Най-вкусните палачинки

  • 148 862
  • 81
  •   1
Отговори
  • софия
  • Мнения: 379
рецептата е уникална - стават меки, не са жилави и винаги сатават.

3ч.ч. пр. мляко
2ч.ч. брашно
о.5ч.ч. олио
3 яйца
щипка сол и захар

бърка се с миксер или на ръка.
могат да стоят часове непокрити и не изсъхват.

Последна редакция: пт, 08 яну 2016, 10:07 от Редактор*

# 1
  • Мнения: 151
 Моята е  малко по различна

   4ч.ч. пр.мляко
   3бр. яйца
   2ч.ч.брашно
   1щипка. сол

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 11:26 от Dina.K

# 2
  • Мнения: 221
рецептата е уникална - стават меки, не са жилави и винаги сатават.

3ч.ч. пр. мляко
2ч.ч. брашно
о.5ч.ч. олио
3 яйца
щипка сол и захар

бърка се с миксер или на ръка.
могат да стоят часове непокрити и не изсъхват.

Благодаря   bouquet мислех да правя палачинки, та ще пробвам тези.  bowuu

# 3
  • Мнения: 108
В моето семество обожаваме палачинки. Но трябва да са тънички. Тези нали стават тънки, че онези "американския" тип нещо не ги одобрихме.

# 4
  • Мнения: 7 418
margoto77,хубава рецепта!Млекце+ олио+ яйца...трябва наистина да се меки палачинките. Simple Smile

# 5
  • софия
  • Мнения: 379
В моето семество обожаваме палачинки. Но трябва да са тънички. Тези нали стават тънки, че онези "американския" тип нещо не ги одобрихме.
да, стават тънички, защото тестото става рядко и се разстила лесно в тигана.

# 6
  • София
  • Мнения: 10 858
чакаме снимчици  Flutter

# 7
  • Мнения: 503
Много хубави стават палачинките ,ако се замени половината прясно  мляко с газирана вода.  Peace

# 8
  • софия
  • Мнения: 379

ох, като ги правя следващия път ще кача, че вчерашните ги ометохме Grinning

# 9
  • софия
  • Мнения: 379
Много хубави стават палачинките ,ако се замени половината прясно  мляко с газирана вода.  Peace

и с лимонада съм пробвала, а с кисело мляко се късат.

# 10
  • София
  • Мнения: 377
Точно тук, във форума, попаднах на тази рецепта за палачинки:

http://bglog.net/Zdrave/9624

и вкъщи само нея правим, само че наполовина, че 24 бройки в повечко ни идват  Hug

# 11
  • софия
  • Мнения: 379
а от тази стават 12 броя само

# 12
  • Мнения: 7 418
   Направих палачинките!Рецептата е страхотна!Много благодаря на margoto77!    bouquet

Последна редакция: чт, 18 фев 2010, 18:41 от Селма

# 13
  • София
  • Мнения: 377
След тези коментари, няма начин явно, ще ги пробваме и ние   bouquet

# 14
  • софия
  • Мнения: 379
  Направих палачинките!Рецептата е страхотна!Много благодаря на margoto77!    bouquet

Леле, комплимент от майстор като селма... зарадва ме много  bouquet

# 15
  • Мнения: 7 418
    Laughing Ами.......Да добавя,че вече и 1 не е останала...  Crazy

# 16
  • София
  • Мнения: 10 858
О, Селма! Защо каза сега ... ще ги напрява съвсем скоро. Само да си купя хубав тиган, че нямам нормален тиган за палачинки. Все ми залепват.

# 17
  • софия
  • Мнения: 379
О, Селма! Защо каза сега ... ще ги напрява съвсем скоро. Само да си купя хубав тиган, че нямам нормален тиган за палачинки. Все ми залепват.

аз не ги правя на тефлонов, а на обикновен с по-дебело дъно.

# 18
  • Мнения: 402
 Направих палачинките в солен вариант /пълнени с гъби и извара ,и запечени с кашкавал/. Peace Наистина мн.мекички и фини.

Единственото,че е голямо количество,а ние сме трима. Не разделих продуктите,щото според мен рецептите не се получават добре,като ги разделиш,незнам защо.

Благодаря на авторката,още веднъж,мн.са хубави  Peace  bouquet  bouquet

# 19
  • Мнения: 7 418
Единственото,че е голямо количество,а ние сме трима.


Аз правих 2/3 порция и се получи. Peace

Само да си купя хубав тиган, че нямам нормален тиган за палачинки. Все ми залепват.

  Струва ми се,че и в обикновен тиган няма да залепват,защото в сместа има достатъчно олио. Simple Smile

# 20
  • софия
  • Мнения: 379
Направих палачинките в солен вариант /пълнени с гъби и извара ,и запечени с кашкавал/. Peace Наистина мн.мекички и фини.

Единственото,че е голямо количество,а ние сме трима. Не разделих продуктите,щото според мен рецептите не се получават добре,като ги разделиш,незнам защо.

Благодаря на авторката,още веднъж,мн.са хубави  Peace  bouquet  bouquet

моля! Grinning
правила съм дозата наполовина, с 2 яйца и малко повече брашно и стават 6-7броя.

как ги правиш с пълнеж?

# 21
  • Мнения: 402
  Маргото, В този случай , задуших микс от гъби с една ц.скилидка чесън,който после извадих. Прибавих малко сметана и изварата,"пресята" през сито.
Намазах с тази смес палачинките,завих ги на руло,после ги наредих в тавичка и отгоре ги полях с малко бешамел и кашкавал.Запекох леко.

 Останалата доза от сместта,съм я оставила за нутелла Laughing Laughing-вариант,много уважаван от синчето ми най-вече. Peace
 Няма да ходи зян я... Joy Joy

# 22
  • Мнения: 6 713
Аз слагам 2 чаши брашно и 2 чаши течност - 1 вода и 1 мляко. Но ще пробвам и този вариант. Peace

# 23
  • София
  • Мнения: 10 858


Само да си купя хубав тиган, че нямам нормален тиган за палачинки. Все ми залепват.

  Струва ми се,че и в обикновен тиган няма да залепват,защото в сместа има достатъчно олио. Simple Smile


М, да, не бях се замислила. Прекрасна новина  Hug Значи още утре ще ги опитаме   bouquet

# 24
  • софия
  • Мнения: 379
всъщност оригиналната рецепта е с 3/4 чаши топло олио, но стават мазнички. знам я от една приятелка от варна и не мога да открия оригиналниа източник.

# 25
  • Мнения: 1 440
Току-що и аз ги замесих, наистина са много вкусни...у нас палачинки се ядат всякакви видове..Благодаря за рецептата Hug

# 26
  • софия
  • Мнения: 379
Току-що и аз ги замесих, наистина са много вкусни...у нас палачинки се ядат всякакви видове..Благодаря за рецептата Hug
радвам се, че са ти харесали, струва си рецептата!

# 27
  • Мнения: 75
2-3 яйца, половин литър прясно мляко (или вода), щипка сол и брашно да стане хомогенна течност като боза и се пекат. страхотни палачинки  Grinning  chef


# 28
  • Мнения: 1 176
marqoto77, направих ги днес за закуска и станаха разкошни. Рецептата е много хубава!
Аз предимно правя палачинки с кисело мляко, имам една много сполучлива рецепта, взимала съм я от форума пак. Сега, вече ще ги редувам с тези, от твоята рецепта.

# 29
  • Мнения: 7 418

Аз предимно правя палачинки с кисело мляко, имам една много сполучлива рецепта, взимала съм я от форума пак.

  Да не беше тазиWink

# 30
  • София
  • Мнения: 2 862
Това 5 ч.ч. олио ли е? Не е ли много като количество?

# 31
  • софия
  • Мнения: 379
Това 5 ч.ч. олио ли е? Не е ли много като количество?

половина чаша олио Grinning

# 32
  • Мнения: 2 382
Ей сега ще ги пробвам и аз тези палачинки и ако се получат може и снимки да кача Wink
Благодаря за рецептата  bouquet

# 33
  • софия
  • Мнения: 379
Ей сега ще ги пробвам и аз тези палачинки и ако се получат може и снимки да кача Wink
Благодаря за рецептата  bouquet

моля Grinning
пиши за резултата Peace

# 34
  • Мнения: 2 478
Явно има нещо мазохистично в мен щом постоянно надничам в този форум. Сега тези палачинки ме предизвикват. Ще пробвам, особено след похвалата от готвач на годината Wink

# 35
  • Мнения: 2 382
Получиха се много хубави и вкусни палачинки Simple Smile Половината смес я оставих за утре, че ги правих за двама и ни остана Wink Снимки не успях да направя, защото бързо излапахме готовите палачинки bowuu Утре може би с останалата смес ще направя и снимки Hug

# 36
  • Мнения: 2 382
С малко закъснение обещаните снимки Wink

това е половин доза  bouquet

# 37
  • Мнения: 1 176

Аз предимно правя палачинки с кисело мляко, имам една много сполучлива рецепта, взимала съм я от форума пак.

  Да не беше тазиWink

Не, друга е рецептата(при интерес ще я напиша).
Тази от линка ще я пробвам през почивните дни.

# 38
  • софия
  • Мнения: 379
Айсис, страхотни са!  chef

# 39
  • Мнения: 7 418
Не, друга е рецептата(при интерес ще я напиша).

   Интерес! newsm80  Laughing

# 40
  • Мнения: 1 176
Веднага!

Палачинки с кисело мляко
1 кофичка кисело мляко 400гр.
3 яйца
200 мл. вода                     
1 ч.л. сода за хляб
2 ч.ч. брашно
щипка сол
Водата + содата могат да се заменят с 200 мл. газирана вода.

Извинявам се, че не съм си записала автора. Дано си я познае някой тази рецепта.

# 41
  • Мнения: 7 418
   Благодаря ти,Eclat ! Simple Smile
   Мекички ли се получават? Rolling Eyes

# 42
  • Мнения: 1 176
Да, много са хубави, Селма.

# 43
  • Sofia
  • Мнения: 576
И аз пробвах палачинките и станаха много вкусни. Пръснахме се от ядене с мъжът ми. Сега гледам рецепта и с кисело мляко е пусната и в най-скоро време ще я пробвам и докладвам.

# 44
  • Мнения: 114
Ние,обожаваме палачинки.Така,че ще пробваме.

# 45
  • софия
  • Мнения: 379
Ние,обожаваме палачинки.Така,че ще пробваме.
първия път пробвай точно по рецептата, че с промени не стават толкова вкусни. пробвах със сода, но не ми харесаха.

# 46
  • Мнения: 6 713
Сега да напиша и аз, че наистина стават много крехки и вкусни. Явно тайната е в олиото, защото иначе стават като констистенция като тези,които правя обикновено. Много бързо и лесно се обръщат, не залепват в тигана и не се "начупват" Peace

# 47
  • софия
  • Мнения: 379
Сега да напиша и аз, че наистина стават много крехки и вкусни. Явно тайната е в олиото, защото иначе стават като констистенция като тези,които правя обикновено. Много бързо и лесно се обръщат, не залепват в тигана и не се "начупват" Peace
да, тайната е в олиото, което е 3/4 чаша по оригиналната рецепта.

# 48
  • Мнения: 23
Дано успея някога да направя и аз!  Sad

# 49
  • Мнения: 0


Наистина страхотни палачинки!Малко ме притесняваше половината чаша олио и мислех да я заменя поне на половина с масло ,но после се отказах и си ги направих точно по рецептата.Вкусни са дори на следващия ден Simple Smile

# 50
  • Sofia
  • Мнения: 576
Пробвах и с киселото мляко и станаха СТРАХОТНИ. Но повече ми харесаха по отделно с вода и сода, а не с газирана вода.

# 51
  • Мнения: 360
И аз ще взема да видя с олио да ли ще станат по-добре от тези които си правя в къщи,като гледам колко са възхитени всички Heart Eyes  bouquet

# 52
  • софия
  • Мнения: 379
[/url]

# 53
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
Палачинка на фурна

Продукти:

1 ч.чаша брашно
1 и половина ч. чаша прясно мляко
3 яйца
60-90 гр. масло
сладко/ пудра захар и ягоди


Приготовление:

Смесва се цялото брашно, яйцата и половината прясно мляко. Разбиват се добре с миксер. Добавя се останалото прясно мляко.

В предварително загрята фурна (в голямата тава на фурната) се разтопява половин-до 2/3 малко пакетче масло до зачервяване. Маслото се разстила по цялата тава.
Разбитата смес се изсипва вътре, така че да се разстеле равномерно в цялата тава. Пече се на умерена фурна, докато се надигне и стане златисто на места.

Изважда се.

1-ви вариант :
По средата на палачинката се изсипва сладко. Завива се на руло, така че сладкото да остане по средата. Нарязва се на няколко порции и се сервира топла.

2-ри вариант:
Нарязва се на правоъгълни парчета, сервира се топла като се гарнира с изчистени нарязани ягоди и се поръсва с пудра захар.

Последна редакция: пт, 25 ное 2011, 17:47 от InaDot

# 54
  • СОФИЯ/ДРАГАЛЕВЦИ
  • Мнения: 752
ОООО ОЩЕ УТРЕ ЩЕ ГИ НАПРАВЯ ТЕЗИ ПАЛАЧИНКИ - И АЗ СЕ ЗАМИСЛИХ В ОЛОИТО -НО ЯВНО ТО Е ТАЙНАТА ЗА ПЕРФЕКТНИТЕ ПАЛАЧИНКИ

# 55
  • Sofia
  • Мнения: 576
Палачинка на фурна

Продукти:

1 ч.чаша брашно
1 и половина ч. чаша прясно мляко
3 яйца
60-90 гр. масло
сладко/ пудра захар и ягоди


Приготовление:

Смесва се цялото брашно, яйцата и половината прясно мляко. Разбиват се добре с миксер. Добавя се останалото прясно мляко.

В предварително загрята фурна (в голямата тава на фурната) се разтопява половин-до 2/3 малко пакетче масло до зачервяване. Маслото се разстила по цялата тава.
Разбитата смес се изсипва вътре, така че да се разстеле равномерно в цялата тава. Пече се на умерена фурна, докато се надигне и стане златисто на места.

Изважда се.

1-ви вариант :
По средата на палачинката се изсипва сладко. Завива се на руло, така че сладкото да остане по средата. Нарязва се на няколко порции и се сервира топла.

2-ри вариант:
Нарязва се на правоъгълни парчета, сервира се топла като се гарнира с изчистени нарязани ягоди и се поръсва с пудра захар.


О! И това звучи много вкусно! Ще го пробвам непременно!

# 56
  • зад парка
  • Мнения: 1 583
По принцип я поднасям с различно сладко, тази с ягоди е класическа, обаче.
Важно е да не залепне за тавата, не трябва да се препича, защото става твърда и не може да се навие на руло, да се поднасе веднага след като е готова.

# 57
  • Мнения: 7 418
   МНого са вкусни тези палачинки.
   Тези дни пак ги правих.
   И още веднъж благодаря на авторката!   bouquet

# 58
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 809
Всяка събота или неделя правя палачинки. Дъщеря ми ги обожава, но ги яде само със сирене.
Рецептата ми е "на око", но винаги добавям и олио.

# 59
  • София
  • Мнения: 2 100
и аз ги направих Simple Smile
Голямо благодаря за рецептата. Стават страхотни

# 60
  • София
  • Мнения: 5
И аз ги пробвах току-що, в момента хапвам и муча от удоволствие Grinning
Сложих и мъничко сода. Чудесни са. Меки, пухкави и леки. Дори се замислям редно ли е едни палачинки да са чак толкова нежни Rolling Eyes

# 61
  • София
  • Мнения: 2 020
margoto77, сърдечни благодарности за
споделената рецепта!  Hug

Тази рецепта се превръща в абсолютен фаворит
в нашето семейство. Много обичаме палачинки и
никога досега не са ми се получавали толкова
сполучливи - я ще прекаля с броя на яйцата и при
обръщане те ще се късат, я ще прекаля с брашното
и ще стане гъсто тестото или пък ще остане рядко...
Тук обаче пропорциите са перфектни и разковничето
наистина е в олиото. Няма залепване по тигана,
няма късане при обръщане. Получават се пухкави и
много вкусни палачинки. Преди малко ги направих
и не мога да спра домочадието да ги яде - ту солени,
ту сладки.



# 62
  • гр. софия
  • Мнения: 190
И аз ги направих, е няма по-вкусни палачинки  Peace

# 63
  • Vienna
  • Мнения: 261
И на мен за първи път ми се получават. Мерси за рецептата

# 64
  • Мнения: 101
Само едно ще кажа - палачинките стават разкошни!  Hug Мерси за споделената рецепта! Heart Eyes

# 65
  • софия
  • Мнения: 379
радвам се, че оценихте рецептата. тя не е моя, през няколко приятелки достигна до мен. с какви по-странни пълнежи ги хапвате, че ми омръзна със сладко, шоколад, сирене и кашкавал?

# 66
  • Мнения: 5 001
радвам се, че оценихте рецептата. тя не е моя, през няколко приятелки достигна до мен. с какви по-странни пълнежи ги хапвате, че ми омръзна със сладко, шоколад, сирене и кашкавал?
Kато направя повече и останат...На другия ден правя плънка от сварено пилешко месо,топено сирене,задушени гъби,кашкавал...(плънката може и да се дообогати според вкуса ви)...Завивам като плик и панирам (брашно,яйце,галета).....Страхотно вкусно и ефектно става.....Може и за предястие да се предложи на гости....

# 67
  • Разград
  • Мнения: 14
Вчера правих палачинките, страхотни са! Много вкусни,меки и лесни за приготвяне,спазих точно рецептата и нямах никакви проблеми. Първоначално мислех,че ще са ни множко една доза,но не усетих кога изчезнаха Embarassed Нашите солени бяха със сирене и лютеница,настъргани шунка и кашкавал, а сладките-с мед или със сладко! Който не ги е опитал още-не се чудете Simple Smile

# 68
  • Мнения: 3
Аз и лакомниците вкъщи много обичаме палачинките на торта, проблемът е че трябва да престои поне 2 часа в хладилника, за да стегне, но е идеална сутрешна или следобедна закуска, както е и подходящо предястие. Последно я правих за коледната трапеза, така че ви качвам снимка и линкче към рецептата: http://mqlovekitchen.blogspot.com/2011/12/blog-post.html

# 69
  • София
  • Мнения: 37
Здравейте, пробвах рецептата и - УАУ - най-вкусните и меки и страхотни палачинки! Много благодаря за споделянето на рецептата и мисля че ще ги правя само така. Simple Smile

# 70
  • софия
  • Мнения: 379
Аз вече толкова много пъти съм ги правила, че на дъщеря ми и омръзнаха и иска да направя от дебелите американски тип палачинки, имате ли сполучлива рецепта

# 71
  • Мнения: 832
Аз пък ги правя на око. Пълня една чаша до горе с брашно и сипвам мляко, докато стане на вид като боза. После слагам едно яйце и доразбърквам. Правя ги на чугунен тиган с малко масълце. Стават за нула време и страхотни, никакво залепване, сами се отделят.  Всички у дома чакат с нетърпение да стане събота, за да ме изнудат за палачинки.

# 72
  • Мнения: 10 482
Пробвах палачинките, но са прекалено мазни с толкова много мазнина  Rolling Eyes подмятаха ги вкъщи 2 дни и накрая бяха като гумени затова ги изхвърлих Sad
Аз ги правя само с яйца, мляко и брашно, не мажа тигана с нищо, обикновен тефлонов - не залепват никога.

# 73
  • Мнения: 11 747
Не съм правила палачинки с олио в тестото, но веднъж правих по някаква френска рецепта, която изрових от нета, превеждах си с гугъл преводач. Та в нея имаше масло и малко захар, сместа отлежаваше поне половин ден в хладилник и така. Та доста вкусни и ароматни станаха, предполагам и с олио ще е хубаво.

# 74
  • на последния етаж
  • Мнения: 8 768
Задължително ще пробвам рецептата този уикенд. И ние много обичаме палачинки.  Grinning

# 75
  • Мнения: 832
Не съм правила палачинки с олио в тестото, но веднъж правих по някаква френска рецепта, която изрових от нета, превеждах си с гугъл преводач. Та в нея имаше масло и малко захар, сместа отлежаваше поне половин ден в хладилник и така. Та доста вкусни и ароматни станаха, предполагам и с олио ще е хубаво.

Да и аз съм чувала, че франсетата правят палачинките с масло. Най-малкото е по-полезно от олиото, защото олиото си сменя състава при високи температури, докато маслото не. Също и аз съм правила така, сместа да я забъркам от предната вечер, за да мога да направя много бързо палачинките и по случайност останових, че сместа е по-добра.

# 76
  • Мнения: 11 747
Да, аз не зная защо трябва да се остави да отлежи, но спазих рецептата и се получиха много хубави палачинки. Уж палачинки като палачинки, но все пак различни и много по- хубави.

# 77
  • ... рееща се.
  • Мнения: 615
И аз благодаря за рецептата, много сполучлива Peace Станаха леки и приятни, вероятно ще намаля още малко олиото следващия път. Също така ми изглеждат по-привлекателни на външен вид... едни такива светлички и пухкави Laughing

# 78
  • Мнения: 13
Моята най-сполучлива рецепта е:
1л прясно мляко
4 яйца
1ч л хл. сода
брашно колкото поеме за да се получи смес като боза
Задължително престоява 1 час в хладилника
След това печем и мажем всяка с масло
Стават тънки и многоо многоо вкусни
Да Ви е сладко!

# 79
  • София
  • Мнения: 19 253
Нормално е като престоят, сместа става по-хомогенна и лепкава, нишестето някак се променя.
Мога да дам идея за гладко тесто - разбийте го с пасатор/блендер, ефектът е все едно е стояло през нощта.
Американските палачинки са: на чаша течност - чаша брашно.
Обикновените: чаша и малко течност - чаша брашно.
Яйцата са по 1 на чаша, но аз слагам на 500г мляко, защото обичам по-тънки палачинки, а яйцата спояват.

Някога съм виждала рецепта за уж перфектни палачинки, но не мога да я намеря. Беше нещо такова - на 1 яйце 180 мл мляко и 60 г брашно. Значи при 2 яйца 360 мл мляко (чаша и половина) и 120 г брашно (1 чаша от 200 мл). Същата работа като рецептата

Последна редакция: пт, 12 окт 2018, 16:06 от Cuckoo

# 80
  • В най - голямото село
  • Мнения: 1 809
Аз винаги си правя сместа за палачинките вечерта, за да ми е по  - удобно, даже незнаех, че е по добре Simple Smile

# 81
  • Пловдив
  • Мнения: 68
Днес в работата колежка ни почерпи с безглутенови палачинки. Накратко, каза че е експериментирала с кокосово, бадемово и малко оризово брашно. Не беше сложила захар в тях, плънката беше мед и орехи на едните, и страхотно боровинково сладко на другите. За мен си бяха голяма вкусотия Yum Помолих я да ми напише точната рецепта.

Общи условия

Активация на акаунт