Веганството - да споделим опит (6)

  • 38 503
  • 746
  •   1
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 5 199
Ако някой няма време, моля да види само  някой/и от тези:
чл. 4 , чл. 9 , чл.11, чл.14 и 15, чл. 21 и 22, чл. 23 и 24, чл. 30 и особено ал.2 !!!
чл. 33, особено ал.1 !!!
чл. 35, особено ал. 3 !!!
чл. 41

Да се молим МС да подпише наредбата на МЗХ!

# 736
  • София
  • Мнения: 5 199
В проекта на МЗ съм потресена- в чл. 9 те признават съществуването на елда и просо!

Доживяхме и чл.10 !

но... нататък побеснях, неам нерви

ТОРТИ , ПАСТИ, БАКЛАВА, РЕВАНЕ, ТОЛУМБИ (това прикрито под "сиропирани сладкиши"), СУХИ ПАСТИ, шоколадови изделия, ЛОКУМ, БОНБОНИ - ДВА ПЪТИ В СЕДМИЦАТА!!!
И НА 200мл ЧАЙ, КАКАО, ПРЯСНО И КИСЕЛО МЛЯКО- 10 гр. ЗАХАР

и пърженото два пъти в седмицата...


Изводът ми е в полза на министър Найденов. По-грамотни специалисти ли е взел, той ли е по-грамотен от доктора-министър Константинов, обаче наредбата на МЗ не звучи добре. Че то Наредба 37 е по стойностна. Значи здравословното хранене на децата  в детската градина е от по-малко значение, отколкото това в училищата. Какво ли значение има храненето тогава на децата в яслената възраст!?

Последна редакция: ср, 10 авг 2011, 16:48 от търся си ник

# 737
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
...Няма нуда да правя безглутенова диета, но да забравя за хляба (смялно жито)...

Защо се налага това?

...консумиране на повече семена и по-малко ядки (ядките само за разни бонбони, бисквити и торти, нещо по-засукано; наблягаме на сусам, коноп, тиква и слънчоглед, лен, чиа)...


Защо предпочитате семена през ядки?

Embarassed моля за извинение за многото въпроси.

# 738
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Пак аз с въпросите Embarassed, трябва ли да се накисват семената /сусам, лющен слънчоглед, ленено и т.н./?

# 739
  • Мнения: 5 713
На последния въпрос- да, препоръчително е като при лена много зависи каква му е задачата в рецептата и за какво ще се ползва. Т.е. ленът и да се накисне, после не може много много да се изплакне, тъй като се "желира".

Относно семена и ядки- аз уточних, че това е направен за нас си извод, не е общо правило. Защото ядките са по-богати на мазнини и са малко по-трудно усвоими въпреки накисването им, което би улеснило усвояването.

Норчи, за салата- резене, цикория, радичио, тиквички; за готвене- бамя, патладжан

М ник, благодаря!  Hug Моята ученичка сега ще е 2-ри клас.

"но доколко сме готови да живеем така - напълно изолирани и без удобствата на цивилизацията!?"
Така е, това е въпросът. Simple Smile

Аз също предпочитам да видя опита на някоя общност и особено ако има хора с деца, защото нещо са кът такива. Иначе дотогава все се чудя как го правят и няма да мога да си представя някои неща. Както преди не си представях да карам без сирене и яйца, докато не опитах. Simple Smile Wink
Права си, че има страхотни места из България. Не е нужно някой да отива на другия край на света. Но пък аз сега съм тук и предпочитам да се докосна до някои кътчета на Южна и Латинска Америка. Изобщо искам да пообиколя и чак след това някъде да се застопоря. Simple Smile Но разбира се, това засега са си само искания. А всички знаем приказката за искането, моженето и правенето.Wink

# 740
  • София (Възраждане)
  • Мнения: 2 299
Благодаря, Вери  bouquet

Относно племето хунза и подобни, чудя се при положение че живеят в затворена общност, как така кръвосмешението, защото не мога да допусна че такова няма??, не се отразява на генофонда им newsm78

# 741
  • Мнения: 1 048
Благодаря ви  за идеите.
M_Nik  не знам защо,но за мен зеленият фасул и грахът спадат повече към бобовите(иначе ядем често,пресни почти не съм виждала,но ядем замразени),царевицата към зърнените,а картофите са зеленчук,но нишестен и не е много препоръчително да се смесват с въглехидрати или белтъчини,та за това не ги смятам много като зеленчук,по -скоро са ми като зърнените,по начин на комбиниране ,затова не съм ги споменала всички тези.Иначе ги ядем и ги обичаме!!!

Може да ми се смеете ,но аз никога не съм яла пащърнак,или поне ,ако съм яла,не съм знаела ,че е това.На какво има вкус и как се приготвя?С какво си подхожда?

Резене, цикория и радичио също никога не съм яла.Иначе съм виждала,де.Резенето мислих ,че е подправка-коя част точно се яде....А цикорията мислих,че е вид зеленолистно,а радичио -червена цикория,та за това не съм взимала,смисъл че ще ни замени някое от другите зеленолистни или подобни листни...Но ще ги пробваме.

Аз се сетих още и за гъби,знам ,че тук много не са на почит,но ние ги обичаме-предимно готвя с тях или ги слагам сурови в пастети.Тиквички също ядем сурови ,но или настъргани или мариновани,иначе се плюят-предпочита се краставица....

Патладжан обичам много,но знам ,че е тежка храна,помня даже ,че бях чела,че е "забранен" за деца....Бамя да не погледнем и аз и мъжа ми,детето не е опитвало.

Карфиол аз много обичам,мъжа ми изобщо,както и броколи,малкият до скоро ядеше карфиол,сега му се мръщи Simple Smile....

А пред киселото зеле и прясното кое по-добре за салата?

Помня някъде имаше инфо защо не бива да се готви доматът,както и за чесъна,някой помни ли или може ли да ме опъти къде да чета?

Последна редакция: пт, 12 авг 2011, 01:59 от nor4y

# 742
  • Мнения: 1 732
За кътчетата в България- има безценни места! Heart Eyes
за пътуванията по света, лично аз вече нямам особено желание да пътувам наживо, повече бих предпочела  картинки и разкази Simple Smile

за децата и животът им извън цивилизацията-основен въпрос - опасявам се, че давайки им едно, ги лишаваме от друго...

за накисването - аз накисвам избирателно. Например печената /кяфява/ елда само я преплаквам. Суровата я кисна кратко- ср. около 1,5-2  часа./ако бързам и по- кратко/ Ориз кисна само ако е от цветните. Задължително кисна бобовите. Просо, ечемик и др. зърнени не кисна ако ще готвя. Киноа обаче кисна, поне 20-30 минути, а после хубаво я преплаквам.
По принцип се кисне заради инхибиторите, сапонините. При Т обработка повечето инхибитори се деструктират.
Семената и ядките кисна, понеже ги консумирам сурови. Чията обаче по- скоро само я преплаквам, защото има силни набъбващи св-ва.
nor4y ,
готвеният домат дава кисела реакция в организма. Лично аз предимно затова не го готвя. PeaceИначе ценният му ликопен, примерно, се съхранява и при Т обработка, и се усвоява добре.  Simple Smile
За чесъна, температурната обработка унищожава алицина и др.  съставки,-така изчезват ценните свойства, с които се слави чесънът.

До колкото помня, патладжанът затрудяваше бъбреците и затова е добре да се внимава при предлагането му на най-малките.
За зеленчуци - по- специално зеленолистните, Щастливата беше правила списък. Помня, че беше се получила добра колекция.
Аз съм малко традиционалистка, рядко включвам "от раз" нещо по- непознато и нестандартно.
От зелените, обичам салатите тип марули, руколата, фелд-салатата, бейби спанака, зелетата, магданоз, копър, босилек, манголд, луковите, кълновете, краставици, ....
Има неща които не купувам. Нямам практика да готвя артишок, примерно.
Понякога гледам разни нови странни неща/ за мен/  на щанда за плодове и зеленчуци и
вече много -много не се и старая да разбера какво е това Blush
Лилави моркови, спарголи и т.н.
ето например картинки на спарголите:

Последна редакция: сб, 13 авг 2011, 00:12 от take a smile

# 743
  • Мнения: 4 392
Най- после влязох. Техниката ми върти номера, иска да я хвърлям. Нали така програмират всичко вече- да се чупи рано- рано, за да купиш пак. Омразна ми е тази "цивилизация"!

От толкова мъки да вляза, вече забравих какво щях да пиша. ooooh!

take a smile , за първи път чувам за "спарголи." newsm78 Това са аспержи, така като гледам, но малко по- рошави. Joy
Приличат на кръстоска между аспержи и броколи.
Търсещата ник, излишно е да се записвам за ателието. То е ясно, че сме първи пушки. Grinning

I see you, идвай бързо, моля да дадеш подробности за онзи не толкова вреден сладолед, Hug  че не мога да го намеря.

Последна редакция: сб, 13 авг 2011, 03:33 от Госпожа Емилия Спиролинова

# 744
  • Мнения: 1 708
Ето списъка със зеленолистни на Щастливата:

"- маруля
- салата айсберг, къдрава тъмна салата, листна салата
- фелдсалата
- магданоз
- копър
- броколи
- коприва
- спанак
- лобода
- лапад
- киселец
- рукола
- зеле, китайско зеле
- листа от глухарчета
- листа от цвекло /всъщност няма ли логика всички листа, в този ред и лозовите, да спадат към зеленолистните, нали са зелени листа, или принципът на обособяване на спадащите в тази група е различен?/
- зелен лук
- праз
- целина
- левурда
- манголд"

и разяснения на take a smile

"Левурда е див чесън.

Манголд е спаначено цвекло.

Фелд салатата е полска кълнова салата . "

# 745
  • Мнения: 685
НОВА ТЕМА: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=603375.new#new

Ако нещо прецените, че има за добавяне пишете, докато мога да редактирам.

Вери, линка към рецептите е коригиран Simple Smile

# 746
  • Варна
  • Мнения: 123
Спиролинке, чернодробното със зехтина и сока от ябълки ли прави?

Да, зехтин и лимонов сок. Пие се сок от червено цвекло и ябълки за омекотяване преди това. нали съм си експериментатор, като прочета нещо и айдеее  Joy . Действа! Всичко си е така, както пишат.
Този сок с червеното цвекло ми стана любим. Heart Eyes

Аз да попитам за чернодробното пречистване - кой източник ползва? Аз четох доста материали и съм на 99% навита, само че малко се притеснявам от разни сранични ефекти.
Някой може ли да сподели?

Общи условия

Активация на акаунт