Нахут, леблебия, страгали.

  • 32 242
  • 3
  •   1
Отговори
  • Мнения: 419
Едно и също ли са и трите? Аз съм виждала по-малки и по-големи ядки. Дали са различни сортове на нахута, дали едното се нарича нахут, а другото страгали или леблебия? Също така съм виждала обелени и с обелки. Купувала съм печени такива ядки и за себе си си го обяснявам по следния начин. Растението да се казва нахут, печения нахут без обвивките - леблебия, с обвивките - страгали. Обаче съм виждала на опаковките да пише страгали, а да се окаже леблебия с  панировка. Вече по магазините не мога да намеря хубави страгали - тези печени ядки с обвивката (според мен). За това реших да купя нахут и да направя в къщи. Добре, обаче по магазините има от дребния и от едрия и не зная кой да избера. После се рових в интернет и намерих сигурно над 100 рецепти за най-различни ястия с нахут и никъде не намерих как се приготвя за консумация като печени ядки. Много се надявам някой, който знае как се пекат тези ядки да сподели.

# 1
  • по пътеката
  • Мнения: 3 149
тъй като при нас си правим домашно само зеления нахут, мога само за него да кажа! купуваме една връзка, белим я като фъстъците и после свеки ги пука в тиган ! те са  много меки и с по-друг вкус ,но голяма зарибявка! ние не ги солим! аз ти намерих 1рецепта ,като заведа хлапето на даскало ше ти ги преведа,дано ти харесат!
http://www.marmiton.org/Recettes/Recette_pois-chiches-grilles_44621.aspx
за 4 души:
200 г
Préparation : 5 min + 12 h
Cuisson : 1 h 30 + 10 min

Ingrédients (pour 4 personnes) :
- 200 g нахут сух
- 1шипка сода бикарбонат
- 2 скилидки 4есън
- 2 л зехтин
- 1 кафяна л сол
-4ер пипер
нахута се  кисне за 12 4аса със содата

подсушете ги после и ги сварете за 1.5 4аса във вряша вода.

в една салатиера сложете зехтина,  сма4кания 4есън и няколко шипки 4ер пипер, след като подсушите нахута, го объркайте в салатиерата.

много добре ги разбъркайте да си полепнат съставките.
покрийте тавата с алуминиево фолио и ги изсипете. разстелете ги добре!

пе4ете ги на грил 10 мин. нахутът е готов ,когато не е ве4е мек. не трябва да потъмняват, а да са  хрускави!

охлаждат се и са готови за консумация!
има подобна рецепта с  лют 4ерен пипер, малко като лютивите  фъстъци

Последна редакция: чт, 27 май 2010, 11:04 от marsy

# 2
  • Мнения: 444
Относно - печените страгали(леблебия) не съм пробвала - но знам от дядо ми че първо се накисват( сваряват) и когато набъбнат омекнат се печат(сушат). Това е на прима виста от детството ми - никога не съм пробвала. Но ако искаш можеш да пробваш, върианта е с накисване и когато набънат  запичаш и то по точно сушиш в фурната, а другия вариант е накисваш после сваряваш  докато омекне ( като боб за салата) отцеждаш от водата и след това сушиш запичаш (като фъстъци  или семки бъркаш докато изсъхнат).
Надявам се да си ме  разбрала, че малко объркано съм го написала.

# 3
  • Мнения: 419
Много ви благодаря за отговорите. Ще изпробвам преведената рецепта. Аз вчера го накиснах цяла нощ, после варих за около 15 минути, подсолих и сложих да пека на фурна за около половин час и накрая 5 минути с вентилатор. Станаха вкусни, но имат вкус на нещо като леблебия. Аз не зная как да ги направя като страгали - дали е друг сорт и как се получава бялото покритие на страгалите - от сорта ли е, обвивка ли е или с нещо допълнително се покриват? А от къде купувате нахут на връзки? В какви магазини се продава?

Общи условия

Активация на акаунт