Машина за хляб - 47 тема

  • 74 680
  • 740
  •   1
Отговори
# 690
  • Мнения: 7 442
              Аз също предпочитам прясна.С квас нямам нерви да се занимавам,но знам,че бабата на мъжа ми месеше само с квас и питките бяха страхотни.
              Дааа,ама мързелът си е голяма работа! Mr. Green Аз си купувам машинките за облекчаване на слугинажа,а не за допълнително заробване! Wink Стига ми и сегашното слугинстване.Никога не съм била фен на домакинската работа  Embarassed Върша я защото няма кой друг! Mr. Green

# 691
  • София
  • Мнения: 1 312
Благодаря! Ще изоставя сухите и ще пробвам с прясна мая Досега съм слагала на 600гр.брашно 1и 1/2 чаена лъж./от тези за хлебопекарните/ дали е много не знам ....
 Излиза, че 6гр/прясна/,така ли е или бъркам за 600гр брашно?

# 692
  • Sofia
  • Мнения: 1 061
Благодаря! Ще изоставя сухите и ще пробвам с прясна мая Досега съм слагала на 600гр.брашно 1и 1/2 чаена лъж./от тези за хлебопекарните/ дали е много не знам ....
 Излиза, че 6гр/прясна/,така ли е или бъркам за 600гр брашно?
Така е, но за бяло брашно, за друго или с повече захар, т.е. сладък хляб, козунак, малко повече. Аз  слагам за тях - 2-3 гр. повече.

# 693
  • Мнения: X
Аз също намирам разлика във вкуса/и мириса/ на хляб със суха и прясна мая и затова ползвам само живата.И също слагам минимални количества/в началото все ме беше страх,че няма да ми втаса тестото,та малко прекалявах,но с времето и съветите оттук се осмелих и почнах да намалявам количеството/.Може и да си внушавам,но напоследък от купен хляб,ме боли стомаха/но пия много гадни лекарства,които буквално го скапаха и съм станала много чуствителна/.....От хляба с квас-нямах проблеми.....но,едва ли ще мина изцяло на хляб без мая,защото често ми се налага и по-бързо да съм готова,че вкъщи са от много ящните/единствения недостатък на този метод е,че си трябва повече време/.
За маята-слагам на око,но горе-долу там ми е мярката и на мен/1гр. на 100гр.брашно.....,но с тази пропорция карам и на тъмните брашна.....то,всъщност тази година само веднъж или два пъти съм работила само с бяло брашно,като се замисля-един път козунаци и един път питка,иначе винаги има и нещо"тричаво" из вътре/

# 694
  • Мнения: 1 111
Тези, които нямате машини и месите на ръка погледнете това видео. Мои познати ходиха на курс при него и след това преминаха на изцяло ръчно месене на тестото Simple Smile

http://www.youtube.com/watch?v=sOjSp5_YiF0

интересно,да....машината мимеси по същия начин,т.е. прихлупва отдолу краищата,както този майстор го прави на ръка Peace

За маята-няма да се изказвам и влизам в спор,всеки си има предпочитания и доводи... Peace

И една молба, поради ангажименти, бих желала да "прехвърля щафетата" на някой друг да оформи новата тема, знам,че ще има желаещи, но незнам как ще се процедира ако са повече от един...вероятно на ротационен принцип Wink

# 695
  • Мнения: 3 242

интересно,да....машината мимеси по същия начин,т.е. прихлупва отдолу краищата,както този майстор го прави на ръка Peace

За маята-няма да се изказвам и влизам в спор,всеки си има предпочитания и доводи... Peace


Опитах хляб месен по негова рецепта и месен по неговия начин и определено ми хареса. Все още не съм се наканила да пробвам да меся ръчно, но и това ще стане. Тази тема е толкова зарибяваща  Laughing

# 696
  • София
  • Мнения: 15 488
   Днешната питка с 1/2 бяло брашно и 1/2 пшеничени ядки!

# 697
  • USA
  • Мнения: 7 362
Привет,хлебопекари и хлебопекарки.Купих машина http://westbend.com/hi-rise-bread-maker.html и днес дойде време да я пробвам.
Виждам,че обсъждате мая.Използвам тази от дълго време без оплаквания,подходяща и за месене на ръка.

Въпрос 1.За първи път я включвам,на програма сладък хляб (правя козунак) - 3ч,10 минс.Засега е на второ втасване.В посоченото време,предполагам се включва и печенето?
Въпрос 2 - Някой прави ли хляб от конопено и ленено семе в машината и с какъв грамаж на семената работите?
Благодарности.

# 698
  • Paris, France
  • Мнения: 14 250
Привет,хлебопекари и хлебопекарки.Купих машина http://westbend.com/hi-rise-bread-maker.html и днес дойде време да я пробвам.

Въпрос 1.За първи път я включвам,на програма сладък хляб (правя козунак) - 3ч,10 минс.Засега е на второ втасване.В посоченото време,предполагам се включва и печенето?
Въпрос 2 - Някой прави ли хляб от конопено и ленено семе в машината и с какъв грамаж на семената работите?
Благодарности.

Машината ти е много хубава и даже има собствена програма в която може да си задаваш време на втасване и месене. Да ти е честита и дълго да си я ползуваш. Външно машината и дългата форма поразително приличат на моите макар и моята да няма собствена програма. От любопитство - какво е покритието на формата? Дали е Биолон като моето newsm78 Ако е такова е много хубаво и за почти 3 години щура употреба не се е издраскало никъде и нищо не залепва.

На първия въпрос - ще стане, но ако искаш конци трябва да извадиш тестото преди второто втасване и да го оформиш на фитили, които да раздърпаш и усучеш и евентуално сплетеш. Това с обилно намазани в мазнина ръце, иначе лепи.

На втория - зависи от рецептата. Има хлябове, които са само ядки вътре, дето се вика, като хлябовете тип пумперникел. Ако много обичаш ядки може да сложиш 100 грама сухи ядки на 500 гр брашно и според резултата следващият път да намалиш или увеличиш дозата. На нас 100гр са ни предостатъчно и хлябът е целият в семенца. Аз ги слагам във водата и солта малко преди да започвам да меся, но втасвам дълго (минимум 12 часа). Впечетляващо е колко вода поемат семената и как тестото от каша се променя и втвърдава. Сипи, ако искаш, нужната за рецептата вода + солта + семената в контейнера вечерта, примерно, и на сутринта добави брашното и маята. Заради семената се слага още малко вода, около половината от теглото им минимум. Успех!

Цитат
Привет,хлебопекари и хлебопекарки

Бонгоооооо, днес имаш да черпиш  bowuu

# 699
  • София
  • Мнения: 15 488
Beautyholic, тази мая в България има ли я?

# 700
  • Paris, France
  • Мнения: 14 250
Тайна, много ти е хубав хляба, пу, пу! Както винаги, де Laughing. Тези пшеничени ядки като гладък едър булгур ли седят???? В магазина, където ходя да купувам екстра финия грис има нещо такова - пише, че е белена пшеница и седи до гриса, булгурите и кускуса. Ето го:

http://www.bahadourian.com/le-ble/gruau-de-ble-dzedzaz-391.html

Баба от подобно правеше нещо като варен ориз с пилешко и беше много вкусно, но не съм сигурна дали е това или булгур. Киснеш ли ядките и за колко време? Аз съм слагала едър булгур в хляба, ама на домашните нещо не им е по вкуса. Казват, че седи като недопечено. Как не взех вчера, та да опитам!

# 701
  • София
  • Мнения: 15 488
   Nevena Virolan, пшеничените ядки са на вид като овесените, смачкани до плоско зърна.

# 702
  • Paris, France
  • Мнения: 14 250
О, много благодаря за отговора   bouquet, Тайна. Такива (сготвени на пара и пресовани и изушени) слагам в хляба, предимно овесени, че пшеничени лесно се не намират наблизо. Те се харесват на домочадието за щастие. Аз не намирам пълнозърнести освен в био-магазина а точно такива ми трябват за хляба със закваска.

# 703
  • София
  • Мнения: 15 488
  Забравих да кажа,че не ги кисна изобщо, само ги слагам първо тях във водата с маята, после брашното.Ако ми се види сухо, капвам още докато замесва още мъничко водичка.Винаги си гледам тестото, докато оформи топка, после оставям да се меси, чакам сигнала за края на втасването и вадя.Оформям, слагам в тавичката и във фурната, да си втаса още веднъж.

# 704
  • Мнения: 7 779
Цитат
Привет,хлебопекари и хлебопекарки

Бонгоооооо, днес имаш да черпиш  bowuu
що бре  newsm78  да не ми се е родило мъжко  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт