Богородични пости 2011

  • 6 741
  • 83
  •   1
Отговори
# 60
  • Мнения: 508
Аз правих сърми с листа от цвекло. Предполагам, че и с листа от спанак ще стане (Такива листа имах под ръка).Пълнежа го направих с булгур, вместо с ориз (защото имах един пакет булгур много отдавна, който трябваше да бъде употребен). Сърмите станаха много хубави, само дето навъртях една огромна тава като за цяла рота и сега цяла седмица ще сме на сърми Simple Smile.
Дядо Хаджия предложенията ти за хляб са много изкусителни

# 61
  • София
  • Мнения: 7 957
...
Дядо Хаджия предложенията ти за хляб са много изкусителни

Ами пробвайте де пробвайте, па после се похвалете какво е станало.

А за по имащите време булки да предложа една рецепта, която май си стана любима у нас.

Значи:

1/4 от общия обем ръжено брашно;
1/4 от общия обем царевично брашно;
1/4 от общия обем пълнозърнесто брашно;
1/4 от общия обем нормално брашно

олио - на 1 кг. брашно 3 супени лъжици;

мая - в зависимост от обема брашно - ако общото му количество е 1 кг. значи маята ще бъде едно пакетче (42 гр) жива мая или пък едно пакетче (11 гр) суха мая (ако е на Йоткер пакетче и половина).

зеленчуков бульон - до 50 - 60 % от обема на брашното.


С част от врелия бульон заливате ръженото и царевично брашно и оставяте да се охлади, а междувременно с малко топла вода, захар и брашно сте активирали маята.

Омесвате хомогенно тесто, като се стремите да е средно твърдо (или меко). Имайте предвид, че този тип тесто лепне, така че не се учудвайте - няма да стане като тестото за обкновен хляб.

Като го омесите го оставяте да почине около 30 - 40 минути. После леко го поомесвате колко да разбере кой командва ситуацията, мятате го в тавата и айде у фурната да втаса. То че няма да  втаса много няма ама така къде още половината от обема ще дигне. И после го изпичате.

Сега ... тоя хляб е хубав кога е топъл, НОООООО не бързайте да се мръщите. Като изстине пак е вкусен стига да не го ядете след 3 - 4 дни. Имате възможност да го нарежете на тънки филии, да си изрежете от тях различни фигури, да ги намажете с олио размесено с един куп подправки по желание и вкус, да ги препечете във фурната и послеееее ... послееее нека ви рекламират брускетите на не знам кой си - от тия по вкусни няма. Всъщност у нас целта на занятието са точно тези брускети.

Един вариант на сънът ми - той просто си разстила на тънко тестото (не повече от дебелината на един пръст) запича го до готовност, вади намазва отгоре олиото с подправките, връща и доизпича. После си реже блата с едно такова въртящо ножче за пици на разни ми ти там ромбоиди, квадратчета и тем ми ти подобни четириъгълни геометрични илюзии. Бандата му твърди, че това вървяло много с бира - ама аз не разбирам то тия работи.

Ето ви една снимка на подобен хляб:

Последна редакция: вт, 09 авг 2011, 17:41 от дядо хаджия

# 62
  • Мнения: 1 291
Ммммммммм, дядо Хаджия. Записах си и двете рецепти, втората я кръстих "Брускети с пареното тесто на дядо Хаджия". А днес сложих в хляба в машината царевично брашно. Хареса се,ще пробваме и с картофче.

Днес сме на картофи на фурна,стар фасул и ориз със зеленчуци. И розови домати.

# 63
  • Мнения: 1 249
...
 Откакто открих домашното песто съм като тревопасно  hahaha
За съжаление свършва твърде бързо  Tired

Моля за рецептата !
Откога се каня, но не съм правила никога, а купеното не е на ниво.

# 64
  • Мнения: 2 126
дядо хаджия,много благодаря за подробните рецепти.Искам да попитам каква е ролята на варения картоф в хлляба newsm78 Взех една рецепта за хляб с картоф и ким вътре и мисля да го пробвам,та затова питам.Спомням си че и преди  в някоя от темите съм чела че слагаш картофи варени....
Днес ще пържа тиквички и патладжан и една картофена супичка с много магданоз от градината ще спретна Crazy

# 65
  • Мнения: 355
Здравейте!
За пестото - отначало си мислех, че е сложно, обаче нещата се оказа доста лесни.
От пазара взимам 2 връзки пресен босилек. Гледам да е градински от някоя баба или дядо. Трябва да има много и свежи листа. В къщи го измивам хубавичко и му обирам листата. Ако е с крехки стъбла слагам и част от тях. Оставям го леко да се засуши - да не е много мокър и го нарязвам на едро. Слагам го във висок и тесен съд (купата на пасатора), заливам с хубав зехтин и пасирам. Счуквам една скилидка чесън и шепа орехи. В оригиналната рецепта е с кедрови ядки, но те са скъпи и се опасявам, че няма да намеря пресни. Прибирам в бурканче, като се стремя отгоре да има слой зехтин, защото иначе босилека потъмнява. Сол - естествено. Така го прибирам във фризера, защото е все още постен. Извън постите добавям настърган на ситно пармезан или грана падано - 50 гр. Като посвикнах, ги правя на око нещата.
Едно време не са пасирали - рязали са с един дъговиден нож с две дръжки. От пасирането се смачква малко. Това ми разказа една позната италианка.
Наскоро тя ме светна и за нещо друго - пържени листа от босилек. Измива се и докато е мокър се посолява. Накъсват се листата и се пържат в зехтин. Стават хрупкави и според нея идеални за мезе.

Дядо Хаджия, как изкушаваш с тези крутони. Точно поолабих панталоните и засега ще изчакам. Обичам да правя домашни крутони както си трябва. Моите момчета много харесват. Ще им дойде времето и на тези! М-мм как миришат. Какви подправки използваш? Аз слагам Вегета и чесън на прах. Нещо интересно?

# 66
  • Мнения: 107
Аз си направих за днес супа от киселец, нищо че в хладилника имам надупени патладжани и пълнени чушки. Вчера ми го дадоха и трябваше да го употребя. За първи път готвя киселец и след малко ще пробвам резултата...

# 67
  • Мнения: 2 126
Герганаааа,идвам у вас на супа от киселец.Всичко давам за шепа киселец Mr. Green Толкова вкусна супа става.Аз само него харесвам от зеленийте,спанака и другите са ми Sick

# 68
  • Мнения: 107
Герганаааа,идвам у вас на супа от киселец.Всичко давам за шепа киселец Mr. Green Толкова вкусна супа става.Аз само него харесвам от зеленийте,спанака и другите са ми Sick

Заповядай. Стана добре, но съм прекалила с ориза. Малко повече бие на киселец с ориз отколкото на супа, но е вкусно...

# 69
  • Мнения: 38
Здравейте отново!Прочетох,че някой пишеше за елда.Преди време си купих 150 гр.Варих 2 пъти,но никак не ми хареса вкусът и се сетих,че една рускиня ми говореше,че я ползва често и била много вкусна ,полезна и т.н.,но....тя спомена,че я накисва за около 2ч. в кисело мляко.Реших да пробвам и така- барем,се получи нещо и се яде,че никак не обичам да изхвърлям храна.Е,аз не я накиснах с мляко, а с вряла вода.Оставих я около 1ч.и 30мин. и наистина така се получи много добре.Реших да я добавя към селска салата( без сирене-естествено), сложих чесън и повече зелении и стана много вкусно.Мисля си ,че ще се получи и за салата Табуле- вместо булгур,да се замести с елда.Искам да ви предложа една рецепта за патладжан-става лесно и много вкусно.Нарязват се патладжаните на дълго на филии-като за пържене, измивам ги добре като са нарязани(без да ги чакам да се цедят), намазвам ги добре от двете страни със зехтин или олио(не се солят) и ги пека на грила в микровълновата за около 15-16 мин. от двете страни.Ползвам опция само "грил", без да комбинирам с микровълново печене,като скарата за грил предварително я овивам във фолио-хем не капе във печката,хем и по-бързо се изпича(става един вид като като "плоча").След това слагайте чесън, копър ,домати и каквото пожелаете, а може и така направо да се консумират!До сега винаги са имали успех, когато ги предложа на масата.Последния път ги завих на ролца със сирене и други със топено сирене- е имаха невероятен успех( но това е за след поста).Между другото тоя вид печене ползвам за риба,тиквички , пърленки- преди 3 дни правих с готово тесто, разтлах го като за по-дебела мекица, омазах го със маргарин-по 15-16 мин. от двете страни - стана страхотно.По този начин,не се ползват микровълните за печене, не може да изгори,защото го нагласяш и изключва,след изтичане на минутите и не седиш да го обръщаш и да се "печеш" върху печки,скари и котлони и в същото време можеш да вършиш друга работа или просто да си почиваш!Пробвайте!
А хлябовете на Дядя Хаджи и всичките вкуснотии,които предлагате изглеждат фантастично и мно-о-го вкусно!Редовно Ви чета, но нямам много време за готвене!Моите адмирации!Успешен ден!  bouquet

# 70
  • Мнения: 324
При мен абсолютна скука - плодове, салати, ядки от време на време.

Последните дни имаше:
пържени тиквички и патладжани(предпочитам ги печени, но в момента нямам фурна  Sad ),
миш-маш(моя беше с тофу и без яйца, естествено),
днес варени картофи.

# 71
  • Мнения: 7
Здрвейте на всички, който сте във форума. Аз също постя в момента като вас, но май съм само на зеленчуци и хляб Simple Smile. Искам обаче да разбера има ли ден в които се прави изповед и се взема причастие. Защото точно на това не съм попаднала в интернет.

# 72
  • Мнения: 355
Опала!
Абе чудя се и се мая - има ли малки разфасовки на другите видове брашно.  newsm78
Искам да го направя този Крутонски хляб, ама пусто четири кила брашно после к`во ще ги правя?
А иначе днес подкокоросана от Дядо Хаджия с неговите хлябове - филия с лютеница. За жалост хляба беше заводски  Crossing Arms

# 73
  • София
  • Мнения: 799
Здрвейте на всички, който сте във форума. Аз също постя в момента като вас, но май съм само на зеленчуци и хляб Simple Smile. Искам обаче да разбера има ли ден в които се прави изповед и се взема причастие. Защото точно на това не съм попаднала в интернет.
Причастие можеш да вземеш в неделя или понеделник на 15.08, след Света Литургия. Предишния ден се изповядваш. В деня на причастието не трябва нито да си ял, нито да си пил.

# 74
  • Мнения: 7
Мерси много за отговора. Питам защото смятам да ходя до един манастир специално за това.

Общи условия

Активация на акаунт