НВ-ВМХ, част 85 - тема за здравословното хранене и всичко, свързано със здравето

  • 47 074
  • 745
  •   2
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 167
Джия, какъв е този "крем фреш" който си хапваш?


Нещо като кисело мляко е, само че е много по-гъсто и маслено и не е леко, като него. Мисля, че в България няма.  Thinking Може и да има в Лидъл все пак.

# 46
  • UK
  • Мнения: 727
Крем фреш е заквасена сметана  Peace

# 47
  • Мнения: 6 346
В България не съм виждала да има крем фреш, дори в Лидл.

Всъщност може би наистина заквасената сметана да отговаря на крем фреш. newsm78 Гледам, че в Швеция се продава някаква с 34% масленост, а сигурно има и с други процент.

# 48
  • Sofia
  • Мнения: 358
Благодаря ви за инфото момичета.

# 49
  • София
  • Мнения: 1 047
В България не съм виждала да има крем фреш, дори в Лидл.

Всъщност може би наистина заквасената сметана да отговаря на крем фреш. newsm78 Гледам, че в Швеция се продава някаква с 34% масленост, а сигурно има и с други процент.
Аз във Франция съм опитвала и сметана с 42%  Heart Eyes
http://www.gourmandie.fr/fr/produits/creme-fraiche-normandie-epaisse,3620.html
А може и да се направи в къщи, подобно на киселото мляко http://www.kitchenchemology.com/recipes/creme-fraiche-at-home

# 50
  • Мнения: 6 346
Да, и аз бях запомнила, че е с по-висока масленост от нашата заквасена, но май консистенцията й е течна. newsm78

# 51
  • UK
  • Мнения: 727
Шоки не е съвсем течна, по-скоро е като негъсто кисело мляко.
 Ние си имаме clotted cream, 65-68% масленост, но гледам да нямам близки срещи, защото не спирам докато не свърши кофичката  Mr. Green

# 52
  • Мнения: 6 346
В един английски блог също чета за double cream, която била с 60% масленост Crazy Да, това са големи благини Embarassed

# 53
  • Мнения: 1 274
В тази тема ли беше писал някой как се прави сметана от масло и мляко? Просто се смесват в блендер и се получавало. Не съм го правила, но е решение, когато на пазара липсват подходящи продукти.

# 54
  • Мнения: 1 167
Всъщност има крем фреш от 9% и 18% масленост

Когато е 38% се води заквасена сметана

# 55
  • Мнения: 1 559
megan79, не се чувствай виновна! Hug Не всеки успява да стане стриктен веднага, а и не знам някой да успява да бъде абсолютно стриктен през цялото време. Crazy Освен това какво точно означава стриктност - това е доста индивидуално... Пък и нуждите на всеки са различни.
Шоки , така е.. Абсолютно съм съгласна 👍
Аз съм активно спортуваща и имам нужда от въглехидратчета( гледам да ги ограничавам вечер най-вече)Искам едно чистене да направя на 2-3 кила, но в момента(явно сезона не работи с мен) не се получава ...

# 56
  • Мнения: 120
Здравейте! От януари месец съм на този режим, като има периоди, в не съм много стриктна. Не пиша често в темата, но я чета много редовно.
Искам да помоля за мнението ви, най-вече на Кам относто кръвните ми резултати и има ли за какво да се протеснявам?

Левкоцити/WBC         7.8        G/L     3.5-10.5    
     LYM%         37        %     25-40    
     MID%    L     1        %     2 -11    
     GRAN%         62        %     50 -68    
     LYM         2.9        G/L     0.90-3.0    
     MID    L     0.06        G/L     0.20-0.80    
     GRAN         4.83        G/L     1.6-7.5    
     RBC         4.44        T/L     M 4.40-6.00; Ж 3,70-5,30    
     Хемоглобин/HGB         111        g/L     120-160    
     Хематокрит/HCT    L     0.3        L/L     М 0,40-0,55; Ж 0,36-0,50    
     MCV    L     68        fl     80-96    
     MCH    L     24.9        pg     28.0 - 34.0    
     MCHC    H     364        g/L     320 - 360    
     Тромбоцити/PLT         262        G/L     110-450    
СУЕ/Скорост на утаяване на еритроцитите/ESR         20        mm/h      2-25    
БИОХИМИЯ/BIOCHEMISTRY
Име на теста (изследване)         Резултат      Единици    Референтни стойности    Метод
Холестеролов профил*                 mmol/l         
     Холестерол/Cholesterol    H     6.11        mmol/l     3.4-5.2    
     HDL-хол.         1.6        mmol/l     м. >1,0; ж.>1,20    
     LDL-холестерол/LDL-cholesterol    H     4.9        mmol/l     2,6-4,7    
     Триглицериди/Triglycerides         0.7        mmol/l     0.6-2.3

А това са миналогодишните стойности:
Холестеролов профил*                 mmol/l         
     Холестерол/Cholesterol    H     5.48        mmol/l     3.4-5.2    
     HDL-хол.         1.49        mmol/l     м. >1,0; ж.>1,20    
     LDL-холестерол/LDL-cholesterol         3.7        mmol/l     2,6-4,7    
     Триглицериди/Triglycerides         0.8        mmol/l     0.6-2.3

Мислите ли че са необходими някави промени в храненето?

Последна редакция: ср, 05 ное 2014, 14:05 от zipy

# 57
  • SA
  • Мнения: 3 196
Привет, zipy!
От крьвната картина прави впечатление, че имаш лека анемия, която много вероятно да е желязонедоимьчна. Мисля, че е добре да си изследваш още серумно желязо и ЖСК, за да се уточни, тьй като има и други видове анемии, даващи подобно отклонение в показателите.
От мастния профил не мисля, че има нещо притеснително - виско HDL, ниски триглицериди, изобщо характерни за нашето хранене показатели. Сьотношенията, които най-често се изчисляват са ти добри.
Сега виждам, че си постнала и миналогодишните стойности на холестерола.
И те са добри. Прави впечатление, че има леко увеличение на общия холестерол, както и на HDL, което е напьлно нормално при този начин на хранене.

Последна редакция: ср, 05 ное 2014, 14:12 от kameloth

# 58
  • Мнения: 6 346
Само да спомена, че имаме нова книга за вит. Д в библиотеката благодарение на yulinga  bouquet

# 59
  • Мнения: 120
Много благодаря за експресния отговор, Кам. Миналогодишните изследвания са от период, когато се хранех високо въглехидратно, анемията също ми е от много години, но се подобрява от режима, защото миналогодишната стойност на хемоглобина беше 103, а сега е 111. Също ми направи впечатление, че стойността на кетони в урината +– 0.5, а миналогодишната е 0, но напоследък имах доста дни с повечко въглехидрати.

Общи условия

Активация на акаунт