Ешерихия коли

  • 26 942
  • 259
  •   1
Отговори
  • Мнения: 1 127
Вълнува ли ви тази тема? Желаещите могат да споделят информация.

http://www.mediapool.bg/show/?storyid=180242&srcpos=5

# 1
  • Германия
  • Мнения: 240
Честно да си кажа, още не съм се паникьосала, ям си нормално салатки, както винаги и не се замислям много много..виж майка ми леко се  е поуплашила, не яде нищо, без да е минало термична обработка и ми развива някакви конспиративни теории..  Tired

# 2
  • Мнения: 654
Тц.
Нали идва края на света не ми пука.

# 3
  • Мнения: 258
Поредният "нов смъртоносен" щам. Очаквам да кажат коя фармацевтична фирма е подготвила нужното лекарство. Впрочем, превенция му е майката:
Цитат
Профилактиката е водеща. Голямо значение има личната хигиена, измиване на ръцете след ползване на тоалетна, да не се консумират замърсени, неизмити храни, непастъоризирано мляко, недостатъчно термично обработено месо и риба. Опасно е плуването в замърсени водни басейни. В райони с лоша канализация питейната вода трябва да се преварява.
От тук.

# 4
  • Мнения: 7 837
Няма нужда от чак такива фармацевтични конспирации.  Simple Smile
Тъпчат животните във фермите с какво ли не, особено предозирането и коктейла  от антибиотици и от там тръгва всичко. Бактерията попада в торове и смески и цикълът се затваря.
По подобие на Щатите и ЕС няма да го признае, обаче. Или поне, не веднага.

# 5
  • София
  • Мнения: 7 194

Най-вероятно случаят е именно такъв.
Иначе още преди три дни получих гениално прозрение и обявих, че е мутирал щам, но то е всъщност защото съм гледала "Зараза". Mr. Green

# 6
  • София
  • Мнения: 12 174
Няма нужда от чак такива фармацевтични конспирации.  Simple Smile
Тъпчат животните във фермите с какво ли не, особено предозирането и коктейла  от антибиотици и от там тръгва всичко. Бактерията попада в торове и смески и цикълът се затваря.
По подобие на Щатите и ЕС няма да го признае, обаче. Или поне, не веднага.
Тъпкали са ги с какво ли не, а сега произвеждат Био и торят с тор от такива животни. Съвсем ясно е, че БИО растение е много по- вероятно да съдържа такива бактерии.

# 7
  • София
  • Мнения: 7 194
Бе аз на "био"-то никога не съм вярвала особено.
Например бащата на моя колежка гледаше лози (такива от които правят квалитетно бг вино); та човекът си беше казал, че без нужната обработка с химикали може да замине половината реколта и просто никой не би имал сметка да се занимава с това.
Същото е и със зеленчуците - все флора.

# 8
  • Мнения: 7 837
При нас нали редовно има зеленчуково-плодови е-коли случаи (не в такива големи мащаби), последно бяха мини домати и то във ферма наблизо. Иначе салати, пъпеши, чушки, спанак...дори яйца. Но, не съм чула за органик такива, все са от "обикновените". Не е гаранция, но е показателно донякъде.

# 9
  • София
  • Мнения: 12 174
При нас нали редовно има зеленчуково-плодови е-коли случаи (не в такива големи мащаби), последно бяха мини домати и то във ферма наблизо. Иначе салати, пъпеши, чушки, спанак... Но, не съм чула за органик такива, все са от "обикновените". Не е гаранция, но е показателно донякъде.
Това ме учудва. Органик растителността се тори с естествени торове, а те съдържат въпросните коли. Но след години животновъдство с антибиотици е нормално и колите да са мутирали, съответно в момента всичко торено с естествен тор е потенциално опасно. Същото важи и за месото от животни, които не приемат антибиотици. като цяло Био- то ще е безопасно след години. За момента в голямата си част е по- рисковано по отношение на заразите.

ПП Моя близка беше на състезание в Китай и ги бяха предупредили да не ядат месо, защото няколко състезатели са дали положителна допинг проба, толкова са наблъскани животните със стероиди и какво ли не.

# 10
  • Мнения: 8 810
В една тема написах, че съм предупредена да не ям нищо, което е био производство, защото съм с хронично чернодробно заболяване и яко ме наплюха, обявиха и републиканския специалист -гастроентеролог, който ме лекува, в некомпетентност. Докторите ми си разбират от работата обаче... ooooh! Да видим накъде ще завие и тази тема... Thinking

# 11
  • Stuck in a moment
  • Мнения: 1 313
Според мен част от новините във връзка с този щам си бяха чиста проба плюене на био-производството и то без все още да е доказано, че източникът са био-зеленчуци. Всичко е на база предположения. Био-земеделието от няколко години пък продобива все по-голяма популярност и сега има удобен случай да го поочерним.
Но в крайна сметка по новините подчертаха, че доброто измиване(дори с препарат) е задължително при всички видове  - конвенционални и био.

Има доста случаи на пострадали от е-коли - докато съм била в Щатите - в нормални салатки, има дело заведено срещу производители на месо (или хамбургери, да не лъжа), защото детето е починало след консумацията му - това са все случаи в т.нар. контролирана среда, мити, или топлинно обработени, но ето, че има...и не са био.

# 12
  • Мнения: 1 788
Ешерихия коли съм чела, че мре при 50-70 градуса Целзий. (А най-добрата температура за растеж е около 30-37 градуса. Затова и в лабораториите, когато се прави посявка на проба от урина, се поставят в среда с подобна температура.)
Не знам за колко минути и дали всички от тях в колонията/пробата умират, но една топлинна обработка, за достатъчно време, на по-висок градус, ще ги изтрепе всичките.
Т.е. това, че от хамбургер някой се е заразил означава само едно - че топлинната му обработка не е била достатъчна.
Неприятна работа...

# 13
  • София
  • Мнения: 2 840
Честно, никога не съм предполагала, че тази бактерия вирее в растителност.
А какво общо имат антибиотиците, изобщо не мога да се светна.

# 14
  • Мнения: 1 253
И аз... И какво общо има био-то? До досега не е ясно дали източника са испанските краставици или нещо друго, но вече сме сигурни, че е било био, каквото и да е то,

Общи условия

Активация на акаунт