Японска кухня - Зеленият чай! (вече и със снимки)

  • 62 635
  • 205
  •   1
Отговори
# 135
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Благодаря за страхотната тема!   bouquet
И понеже не разбрах много, последните страници малко набързо ги прелистих  Embarassed
От http://www.o-cha.com/ мога ли да поръчвам или ползваме друг сайт?

# 136
  • Мнения: 17
Благодаря за страхотната тема!   bouquet
И понеже не разбрах много, последните страници малко набързо ги прелистих  Embarassed
От http://www.o-cha.com/ мога ли да поръчвам или ползваме друг сайт?

Здравей, радвам се, че харесваш темата!!!
Аз не съм купувал отдавна от о-ча. Реших да пробвам други сайтове за разнообразие. В момента най-изгодно е от zencha.net, защото не изискват такса за доставката.  В момента също така има трудности с освобождаването. Заради аварията нещата с нашите митници са по-сложни, т.е. по-дълги във времето. Иначе от о-ча мисля, че всичко е наред и може да се поръчва без проблем.

# 137
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Значи по - лесно ще ми е да поръчам от о-ча, макар и с такса за доставката.
А имате ли притеснения относно качеството на чая заради аварията?

# 138
  • Мнения: 17
Значи по - лесно ще ми е да поръчам от о-ча, макар и с такса за доставката.
А имате ли притеснения относно качеството на чая заради аварията?

Аз лично нямам притеснения, но си поръчвам чая да е от Кагошима. Намира се на около 1300 км на юг от аварията. О-ча предлагат няколко вида от там. Едни от най-добрите са Simple Smile

# 139
  • Мнения: 17
Здравейте ,интересна тема ! Но с извинение към автора , твърденията и заключенията са доста неверни и подвеждащи . .Какво имам в предвид ? Без да имам претенции за чак толкова задълбочени познания мога да кажа ,че е смешно да се определи китайския ,чай сенча за боклук за сметка на японския . В крайна сметка Китай е най-големия производител на най-добрия  зелен чай в света вкл. и сенча ,дори доколкото знам един от най-добрите , висококачествени и ценни чайове е така нар.  Oriental Sencha който е от Китай . Доста време прекарах в Обединеното кралство , а там добрият чай е начин на живот, казвам добрият защото те не пият Туйнинкс ,там той е за имигрантите ,а наистина висококачествени и доста скъпи марки които не съм виждала в БГ. и мога да кажа ,че тези хора настина разбират от чай . И в този смисъл  най-скъпите и изискани зелени чайове които се пият там вкл.и сенча са китайските и вероятно ,ако някой ценител прочете тази тема ще се спука от смях в предвид категоричните квалификации на автора . Много чай изпих там и винаги скъпия и качествен чай сенча е бил бистър  с жълто-зелен цвят. Абсолютно невярно е ,че само Японската сенча се обработва с пара ,а китайската не ,това е технологичен процес ,а не местонахождение на чаената градина и доколкото знам всеки висококачествен китайски чай сенча ,произведен от добрите марки се обработва с пара     . Тук по никакъв начин не искам да оспорвам качествата на японските чайове и различните вкусови предпочитания, но настина е смешно ,а и невярно  да се твърдят подобни неща . В Китай действително са най-добрете градини за зелен чай в света ,а качеството и начина на обработка  идват от производителя , вероятно и в Япония има нискокачествени марки сенча ,но това не може да е повод, да се твърди ,че японските чайове са боклуци .

Последна редакция: вт, 03 май 2011, 20:08 от sama na bara

# 140
  • Мнения: 17
Здравейте ,интересна тема ! Но с извинение към автора , твърденията и заключенията са доста неверни и подвеждащи . .Какво имам в предвид ? Без да имам претенции за чак толкова задълбочени познания мога да кажа ,че е смешно да се определи китайския ,чай сенча за боклук за сметка на японския . В крайна сметка Китай е най-големия производител на най-добрия  зелен чай в света вкл. и сенча ,дори доколкото знам един от най-добрите , висококачествени и ценни чайове е така нар.  Oriental Sencha който е от Китай . Доста време прекарах в Обединеното кралство , а там добрият чай е начин на живот, казвам добрият защото те не пият Туйнинкс ,там той е за имигрантите ,а наистина висококачествени и доста скъпи марки които не съм виждала в БГ. и мога да кажа ,че тези хора настина разбират от чай . И в този смисъл  най-скъпите и изискани зелени чайове които се пият там вкл.и сенча са китайските и вероятно ,ако някой ценител прочете тази тема ще се спука от смях в предвид категоричните квалификации на автора . Много чай изпих там и винаги скъпия и качествен чай сенча е бил бистър  с жълто-зелен цвят. Абсолютно невярно е ,че само Японската сенча се обработва с пара ,а китайската не ,това е технологичен процес ,а не местонахождение на чаената градина и доколкото знам всеки висококачествен китайски чай сенча ,произведен от добрите марки се обработва с пара     . Тук по никакъв начин не искам да оспорвам качествата на японските чайове и различните вкусови предпочитания, но настина е смешно ,а и невярно  да се твърдят подобни неща . В Китай действително са най-добрете градини за зелен чай в света ,а качеството и начина на обработка  идват от производителя , вероятно и в Япония има нискокачествени марки сенча ,но това не може да е повод, да се твърди ,че японските чайове са боклуци .

Вероятно си права. Имаш опит, който аз нямам. Във всеки случай мога да позная китайски сенча само като стисна леко пакетчето, но не твърдя, че това е точно този, който ти пиеш Simple Smile С удоволствие бих изпил един висококачествен китайски сенча с естествено зелен цвят, но до тогава опитът ми няма как да се промени. Неслучайно съветвам да не се купува сенча от България. Сядал съм на дегустация на сенча и гьокуро тук в София и с цялата си изисканост и сладкодумност са ми наливали кафява водица. Ще потърся чая, за който говориш за да го опитам. Надявам се да е така, както казваш.

# 141
  • Мнения: 17
Ако имаш предвид това: http://www.newbyteas.co.uk/products.php?p=13

ше пропусна. Не казвам, че е менте, както казвам и на няколко места в темата. Това, че китайския сенча е от Китай, не означава, че не е вкусен (но е и вярно, че съм пристрастен). Просто няма нищо общо с японския. Този тук е точно от тези. И все пак допускам, че има някъде запарен китайски. Не е голяма философия да се направи предполагам. Ако имаш линк, моля те да го споделиш.

Допълнено.

Ето един "японски" сенча. Запарен и след това изпържен в тиган ... просто да не повярваш ... но и той е от ниско качествените.

http://www.pumphreys-coffee.co.uk/products/view/555/

Последна редакция: вт, 03 май 2011, 23:57 от steam

# 142
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Имам въпрос към по - запознатите.
Какво ви е мнението за белия чай?
Можете ли да кажете как влияе като цяло на организма?
Това което четох е че има много по силно деиствие на антиоксидант, и пречи на затлъстяването...Но само до там.

# 143
  • Мнения: 17
Към уважаемия steam

Вижте първо трябва да кажа ,че темата Ви е интересна и полезна и в този смисъл не приемайте постовете ми като заяждане защото не е така . Просто настина не може да се казва ,че в родината на зеления чай ,а и на чая като цяло (Китай) ,зеления чай е менте. По въпроса със стискането на пакетчето мисля ,че това не може да е меродавен критерии за качество ,или иначе казано разликата която откривате е субективно мнение за по-добър или по-лош чай /с голямо уважение към вашия вкус/ смятам,че не е редно да твърдите ,че чая който не отговаря на този ваш критерии е с по-лоши вкусови качество или здравословни ползи . По отношение  на цвета също не съм съвсем съгласна ,че качествения чай сенча трябва да  има зелен цвят ,ако е висококачествен от първа вълна на бране ,модела за цвят е по-скоро е комбинация от жълто и зелено с лек кафяв нюанс ,но в никакъв случай тъмно кафяв или наситено зелен .Тук е важно да отбележим ,че това важи само за сенча, защото повечето от другите зелени чайове имат по-тъмно кафяв цвят което е нормално.
Трябва да кажа ,че примера Ви за NEWBY OF LONDON e добър ,това е една от най-добрите, да не кажа и най-добрата първокласна Английска марка чай  и следвайки линка Ви се поразрових в сайта им .  Там намерих отговор на въпроса Ви за запарен китайски чай .Става въпрос за Зелената Сенча на Нюби  

http://www.newbyteas.co.uk/products.php?p=11                
направих импровизиран превод:

Зелен чай Сенча-Green Sencha
 Зеленият чай Сенча се бере по време на ранния цъфтеж на чая в края на април и началото на май (листата са били скрити от есента до тогава). Младите листа се берат внимателно и след това се поставят под въздействието на пара, за да придобият уникалния си вкус. Чаят Сенча на Newby има тъмнозелени, лъскави, подобни на игли листа със заострен връх. Характерни качества- Чаят е с много светъл, жълтозелен оттенък, има свеж аромат и приятна острота на вкуса. Състав- Зелен чай. Произход-Китай. Консумира се с- леко овкусени японски и китайски храни, сладки и торти.


И за да не изпадаме  в любителско-кръжочни разсъждения, дали това е добър чай ,моля Ви да обърнете внимание на факта ,че този  чай е награден с златен медал Gold Great Taste Award winner - 2007 .За непосветените съфорумци да кажем ,че наградата "Great Taste" се приема за "ОСКАРИТЕ" при фините храни и напитки и е възможно най-висок световен критерии за качество ,особено за чая тази награда е върхово постижение. Оказа се ,че тази марка има 44 такива награди и една от тях е за този чай . Мисля ,че този факт е доста показателен в духа на темата .
Хубав и успешен ден на всички !

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 13:46 от sama na bara

# 144
  • Мнения: 17
Точно от това се нуждаех. С удоволствие ще си го взема за да го опитам. Както казах - няма проблеми китайския сенча да е вкусен и добавям, че е чудесно, че взима награди. Въпросът е доколко е различен. Аз съм фен на японския сенча и всичко китайско (сенча, гьокуро, генмайча) според опита ми е коренно различно от това, което пия у дома, т.е. само външна имитация. Ето защо отворих темата с ясното съзнание да запаля и други хора по този чай.

И пак ще повторя както и на друго място по-горе - Дори и произведения в китай сенча да го нарекат японски сенча (което е по-правилно от гледна точка на произхода на сенча) пак няма да означава, че е менте. Въпрос на избор е човек да вкуси и да направи избора си. Надявам се разбираш, че нямаме спор.

По въпроса със стискането на пакетчето нещата стоято както при цвета. Кафяв ли е зеления чай - отива в коша, има ли на пипане пакетчето усет за сухи съчки - същото. И това е само следствие от личния ми избор, който е базиран на опита ми. както казах - аз съм пристрастен и това си е. Ако китайския сенча от твоя пример е това което пия, значи ще съм фен и на него. Но това няма да ме направи фен на китайския чай, защото огромен процент от него наистина не струва. Това си е факт и важи за много други отрасли.

Последна редакция: ср, 04 май 2011, 14:33 от steam

# 145
  • Мнения: 233
Привет, сега и аз намерих темата, ще чета с интерес и ще споделям..каквото мога Simple Smile
Поздрави на всички!

# 146
  • Мнения: 17
По отношение на цвета не съм съвсем съгласен. Бистро жълтеникавия цвят е следствие на времето за запарване, ако дори и да се прави чая от едни и същи листа. Light steamed (30 сек.) е жълтеникав и бистър. Липсата на мътилка се дължи на запазването на цялостта на листата, а medium и deep steamed (60 - 90 сек.) е с от зелено-жълтеникав до тъмно изумрудено зелен с присъщата мътилка като понякога на втора цедка леко ума усещане за гъстота. По-скъпият е light, но на мен повече ми харесва fukamushi или дълбоко запарения. По-ароматен е някак си. Трудно ми е да го опиша, понеже не съм специалист, но ми се струва, че лайт-а е с повече атака и по-малко аромат, докато дълбоко запареният е по-ароматен със силен остатъчен тревисто морски вкус. Доколкото разбрах, това е вкуса унами. За сега тази вкусова компонента съм я срещал само при японския чай и това е причината да го пия. Дължи се на голямото количество Л-теанин - в случая около 10 пъти над съдържанието на кофеин, което никак не е малко. Лека нотка на кафяв цвят от доминиращо жълто съм виждал единствено при банча - есенно зимна беритба.

# 147
  • Варна, морето и сините вълни!
  • Мнения: 2 618
Добре де, само зелен чай ли позлвате? Бял никой ли не е опитвал?

# 148
  • Мнения: 17
Добре де, само зелен чай ли позлвате? Бял никой ли не е опитвал?

Здравей, за съжаление не съм пил бял чай. Това което зная е, че има най-високо съдържание на полезни вещества както и на кофеин от всички други видове. От прочетеното се споменават следните проблеми: сърце, понижава високото кръвно, превенция на рак, холестерол, кости, кожа, антибактериално и антивирусно, редуцира кръвната захар. Списъкът е от много повърхностен поглед в една статия на английски.

# 149
  • Мнения: 17
Белиат чай е един разкошен елексир, с огромни ползи за здравто (стига да е качествен ) Но за да опитате наистина хубав бял чай трябва да се апстрахирате от заветите на steam защото и както белия ,така и най-уникалните и изискани залени чайове идват от Китай  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт