Как приготвяте зимнина?

  • 181 675
  • 756
  •   1
Отговори
# 735
  • Мнения: 22 867
Лелее, пеп-4о, ти си цял професор!  chef Мен хич ме няма по теорията, не знам кога снасят, люпят и т.н., помня само бригадите по правенето на тия буркани и че се чудех под коя сянка да се мушна. Пилетата обикновено се уреждаха с връзки, вземаха се от някаква птицеферма, оправяха се и се правеха на консерви. Не помня да са се разваляли, помня, че ми вършеха работа, когато трябваше бързо да спретна нещо за хапване. С една дума бях от консуматорите и се бях специализирала в "хирургическата" част - чистене на вътрешности и разфасоване на пилета по време на бригадата. Grinning
Джемма, моите спомени са с давност, иначе аз лично не бих се захванала сега да правя такива консерви, всичко блъскам във фризера и много малко неща са ми по буркани. Ама тогава млада булка, квот ти кажат........уф, била съм и послушна! Joy

# 736
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Джемма, моите спомени са с давност, иначе аз лично не бих се захванала сега да правя такива консерви, всичко блъскам във фризера и много малко неща са ми по буркани. Ама тогава млада булка, квот ти кажат........уф, била съм и послушна! Joy
Да, да, познато ми е и на мен това. Simple Smile

Ето сладкото ми от динени корички. За първи път правя по тази рецепта и не ми хареса сладостта- прекаленооо сладко. Ще направя още една доза с по-малко захар. Иначе коричките са убиец- като рачел от тиква/ За първи път и ям такова сладко между другото, все се каня да правя и все хвърлях корите. Отвън са хрупкави, вътре са мекички. Въпреки, че сложих лимонов сок се страхувам да не се захарова. На 1 кг кори дават 1,200 кг захар. С кой акъл ги набутах всичките до грам. Rolling Eyes

Последна редакция: пн, 06 авг 2012, 11:27 от Джемма

# 737
  • Мнения: 22 867
Джемма, много ми харесва това сладко, предни лета го правех на поразия, май и рецептата СЛАДКО ОТ ДИНЕНИ КОРИЧКИ ще дойде като твоята, или поне захарта е толкова. Ама хич не се задържаше, голям съм сладкояд. Embarassed

Да сложа и тук:  СИЛТ-ШВЕДСКО СЛАДКО (бърз и лесен начин за варене на сладко от всякакви плодове), толкова се въодушевих, че от опитване тая сутрин май ще отиде малкото бурканче...... Heart Eyes Embarassed



# 738
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
labrex, много интересна рецепта, ще си я копирам. А аз намерих 2 много интересни такива в старите си тетрадки. Може на някой да му допаднат:

Мармалад от червени домати

10 кг домати се смилат без семки и люспи. Варят се с 500 гр. бонбони лукчета, 1 кутия локум розов, 2 кг захар до пълно сгъстяване. Като е готово се слага есенция "малина" или "ягода".

Сливовка

Костилки от сини сливи се сваряват с двойно количество вода и захар на вкус околи половинч ас. Прецежда се, налива се в бутилки и се стерилизира.

Не съм ги пробвала. Вече направих сок от сливи, трябваше по-рано да се разровя в старите тефтери, можеш да пробвам този с костилките. Не че сега е късно, но нямам повече свободни бутилки.

# 739
  • Мнения: 22 867
labrex, много интересна рецепта, ще си я копирам. А аз намерих 2 много интересни такива в старите си тетрадки. Може на някой да му допаднат:

Мармалад от червени домати

Сливовка


Джемма, ако го направиш, сподели как ти се струва, ти поне си специалист. Аз му оцених най-вече мързеливата страна - бързо и лесно, и вкуса, разбира се! Heart Eyes Grinning
Сладко от доматчета най-мразех като малка, баба се чудеше как да ме излъже да го ям. Сега няма нужда да ме лъжат! А това от костилките трябва да е нещо като сок явно, никога не съм чувала да ги използват. Интересно е, сливи има, може и да опитам. Peace

# 740
  • Мнения: 9 144
Пилетата обикновено се уреждаха с връзки, вземаха се от някаква птицеферма, ...

те хубавите породи пак с връзки се уреждат  Laughing  А това дето го  изписах, едната част за съжаление от опит я знам; щото си мислех, че и нашето мазе е студено. Да, ама не колкото трябва. за бурканите - да, не отказвам и на буркани, стига да имаме време да правим, но когато е нещо свинско и за два дни 2 броя, до буркани не стигаме вече. Иначе  се прибирам в 19 и.. от работа. И ако не съм предвидила по-рано какво ще готвя, това от фризера ми е готово... за следващия обяд.

Джемма, тия дни ще купувам още сливи за оня сос  Laughing и костилките казваш да не хвърлям   bouquet сладко от домати правих, хубаво е, ама твърде малко излиза  тук в апартамента. А на село ме гледат странно, като спомена това сладко. Ето, вчера ми  обясниха, че няма да ми сеят жълтите домати повече. Вкусни, ама на вид на лимони им докарвали. Виж, това е идея, другия път тях мога да сваря на сладко  Laughing

# 741
# 742
  • Варна/Лондон
  • Мнения: 1 441
Пепчо, Лабрекс, благодаря за хубавата дискусия. Hug
 Ще ви послушам. Нямам ни мазе, ни килер като хората, та май ще вадя зеленчуци както ме посъветва. А иначе, по принцип, с бурканите на винт по същия начин ли се процедира както с другите? Толкова ли са устойчиви на бомбаж, независимо с какво са пълни, колкото ''нормалните''?

# 743
  • Мнения: 9 144
аз не ги усещам хубаво, тези винтовите. Точно за такива консерви  (боб, грах, месо) предпочитам омния с машинка за затваряне. И задължително обтриване на капака с гърба на ножа, или затварачката, за да прилепне добре силикони. Гледай капачките да са за месо, макар е сега на повечето така пише.

# 744
  • Мнения: 5 812
Момичета,имаше една рецепта за мармалад от сини сливи,правен на фурна.(Нямам газов котлон за да го направя там.)
Донесоха ми две кофи сливи и се чудя какво да ги правя.

# 745
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Момичета,имаше една рецепта за мармалад от сини сливи,правен на фурна.(Нямам газов котлон за да го направя там.)
Донесоха ми две кофи сливи и се чудя какво да ги правя.

Заповядай:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg15897939#msg15897939

# 746
  • Мнения: 261
 Е дойде време и аз да започвам с правенето на зимнина.У нас  всичко което е сладко-компоти или мармалади и сладка не се харчи та тази част ми е спестена.Днес правих пукани чушлета.Моята рецепта  е сходна с тези писани до сега с единствената разлика,че ги смесвам различни видове-слагам от типа на рибките,обикновените люти чушки и чорбаджийските/тези последните ги нарязвам на парчета от 3-4см/ .Обаче това сладко с динените корички ми хвана окото и ще го пробвам.Ще взема и да направя една проба с този фикс за сладко дето било много лесно с него.

# 747
  • Мнения: 114
Момичета,имаше една рецепта за мармалад от сини сливи,правен на фурна.(Нямам газов котлон за да го направя там.)
Донесоха ми две кофи сливи и се чудя какво да ги правя.

Заповядай:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg15897939#msg15897939

Джеми, аз слагам малко канела и мънички кубчета от портокалови корички. Става превъзходнише! Уф и аз обичам мързеливите зимнини ... Този уикенд на можах да намеря сини сливи. Бяха свършили.  Sad

# 748
  • Балчик
  • Мнения: 9 219
Мерси за идеята, обожавам канела ,а не съм се сещала да я слагам на сладко. Съдейки обаче по аромата на оня сос от сливи, в който има канела- миризмата в къщи беше убийствена. Ще пробвам следващия път.

# 749
  • ВАРНА
  • Мнения: 305
Здравейте. При мен на ред са доматите. Правя млени за готвене и цели за салата. Но имам доста босилек на терасата в момента и се чудя дали мога да направя готова салата/рязани домати с босилек и сол/ в буркани. Не знам как ще е вкуса на босилека след стерилизацията. Ако някой е пробвал моля да сподели.
Благодаря

Общи условия

Активация на акаунт