Богородични пости 2011

  • 6 736
  • 83
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 508
Здравейте! Чета ви, но не ми се готви, затова и не пиша често. Но много ми е приятно просто да съм с вас Hug

# 46
  • Пловдив
  • Мнения: 199
Привет на всички.  bouquet
Днес лекар ми каза, че трябва да приключа с поста. Сега съм в чуденка, дали да го прекъсна или да си го изкарам до край. Лесно ми е,ама имах голям здравословен проблем и според него може да ми навреди.

# 47
  • София
  • Мнения: 7 927
Привет на всички.  bouquet
Днес лекар ми каза, че трябва да приключа с поста. Сега съм в чуденка, дали да го прекъсна или да си го изкарам до край. Лесно ми е,ама имах голям здравословен проблем и според него може да ми навреди.


Ако искате да спазвате канона на църквата, щом лекаря ви е казал да спрете поста ще го спрете.
Ако имате възможност после като оздравеете, имате пълна възможност в чест на Пресветата Дева да си наложите личен пост и да го изкарате спокойно.

# 48
  • София
  • Мнения: 478
Приятели,

Честит празник  bouquet

И аз не съм от активно готвещите. От тези дни мога да се включа само с тиквички, плодове и салати. Днес хапнахме риба в заведението до нас, та пропуснах готвенето Laughing

# 49
  • Пловдив
  • Мнения: 199
Привет на всички.  bouquet
Днес лекар ми каза, че трябва да приключа с поста. Сега съм в чуденка, дали да го прекъсна или да си го изкарам до край. Лесно ми е,ама имах голям здравословен проблем и според него може да ми навреди.


Ако искате да спазвате канона на църквата, щом лекаря ви е казал да спрете поста ще го спрете.
Ако имате възможност после като оздравеете, имате пълна възможност в чест на Пресветата Дева да си наложите личен пост и да го изкарате спокойно.



Благодаря. Така ще направя.

# 50
  • Мнения: 38
Привет на всички постещи! newsm51
Бразилка,да ти е жива и здрава рожбата и много много щастлив да бъде пътя му!Постя винаги,но не  се включвам често във форума!Лек пост- той и не остана... smile3503

# 51
  • Мнения: 355
Здравейте,
вчера се забавлявах почти целия ден с миришки - пресен девисил, чубрица, пресен джоджен и много, много босилек. Рязане, бурканчета, фризер и сушене. Сега ноктите ми са зелени, но съм щастлива с бурканчетата си.  Laughing Откакто открих домашното песто съм като тревопасно  hahaha
За съжаление свършва твърде бързо  Tired
Вчера диня, малини и домати с босилек, днес смокини, домат и довечера май варена царевица.  Thinking

# 52
  • под дъгата
  • Мнения: 89
Привет и от мен!
Стартираме седмицата с едно постно фасулче...

# 53
  • София
  • Мнения: 7 927
Колкото и нахално да звучи от моя страна прияло ми се е топъл домашен хляб и ще си направя точно такъв, после ще му видя сметката с лютеница, пък нека лекарите ме гледат накриво.

# 54
  • Мнения: 107
Колкото и нахално да звучи от моя страна прияло ми се е топъл домашен хляб и ще си направя точно такъв, после ще му видя сметката с лютеница, пък нека лекарите ме гледат накриво.

Нека... Няма такава вкусотия.

Аз миналата седмица хвърлих един боб в тавата, днес ще хвърля едни надупени патладжани... че главата ми все за тях мисли. Топло не топло, коремеца иска манджааааа... #Crazy

# 55
  • Мнения: 2 126
Здравейте!
Аз с леки отклонения-прегрешения,успях да изкарам едната седмица.Сега започвам втора.Никога досега не съм спазвала Богородичният пост и се радвам,че сега го направих.
Картофи,тиквички,паладжан и ориз готвих изминалата седмица - не ми се услаждаха така както зимата Thinking(без тиквичките и патладжана де Wink) Иначе салатки и филийки с маргарин и шарена сол.
Днес се сетих за зелеви сърми.Майка ми имаше  буркан листа от зеле и ги направих,няма такава вкусотия  chef Та идните дни това ще се яде,че доста станаха,аз от мерак се престарах.


дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Последна редакция: пн, 08 авг 2011, 15:17 от Дес

# 56
  • София
  • Мнения: 7 927
...
дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Най-вкусния си е нормалния обикновен хляб.

# 57
  • София
  • Мнения: 795
...
дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Най-вкусния си е нормалния обикновен хляб.

   Моля и аз за рецепта, че се загледах в съставките на един хляб и не зная дали не съм нарушила поста...има някаква странна съставка, ако някой разбира, ще я публикувам да ми каже какво представлява.
   За съжаление се очертава да не мога да взема причастие, въпреки това постът не е безсмислен, нали?
   Аз готвя съвсем простички ястия, днес правих пълнени чушки. При толкова плодове и салати, този пост минава доста леко, пък е и кратък. За Великия купувах и кокосови млека, сметани..сега си карам с подръчни материали:)

# 58
  • София
  • Мнения: 7 927
...
дядо хаджия,идеята ти за хляб е превъзходна.Подскажи някоя тайна за вкусен хляб:)

Най-вкусния си е нормалния обикновен хляб.

   Моля и аз за рецепта, ч...
   За съжаление се очертава да не мога да взема причастие, въпреки това постът не е безсмислен, нали?
...

Разбира се, че не е безсмислен. Бог вижда всичко !

Ами ето ви една проста рецепта.

- около 300 - 400 мл топла (не гореща) вода;
- 1 супена лъжица мая;
- 2 - 3 супени лъжици олио;
- 1 препълнена чаена лъжица захар;
- сол на вкус;
- брашно колкото поеме (ще обясня после какво означава това) - смело до 30 - 40 % обема на брашното може да добавите пълнозърнесто такова или пък до 10 - 15 % царевично. Как става номера ли, ами слагате 4 лъжици бяло и 1 пърнозърнесто и месите докато поеме, после пак така и докато получите търсената гъстота.

С част от топлата вода, 3-4 супени лъжици брашно и захарта разбърквате маята и я оставяте да шупне (почват да се образуваш мехурчета отгоре) - тук гоните не много гъста каша.

Като шупне маята към нея прибавяте олиото, отгоре сипвате част от брашното и върху него солта (в никакъв случай сол не се сипва директно върху маята). Почвате да месите, като постепенно добавяте брашно след усвояване на предишното и така карате до меко тесто, което почти не лепне в рацете ви.

Тестото слагате в една чиста найлонова торбичка, извеждате въздуха от нея и го оставяте има няма около половин час. После го изваждате премесвате няколко пъти и ... слагате във фурната на 50о да втаса (докато удвои обема си). Аз винаги го печа в правоъгълна форма за кекс, защото тестото по принцип го правя меко и иначе се разлива в широка тава.
 
Слагате една купичка с вода под тавата, увеличавате на 180о и печете до изпичане. Като прободете клечката в хляба да не остава тесто в нея.

Изключвате фурната и оставяте хляба вътре още 10-на минути. Веднага го изваждате от формата (щото иначе буквално ще се намокри вътре) слагате го там на решетка, голяма чиния и така нататък пръскате го с вода и го завивате в една хавлия да си поспи докато се охлади хубаво.

И сега една едно по интересно предложение. Към гореописаната рецепта добавете две супени лъжици натурално пшеничено нишесте. Добавяйте брашно докато получите  много гъсто „кексово“ тесто. Оставете първия път да втаса в съда в който сте го месили (тестото е много меко и не може да го месите на масата). След това го изсипете в кексова правоъгълна форма предварително покрита с хартия за печене (тестото не трябва да е повече от 1/2 от височината на формата, ако ви остане напълнете пък и формите за мъфини). Оставете във фурната да втаса докато се удвои и печете на 160о по възможност с вентилатор. Ще получите така наречения хляб без кора, който е много мек и пухкав. Не задължайте много хляба във формата защото се овлажнява.

За разнообразие и в двете рецепти първо добавете един среден сварен и намачкан много добре картоф (ама само картоф без нищо друго, и по възможност го пробвайте на вкус и го осолете предварително, че ще дръпне солта от тестото иначе) и тогава продължете с брашното до необходимата гъстота.

# 59
  • Мнения: 355
Брей, че хляб, оттук ми замириса..  chef
Дядо Хаджия, признала съм те за човек, който разбира от хубав хляб!   bouquet
Снощи си изпекох чушки, засипах ги със ситно нарязан магданоз, ама цяла купчинка и после - олио, оцет, чесънче - вие знаете. Няма такава салатка като прясноопечената чушка или патладжан.

Общи условия

Активация на акаунт