Идеи за ястие с кайма

  • 27 095
  • 55
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 202
Ето и от мен една идея .
Кайма , 2 кис. крастевички, 2 твърдо сварени яйца , 1 морков, 2,3 печени чушки. 1 сурово яйце, 1 филиика накиснат и изстискан хляб. Всичко се изсипва в купа и се обърква, изсипва се в продълговата формичка и се запича до готовност.

# 46
  • пак там
  • Мнения: 2 885
 newsm78 Може ли без краставичките? Намразила съм ги покрай рулото Стефани...

# 47
  • Мнения: 1 236
Патé 
Приготвя се в тясна, дълбока, продълговата тавичка, като онези за кекс (обем към 1.75л или колкото един 900г хляб от машина). Ще ви трябва и една по-голяма и дълбока тава (като онези с които готвите крем-карамел), защото се готви на водна баня.

350г кайма свинска
450г свинско тип пушени гърди (от коремчето или нещо подобно по-тлъстичко), нарязано на тънки филии
275г пушени гърди, нарязани на филии
225г свински дроб
2 кисели краставички, на ситни кубчета (може да замените с половин лимон)
20 зрънца чер пипер, счукани
1 чл сол
индийско орехче на вкус (на върха на чаена лъжичка)
2 скилидки чесън, счукани
1 чл чубрица
120мл бяло вино
25мл коняк

Месото се нарязва на кубчета (по-малки от 1см, може около 5мм). Дробът може и малко по-наедро. Смесва се в купа. Ако имате кухненски робот може да ползвате него, но внимавайте да не стане съвсем на кайма. Трябва да е на парченца. Най-лесно се реже леко замръзнало месо.
Добавете киселите краставички, черния пипер, сол, индийско орехче, чесън и чубрица. Размешайте добре.
После добавете виото и коняка и пак разбъркайте.
Оставете на хладно място за 2ч.
Загрейте фурната до 150С. Ако ползвате незалепваща тавичка не е необходимо да я подготвяте. Направо сложете сместа вътре и натъпчете плътно. Отгоре може да украсите с дафинови листа.
Така запълнената продълговата тава сложете в голяма дълбока тава, в която долейте топла вода до половината. Сега може да печете на водна баня - в центъра на фурната, за 1ч45мин.
По време на печенето патЕ-то ще се свие и ще пусне сос.
Като стане готово, извадете от фурната и оставете да изстине в тавичката. Така сосът ще се желира.
Като изстине напълно, поставете отгоре на два пласта ивица фолио. Върху фолиото сложете някаква тежест (пакет боб или по-тежички консерви например) - патето трябва да се уплътни и пресова добре, за да може да се реже на филии. Пресоването не е задължително, но без него патето може да стане трошливо и няма да е така представително за сервиране.
Заедно с тежинките го оставете да пренощува в хладилник.
Извадете го от хладилника поне 30мин преди сервиране, за да стигне стайна температура. Може да отлепите желето от стените с шпатула. След това обърнете тавата, за да извадите патето. Нарежете на филии 1.5 - 2см дебели, и гарнирайте с картофи и зеленчук, или с препечени филийки.



# 48
  • Мнения: 202
Може, Рися крастевичките може да ги замениш например с грах или с гъби от буркан.

# 49
  • пак там
  • Мнения: 2 885
Може, Рися крастевичките може да ги замениш например с грах или с гъби от буркан.

С гъбки... мммм... а топено сиренце дали ще понесе?

# 50
# 51
  • Мнения: 202
Рися не съм се сещала да пробвам с топено сиренце , но ми звучи вкусно и ще пробвам.

# 52
  • Мнения: 503
Тази рецепта е много актуална от "Веселият готвач". Peace

Голямо кюфте под кожух 


500 г овкусена кайма
3 бр. червен лук
200 г майонеза
150 г кашкавал
по 1 с.л. магданоз и копър
2-3 с.л. масло
3-4 бр. домати
         
 
    bouquet  chef  bouquet  bouquet  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef



  Огнеупорна тавичка се намазва обилно с масло. Каймата се разстеля равномерно в нея. Отгоре се нарежда ред обелени домати. Намазват се с майонеза и се наръсва копър и магданоз. Върху тях се нарежда ред колелца лук, намазват се с майонеза и се поръсват с копър и магданоз. Ястието се пече 30-35 минути на 200 С. Непосредствено преди да се извади от фурната се наръсва с настърган кашкавал и се запича още 5 минути. Сервира се с гарнитура по избор.
 

# 53
  • София
  • Мнения: 178
Рися не съм се сещала да пробвам с топено сиренце , но ми звучи вкусно и ще пробвам.
С топено сиренце става супер!

# 54
  • Мнения: 1 176
labrex, много ми хареса идеята за пълнения карфиол и понеже мъжът ми обича да приготвя разни интересни рецепти му показах твоето предложение. Естествено той веднага купи продуктите и го направи. Стана много вкусно.

# 55
  • Мнения: 22 867
labrex, много ми хареса идеята за пълнения карфиол и понеже мъжът ми обича да приготвя разни интересни рецепти му показах твоето предложение. Естествено той веднага купи продуктите и го направи. Стана много вкусно.

Eclat,  радвам се, че ви е харесал!   bouquet И моите мъже вкъщи го оценяват, а пък аз съвсем - много обичам карфиол. Grinning

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт