Елда, киноа, амарант и др. здравословни храни

  • 27 599
  • 132
  •   1
Отговори
# 120
  • Мнения: 621
И аз така... Confused Особено мъчно ми е за факта,че сиренето е добре да се комбинира само със зеленчуци.Не знам как ще прекратя даването на юфка,пълнозърнести спагети и всякакви други зърнени в комбинация със сирене. Crazy

# 121
# 122
  • IT
  • Мнения: 3 704
Нежна спелтата има вкус на жито Simple Smile и на мен ми е доста вкусна. Другата седмица мисля да сготвя някакви зеленчуци и вместо ориз да добавя спелта, само че ще е посваря преди това.

# 123
  • Мнения: 6 713
Момичета, а кафяв ориз как правите за децата? Като подправки най-вече се интересувам. Иначе аз го измивам първо, после сипвам вода и оставям да поври на тих огън 50 минутки някъде. Така е по рецепта от самата опаковка. Вие имате ли друг начин на приготвяне?

# 124
  • Мнения: 621
Лурдес,на опаковката на предишния кафяв ориз,който бях взела,пишеше,че трябва да се накисне във вода за 7-8 часа,след това да се готви.На този,който имам в момента,пише това,което ти си написала като указания.Явно за всяка марка са различни препоръките,но аз лично по-често съм чела,дори и тук във форума,че трябва да се накисва.
За подправките нямам какво конкретно да кажа-използвам обичайните при готвене на зеленчуци,нищо по-специално.
Ето тук има малко инфо:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=33252

# 125
  • Мнения: 296
Наскоро гледах по Ютилисима една рецепта с киноа, която ми се стори вкусна (предишните ми опити с киноатане бяха много успешни - никой в къщи не я хареса Sick). Направи ми впечатление, че препоръчаха да се измие много хубаво - 5-6 води, защото произвеждала някакво вещество за защита от вредители. След това се вари в пропорция 1 към 3 до омекване, но да не е напълно готова. Запържва се лук и  чесън със зехтин, хидратират се сушени домати (накисват се във вряща вода да омекнат). След това се обърква лука, чесъна, сушените домати, киноата и яйца. Сместа се изсипва в тава на 2-3 пласта, като между тях се слага моцарела и пармезан, но мисля, че може да се ползва всякакво твърдо сирене или кашкавал. Пече се на умерена фурна (180-190 С) до бухване и запичане. 
Рецептата е подходяща за по-големи деца.
Аз още не съм я пробвала, но ще опитам тези дни, защото ми се иска да въведа киноата в нашето меню, само ако може да е в малко по-вкусен вариант  Laughing

# 126
  • IT
  • Мнения: 3 704
аз издирвам за амарант вкусни рецепти-за мен съм го слагала в супа, но специално не ми допада мириса му на пръст и не знам и как да я избегна. Надявам се до месец-два да съм открила такива, защото мисля тогава и на малкия да дам.

# 127
  • Мнения: 1
Амарантът е страхотен за "облагородяване" на иначе малко блудкавия вкус на някои сортове елда. Аз варя на децата каша от 3 части елда и 1 част просо,( примерно 150 грама от едното и 50 гр. от другото). Слагам и около 30-50 гр. амарант, вари се около половин час на не много силен котлон. Може накрая да се сложи и малко прясно мляко и да се остави да изври течността до получаването на рядка каша.Много е важно след това да се остави около 10 минути в тенджерата със затворен капак, за да поеме особено просото останалата вода. Ядат после моите диванета, и за още питат даже  Grinning

# 128
  • по света и у нас
  • Мнения: 1 176
Запис!
Тепърва вкарвам в менюто елдата,но не смятам да се спирам само на нея.Ще черпя опит и идеи от темата.

# 129
  • IT
  • Мнения: 3 704
Amanda222 ще пробвам този модел каша, за мен ще добавя прясно мляко накрая, а на малкия ще сложа АМ, той прясно мляко още не  е ял. Утре най-накрая ще готвя едни макарони, които само ги обикалям с ориз и амарант.

# 130
  • Мнения: 650
И аз ще следя темичката, т.к. ще въвеждам елда, киноа, амарант.

# 131
  • Варна
  • Мнения: 99
Да побутна малко темата.
Аз взех елда, опекох я и си направих брашно. Накиснала съм го и утре ще го варя. Мисля да сложа сирене и масло, но той попарата ми я отказва именно заради сиренето. Или да сложа плодово пюре Thinking ??
А за здравословни бисквити бихте ли дали съвет?

# 132
  • Мнения: 6 713
Мама хипо, ето тази рецепта я хвалят много, но на мен не ми се получиха добре. Rolling Eyes Пак ще опитам де Mr. Green
Детски безглутенови бисквити без захар-http://vkuhniata.wordpress.com/2010/05/27/gluten-free-sugar-free-cookies/

Общи условия

Активация на акаунт