Рецепта за старите купешки масленки?

  • 50 958
  • 51
  •   1
Отговори
# 15
  • Варна
  • Мнения: 1 576
А някой случайно да има рецепта за хубавите стари руенчета. Онези които продаваха по хлебарските магазини.  Praynig

# 16
  • ВАРНА морето сините вълни
  • Мнения: 449
и аз днес направих масленките на Пепчо-наистина са страхотни
Цвети споменаваш че са ти ставали твърди - искам да споделя че като пекох първата тава  чаках леко да розовеят краищата за да я извадя а втората засякох точно 12 минути както пише в рецептата и ги извадих макар на пипане да бяха меки-като постояха и си се стегнаха -та като опитах по една от двете тави се оказа че от първата тава са леко хрупкави а от втората направо се топяха

# 17
  • Варна
  • Мнения: 283
И аз се нареждам на опашката за Руените; помня, че бяха с ябълков мармалад вътре... Heart Eyes

# 18
  • Мнения: 69
NightGone, не дълбай с длетото тънко........... Grinning Ако знаеш как всеки ден си викам, абе днес ще ги направя........в следващия момент - направи ги, направи ги, че малко сладки неща правиш, освини се преди Коледа още....... Embarassed Уф, ще опитам да удържа фронта, пък ако не стане - ще си направя мааалка дозичка........за опитване! Grinning Радвам се, че са ти харесали!  bouquet
Ами не, че искам да наливам масло в огъня... тоест мас... Grinning обаче масленките на пеп-4о са наистина точно като старите и са просто вълшебни! thumbsup Two Hearts Аз пък ти викам - направи ги, labrex, какво като се освиним - ще слабеем след Коледа  Wink

Искам да споделя, че и аз като betina33 не ги оставих да се оцветят, защото си помнех лошия опит с първата рецепта. Освен това и фурната ми е най-проклетата в света и винаги е по-гореща, отколкото пише на термостата. Затова пекох масленките на 170 градуса, и то едва 9 минути. Извадих ги бели, само някои лекичко се оцветиха по края - това бяха крайни парченца (вероятно не съм разточила листа равномерно и в края съм го изтънила). Тези, които се бяха оцветили, после малко хрупаха, но онези, които бяха бели, буквално се разтапяха. А най-най-хубави стават след 1-2 дни. Даже бих казала, че колкото повече стоят, толкова по-сипкави и хубави стават (основният им недостатък в този случай е, че междувременно броят им застрашително намалява Laughing).

Тези руенчета обаче изобщо не ги помня newsm78

# 19
  • Мнения: 22 867
Ами не, че искам да наливам масло в огъня... тоест мас... Grinning обаче масленките на пеп-4о са наистина точно като старите и са просто вълшебни! thumbsup Two Hearts Аз пък ти викам - направи ги, labrex, какво като се освиним - ще слабеем след Коледа  Wink
..................Тези руенчета обаче изобщо не ги помня newsm78

Ох, NightGone, продължаваш ти, продължаваш........., че и мас хубава имам..... Grinning
Това ли са руените, дето ги споменавате? Аз също не се сещам за такова нещо newsm78, имам предвид предишните, не тези от снимката. 

# 20
  • DE
  • Мнения: 971
Ох и аз така съм им се "озверила" на тези масленки Mr. Green
Нямаше да ми стигне пудрата захар иначе днес мислех да ги правя.
Вчера купих свинска мас и се надявам да се получат добре.
Благодаря за съветите!
Само да питам: в предварително загрята фурна ли се пекат?

Тези "Руени" не си ги спомням и аз newsm78

# 21
  • Мнения: 69
Да, matze, в предварително загрята фурна се пекат Peace

А ако това са руенчета, то аз ги знам като пурички (в частност - локумки). Ако някой се интересува от домашна рецепта, мога да предложа рецептата на моето майче  chef Стават превъзходни, но вкусът им е по-различен от купешките.

# 22
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Не, руените не са локумки. А тези нови руени като на снимката ги знам, но нямат вкуса на старите. Онези старите бяха големи колкото масленките за които е темата. Вътре с ябълков мармалад, много крехки. Сегашните като на снимката пак има с ябълков мармалад, но тестото не  е съвсем същото.

# 23
  • София/Горна Оряховица
  • Мнения: 274
А откъде купувате мас  newsm78 ?

# 24
  • Варна
  • Мнения: 283
NightGone, не пречи да се пробва и вашата рецепта Simple Smile Аз ще се радвам да я публикуваш. Пуканка идеално ги е описала тез прословути Руени... Peace

# 25
  • Мнения: 22
bobz аз купувам от Пени Маркет защото е до нас и ми е най близко но иначе съм виждала и в други магазини опакована е като пастет във черво   

# 26
  • Мнения: 632
Снощи правих масленките и сякаш бях малко разочарована като ги опитах, ОБАЧЕ днес направо се топят в устата! Явно трябва малко да престоят! И явно това е РЕЦЕПТАТА!

# 27
  • Мнения: 69
Точно така, това е тайната, изглежда - колкото повече стоят, толкова по-хубави стават! Peace А да видиш само на четвъртия ден какви са... разкошни!!! И още нещо - трябва да се съхраняват плътно затворени (или ако няма подходяща кутия - в някакъв поднос, а той - в найлонова торбичка).

Относно маста - аз по принцип ползвам домашна, но понеже миналогодишната ми беше свършила, а тазгодишната още не е заклана, се наложи да си купя от магазина до нас. Не видях какво пишеше на етикета, но беше най-обикновена, в съвсем непретенциозна пластмасова кутийка-чашка от 400 г, с капаче (прозрачна). Беше снежнобяла и стоеше на съвсем миниатюрни топченца - точно, както си му е редът. Иначе съм виждала и опакована в хартия (като каймата от пакетче 250 г).

Относно руените - еееее, спомних си ги най-после! Бяха страхотни! Изглеждаха почти като масленките - същата големина, отгоре - пак така на чертички, а плънката вътре беше по цялата дължина и почти цялата ширина на бисквитата, на сравнително тънък слой. Не знаех, че мармаладът бил ябълков. Но мисля, че имаше и вариант с локум, все пак - един розовичък такъв... Идея нямам как се правят тези руенки.

Но специално за Radost Nezemna - ето рецептата на моята майка за

Пурички

1 ч.ч. олио
1 ч.ч. мас
1 ч.ч. кисело мляко
1 кафеена лъжичка хлябна сода
брашно - колкото поеме, за да стане меко тесто

Всичко се омесва, разточва се, нарязва се на квадратчета. Във всяко квадратче се слага парченце локум и се завива на рулце. Пуричките се нареждат в суха тава (или върху хартия за печене). Пекат се на 180 градуса, докато леко променят цвета си (ако се препекат, стават твърди, тъй че трябва да се внимава). Още топли се поръсват с пудра захар.

Вариант: вместо локум може да се сложи сладко.


Весели празници от мен! Hug

# 28
  • Варна
  • Мнения: 283
Е сууупер си! Веднага щом имам възможност, ще ги направя  Hug Hug

# 29
  • Мнения: 11 747
Ще дам рецепта за купешки масленки, ако някой все още има желание да пробва  Simple Smile  след толкова други рецепти.


Кр. масло - 270гр
брашно - 550гр
пудра захар - 270гр
ванилия - 1бр

Брашното и пудрата захар задължително се пресяват. Смесват се. Маслото се разбива до побеляване. Замесва се тестото с температура 17*С (т.е. хладно, маслото не бива да е течно). Тестото отлежава 30- 60мин(на хладно - хладилник). Разточва се (оформя, дели). Дебелината да е 3-8мм. Изпичат се в предварително загрята фурна на 200- 220*С, (без вентиалтор) за 10- 15 мин. След изпичане са твърди и силно трошливи. Трябва да се охладят за 8 - 10 часа.

X Реклама

Общи условия

Активация на акаунт