ВМ-НВХ - част 59

  • 40 334
  • 735
  •   1
Отговори
  • SA
  • Мнения: 3 196
Тук си говорим за нисковъглехидратното-високомазнинно хранене (НВ-ВМХ), в предишни теми назовавано високомазнинно-нисковъглехидратно хранене (ВМ-НВХ). Първоизточникът на наименованието е английският израз low carb, high fat (LCHF). Което и съкращение да предпочетете, смисълът е един и същ, но ако поставим ВМ отпред, хората се объркват за смисъла Crazy

Този начин на хранене е подходящ при хора с признаци на метаболитен синдром (http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%B1%D0%B … D1%80%D0%BE%D0%BC), а също и при хора с изразено коремно затлъстяване. Също така е подходящ за предотвратяване на метаболитни нарушения и заболявания, а и като цяло за хранителен режим през целия живот.
Още за метаболитните нарушения и генетичната предразположеност:
Скрит текст:
Установено е, че инсулиновата резистентност, затльстяването и диабета от 2 тип - всички тези сьстояния ( в преобладаващата част от случаите – с малък процент изключения) са свьрзани и обусловени от едни и сьщи фактори. От една страна значение имат наследствените фактори. Около 25% от хората притежават вродена инсулинова резистентност. Счита се, че тази генетична особеност е била полезна на носителите й в еволюционно отношение, защото в зората на човешкия вид, именно тези индивиди, които са имали способност да натрупват резервни мазнини при по-изобилно хранене, са могли да оцелеят и да сьздават поколение в условията на продьлжителен глад. Това са и хората, които при сьвременния начин на хранене още в детска вьзраст затльстяват и имат нарушения в метаболизма. Около 50% от хората са носители на гени, които им позволяват да приемат по-голямо количество вьглехидрати, без да имат здравословни проблеми. Т.нар. западен начин на хранене обаче, богат на рафинирани вьглехидрати, трансмазнини, фруктоза, изкуствени подсладители и всевьзможни изкуствено сьздадени химични субстанции, бьрзо довежда и тази група до сериозно затльстяване и тежки метаболитни нарушения. Има много примери в световен мащаб за това влияние - известни са случаите с индианците от племето пима, населението на Маршаловите острови и други тихоокеански острови - сравнително изолирани  групи от население ( с вероятно сходна наследственост), при които затльстяване, диабет и сьрдечно-сьдови заболявания са били непознати преди да вьзприемат сьвременния начин на хранене. Сега в тези общества се отчита затльстяване на населението над 70-80% и диабет над 60% . На Маршаловите острови например половината от провежданите хирургичните интервенции, били с цел ампутиране на крайници, заради усложнения от диабета. Нищо друго не се е променило при тези хора, освен храненето в последните 50 години. Още Аткинс описва в неговите книги т.нар. правило за 20-те години - т.е. 20 години след като едно общество придобие западния начин на хранене, то лавинообразно в него се появяват заболявания като затльстяване, диабет, сьрдечно сьдови забоялвания ( в това число инсулти, ИБС, инфаркт). Кьм тях могат да се добавят сьщо рак, Алцхаймер ... Точно този феномен се наблюдава и в Бьлгария, след като вафли, кифли, сладкиши и шоколади започнаха масово да се продават и на сергии по тротоарите. Диабетици винаги е имало, но техният брой нарастна в пьти именно след тези промени в храненето.
И за останалите 25% от населението. Това са наистина хора, изтеглили дьлгата прьчка в генетичната лотария. Тези, които като малки са злояди и слабички, после са обект на завист, защото ядат всякакьв джьнк , в големи количества, но не дебелеят. Тези хора доста добре се справят с вьглехидратите и в по-големи количества и ако се хранят умерено и с натурални храни, биха били в добро здраве до дьлбоки старини. Уви, единици са тези, които избягват отровите на сьвременната хранителна промишленост, още повече, че хората с нормално тегло рядко осьзнават нуждата от здравословно хранене.

Водещият момент при ВМ-НВХ е ограничаването на общото количество приемани въглехидрати и заместването им отчасти с полезни мазнини. Принципът, на който се основава този начин на хранене, е следният:

Въглехидратните храни, които обикновено се консумират, са тестени изделия и сладкиши, картофи, ориз, плодове и зеленчуци, бобови, а известен дял въглехидрати има и в ядките, семената и млечните храни. Общото за въглехидратните храни е това, че съдържат различни видове захар - глюкоза (съдържа се в тестеното, зеленчуците, плодовете, бобовите, картофите, ориза, като в нишестените храни е под формата на нишесте), фруктоза (в плодовете и зеленчуците), лактоза (в млечните), фибри (в зеленчуците, плодовете, бобовите, пълнозърнестите тестени изделия, ядките, семената). При консумацията на тези храни организмът ги разгражда и глюкозата попада в кръвния поток. (Когато храната съдържа лактоза, тя също се разгражда на няколко етапа до глюкоза. Фруктозата може също да се трансформира до глюкоза, но ако се приеме накуп голямо количество, организмът се затруднява и често я трансформира направо до мазнини.)

Когато глюкозата попадне в кръвта, нивото на кръвната захар може да се повиши. Повишава се, когато сме приели голямо количество въглехидрат и/или когато консумираните въглехидрати са от т.н. "бързи" видове - това са на първо място рафинираните продукти (бяло брашно, бял ориз, сладкиши), тук се отнасят и картофите, а в една или друга степен и плодовете. Отделянето на глюкозата в кръвта може да се забави или от наличието на фибри, или от наличието на мазнини в храната - тогава разграждането става по-бавно и навлизането на глюкозата в кръвта се забавя, а така и кръвната захар се повишава по-малко.

Кръвната захар може да не се повиши дори при прием на сравнително голямо количество бързи въглехидрати, но това става само когато захарта се усвоява веднага от мускулите и се използва от тях за енергия или пък се складира под формата на гликоген. За целта е необходима добра инсулинова чувствителност. Такава е характерна за повечето деца и юноши, за спортистите, за много физически активни хора, а също и за много ощастливени от генетическата лотария индивиди, които могат да ядат всичко, без да напълняват Rolling Eyes Общото правило е, че колкото повече се движи човек и използва мускулите си, толкова по-добра е инсулиновата му чувствителност и толкова по-добре и бързо усвоява приетите въглехидрати. Това е особено характерно за спортистите и се забелязва особено по време на тренировки и състезания - тогава мускулите работят активно и се нуждаят от подхранване. Но с възрастта инсулиновата чувствителност на повечето хора намалява и все по-голяма част от въглехидратите се складират като телесни мазнини Wink Ако не сте млад, здрав, активно спортуващ или извършващ редовно тежка физическа работа човек и не сте благословени от природата да нямате проблеми с теглото, не е препоръчително да се храните високовъглехидратно Wink

Приетата глюкоза трябва да се усвои от клетките и да ги захрани с енергия. Ако количеството на глюкозата в кръвта се задържи дълго време високо, тя става токсична за организма. Затова панкреасът, когато отчете наличие на глюкоза в кръвта, отделя хормона инсулин, който да "отведе" глюкозата в клетките, за да бъде използвана от тях за енергия.

Както е обяснено по-горе, при добре функциониращ метаболизъм и добро здраве клетките имат нормална (= добра) инсулинова чувствителност, което означава, че бързо усвояват глюкозата под командата на инсулина и така не остават дълго без енергия, а нивото на кръвната захар се поддържа нормално. Но инсулиновата чувствителност е нарушена (намалена) при много хора по различни причини, което означава, че клетките "не слушат" командите на инсулина и не приемат глюкозата от кръвта - или поне не цялата. Така нивото на кръвната захар остава повишено по-дълго време от нормалното, панкреасът регистрира това и отделя още инсулин. Нивото на инсулина остава повишено по-дълго време от нормалното, докато накрая клетките успеят да усвоят още част от глюкозата. Останалата част, която не бъде усвоена от клетките, също не може да остане в кръвта, затова тя се насочва към мастните клетки (депа) и там се складира под формата на телесни мазнини. Това обаче означава, че останалите клетки (мускулните) не са получили достатъчно глюкоза за енергия, поради което по-скоро "огладняват". В този момент е нормално да могат да започнат да използват за енергия складираните телесни мазнини в мастните клетки. Проблемът обаче е, че междувременно, заради намалената инсулинова чувствителност, която налага повишено подаване на инсулин, нивото на инсулина в кръвта все още е високо. А когато е висок инсулинът, не могат да се "отворят" мастните депа и да освободят мазнините в кръвта, за да бъдат използвани за енергия. Това може да стане само при нисък инсулин - тогава панкреасът отделя друг хормон - глюкагон - който действа като ключ за отваряне на мастните клетки и отделяне на мазнините в кръвта, за да се ползват от другите клетки за енергия. След като това не може да стане при повишения инсулин, клетките подават сигнал за глад до мозъка. И огладняваме, обикновено за въглехидратни храни. Постепенно това нарушение може да доведе и до напълняване, и до метаболитни нарушения, вкл. до диабет втори тип.

Каква е ролята на нисковъглехидратното хранене? При нисковъглехидратно хранене се приема ниско общо количество въглехидрати за деня, като се разчита най-вече на бавни въглехидрати от зеленчуците. Те не доставят голямо количество глюкоза, а поради съдържащите се фибри и поради консумацията на мазнини в храната разграждането се забавя, така постъпването на глюкозата в кръвта също се забавя, което позволява да не се отделя много инсулин. Това пък създава възможност да се отдели хормонът глюкагон и да се ползват телесните мазнини като източник на енергия. По този начин се постига и равномерна, дълготрайна ситост, и намаляване на теглото, и постепенно нормализиране на метаболизма.

Важно е да се има предвид, че става въпрос за трайна промяна в начина на хранене и начина на живот. Това не е диета с определена продължителност, след приключването на която се връщаме към стария си начин на хранене. Ако го направим, това ще означава постепенно влошаване на инсулиновата чувствителност (отново) и връщане на проблемите, които тя ни е донесла (свръхтегло и т.н.).

Oсновни групи храни, които режимът включва:

1.) Всички видове меса и месни продукти:
- месо
- субпродукти (дроб, воденички, сърца)
- бекон
- домашни колбаси (т.е. без съмнителни и неестествени за колбасите съставки като различни видове захара /малтоза, декстроза, глюкоза/, нишесте, консерванти, оцветители и т.н.)
- риба и морски дарове

2.) Всички видове млечни (за предпочитане пълномаслени)
- мляко
- сирена
- кашкавали
- извара
- кефир
- сметана (животинска и с максимална масленост)

3.) Яйца

4.) Мазнини
- краве масло
- зехтин
- свинска мас
- кокосово масло
Горните източници са полезните за човешкия организъм мазнини. Не се препоръчва слънчогледово олио или други източници, богати на омега-6, защото при честата им употреба се повишава много нивото на омега-6 в организма, а това може да доведе до заболявания. Не се препоръчват и трансмазнини (= хидрогенирани растителни мазнини), каквито се съдържат често във вафли, бисквити, пакетирани лакомства от магазините (особено такива, които не се съхраняват в хладилник).

5.) Зеленчуци - кажи-речи всички са нисковъглхидратни: броколи, спанак, карфиол, зеле, краставици, домати, тиквички, гъби, чушки, марули и салати, репички и т.н.
Избягвайте картофи, защото съдържат много нишесте. От кореноплодните приемливи са моркови, ряпа, алабаш, а в по-ограничено количество или за по-рядка употреба и пащърнак.
Употребявайте варива (боб, леща) в умерени количества и по-рядко. За предпочитане са зеленият фасул, грах. По-високовъглехидратни са старият фасул и лещата.

6.) Сезонни плодове в умерени количества
За предпочитане са дребните плодчета - ягоди, малини, къпини, боровинки.
Избягвайте банани, грозде, диня, праскови, кайсии.
Ако смятате, че плодовете забавят отслабването ви, ги спрете за известно време.
Плодове не се препоръчват при наличие на инсулинова резистентност.

Интересен факт е, че плодове са и доматите, краставиците, чушките, тиквичките, авокадото - тях консумирайте спокойно Wink

7.) Ядки
Винаги консумирайте сурови ядки. Добре е също да се накисват предварително минимум за 12 часа, за да се неутрализират съдържащите се в тях фитинови киселини, които пречат за усвояването на минералите.
Не се препоръчват фъстъци и кашу - те не са ядки, а спадат към групата на бобовите и са по-високовъглехидратни.
Ядките често усилват апетита, затова ги консумирайте умерено. Ако смятате, че забавят отслабването ви, ги ограничете или спрете. Препоръчваното дневно количество е една шепа, ако не забавят отслабването ви или не възбуждат апетита ви.

8.) По възможност избягвайте зърнени храни (пшеница, овес, ръж, ечемик, булгур, елда, киноа, ориз, царевица и подобни) и продуктите от тях. Зърнените храни са много бедни на хранителни вещества, а фитиновите киселини в тях пречат за усвояването на "полезностите". Освен това са доста високовъглехидратни.

9.) Полезни (незадължителни) хранителни добавки
- рибено масло - по 1-2 грама на ден от съдържащите омега-3 мастни киселини (количеството омега-3 киселини в капсула от 1 грам е по-малко от 1 грам)
Внимание! Лененото масло и семе също са източник на омега-3 киселини, но тъй като човешкият организъм не може да усвои вида омега-3, който съдържат, а трябва да ги трансформира в други два вида, на практика почти цялото количество се изхвърля. Затова ленът, за разлика от мазните риби и рибеното масло, не е подходящ източник на омега-3.

- витамин D3 - укрепва имунната система, помага при ред заболявания, а е установено, че има положително действие и за подобряване на инсулиновата чувствителност. Препоръчвани дози: от 2000 до 4000 или дори 5000 IU/ден. (Например можете да ползвате Вигантол.)
Внимание! При прием на вит. D3 е възможно да трябва да увеличите приема на магнезий от храната или под формата на хранителни добавки, напр. ако при наличие на запек или мускулни крампи.

Накратко основните принципи, ако се чудите как да синтезирате информацията:
1. Основната ви храна да бъде месо/риба/яйца в комбинация със зеленчуци. Много от традиционните ястия на трапезата ни могат да се адаптират, напр. мусаката може да се направи с тиквички или патладжани вместо с картофи, а може и с повече зеленчуци. В сърмите пък оризът може да се пропусне или да се замени с гъби или настъргани моркови. А алабашът е отличен заместител на картофите - за пържене, печене, супи, пюре. Картофеното пюре може да се замести и с пюре от карфиол или броколи (може да се добави сметана или сирене за сгъстяване).
Ако консумирате плодове, гледайте на тях като на природни лакомства и ги ограничавайте. Количеството им да бъде по-малко от това на зеленчуците.
2. Гответе с нормално количество мазнини. В готовото ястие също може да добавите мазнини, ако има нужда. Консумирайте толкова мазнини, колкото ви е необходимо, за да бъдете сити. Не е необходимо да се добавят големи количества мазнини, ако се засищате и с по-малко.
3. Консумирайте пълномаслени млечни, но нека не бъдат основата на ястията или хранителния ви режим. Ако установите, че не можете да отслабнете, ограничете млечните. Както и плодовете и ядките, при много хора млечните забавят отслабването.
4. Ако консумирате ядки, бъдете умерени (по около шепа на ден). Ако видите, че отслабването се забавя или спира, можете да пробвате да ограничите ядките.
5. Избягвайте захарта във всичките й форми. Може да се консумират ограничено плодове, но нека количеството им бъде по-малко от това на зеленчуците.

Важно! Не замествайте захарта с подсладители, особено ако имате повишен глад за сладко или се чувствате пристрастени към сладките храни. Подсладителите, дори и "естествените", поддържат желанието за сладко, а някои от тях стимулират и отделянето на инсулин. Освен това много от тях не са никак естествени, а съдържат доста химия и дори могат да навредят на организма в дългосрочен план. Най-добре е да се избягват всякакви сладки храни, особено ако често ви се прияждат и се чувствате зависими. Но ако напълно не можете да ги спрете, по-добре използвайте минимално количество захар или мед, или пък използвайте стевия под формата на растение в саксия.

Фруктозата като подсладител също не е удачен вариант. Истина е, че не повишава кръвната захар, но за сметка на това се преработва направо в черния дроб (като токсин) и често преработката й е неефективна и крайният резултат е нови телесни мазнини, а в същото време натоварване на черния дроб. Така постепенно може да се стигне до омазняване (стеатоза) на черния дроб и до инсулинова резистентност.

Скрит текст:
За фруктозата: http://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

В Замунда има лекцията и с български превод

ПОГРЕШНО Е ДА СЕ СМЯТА, ЧЕ ТОЗИ НАЧИН НА ХРАНЕНЕ ПРЕДПОЛАГА ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МЕСО И ГОЛЕМИ КОЛИЧЕСТВА МАЗНИНИ БЕЗ НИЩО ДРУГО. От една страна НВ-ВМХ предполага да не се страхуваме от мазнините, дори от наситените, защото е установено, че не само не ни вредят, а са ни полезни и много необходими. Вредни са трансмазнините и богатите на омега-6 растителни мазнини. От друга страна този начин на хранене означава, че поне 60% от калориите идват от мазнини - това означава "високомазнинно". Делът на белтъчините не трябва да бъде прекалено висок, а средно 20 - 30% от общите калории за деня.

Как да не прекаляваме с мазнините на ВМ-НВХ - от Инес Субашка:
Скрит текст:
Реших да отгвооря на въпросите за това как да не прекалявате с мазнините, когато минете на ВМ-НВД; как да се придържате към здравословното хранене, когато излизате с приятели и няма ли да се контузите, ако тренирате с тежести. Ето моето мнение по въпроса. Ще се радвам да споделите вашето мнение в коментарите долу.

    Здравей, Инес! Много ме вълнува един въпрос. Ако се храня високомазнинно, как да не прекалявам с мазнините? Защото аз се увличам доста със сирената и сметаната. Особено, когато са заедно с броколи.

Мисля, че това е едно от основните терзания на повечето хора, които минават на ВМ-НВД. И преди съм споменавала, но първоначално и аз прекалявах малко с мазнините. Под прекалявам, имам предвид, че ядях доста повече, отколкото имах нужда. Минах от едната крайност, в другата- от никакви мазнини, към мазнини в изобилие. Купувах си сланина и я добавях към свинските вратни пържоли. Варях яйца и режех масло отгоре. Току що мисля, че в миналото съм имала периоди от живота си, достойни за сценарии на комедийно шоу.

Така, първоначално не постигах точно резултатите, които постигам в момента. Не заради мазнините сами по себе си, а защото прекалявайки с мазнините, прекалявах и с калориите. А въпреки всичко законите на термодинамиката, важат за всичко и всички, дори и за нас и ВМ-НВД. А именно, че енергията не изчезва, а винаги се преобразува.

Т.е. системното прекаляване с храната, дори и със здравословна, винаги ще доведе до излишно натрупване на калории, което е много вероятно да бъде натрупано под формата на мазнини.

Какво да направите?

Имайте предвид, че свинските вратни пържоли и яйцата, в общи линии имат перфектните съотношения на макронутриенти( мазнини и белтъчини), необходими за ВМ-НВД. Това означава, че не е необходимо да добавяте сланина към вратната си пържола или пък половин пакетче масло в яйцата. Използвайте допълнителна мазнина, само за самото приготвяне. Например, когато ядете яйца на очи, сложете масло, за да не ви се налага да правите половин тренировка, докато изчегъртате залепналите за тигана яйца.

Така определено ще си спестите грешката, която аз правех с прекаленото добавяне на мазнини.

Относно количеството на храната, първоначално можете да си направите една таблица в excel ( да са живи и здрави хората, които са създали тази програма ) и да си проследите храната за 1-2 седмици. Така ще добиете представа какво количество на какви калории и какво съотношение на макронутриентите отговаря. Но пак казвам, че не препоръчвам това, защото съм против вманиачаването в цифри. Но пък съм наясно, че някои хора нямат никаква представа за съдържанието на храните, нито пък се справят добре с това да слушат тялото си и да му дават достатъчно количество храна, така ч е нито да са гладни, нито да преяждат. Така че в някои случаи това помага!

Ако и вие бягате от цифрите, тогава опитайте следното. Просто направете груба сметка на количеството храна, което имате нужда да ядете. Започнете да се храните по този план. След 7-10 дена, вижте какви са резултатите- как се чувствате, изглеждате ли в под-обра форма, гладни ли сте, сити ли сте и т.н. Ако резултатите са удовлетворителни, продължавайте така. Ако не са или увеличете храната или респективно я намалете.

Лично аз следвам втората „схема”. Но пък бих казала, че вече имам доста добро усещане за това от колко и каква храна имам нужда и как да си „манипулирам” яденето, така че да си постигам целите, без да се вманиачавам в сметки.

Що се отнася до сирената и сметаната, те наистина са подвеждащи. И аз съм изпадала в състоянията „само да изравня бучката сирене” или „само да изравня кофичката със сметаната” и така „перфекционизмът на изравняването” не спира, докато сиренето и сметаната не изчезнат напълно!

Освен това знаете мнението ми за млечните (вижте ТУК), така че ви съветвам да ги ограничите, освен ако не си ги набавяте домашно приготвени.

Или пък си определете само едно ядене, на което ще си сложите малко сметана или сирене, но не ги добавяйте на всяко ядене. Ако ги добавяте на всяко ядене, рискувате по-малко, да натрупате 1-2 кофички сметана и половин бучка сирене до края на деня… и то само, като добавка към основното.
ФИЗИЧЕСКАТА АКТИВНОСТ СЪЩО Е ОТ ГОЛЯМО ЗНАЧЕНИЕ, ЗАЩОТО ПОДОБРЯВА ИНСУЛИНОВАТА ЧУВСТВИТЕЛНОСТ.

Вие избирате какво количество и какъв вид въглехидрати и мазнини да консумирате на базата на личните си особености (тегло, метаболизъм, заболявания) и цели (отслабване или поддържане на теглото, възстановяване или поддържане на здравето). При по-сериозно свръхтегло или метаболитни нарушения/заболявания е необходимо и по-сериозно ограничаване на въглехидратите.

За повече информация:
http://www.dietdoctor.com/
http://www.marksdailyapple.com/press/the-primal-blueprint-diagrams/#axzz2OLJst6vL (пирамидите и целият блог)
http://www.lavkarboklubben.no/index.php?page=hva_er_lavkarbo - хранителна пирамида
http://eatingacademy.com/
http://authoritynutrition.com/
http://lichentrenior.com/author/admin/- тук можете да видите гостувания на Милко Георгиев в различни предавания на тема хранене
Блогът на Инес Субашка Inspired Fit Strong (потърсете го в Гугъл)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/ - блог с преводи на статии на американски, английски и шведски автори на тема нисковъглехидратно хранене, метаболизъм и здраве. Прочетете поне тези статии, за да придобиете повече информация за този начин на хранене:
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/09/2.html - за инсулина и кръвната захар
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_927.html - за фруктозата
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_4895.html - за мазнините (І)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_26.html - за мазнините (ІІ)
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/10/blog-post_29.html - за мазнините като основен източник на енергия
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_11.html - от колко глюкоза се нуждае мозъкът
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2012/11/blog-post_13.html - накратко за холестерола
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/02/blog-post.html - защо да изберем НВХ
http://cioccolatascorner.blogspot.com/2013/02/blog-post_25.html - защо нисковъглехидратното хранене трябва да бъде високомазнинно, а не високобелтъчинно

За холестерола в блога има цяла поредица от д-р Питър Атия ("Истината за холестерола") - ако се интересувате, запознайте се и с нея, съдържа много подробна и задълбочена информация.

Ръководство на български за начинаещи: http://www.dietdoctor.com/wp-content/uploads/2011/03/LCHF-for-beginners_BG.pdf

Предишни теми с полезна информация:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=704473.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=698152.0
и предишните номера - потърсете с търсачката.

Още за връзката между хормоните и напълняването:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=484705.0

Що се отнася до калориите и количествата: този начин на хранене по начало предполага свобода от броене и претегляне на каквото и да било - калории, грамове и т.н. В дългосрочен план предполага регулиране на естествените механизми за глад и ситост, а оттам - и на приема на храна. Водещ принцип е да се храним, когато сме гладни и докато се заситим, без да прекаляваме и без целенасочено и съзнателно да добавяме мазнини към храната си в гонене на "високомазнинен" ефект. Стремете се към не повече от 3-4 хранения за деня. Ако обаче се храните много стриктно и въпреки това поне 1-2 месеца не забелязвате намаляване на теглото или на обиколките, можете да започнете да ограничавате количеството на порциите, например по следния начин: консумирайте количество месо или яйца колкото дланта с пръстите и същото количество зеленчуци. Може да добавите около 100 мл мазен сос или по-малко количество масло. Може и да не се добавя мазнина, ако месото/яйцата и зеленчуците са приготвени с достатъчно количество.

Първоначално, докато свикнете, може да въвеждате дневни менюта в някой от сайтовете от рода на fitday.com. Стремете се процентът на мазнините ви да бъде минимум 60. Останалите максимум 40% са за белтъчините и въглехидратите, като е препоръчително въглехидратите да не бъдат повече от 25%. Експериментирайте с различни източници на въглехидрати и мазнини и различни количества и проценти, докато намерите своя начин на хранене, но имайте търпение и дайте поне 3-4 седмици на всеки нов вариант, за да видите дали действа.

Някои затруднения или проблеми, на които може да се натъкнете отначало:
1. Ако след рязко ограничаване на въглехидратите изпитвате слабост, замайване, главоболие, трудности с концентрацията, не се притеснявайте - това са признаци на т.н. "нисковъглехидратен грип": организмът ви се адаптира към режим на използване на мазнини като основен източник на енергия вместо въглехидрати. Обикновено този дискомфорт преминава за няколко дни, максимум седмица. Междувременно можете да увеличите приема на течности и на сол, за да се почувствате по-добре. Ако обаче мине по-дълго време и все още се чувствате отпаднали, можете да опитате да върнете част от въглехидратите в менюто си и да ги намалявате постепенно.

2. Възможно е да усетите тежест в областта на жлъчката/черния дроб при консумация на по-мазни храни. Ако е така, опитайте постепенно да увеличавате мазнините.
Внимание! При наличие на жлъчни камъни трябва да се подходи много внимателно, с постепенно увеличаване на мазнините и за предпочитане под наблюдението на лекар.

3. Ако се храните стриктно, но въпреки това установите повишена кръвна захар на гладно, опитайте да ограничите количеството на приеманите белтъчини, а да увеличите това на мазнините.

4. Ако изпитвате повишен глад, опитайте да увеличите мазнините. Също така ограничете плодовете, млечните, ядките, защото те имат свойството да отварят апетит у много хора.

Подобрения на здравословното състояние, които можете да очаквате:
Като цяло подобрение във всички аспекти на метаболитния синдром, а именно:
1. Намаление на телесното тегло, особено около корема - в края на краищата именно това е причината повечето хора да започват този режим.
2. Нормализиране на кръвната захар и инсулина, намаляване на инсулиновата резистентност.
3. Нормализиране на кръвното налягане.
4. Понижаване на стойността на триглицеридите в кръвта
5. Повишаване на т.н. добър холестерол (HDL)
6. Подобрение в симптомите на поликистозата (за повече информация: http://www.puls.bg/health/inquisitive/news_1391.html)
7. Изчезване или подобрение в симптомите на подаграта
8. Нормализиране на размера на простатата при доброкачествено увеличение
9. Изчезване на глада за сладко и на хипогликемията
10. Трайно и стабилно усещане за ситост и за енергия през деня. Няма да ви се доспива в ранния следобед.

Възможни са и други подобрения според индивидуалното състояние. Но е важно да имате търпение  Wink

Последна редакция: чт, 30 май 2013, 13:27 от kameloth

# 1
  • Мнения: 6
Аз съм тук  bouquetБлагодаря за новата тема. Hug Инес винаги излиза като спам тук/защо ли/
 Какво е заглавието на статията ,да го потърсим в гугъл.

Nadia79,аз просто разбрах,че не обичаш вода Laughing
 Иначе содата и мен ме издува,но я пия  веднъж годишно.За газирана напитка,мисля,че е по-добър вариант,отколкото тези със захар,подсладители.

Видях коя е статията на Инес-Как да не прекалявате с мазнините на НВ-ВМД.

# 2
  • SA
  • Мнения: 3 196
Статията на Инес я копирах - в скрития текст може да се прочете.  Simple Smile
Nadia79, а защо не пробваш вода с лимонов сок в нея? На мен поне доста ми допада тази напитка.

# 3
# 4
  • Мнения: 7 758

 Heart Eyes за темата
от газираните с подсладител пия само ред-бул
около 2 пъти месечно се опитвам да е, но има и по-концентрирани периоди
таурина ми действа наркотично и си затварям очите, като го подминавам в магазина  Flutter

# 5
  • София
  • Мнения: 10 858
Статията на Инес ми беше много интересна и полезна.

Благодаря Камелот   bouquet

Да пожелая много резултати на всички, които целим някакво намаляване в теглото  Peace

# 6
  • Мнения: 6 346
Благодаря за темата!  bouquet

# 7
  • Мнения: 6
Статията на Инес,както  и тази за метаболитните нарушения и генетичната предразположеност,са изключително интересни  bouquet
Значи, прекалено добавяне на мазнини,си е излишно...Да не идем в другата крайност-много белтъчини Confused
Примерно,днес ядох 3 варени яйца,масло,краставица и домат. Тоест, маслото не е трябвало да го добавям?

Аз също обичам вода с лимон-придава вкус.

# 8
  • София
  • Мнения: 10 858
Май така ще се окаже ...
Скрит текст:
(Бях ви споделила, че моят мъж мина почти заедно с мен на ВМ-НВХ, но се оказа, че е качил 3 кг. Предполагам именно повишената консумация на мазнини е довела до това, защото количествата на протеина са му същите, каквито и по принцип си яде.
За себе си също подозирах тази грешка с добавянето на масло и сланина и връзката с това, че не отслабвам. Затова и реших да мина за малко на просто НВХ

# 9
  • Пловдив
  • Мнения: 1 665
Кам, благодаря за новата тема и за статията на Инес!Много ми е приятно това момиче...
Да се отчета и аз, че последните 2-3 седмици съм по-скоро НЕрежимна (по ред причини, основно технически  Mr. Green), но с радост установявам, че доста от храните, които преди съм смятала за много вкусни, вече изобщо не ми се нравят и ги подминавам с лекота. Иначе торти похапнах напоследък (много празници, много движение)  Embarassed, но някак не ми е гузно, а и като че ли знам кога да спра, без да се насилвам. Не преяждам като преди, изобщо...Много ми харесва това ново отношение към въглехидратите.
Все пак чакам с нетърпение момента, в който ще мога да си се върна към режима.
У нас газирано не се пие и не се купува, даже газирана вода, също каквито и да е енергийни напитки. Голямата преди няколко дни опита кола (за първи път, преди изобщо не я влечеше, сега една позната я почерпи, понеже тя прояви интерес). Разбира се, беше опиянена, но добре, че след 2 дни спря да настоява да й купя.
Последния път, когато пих кола, ми се стори много гадна (преди ми харесваше, макар че пак не пиех често)...Не ми липсва изобщо. И без това не можем да избягаме от боклуците в храната, поне да спестим някои...
И аз много обичам вода с изцеден лимон в нея, също и само с малко морска сола (1 щипка на 2 литра).

# 10
  • Мнения: 3 576
Да ви кажа малко съм объркана относно теорията за калориите:
от една страна статията, обяснявайки как те нямат значение т.к различните в-ва се изпозлват за различни цели от организма ,
от друга - не прекалявайте с мазнините, че ще си надвишите калориите?  Thinking

# 11
  • SA
  • Мнения: 3 196
Muphina Delphina, относно кетогенната диета, която се провежда за лечение на епилепсия , трябва да се имат предвид няколко неща. Пьрво , при нея процентьт на приеманите с храната мазнини е над 80-85% с драстично ограничение на вьглехидратите и болните се хранят по този начин много дьлго време ( с години). Второ, на тази диета се подлагат обикновено болни, които са с тежки форми на епилепсия, чести гьрчове, неповлиявящи се от обичайното лечение. Немалко от тях са и с различни вродени, или генетични синдроми, характеризиращи се и с други органни нарушения, освен епилепсията. И трето, тези болни често приемат по няколко антиепилептични медикамента, които имат многобройни странични действия. Валпроевата киселина например сьщо може да предизвика остьр панкреатит, менструални нарушения... Ето една табличка с различните медикаменти , които се използват при епилепсия и страничните им ефекти:
http://www.epilepsysociety.org.uk/AboutEpilepsy/Treatment/Antiep … drugsusedinadults

Така че, поне на мен не ми изглежда логично, да се преценява влиянието на ВМ-НВХ вьрху здравето точно по данни за тази група болни хора.  Peace

Nadia79 , не, няма противоречие в статията. От една страна теорията за калориите, такава, каквато е широко популярна, не е вярна. В смисьл, че за храненето и метаболитните процеси в тялото има значение от какво идват тези калории и нещата не свеждат до прости сметки, че вьглехидратите и протеините имали по 4 ккал, а мазнините 9 ккал. Но все пак тялото има нужда от определени количества храна, както за поддьржане и изграждане на телесните структури, така и за енергия. Ако системно и дьлговременно , значително надхвьрляме тези количества при хранене, то тази така да се каже "излишна храна" тялото няма как да я използва, освен да я преработи и складира под формата най-често на мазнини. Това се опитва да обясни Инес в статията и моето мнение е сьщото по вьпроса. Да, има мальк процент хора, чийто метаболизъм е толкова съвьршен, че дори и да преяждат постоянно, тялото им успява по някакъв начин да пренастрои скоростта на обмяната си, така че да "изгаря" и излишната постьпила енергия. При повечето хора обаче нещата не стоят така и излишъците обичайно се складират. 

Последна редакция: чт, 30 май 2013, 14:30 от kameloth

# 12
  • Мнения: 200
Кам,   bouquet

Аз не пия нищо газирано, защото не обичам. Ще ви споделя една статия Каква е разликата между обикновената газирана вода и содата?
Цитат
Скрит текст:
Напоследък често се срещаме с такива понятия като „сода” или "газирана вода". Ако се вгледате в менюто на почти всяко кафе или ресторант, можете да видите: „газирана вода” или „сода”. Каква е разликата между обикновената газирана вода и содата?

Обичайната газирана вода за пиене едва ли е по-различна на вкус от содата. И двете напитки са ефервесцентни и имат приятен вкус. В действителност, обикновената газирана вода е чиста вода с добавка на въглероден диоксид, а содата заедно с въглероден диоксид съдържа и различни добавки. За да се придаде на продукта специален вкус, се добавя киселина и хлебна сода, което може да навреди на здравето. Содата се използва като съставка в различни напитки, като алкохолни коктейли. И двата вида вода са добри за утоляване на жажда. Содата забележимо печели сравнението по вкус. Содата често се „маскира” като натурална минерална вода.

Естествено минералната газирана вода е полезна. Тя се използва за лечение на различни заболявания на бъбреците и стомашно-чревния тракт, запек. Тази вода е с естествен произход. Тя се нарича минерална, защото под земята преминава през различни минерали и поглъща въглероден диоксид по естествен път. Вкусът на тази вода зависи от минералите, през които е преминала. Ако обикновената газирана вода може да има естествен произход, содата е резултат на технологичен процес. За приготвяне на тази напитка трябва да се смесят следните съставки в специална инсталация:

    вода;
    киселина;
    сол;
    хранителна сода.

Как газираната вода и содата въздействат на организма?

Ако не разглеждаме естествено газираната минерална вода, а се сравняват само обикновената газирана вода и содата се получава следната картина:

    И двете напитки са с високо съдържание на въглероден двуокис.
    И двете нямат хранителна стойност;
    И двете не съдържат хранителни вещества и витамини, необходими за развитието на организма;
    Газираната вода съдържа по-малко бикарбонат на натрия от содата;
    И двете отмиват калция от организма, въпреки че содата по-силно допринася за този вреден за костите процес, поради наличието на повече киселина;
    Известно е, че всички газирани напитки са вредни за стомашно-чревния тракт;
    Съществува мнение, че всяка газирана вода допринася за развитието на целулит.

Заключения:

Установено е, че обикновената газирана вода е по-малко вредна от содата. Но строго погледнато, и в двата случая полза не се наблюдава. Въпреки, че трябва да признаем, че газираната вода е прекрасно средство за утоляване на жаждата и има приятен вкус. В горещо време е особено трудно да се откажем от това удоволствие. Да пие или да не пие, всеки трябва да реши за себе си.

# 13
  • Мнения: 100
Искаш да кажеш, че дори със здравословна и полезна храна можем да се докараме до затлъстяване? Това напълно обезсмисля здравословното хранене.

Аз съм на противоположното мнение. Не може системно да преяждаш с полезна храна, освен ако имаш дефицити в организма. Ако си здрав, единият ден ще си по-гладен, на следващия по-малко гладен. Но ми се вижда невъзможно да преяждаш с месеци или години на НВХ и да пълнееш. Противоестествено е. Нали вече организмът се е наситил и възстановил.

Да не говорим, че в един момент човек има и нужда да се раздвижи. Когато се храниш качествено, имаш енергия и започваш да се движиш повече и така се променя хормоналния отговор и инсулиновата чувствителност.

Според мен, ако системно се преяжда на нашия режим, значи има някакъв голям проблем и не може да се оправи с хранене.

Но категорично не съм съгласна, че калориите изобщо имат значение, освен ако са разлики от рода на 1000-2000 калории на ден повече от нормалното.

Но ако са примерно 100-300 ккал разлика, това е доста малко. Една салата е толкова и ако човек изяжда една салата повече на ден, това няма да го направи по-дебел.

# 14
  • Мнения: 100
Хм, вижте това: http://www.bg-damma.com/sport-i-zdrave/preventsia/4301_maje-nadn … mp;utm_campaign=0

Ако мъжът ви е дебел, направо се развеждайте.  Shocked
Аз съм малко озадачена от статията, но масовия читател ще бъде очарован.  Sick

Общи условия

Активация на акаунт