Рецепта за старите купешки масленки?

  • 50 960
  • 51
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 11 747
За Руените тестото е по- различно, да

Кр. масло - 750гр
брашно - 1,350кг
пудра захар - 420гр
яйца - 2бр
мармалад - 400гр

Понеже дозата е по- голяма, може да се раздели на две за проба. Технологията на приготвяне е същата, при същите условия, както и изпичането. След разточването се слага мармалад и се слепват по две изрязани правоъгълничета. Изпичането малко по- дълго (минута - две), разточването малко по- тънко - следвайки естествената логика.

# 31
  • Варна
  • Мнения: 1 576
За Руените тестото е по- различно, да

Кр. масло - 750гр
брашно - 1,350кг
пудра захар - 420гр
яйца - 2бр
мармалад - 400гр

Понеже дозата е по- голяма, може да се раздели на две за проба. Технологията на приготвяне е същата, при същите условия, както и изпичането. След разточването се слага мармалад и се слепват по две изрязани правоъгълничета. Изпичането малко по- дълго (минута - две), разточването малко по- тънко - следвайки естествената логика.

Някой ако ги направи да каже мнение дали наистина стават Руени. Че много им имам мерак ама като гледам рецептата колко прилича на масленките се притеснявам. А аз мразя масленките.

# 32
  • plovdiv
  • Мнения: 54
  Ами на Pina  може да се вярва.Аз рядко пиша ,но 4ета във форума доста дълго време и знам 4е тя е завършила нещо свързано с хляба(ама много тъпо го обясних )и рецептите дето ги дава са по стандартите  които са били преди години  chef

# 33
  • Мнения: 11 747
Да, завършила съм Технология на хляб, хлебни и сладкарски изделия. Рецептите са по БДС (български държавен стандарт), който вече не знам дали съществува  Rolling Eyes

Специално за руенките - никога не съм правила тази рецепта и затова си трая, но руенки от хлебарницата съм яла и аз, навремето, и си бяха от ронливо маслено тесто. Нямам как да е значително различно от масленките. Участието на яйцето определено се отразява. И все пак, не ми е минало през ръцете, няма да споря.
Има и един момент, че в различни градове някои неща бяха популярни под различни имена. Нещо като принцесите и странджанките (препечен сандвич с кайма), та може и от тук да идва някакво разминаване също, не е изключено.

# 34
  • Варна
  • Мнения: 283
pina, поста ти ме подсети, че баща ми има един дебел стар рецептурник за заведения за обществено хранене още от соц-времената; там ще видя какво пише по темата "Руен" Grinning

# 35
  • Мнения: 11 747
Да, и аз го имам, виж него не съм се сетила да отворя. Макар че той е сравнително беден на сладкарство, има и доста неща.

Няма Руен, поне сега набързо не видях.

# 36
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Да, завършила съм Технология на хляб, хлебни и сладкарски изделия. Рецептите са по БДС (български държавен стандарт), който вече не знам дали съществува  Rolling Eyes

Специално за руенките - никога не съм правила тази рецепта и затова си трая, но руенки от хлебарницата съм яла и аз, навремето, и си бяха от ронливо маслено тесто. Нямам как да е значително различно от масленките. Участието на яйцето определено се отразява. И все пак, не ми е минало през ръцете, няма да споря.
Има и един момент, че в различни градове някои неща бяха популярни под различни имена. Нещо като принцесите и странджанките (препечен сандвич с кайма), та може и от тук да идва някакво разминаване също, не е изключено.

Еее, Пина, щом имаш опит ще ти гласувам доверие задължително и ще ги направя. Това ще стане към неделя,защото искат повече време,  и задължително ще пиша след това. Ще съм ти вечно задължена ако това е рецептата.  Hug  16 години ги сънувам тези руени.  Последно ги ядох като бях бременна с дъщеря ми. Тогава всеки ден, през цялата си бременност извървявах по 2 километра баир за да си купувам по 5-6 от тях.  Laughing

# 37
# 38
  • Мнения: 2 199
Ще дам рецепта за купешки масленки, ако някой все още има желание да пробва  Simple Smile  след толкова други рецепти.


Кр. масло - 270гр
брашно - 550гр
пудра захар - 270гр
ванилия - 1бр

Брашното и пудрата захар задължително се пресяват. Смесват се. Маслото се разбива до побеляване. Замесва се тестото с температура 17*С (т.е. хладно, маслото не бива да е течно). Тестото отлежава 30- 60мин(на хладно - хладилник). Разточва се (оформя, дели). Дебелината да е 3-8мм. Изпичат се в предварително загрята фурна на 200- 220*С, (без вентиалтор) за 10- 15 мин. След изпичане са твърди и силно трошливи. Трябва да се охладят за 8 - 10 часа.



Благодаря Пина   bouquet
Покрай тази тема реших и аз да видя какво представляват тези масленки, понеже в моето детство масленки нямаше  Mr. Green
Разочаровах се, че рецептите са със свинска мас и бях се отказала да пробвам докато вчера не открих в магазина кутия с масленки. Не са със свинска мас с масло са (така пише в съдържанието). Вкусни са. Сега видях и твоята рецепта, явно стават и без мас  Crazy

# 39
  • Варна
  • Мнения: 1 576
Моя опит да направя руенчета се провали. Никъде не мога да намеря мармалад от ябълки.

# 40
  • Мнения: 11 747
Дано не греша, но наскоро в Била, на щанда при меда и конфитюрите видях едни щафетки, подобни на пастета в найлон, които бяха мармалад и мисля трочно от ябълки. Такъв, дето преди 20 години режеха от калъп, теглеха и завиваха в хартия.

# 41
  • Варна
  • Мнения: 1 576
До Била не съм ходила, но ще проверя. Иначе такъв мармалад като салам съм виждала само шипков.

# 42
  • Мнения: 11 747
Значи може и шипков да е бил, аз не погледнах много.

# 43
  • Мнения: 74
Е, тези не са като старите купешки, те са английскимаслени  бисквитки,но ..много вкусни.



МАСЛЕНИ БИСКВИТИ-СЪРЧИЦА-рецепта

# 44

Общи условия

Активация на акаунт