Елда, киноа, амарант и др. здравословни храни

  • 27 589
  • 132
  •   1
Отговори
  • Мнения: 679
Решила съм да предложа елда, киноа и амарант за първи път. От къде да ги купя, трябва ли да са непременно в състава на бебешките каши или може отделно да ги закупя, както си купувам грис например? Как да ги приготвя и с какво да ги комбинирам? Трябва ли да ги въвеждам бавно в продължение на няколко дни или мога да дам наведнъж по-голяма порция?

Дайте идеи за още здравословни и не толкова познати хранителни продукти, подходящи за бебета на почти 1 година.

Благодаря предваритено за съветите, които се надявам да получа.
Приятен ден!

# 1
  • Мнения: 3 715
Само да те предупредя, че амарантът както влезе, така и излиза. Дори и да пасираш, толкова е дребен, че си остава цял. Аз лично спрях да давам амарант, защото не виждам смисъл, при положение, че явно не се преработва. Иначе е вкусен и Пръдльо го яде.

Здравословни са и ечемичените ядки, ръжените ядки, овесените ядки, пшеничните ядки, булгурът.

Има ги на щандовете за диетични храни в големите вериги. Ако си от София, аз купувам от Фантастико и Карфур.

# 2
  • Мнения: 679
Благодаря ти, ku[d]ku[d]yaka!
А как да ги приготвям? С какво да ги комбинирам?
Във Фантастико се надявам да ги намеря.

# 3
  • Мнения: 1 875
От амарант се отказах, защото ми беше трудно измиването - минава и през най-ситната цедка.
Останалите храни ги предлагам за закуска, обикновено със сирене или кашкавал и масло.
Слагам и пшеничен зародиш понякога.

Има и флейкс от киноа -  основното му предимство е бързото приготвяне.

# 4
  • Мнения: 679
Разрових се и открих инфо в Нет-а. Ще го споделя с вас. Моля, мамите, които са давали такива зърнени храни да споделят с какво ги комбинират и дали се харесват от децата им.

Елда: Качества
Елдата е добър източник на магнезий, манган и фибри. Тя съдържа флаваноиди, които забавят процесите на стареене. Протеиът в елдата съдържа всички 8 незаменими аминокиселини, включително лизин, който помага за намаляване на лошия холестерол и запазването на здравословно ниво на кръвната захар. Елдата има силно подхранващо въздействие върху кожата, косата и ноктите. Препоръчва се в диети за отслабване. Не съдържа глутен! Препоръчваме ви небланширана елда.
Приложение:
– сварена за закуска с масло и сирене или със сушени плодове и сок от агаве;
- сварена и охладена в салати;
- в супи вместо фиде или ориз;
- за кълнове;
- сварена и после сготвена със зеленчуци и зехтин;
- смляна на брашно за хляб, палачинки, курабийки и бисквити;
- в комбинация с други брашна, например 1:3 елда и спелта (пшеница);
- бебешки каши.
Как да приготвим
Елдата се сварява много бързо, за около 15 минути. Ето защо няма нужда да избирате предварително обработена, т.е. бланширана елда, която е загубила част от хранителните си качества. По желание накиснете във вода за 10-20 минути, това ще подготви зърната за предстоящото сваряване. Ако предпочитате да накиснете за по-дълго елдата, например 30 мин, времето за сваряване се съкращава на 7 минути. Елдата се вари във вода в съотношение 1:2.
Тя има специфичен вкус, затова ако е на ястие или салата, може да добавите сок от прясно изцеден лимон, който неутрализира специфичния вкус и прави ястията много свежи.
За деца и бебета
След 6-тия месец. Елдата може да бъде една от първите храни на бебето, приготвена на фина каша.

Киноа: Качества
Киноата става все по-популярна и търсена храна и има защо – тя е изключително полезна. Съдържа перфектната комбинация от 8 аминокиселини, минерали (манган, магнезий, калций, желязо), фибри, витамин В2, с добре балансирано ниво на протеини, което я прави подходяща за вегетарианци и вегани, както и за всички, искащи да се хранят здравословно и разнообразно. Киноата е с нисък гликимичен индекс, изключително подходяща за диабетици. Не съдържа глутен! Киноата има зърнен вкус и аромат.
Приложение:
- сварена за закуска с масло и сирене;
- сварена киноа в салати;
- в супи, вместо фиде;
- замества ориза във всяка рецепта;
- сварена или на брашно в печива;
- десерти и пудинги с кокосово мляко или сметана;
- за домашно приготвено растително мляко от киноа;
- кълнове.
Как да приготвим
Киноата се сварява за 12-15 минути, във вода или зеленчуков бульон (или корени от морков, целина/селери, лук) в съотношение 1:2. По желание добавете сол. Киноата винаги се изплаква добре. По желание накиснете предварително 10 минути в студена вода, отцедете, изплакнете и тогава я гответе.
За деца и бебета
След 7-мия месец е идеална за приготвяне на каши.

Амарант: Качества
Не съдържа глутен! Амарантът съдържа редица витамини, минерали(калций, желязо и магнезий) и аминокиселини-лизин. Подходящ е за спортуващи, вегетарианци, бременни и кърмачки.
Приложение:
– сварен за закуска с кокосово масло и сушени плодове;
- сварен в салати;
- в супи вместо фиде;
- замества ориза във всяка рецепта;
- сварен или на брашно в печива;
- сготвен в комбинация с киноа, ориз или елда;
- десерти и пудинги с кокосово мляко или сметана;
- на пуканки, които да добавите в мюсли и печива.
Как да приготвим
Амарант се сварява за 15 минути във вода или зеленчуков бульон (или корени: морков, целина/селери, лук, чесън) в съотношение 1:2. По желание добавете сол. Изплакнете с вода. Може предварително да накиснете за 10 минути в студена вода, отцедете, изплакнете и тогава го гответе.
За деца и бебета
След 10-ия месец.

# 5
  • Мнения: 3 715
Благодаря ти, ku[d]ku[d]yaka!
А как да ги приготвям? С какво да ги комбинирам?
Във Фантастико се надявам да ги намеря.


С всичко, с каквото се сетиш - и с плодове може, и със зеленчуци и месо

# 6
  • Мнения: 253
Само да те предупредя, че амарантът както влезе, така и излиза. Дори и да пасираш, толкова е дребен, че си остава цял.

Понеже и аз го забелязах това се чудя има ли въобще смисъл да предлагам newsm78
Той явно не се усвоява...Някой ако е готвил да сподели какво мисли по въпроса  Rolling Eyes

# 7
  • Мнения: 679
Благодаря ти, ku[d]ku[d]yaka!
А как да ги приготвям? С какво да ги комбинирам?
Във Фантастико се надявам да ги намеря.


С всичко, с каквото се сетиш - и с плодове може, и със зеленчуци и месо

Благодаря!

# 8
  • Мнения: 309
споделете нещо за начин на приготвяне на други зърнени храни - например пшеничен зародиш? Между другото никъде не мога да намеря пшеничени ядки, ръжени ядки също и просо. Знаете ли къде ги има? в Кауфланд и Фантастико няма - има ги само в комбинация, а на мен ми се иска да редувам.  newsm78

# 9
  • Мнения: 679
При приготвянето на различни зърнени храни за бебета след сваряване се пасират ли, за да станат на каша?

# 10
  • Мнения: 149
аз взимам готови инстантни каши, защото не съм сигурна, че ще ги приготвя иначе както трябва :
елда - на Хип - безмлечна има и с плодове
спелта - на Лактана - безмлечна с пълнозърнеста спелта (не сме стигнали още до нея)
просо -  на Хип - безмлечна
киноа и амарант - предполагам има в някоя от комбинираните каши - 7 зърна и т.н.

# 11
  • Мнения: 679
Не виждам толкова сложно да е приготвянето, вари се хубаво, но после сигурно се пасира, за да стане гладка каша. Надявах се мами, които дават зърнени да се включат, ама уви.

# 12
  • Мнения: 1 875
Не съм пасирала никога никоя зърнена храна. Не виждам смисъл - достатъчно мека консистенция има сварената.

киноа и амарант - предполагам има в някоя от комбинираните каши - 7 зърна и т.н.
Няма Peace

споделете нещо за начин на приготвяне на други зърнени храни - например пшеничен зародиш?
Пшеничният зародиш го слагам във вече готовата каша - 1-2 лъжички.

# 13
  • Мнения: 309
и аз очаквах ама уФи!! педиатърката ми каза онзи ден че не е много удачен варианта с готовите каши, по-добре да си ги приготвям. И се записвам с голям интерес по темата  Peace

# 14
  • у дома
  • Мнения: 966
Киноата я бухам навсякъде - в супите и почти всеки ден в зел. пюре на малкия. Но аз го кисна предварително, защото иначе ми горчи. Елдата, обаче, я предлагам само във вид на каши.

Общи условия

Активация на акаунт