с гарнитура задушен кускус или арпафиде с масло/маргарин/може и олио (това вместо ориз, но може и като отделна манджичка без месото да се направи) . Като имахме майстори пък ги гощаваше със задушени макарони с масло и пикантина (правеше ги в доста големи количества и стават страхотни) - после отгоре малко сирене или кашкавал и да видиш как се омитаха за нула време.

# 13
  • Мнения: 5 695
Наистина най-удачният вариант в твоя случай е готвенето на фурна и на скара.
Например картофи на фурна,тиквички и патладжани на скара,баница,зеленчукова мусака(щом не искаш да готвиш с кайма),макарони на фурна,гювеч.
Успех с готвенето!

# 14
  • Мнения: 22 432
Момичетата вече са те посъветвали, аз почти нямам какво да допълня. ))
Освен да готвиш основно във фурна, без пържени истории.
Слагаш всичко в тавата и готово.
Прави супи за обяд, хем бързо става, хем хранително. Като я направиш по-гъста и готово. И малко сиренце, кашкавал, някаква шунка, или колбас и готово.
Също така може баница. Или бутер тесто и слагаш вътре каквото ти хрумне (сирене, кашкавал, топено сирене, шунка, някакъв колбас, зеленчуци) и печеш.
Все пак не е казано, че само манджи трябва да ядат.

Последна редакция: пт, 04 сеп 2009, 17:49 от Mirama

Общи условия

Активация на акаунт