Мога ли да си направя сметана от домашно прясно мляко?

  • 21 901
  • 19
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 2 018
Валя, би ли споделила как правиш катък!

Сварявам млякото и го оставям да се охлади до 50 градуса. Тогава сипвам в тенджерата, в която е сварено млякото (аз правя от 6 литра) 2-3 супени лъжици кисело мляко, желателно е заедно с водичката, която се отделя от него, разбърквам много хубаво, да се разбие и размеси с прясното мляко и веднага добавям 1 чаена лъжичка мая за сирене. Отново разбърквам веднага, слагам капака на тенджерата, завивам с одеало и оставям няколко часа. След това изсипвам полученото (нещо като кисело мляко) в голямо парче тензух или марля. Ако е марля, трябва да е от 2 ката. Завързвам четирите краища и връзвам на една от дръжките на кухненските шкафчета, които са над мивката, като отдолу оставям една тенджера, в която да се събира суроватката. Необходими са няколко часа, докато се изцеди хубаво. След това изсипвам катъка в тавичка, посолявам на вкус, разбърквам хубаво със солта, сипвам в бурканчета и ги прибирам в хладилника. От 6 литра мляко се получават 2 кг. катък. Слагам повече сол, за да издържи повече време. Останалата суроватка използвам за тесто. Сипвам я в малки пластмасови шишенца и замразявам. Когато реша да меся или да правя хляб в хлебопекарната, размразявам едно шишенце и го ползвам вместо вода. Така всички тестени неща стават много по-вкусни и като че ли бухват много повече.


Не знам за какво искаш да я ползваш и да знаеш, че това не е като купешката сметана и тук и да биеш няма да се получи същия ефект - да бухне.
Ами искаше ми се да а използвам за сметанов крем за торта, ама след като не бухва, се чудя дали да пробвам  newsm78 Това не е ли по-скоро краве масло? Мисля си, ако се разбие с миксера и се остави в хладилника, дали няма да се получи страхотно домашно масло за мазане на филийки?

===

да, това го пропуснах, че намазано на филийка е много вкусно, но това все още не е масло. Маслото за да излезе се бие (навремето така са го правили) млякото в много тесен и дълбок съд и маслото се отделя по стените на съда.

Благодаря за споделената рецепта за катъка... ще се пробва непременно.  Hug

# 16
  • София
  • Мнения: 1 341




Валя, благодаря ти за рецептата на катъка  bouquet

# 17
  • Мнения: 226

Не знам за какво искаш да я ползваш и да знаеш, че това не е като купешката сметана и тук и да биеш няма да се получи същия ефект - да бухне.
Ами искаше ми се да а използвам за сметанов крем за торта, ама след като не бухва, се чудя дали да пробвам  newsm78 Това не е ли по-скоро краве масло? Мисля си, ако се разбие с миксера и се остави в хладилника, дали няма да се получи страхотно домашно масло за мазане на филийки?

===

да, това го пропуснах, че намазано на филийка е много вкусно, но това все още не е масло. Маслото за да излезе се бие (навремето така са го правили) млякото в много тесен и дълбок съд и маслото се отделя по стените на съда.


Ами всъщност става си и кремче и масло. Зависи колко се разбива  Simple Smile .
На мен ми се налага да обезмаслявам домашно мляко и трябваше някак да оползотворявам каймака. Обикновено подквасвам по 3 л мляко и събирам сметаната по описания по горе начин. Бия за масло от два пъти (6л), а понякога от един каймак разбивам на кремче за малкия. Бухва си до средата на еднолитрова каничка.

# 18
  • Мнения: 2 018
разбиваш с миксер ли... просто си отделяш каймака както казах по-горе и разбиваш с миксер и то си бухва. Така ли?

# 19
  • Мнения: 226
Да. Само трябва да се внимава, защото ако се бие малко повече става мазен крема. Но пък за торта може и да не е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт