С какво и как да сготвя нахут

  • 67 291
  • 37
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 11 747
Ето от гугъл, май все са с нахут
http://images.google.bg/images?hl=bg&source=hp&q=couscou … &aq=f&oq=

Аз из Тунис ядох кускус в няколко града, все беше с нахут, гледам и в Мароко е така. Но, той нахута там е една шепа, просто, на 4 порции, да речем. Като допълнение май идва, не е основна съставка.

Сега мернах една снимка с грах и се сещам, че Марси или Дидона, не помня, бяха споменавали, че може да се замести нахута с грах. Но, няма смисъл, като има нахут.

# 16
  • Мнения: 319
А някой готвил ли е с брашно от нахут?
Веднъж опитах да импровизирам кюфтенца от сварена червена леща, лук и подправки+нахутено брашно (купено, пакетирано), но не ми се получи, бяха сурови на вкус (пекох ги в тава).
Може би трябва да се накисне или вари по някакъв начин брашното...?

# 17
  • Мнения: 143
А някой готвил ли е с брашно от нахут?

Ползвам го за сосове и сгъстяване на яхнии. Овалвам кюфтета с него. И правя индийски сладки ладду. Слагам понякога като правя питки или сладкиши, но по малко за допълнителен вкус.

# 18
  • Мнения: 76
йеее, супер идеики сте написали  bouquet

# 19
  • Мнения: 6 390
днес ще пробвам тази рецепта - не съм готвила никога нахут...
не разбрах обаче към двете л. брашно се слагат и две л. галета - нали така?
кориандър не понасям - без него...

# 20
  • Мнения: 1 777
Точно така Ели.Аз добавих галетата ,за да сгъстя малко сместа.

# 21
  • Мнения: 6 390
направих ги, сложих и яйце даже в сместа... на мен са ми вкусни - ще видиме довечера какво ще кажат на масата...
Освен със салата с какво друго се сервират?

# 22
  • Мнения: 143
Освен със салата с какво друго се сервират?

Със сос. Обикновено кисело мляко с чесън, млян кориандър, кимион. Страхотно става със сусамов тахан (1-2 с.л. в 300 мл мляко). Може и с майонеза.

# 23
  • Мнения: 6 390
ядохме ги с кисело мляко и чесън, мъж ми ги одобри, а децата не ги пробваха дори...

# 24
  • Мнения: 0

свинското може ли да се замени с говеждо, че такова размразявам в момента?

# 25
  • Мнения: 11 747
Може, но ще трябва задължително вода и ще иска да поври час и половина под капак, накрая много крехко става. Ако отговора ми не закъснява, виждам, че въпроса е от снощи, но сега влизам.

# 26
  • Истанбул
  • Мнения: 307
Нохутеното брашно се използва при направата на пакора=панирани зеленчуци и сирене=в Индия,Афганистан,Иран.Към нохутеното брашно се прибавят подправки ,сол и газирана вода,зеленчуците се панират с тази смес.
Хумус=сварен и по желание обелен от обвивката си нохут=около 1 купичка=се смила,прибавя се тахин,сол ,чесън и лимонов сок на вкус.Трябва да се получи гъста каша.
Ядене с месо=Прилича  на описаното от Пина.От вечерта се накисват около 2 шепи нохут,на сутринта в тенджерата под налягане се запържва 1 глава лук ,доматена салча и месо ,нарязано на хапки,прибавя се изцедения нохут,слага се много малко брашно за консистенция,сол,,аз лично слагам няколко зърна бахар и 2=3 дафинови листа,зърна черен пипер.Капакът се затваря и се вари около 40 минути след спускане на пима.Класика е да се яде в ТР със сварен ориз,отгоре един черпак от това ястие,гарнитура=туршия ,таратор или айран.

# 27
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 18 076
благодаря за рецептите, много обичам нахут

да дам и аз идеи:

нахут с патладжан:

нахут от консерва или сварен
задушава се лук, добавя се морков, даф. лист. нарязва се патладжан на кубчета и се запържва. добавя се нахута и доматен сос и се оставя на слаб огън да къкри.
става супер  Crazy

съседката ми е италианка и каза, че готви спагети с шепа сварен нахут, поляти със зехтин, в който е запържена скилидка чесън. не съм пробвала още Peace

# 28
  • София
  • Мнения: 10 825
А някой готвил ли е с брашно от нахут?
Едни палачинки правя с нахутено брашно и лучени бхаги - индийски лучени кюфтенца

Скапа ми се програмкатав която си пишех рецептите Tired  и все още си преписвам тефтерите в нова такава (добре че си правя двойно подсигуряване) та до тези още не съм стигнала и не мога да ги копирам веднага, но ако някой много настоява ще прелиствам да ги търся

# 29
  • Мнения: 2 545
Нахутът е много вкусен и на салата - с червена чушка и червен лук. Peace

Общи условия

Активация на акаунт