БЪРЗИ КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 34 694
  • 735
  •   1
Отговори
# 180
  • Мнения: 1 092
Един въпрос - Как точно става замразяването на тестени изделия. Искам да си направя примерно баница или пита и да я замразя и след време да я опека. Но как точно става - преди или след като фтаса? И след като извадя от фризера как точно процедирам?
Знам, че може - виждала съм го това в цех за закуски преди време, но тогава не питах....

# 181
  • Мнения: 11 607

Мисля, че така и не се стигна до единно мнение.....

# 182
  • София
  • Мнения: 2 435

Мисля, че така и не се стигна до единно мнение.....

Да, намерих я темата /ама с голям зор, била в друг форум/, няма единно мнение, но доколкото разбрах проблема е, че от мивката се замърсява месото, а аз мислих, че процеса е обратен /и все още мисля, че така е по-правилно да се мисли: бактериите от месото замърсяват останалите продукти, които не подлежат на термична обработка т.е. ядем ги в сурово състояние/.

При термичната обработка на месото не се ли убиват тези бактерии, с които евентуално се е заразило докато съм го мила в мивката.  newsm78

Проблема е, че не виждам никакво логично обяснение или научно, не че се рових много в нета за информация ...

# 183
  • Мнения: 9 123
за месото и миенето му в мивката Манчев се произнесе по повод готвенето на един  newsm78 социолог, забравих името, който тръсна пилешкото в мивката и започна да го мие.

# 184
  • Мнения: 789
Един въпрос - Как точно става замразяването на тестени изделия. Искам да си направя примерно баница или пита и да я замразя и след време да я опека. Но как точно става - преди или след като фтаса? И след като извадя от фризера как точно процедирам?
Знам, че може - виждала съм го това в цех за закуски преди време, но тогава не питах....

Според мен преди да втаса. Като цяло тестото, което се продава замразено, не е втасало. Също и готовите бутерки примерно.
Предпочитам да размразявам в хладилника за една нощ примерно, след това вадя на по-топло, за да втаса.

Аз вчера си купих готово козуначено тесто (реших да се изхитря), което не беше втасало. Размразих го в хладилника, вечерта разточих и направих кифлички. Цяла нощ втасваха в кухнята, тавата завих плътно с домакинско фолио. Сутринта бяха перфектно втасали. Намазах отгоре, поръсих със захар, изпекох и станаха супер. Само не ми хареса, че тестото се оказа солено за моя вкус, а не сладко, каквото очаквам да е козуначеното. Но като се престраша сама да си го направя, няма да е така

Месото си го мия, без да го слагам в мивката. Старателно измивам всичко (нож, дъска, чиния) което е било в контакт със суровото месо.

# 185
  • Мнения: 7 779
Един въпрос - Как точно става замразяването на тестени изделия. Искам да си направя примерно баница или пита и да я замразя и след време да я опека. Но как точно става - преди или след като фтаса? И след като извадя от фризера как точно процедирам?
Знам, че може - виждала съм го това в цех за закуски преди време, но тогава не питах....
месиш и пъхаш във фризера. то и на студеното си втасва. бавно , ама славно  Laughing

# 186
  • Мнения: 789
Един въпрос - Как точно става замразяването на тестени изделия. Искам да си направя примерно баница или пита и да я замразя и след време да я опека. Но как точно става - преди или след като фтаса? И след като извадя от фризера как точно процедирам?
Знам, че може - виждала съм го това в цех за закуски преди време, но тогава не питах....
месиш и пъхаш във фризера. то и на студеното си втасва. бавно , ама славно  Laughing

Зависи колко студено. В хладилника и в моята кухня (разлика особена не виждам през зимата Wink ) втасва точно бавно и славно. Ама във фризера се съмнявам, че ще втаса.

# 187
  • Мнения: 1 092
Мерси за отговорите...май ще направя няколко проби и ще разбера сама

# 188
  • Мнения: 108
Хей, спец-кулинарките Heart Eyes, правите ли нещо с вафлени кори? Имаме в кварталния магазин на прилична цена, купувах веднъж, крем някакъв слагах + бисквити м/у тях, ама нещо лигави станаха. Виждах в нета рецепта с тахан халва, но нещо не съм фен. Вие използвате ли ги за нещо друго, освен украса?

# 189
  • София
  • Мнения: 204
Хей, спец-кулинарките Heart Eyes, правите ли нещо с вафлени кори? Имаме в кварталния магазин на прилична цена, купувах веднъж, крем някакъв слагах + бисквити м/у тях, ама нещо лигави станаха. Виждах в нета рецепта с тахан халва, но нещо не съм фен. Вие използвате ли ги за нещо друго, освен украса?

Аз правя Бонбони "Рафаело"

 Продукти:
1.   1 кутия 397г кондензирано мляко, (задължително подсладено);
2.   150г кокосови стърготини;
3.   1 бр. бял шоколад "LZ";
4.   1 пак. ванилия;
5.   50г краве масло;
6.   100г белени, печени лешници (около 60 бр едри лешника);
7.   Вафлени кори.
За овалване:

Кокосови стърготини - около 100г.

•   В тиган с незалепващо покритие смесваме подсладеното кондензирано мляко, кокосовите стърготини, шоколада, маслото и ванилията. Бъркаме кратко до сгъстяване на умерен огън (внимаваме да не загори) до получаването на еднородна смес, която при прокарване на дървената лъжица през нея да остава  пътечка и да не се събира. Оставяме на студено сместта да поизстине, но не да се втръди прекалено, защото ще бъде трудно за моделиране. При нужда, не е проблем да се съхранява в хладилника грижливо завито в домакинско фолио, за да не изсъхва и след това да се затопли до омекване. Аз го правя в микровълнова печка, но вероятно може да омекне и на стайна температура ако е по-топло или отново чрез тигана.

•   Вафлените кори присъстват в оригиналния бонбон, като подтискат сладостта и я омекотяват. На мене сякаш ми допадат повече със съвсем малко количество от корите.  Слагам ти в пликче и ги натрошавам с дървено чукче, като внимавам да не станат прекалено ситни, за да се отдели вкуса им в бонбоните ... или поне се надявам да е така. Добавям счуканите корички към общата смес и моделирам направо с нея.

•   Поставяме вече оформените бонбони в хладилника и ги съхраняваме там до поднасянто им. Готови за консумация още след 1-2 часа, като се втвърдят, но стават наистина вкусни, след като преседят една нощ.
•   Съхранението е препъръчително да бъде на студено или в хладилник в затворен съд, за да не поемат миризма и да не изсъхнат.

# 190
  • Мнения: 19
Момичета и Бонго, спешен съвет ми трябва Praynig - целувките с пудра или кристална захар стават по-хубави? Почвам да ги бъркам, а съм в размисъл. newsm78

# 191
  • София
  • Мнения: 11 732
Момичета и Бонго, спешен съвет ми трябва Praynig - целувките с пудра или кристална захар стават по-хубави? Почвам да ги бъркам, а съм в размисъл. newsm78
Бухай пудратаааааа, бързооо   Simple Smile

# 192
  • Мнения: 19
 Heart Eyes обичам ви беееееееееееееееееее!

# 193
  • Мнения: 7 779
Heart Eyes обичам ви беееееееееееееееееее!

целувките на живо са най-убави  Laughing
а като ни обичаш мацни ни по една целуфка де  Joy

# 194
  • София
  • Мнения: 11 732
Heart Eyes обичам ви беееееееееееееееееее!
Е ,те това е истината! newsm51 бонго, ти ще почакаш, малко  Heart Eyes

Общи условия

Активация на акаунт