КОЗУНАЦИ - сезон 2014 г. - тема 3

  • 39 286
  • 733
  •   1
Отговори
# 675
  • Sofia
  • Мнения: 21 731
Радвам се!  Grinning 
И аз благодаря на всички опитали за доверието!  Hug

# 676
  • Мнения: 7 779
Никога не съм обръщала внимание, че в Метро има  вносно брашно. На Divella купувам грис от там, наистина няма нищо общо с българския. Благодаря за информацията и аз ще го потърся това брашно.
Дивелла  го има и в други хр.магазини -  Т-маркет и по-малки супери. аз знам ,че това брашно се пакетира в БГ. а щом българин има допир с нещо , то вече не е оригинал. да , сравнително добро брашно е спрямо другите продавани в БГ. аз съм виждал техни брашна от различни видове пшеница - мека, твърда. за това четете какво пише на етикета.   bouquet

# 677
  • Sofia
  • Мнения: 21 731
се пакетира в БГ. а щом българин има допир с нещо , то вече не е оригинал. [/color]
Мдааа... като зехтините, които са от Гърция, Испания, Италия... ама пакетирани нейде в ЕС.  Wink
Ама ако го срещна, ще го пробвам, брашното де... зехтина не.

# 678
  • Мнения: 213
Аз взех на СофияМел брашното за козунаци - правих по рецептата със заквасена сметана (благодаря за нея!), но на 200 гр. сметана и 3 яйца с 1 белтък ми пое по-малко брашно от рецептата - около 630 гр. макс, не съм мерила съвсем точно.
Със същото брашно пробвах и питка - там имам уж мааалко повече опит, та си сложих обичайното количество течности и около 500 гр. брашно, ами наложи се да добавям течност.
Получиха се, изядоха се, но си беше доста дебнене на консистенция на тестото.

# 679
  • Мнения: 7 779
ето как изглежда това за пица

Скрит текст:
http://www.supermag.bg/brashno-i-smesi-za-hlebopekarna/брашно-за-пица-divella-farina.html
[/color]

# 680
  • Sofia
  • Мнения: 21 731
... но си беше доста дебнене на консистенция на тестото.


... за брашното в дадена рецепта за тесто, по-принцип (да не кажа "никога") не трябва да се мисли като за константна величина. Винаги може да отиде точно, повече или по-малко от дадения грамаж. Затова и обичайно се пише да се получи меко/твърдо тесто.  Понеже  в рецпетата има и други продукти ( и осбенно яйцата, които не са едно с друго еднакви, дори да са един рамер) и с различни уреди и съдове се мерят, и брашната са различни - различно количество течност поемат.

# 681
  • Мнения: 213
... но си беше доста дебнене на консистенция на тестото.


... за брашното в дадена рецепта за тесто, по-принцип (да не кажа "никога") не трябва да се мисли като за константна величина. Винаги може да отиде точно, повече или по-малко от дадения грамаж. Затова и обичайно се пише да се получи меко/твърдо тесто.  Понеже  в рецпетата има и други продукти ( и осбенно яйцата, които не са едно с друго еднакви, дори да са един рамер) и с различни уреди и съдове се мерят, и брашната са различни - различно количество течност поемат.


Съгласна! Благодаря и за съветите, които се дават в темата!   bouquet
Просто ми беше малко странно, щото досега винаги първоначално ми се получава по-течно тесто и се налага да добавям брашно (пак на Софиямел, но най-често класик), а този път обратно (за хлебно тесто става въпрос, че с козунаците едва тази година се престраших пак, след едни... хм... трагикомични резултати отпреди 2-3 години... Simple Smile Признавам и, че не съм много по месенето, ако не беше машината едва ли щях да правя - моето уважение към хората, които обичат да месят тестото с ръце   bouquet - та и затова съм много доволна, че резултатите са одобриха! Вчерашните гости определено наблегнаха на питката и козунака! А специално опитах "месните", да не съм се изложила нещо с тях, ма си ставаха... Laughing

# 682
  • Мнения: 6 924
Христос Возкресе!

Да покажа и моите козунаци (по рецептата на Мимито, представена от Джемма), като аз спазих точно рецептата както е по Мимито (разтворих захарта във вода). Ето ги:
http://fortuna70.snimka.bg/cooking/velikden-2014.814834
Там съм показала и кифличките по рецепта на Джемма, и боядисаните яйца (с природните бои не ми се получиха, единствено с луспите от лук станаха хубави, догодина ще боядисам повече с тях).

Весел празник!  Simple Smile

# 683
  • София
  • Мнения: 313
Моите козунаци са вече в историята, т.е. в стомасите  Grinning

Искам много, много да благодаря на Морена за рецептата!   bouquet
Станаха изключително вкусни, хем пухкави, хем влажни, имаха и конци - най-сполучливия ми опит до момента!  Hug

# 684
  • тук
  • Мнения: 510
Никога не съм обръщала внимание, че в Метро има  вносно брашно. На Divella купувам грис от там, наистина няма нищо общо с българския. Благодаря за информацията и аз ще го потърся това брашно.
Дивелла  го има и в други хр.магазини -  Т-маркет и по-малки супери. аз знам ,че това брашно се пакетира в БГ. а щом българин има допир с нещо , то вече не е оригинал. да , сравнително добро брашно е спрямо другите продавани в БГ. аз съм виждал техни брашна от различни видове пшеница - мека, твърда. за това четете какво пише на етикета.   bouquet

Много беше трудно да прочета каквото и да е на тази опаковка. Пишеше само на италиански. Беше 5 кг., за първи път срещам такава.
Скрит текст:

Малки съм виждала на много места, но това си беше оригинал според мен. / някаква предпразнична грешка на системата  Laughing /

Последна редакция: пн, 21 апр 2014, 16:31 от karry port

# 685
  • Вила Великула
  • Мнения: 2 089
Никога не съм обръщала внимание, че в Метро има  вносно брашно. На Divella купувам грис от там, наистина няма нищо общо с българския. Благодаря за информацията и аз ще го потърся това брашно.
Дивелла  го има и в други хр.магазини -  Т-маркет и по-малки супери. аз знам ,че това брашно се пакетира в БГ. а щом българин има допир с нещо , то вече не е оригинал. да , сравнително добро брашно е спрямо другите продавани в БГ. аз съм виждал техни брашна от различни видове пшеница - мека, твърда. за това четете какво пише на етикета.   bouquet


Много беше трудно да прочета каквото и да е на тази опаковка. Пишеше само на италиански. Беше 5 кг., за първи път срещам такава.
Скрит текст:

Малки съм виждала на много места, но това си беше оригинал според мен. / някаква предпразнична грешка на системата  Laughing /
пише, че е брашно от пшеница тип 00, без добавки.
От тази марка има и брашно, което е специално за сладкиши, но и от това става ок.

# 686
  • Мнения: 206
Има и друго на Divella за сладкиши, торти и кексове.



И аз ползвам това италианско брашно.При мен даже от скоро пуснаха Manitoba "за продължително втасване"-lunga lievitazione .


Откакто го пуснаха в магазина до нас взимам само от него за всякакви теста. А за кексове и други вземам self-raising (самонабухващо)


# 687
  • София
  • Мнения: 11 750
Ако това брашно ви попадне изобщо не се замисляйте , а  си вземете веднага. На същата цена е, около 2 лв и нещо. Още по-добро е от  Farina  Peace  Напред в темата го бях коментирала, но никой не ми обърна внимание тогава, защото беше още рано за козунаците, и го има  в София.

# 688
  • Мнения: 1 517
 Rolling Eyes Срам не срам тези брашна не съм г срещала по нашите магазини Peace

# 689
  • Мнения: 741
Христос воскресе!
Направих за първи път козунаци и аз! Пробвах три рецепти от форума, възхитена съм от резултатите и от трите и искам да изразя голяма благодарност на момичетата, които са ги споделили:
  bouquet   bouquet   bouquet за Джемма /традиционен козунак/, Еликсир /пробвах рецептата за козунак със заквасена сметана/, Max-mama /бърз козунак, благодаря и за обясненията на Galausa/.
Лично на мен най- лесно ми беше с бързия козунак на Max-mamа. Месих и по трите рецепти само с машината за хляб  Embarassed, първото втасване го направих върху радиатора на парното в контейнерчето от машината, второто втасване в тави във фурната, включена на 40 градуса.
Много съм доволна от резултатите!   

Общи условия

Активация на акаунт