Мога ли да си направя сметана от домашно прясно мляко?

  • 21 884
  • 19
  •   1
Отговори
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Всяка седмица си купувам домашно прясно мляко от един дядо. Правя си кисело мляко, катък и сирене. Иска ми се да си направя и сметана, но не знам технологията. Някои знае ли как се добива сметаната?

# 1
  • София
  • Мнения: 2 658
Прясната, бита сметана, доколкото знам се прави от каймака. За заквасената не съм наясно.

# 2
  • Мнения: 2 018
доста мляко ще ти трябва, защото сметаната е всъщност каймака (мазнината) на млякото.

Аз също си купувам директно от производител. Сварявам 5 литра мляко и го оставям да изстине, после го прибирам в хладилник. Без да го пипам (това е важно, защото и малко да го нараниш каймака преди да е изплувал целия отгоре и се отразява на количеството сметана. Не знам защо е така, но е така.  Laughing) Може би чак на другия ден му изваждам каймака с една широка лъжица. Не съм го мерила, но може би е около 150-200 грама. Зависи от млякото и маслеността. Зимата маслеността е по-голяма заради фуража.
Вкуса е несравним... слагам си в кафето.

# 3
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Благодаря! Предполагам, че след отделянето на каймака млякото си го ползваш като нормално прясно мляко? Може ли да се подкваси след отделянето на сметаната? А този каймак гладък ли е? Защото в началото като се свари млякото, ако се обере каймакът, стои като на парцали.

# 4
  • София
  • Мнения: 1 341




Валя, би ли споделила как правиш катък!

# 5
  • Мнения: 282
Ние слагаме млякото в някакъв съд /без варене и без примес на вода/ и слагаме някъде да престои няколко дена и после обираме каймака отгоре, а останалото слагаме да заври и като  се пресече слагаме в тензух да се отцеди и става истинска натурална извара, която се посолява и се използва по желание.
Катъка отгоре, още повече се сгъставя в хладилника и се използва абсолютно за всичко.

# 6
  • дълбоко,дълбоко в прованса
  • Мнения: 190
http://forum.say7.info/topic29652.html
Този линк беше дала labrex, дори беше и превела рецептата, но не съм си записала.

# 7
  • Мнения: 2 018
"Предполагам, че след отделянето на каймака млякото си го ползваш като нормално прясно мляко?" да.. един вид е малко обезмаслено...

"Може ли да се подкваси след отделянето на сметаната?" да, но отново си го стопляш до необходимата температура за да подквасиш.

"А този каймак гладък ли е?" не, не е гладък. Ще видиш, че след като изстине хубаво - отгоре се получава ципата характерна за каймака, а под нея се събира истинската сметана - мазна и гъста. Дебелината И в тенджерата ми стига до широчината на един пръст. Тя е гладка, но всъщност в домашни условия няма как да си толкова прецизна, че да отделиш само нея и за това и ципата е вътре и малко от млякото също се обира. Всъщност ципата е също сметаната, но понеже има досег с въздух и за това и има такъв вид. Използвам една широка лъжица за да мога на два-три пъти обиране и да прибера каймака в купичка. Когато обера всичко и разбъркам в купичката става що годе хомогенна смес. Не знам за какво искаш да я ползваш и да знаеш, че това не е като купешката сметана и тук и да биеш няма да се получи същия ефект - да бухне. Най-много като добавка за вкус към нещо да можеш да я използваш и в кафето. А мъжа ми се шегува, че съм му правела кафе със  Laughing запръжка, защото сметаната се разтапя и изплува слой мазнина отгоре. 




# 8
  • Мнения: 22 867
http://forum.say7.info/topic29652.html
Този линк беше дала labrex, дори беше и превела рецептата, но не съм си записала.

Да, по тая рецепта съм правила ( сниката със синята чаша е моя), тази е от домашно мляко, но и с мляко от магазина се получава. На мен ми харесва резултатът. Peace

# 9
  • Мнения: 2 018
http://forum.say7.info/topic29652.html
Този линк беше дала labrex, дори беше и превела рецептата, но не съм си записала.

Да, по тая рецепта съм правила ( сниката със синята чаша е моя), тази е от домашно мляко, но и с мляко от магазина се получава. На мен ми харесва резултатът. Peace

 Hug Лабрекс, уж поназнайвам руски, но не можах да разбера рецептата. Моля те, сподели я с нас на български. До колкото разбирам - самото мляко го правиш по-гъсто и се казва сметана. Така ли? А как се сгъстява?  Peace

# 10
  • Мнения: 22 867
Hug Лабрекс, уж поназнайвам руски, но не можах да разбера рецептата. Моля те, сподели я с нас на български. До колкото разбирам - самото мляко го правиш по-гъсто и се казва сметана. Така ли? А как се сгъстява?  Peace

Бо, ето тук, а през един пост нагоре е хлебчето (на снимка), дето го месих със суроватката, останала от сметанката - всичко използвах. Peace

# 11
  • Мнения: 2 018
Hug Лабрекс, уж поназнайвам руски, но не можах да разбера рецептата. Моля те, сподели я с нас на български. До колкото разбирам - самото мляко го правиш по-гъсто и се казва сметана. Така ли? А как се сгъстява?  Peace

Бо, ето тук, а през един пост нагоре е хлебчето (на снимка), дето го месих със суроватката, останала от сметанката - всичко използвах. Peace

Благодаря ти  Peace правилно съм подразбрала рецептата, значи.  Simple Smile
Малко се притеснявам, защото това всъщност си е престояло прясно мляко... м?  Thinking

Нищо не пречи да пробвам, все пак, но няма да казвам на моите какво им сервирам... а чак накрая.  Laughing

# 12
  • София
  • Мнения: 570
А каква трайност може да има тази сметана? newsm78

# 13
  • Стара Загора
  • Мнения: 526
Валя, би ли споделила как правиш катък!

Сварявам млякото и го оставям да се охлади до 50 градуса. Тогава сипвам в тенджерата, в която е сварено млякото (аз правя от 6 литра) 2-3 супени лъжици кисело мляко, желателно е заедно с водичката, която се отделя от него, разбърквам много хубаво, да се разбие и размеси с прясното мляко и веднага добавям 1 чаена лъжичка мая за сирене. Отново разбърквам веднага, слагам капака на тенджерата, завивам с одеало и оставям няколко часа. След това изсипвам полученото (нещо като кисело мляко) в голямо парче тензух или марля. Ако е марля, трябва да е от 2 ката. Завързвам четирите краища и връзвам на една от дръжките на кухненските шкафчета, които са над мивката, като отдолу оставям една тенджера, в която да се събира суроватката. Необходими са няколко часа, докато се изцеди хубаво. След това изсипвам катъка в тавичка, посолявам на вкус, разбърквам хубаво със солта, сипвам в бурканчета и ги прибирам в хладилника. От 6 литра мляко се получават 2 кг. катък. Слагам повече сол, за да издържи повече време. Останалата суроватка използвам за тесто. Сипвам я в малки пластмасови шишенца и замразявам. Когато реша да меся или да правя хляб в хлебопекарната, размразявам едно шишенце и го ползвам вместо вода. Така всички тестени неща стават много по-вкусни и като че ли бухват много повече.


Не знам за какво искаш да я ползваш и да знаеш, че това не е като купешката сметана и тук и да биеш няма да се получи същия ефект - да бухне.
Ами искаше ми се да а използвам за сметанов крем за торта, ама след като не бухва, се чудя дали да пробвам  newsm78 Това не е ли по-скоро краве масло? Мисля си, ако се разбие с миксера и се остави в хладилника, дали няма да се получи страхотно домашно масло за мазане на филийки?


http://forum.say7.info/topic29652.html
Този линк беше дала labrex, дори беше и превела рецептата, но не съм си записала.
Да, по тая рецепта съм правила ( сниката със синята чаша е моя), тази е от домашно мляко, но и с мляко от магазина се получава. На мен ми харесва резултатът. Peace

Това нещо като заквасена сметана ли е? Става ли за крем за торта?

# 14
  • София
  • Мнения: 2 658
За масло се избива по-дълго време и се слага и малко студена вода, за да се стегне за зрънца маслото. Иначе си е прясна сметана. За крем за торта няма да стане. Не знам и каква торта искаш да правиш, но за да не е много тежка, направи я със заквасена. За да ти се разбие на хубав крем обаче, сметаната трябва да ти е с 30% масленост. Или да си купиш от магазини Берьозка такава или в Метро има една на габровска фирма май пак високо маслена.

Аз бих те посъветвала да си събираш каймака всеки път и да го замразяваш, докато събереш по-голямо количество, което да си направиш на масло. После, ако искаш и на гхи си го направи.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт