Отговори
# 720
  • София
  • Мнения: 10 985
Здравейте, макторки и майсторе  Hug
Дайте малко акъл. Може и повече, щото на тая тема моя абсолютно отказва  Wink
Имам бишкоти, 2 пакета крем без варене на доктора, 400 мл. заквасена сметана и 500 гр. ягоди. Искам да направя нещо, като торта от всичко това, ако е възможно с желатин. Дайте моля някоя идея, като как да я спретна.  newsm78

Ето я твоята рецепта:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q2dvdT4lLpM … ct=clnk&gl=bg

# 721
  • Мнения: 1 243
Ох, обърках се  Crazy  Но ще сложа 14 гр. за по- сигурно. Благодаря ви   bouquet Отивам да творя   food002
така де - 14 гр суха.  нали направихме сметката  Laughing
само незнам брашното колко грама е , но започвай с творението  Joy

Брашното е 3 ч.ч. около 400г, снощи и аз питах за същата рецепта не е ли много това количество мая?
Бонго?



много е, според мен, на 1/2 кг брашно аз не бих сложила повече от 1 пакетче суха мая (както си пише на опаковките) или 1/2 кубче жива. миризмата на мая после ми е неприятна.

# 722
  • Мнения: 27 524
Блонди, заинтересува ме тази рецепта, но имам един въпрос относно маята:
1 кубче от 42 г. мая не е ли за 1 кг брашно, а в рецептата си дала 3 ч.ч. брашно, което
по една скала която гледам е 1 ч.ч. = 130 г. брашно - значи максимум около 400 г. е брашното по твоята рецепта.  newsm78

Станах да измеря. Една ч.ч. брашно е около 200гр, не 130  Simple Smile
Разбира се, винаги можеш да намалиш маята, няма проблем  Hug

Pure Adoration, радвам се Hug

Карола, не знам за меки, но ако се прекали с маята, миришат силно и не е много приятно. Но милинките миришат на масло  Simple Smile

# 723
  • София
  • Мнения: 1 762
Здравейте, макторки и майсторе  Hug
Дайте малко акъл. Може и повече, щото на тая тема моя абсолютно отказва  Wink
Имам бишкоти, 2 пакета крем без варене на доктора, 400 мл. заквасена сметана и 500 гр. ягоди. Искам да направя нещо, като торта от всичко това, ако е възможно с желатин. Дайте моля някоя идея, като как да я спретна.  newsm78

Ето я твоята рецепта:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q2dvdT4lLpM … ct=clnk&gl=bg

Благодаря много, така ще я направя   bouquet

# 724
  • София
  • Мнения: 2 521
Блонди, заинтересува ме тази рецепта, но имам един въпрос относно маята:
1 кубче от 42 г. мая не е ли за 1 кг брашно, а в рецептата си дала 3 ч.ч. брашно, което
по една скала която гледам е 1 ч.ч. = 130 г. брашно - значи максимум около 400 г. е брашното по твоята рецепта.  newsm78

Станах да измеря. Една ч.ч. брашно е около 200гр, не 130  Simple Smile
Разбира се, винаги можеш да намалиш маята, няма проблем  Hug

Pure Adoration, радвам се Hug

Карола, не знам за меки, но ако се прекали с маята, миришат силно и не е много приятно. Но милинките миришат на масло  Simple Smile



Мерси, явно твоята чаена чаша е доста голяма.

# 725
  • Мнения: 27 524
Напротив, по-малка е от стандартните, защото надолу дъното й се стеснява  Grinning

# 726
  • София
  • Мнения: 2 521
Напротив, по-малка е от стандартните, защото надолу дъното й се стеснява  Grinning

Оххх, не знам вече, но явно скоро ще си купувам кухненска везна. Само да преодолея едни други плащания преди това.
Всички схеми в нета показват 1 ч.ч. = 130 г. брашно.
То и от брашно до брашно има разлика, по-плътно, с по-голяма влажност..... варианти много.

# 727
  • 1st floor
  • Мнения: 9 132
Събудихте ми любопитството и мерих - голяма чаена чаша от 400 мл. показа на везната 211 гр. , равно брашно, без да тъпкам с лъжица, само сипвам от горе. Преди да го сложа в кутията, брашното е пресято, ако това има значение...

# 728
  • София
  • Мнения: 2 521
Събудихте ми любопитството и мерих - голяма чаена чаша от 400 мл. показа на везната 211 гр. , равно брашно, без да тъпкам с лъжица, само сипвам от горе. Преди да го сложа в кутията, брашното е пресято, ако това има значение...
Чела съм в много кулинарни рецепти уточнение, че за Европа стандарта за чаената чаша е 220 мл., за Америка било 240 мл.
И сега?  newsm78



http://sites.google.com/site/priloznavsickologia/recepti/kuhnenski-merki

http://lesnota.imot-bg.com/Vkusnotii/merki.htm

# 729
  • Варна
  • Мнения: 2 088
Събудихте ми любопитството и мерих - голяма чаена чаша от 400 мл. показа на везната 211 гр. , равно брашно, без да тъпкам с лъжица, само сипвам от горе. Преди да го сложа в кутията, брашното е пресято, ако това има значение...
Чела съм в много кулинарни рецепти уточнение, че за Европа стандарта за чаената чаша е 220 мл., за Америка било 240 мл.
И сега?  newsm78
Заради такива неточности, процедирам като първо разбърквам течните съставки и после брашно колкото поеме.

# 730
  • София
  • Мнения: 2 521
Събудихте ми любопитството и мерих - голяма чаена чаша от 400 мл. показа на везната 211 гр. , равно брашно, без да тъпкам с лъжица, само сипвам от горе. Преди да го сложа в кутията, брашното е пресято, ако това има значение...
Чела съм в много кулинарни рецепти уточнение, че за Европа стандарта за чаената чаша е 220 мл., за Америка било 240 мл.
И сега?  newsm78
Заради такива неточности, процедирам като първо разбърквам течните съставки и после брашно колкото поеме.
Това е добра практика, но нали маята се слага според количеството брашно и тя е в течните съставки вече сложени?

# 731
  • 1st floor
  • Мнения: 9 132

Заради такива неточности, процедирам като първо разбърквам течните съставки и после брашно колкото поеме.
Peace И аз така!!! Приготвям предварително даденото количество, но не го изсипвам наведнъж!!! А за рецепти, които вече съм правила, направо си сипвам без да меря. Спивам, бъркам, сипвам, бъркам и така, докато ми хареса на вид!!!  Laughing

# 732
  • Варна
  • Мнения: 2 088
Заради такива неточности, процедирам като първо разбърквам течните съставки и после брашно колкото поеме.

Това е добра практика, но нали маята се слага според количеството брашно и тя е в течните съставки вече сложени?


По мои наблюдения приблиително 500мл течност /1ч мляко +2 яйца/ поемат около 600-700г брашно. Като сложиш маслото и сиренето в милинките, от които натежава тестото 1кубче или 2 пакетчета суха ще са точно по мярка.

# 733
  • Варна
  • Мнения: 2 088
Оф, не се оправих с цитатите в предния пост. Crazy

Сега да попитам, мярнах из форума палачинково тесто печено във фурната във формички за мъфини. Сега обаче не откривам подробности. Може ли линкче за помощ?   bouquet

# 734
  • Мнения: 7 779
аз за какво винаги питам колко гр. е дадена чаша ???
мерните единици са си в грамове за брашното и маята. незнам колко гр. е чашата по европейски стандарт , но знам че вашите , а и моите чаши , са най-различни. всичките се водят чаени , но ... са различни.

Общи условия

Активация на акаунт