Ястия при гастрит - моля за идеи

  • 8 994
  • 8
  •   1
Отговори
  • Мнения: 987
 Мили момичета,

Ще сьм ви много благодарна , ако ми дадете идеи за такива ястия.
На дьщеря ми и откриха гастрит и сега трябва да пази диета. Цялата ни кухня се обьрна с краката на горе  ooooh!.
Вече сьм изчерпана от кьм идеи какво да готвя. Пренастроих нещата , които всички обичаме да ядем , като премахнах от тях " вредните" сьставки. Но дори и така , асортимента на ястията силно намаля.
Това са нещата , които може и не може да яде :

 

ПРЕПОРЪЧВАТ СЕ СЛЕДНИТЕ ХРАНИ

Хляб - бял, изпечен предния ден, сухари от бяло брашно, кифлички с ниско съдържание на мазнини,, пандишпанени десерти.

СУПИ - млечни с овесени  или други ядки, с макаронени изделия, крем супи от пресни зеленчуци, плодове, супа от пиле, риба, месо, приготвени с отвара от жито/не бульон.

ОСНОВНИ ЯСТИЯ - от кайма от не тлъсти меса - говеждо,телешко, заешко, пилешко, кюфтета на пара и варени, пудинги, рола, един или два пъти в седмицата цяло парче месо, добре сварено, без мазнини и сухожилия. Добре сварено пилешко без кожа. Не тлъста риба, варена на пара или вода. Мазнини - краве масло и зехтин.

МЛЕЧНОКИСЕЛИ ПРОДУКТИ - заквасено мляко, не кисела сметана, извара, суфлета, пудинги от извара на пара или на водна баня.

ЯСТИЯ ОТ ЯЙЦА - варени рохки яйца и омлети на пара. Зърнени храни - макаронени изделия, овесени, пшенични и др. видове ядки.

ЗЕЛЕНЧУЦИ - картофи, моркови, тиквички, цвекло, тиква, зелен грах, зелен фасул,карфиол, алабаш, земна ябълка, зелена салата - пюрета, суфлета и пудинги на пара, кюфтета.

ПРЕДЯСТИЯ - хайвер с масло, пастет от варено месо, крокети от риба или месо на пара

ДЕСЕРТИ - варени, пасирани, сладки плодове, сурови ягоди, пасиран компот, млечни кремове и желета, мед.

НАПИТКИ - /със стайна температура/ слаб зелен и черен чай, чай с мляко или течна сметана, слаби кафе и какао с мляко, прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове.

ЗАБРАНЕНИ СА - силни чай, кафе, какао, месни, рибни, гъбени и зеленчукови бульони, боршове, пържени , пушени и консервирани храни, туршии, тлъсти меса и риба, патешко, гъше месо, пикантни подправки - пипер, горчица, хрян , оцет, чесън, зеле, спанак ,лук, мазни теста - черен и пресен бял хляб. Абсолютно забранени са алкохола, студени и горещи храни и напитки.

 Ами , това ми е проблема.  Laughing   Ще се радвам , ако ми помогнете....  bouquet

# 1
  • Мнения: 2 755
Кое точно те притеснява, разрешените храни са много. Като избягваш пърженото и силните подправки не мисля, че имаш проблем. Може да си готвиш всичко. Какво готвеше преди да назначат диетата?

# 2
  • Мнения: 6
ако възпалението е по - сериозно и има постоянна болка най- добре е да се мине на 2 седмична диета като се хапват:
варени картофи без да са овкусени, сухари и банани. Със сигурност ще има подобрение след това
 
Съществува една стомашно чревна бактерия " Хеликобактер" която е причинителя на гастрит и язва добре е да се направи изследване на кръвта за да стане ясно дали тя е виновника. Ако е така по- добрият вариант е не да спазваме диети и да търпим болки, а да се направи курс на лечение, който е 2 седмици /пият се хапчета по схема/ и след това няма и спомен от гастрит
  chef
http://kulinarni-recepti.com

# 3
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 504
Когато имам пристъпи от гадния гастрит минавам на банани и готвено в глинен гювеч.Особено облекчение чувствам от лучена яхния.Бях чела за полезните чещества в лука при този проблем,но вече съм забравила къде.
 Просто комбинирай леки меса и подходящите зеленчуци в гювеча и си върши нещо друго,докато само се готви.
 Много ми е странно,как са разрешени фрешовете и чайовете,когато толкова дразнят стомаха.Билкови отвари да,но черен и зелен чай.

# 4
  • Мнения: 626
Аз съм с болен стомах и си ям всичко просто не запържвам , а задушавам или пека . Не сгъстявай манджите с брашно ( много боли стомаха от него) . Никаква чубрица, просто я забрави като подправка . Боб задължително с джоджън . По-рядко готви зеле , също не се препоръчва при гастрит . Ако се сетя още нещо ще допълвам  Peace

# 5
  • Мнения: 987
Момичета , благодаря ви.   Hug
Идеята за гювеча много ми допадна. И тази за лучената яхния.  Laughing

Общо взето не се е оплаквала от болки в стомаха , но за сметка на това доста често поврьщаше. От както е на диета , не е поврьщала.

# 6
  • ВАРНА
  • Мнения: 4 504
За жалост при тази болест това хранене трябва да стане начин на живот.

# 7
  • Мнения: 221
Мисля че трябва да забележиш, от кой храни не и е добре и да не и ги даваш. Макар и да са в  разрешените. Аз имам язва, но има разрешени храни който ме дразнят и не мога да ги ям. Така че за всеки диетата е индивидуална.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 003
Мисля че трябва да забележиш, от кой храни не и е добре и да не и ги даваш. Макар и да са в  разрешените. Аз имам язва, но има разрешени храни който ме дразнят и не мога да ги ям. Така че за всеки диетата е индивидуална.

Да, на всеки различно му действат различните храни! На мен лично лукът ми разказва играта, без значение в какво количество е и как точно е готвен (или не). Просто трябва да обърне внимание кои храни не и действат добре от забранените и малко по малко да си изгради навика да ги избягва. Като цяло пикантните и пресните плодове и зеленчуци дразнят най-много, но когато са обелени и настъргани (или се дъвчат много добре) не е чак толкова страшно положението...

Общи условия

Активация на акаунт