Великден в чужбина

  • 7 052
  • 90
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 7 430
Тъкмо примигвах на снимката ти преди да видя този текст LaughingКозунак никога не съм правила Confused, тъй че приемам рецепти LaughingСтига да не се за машина за хляб, защото аз изпълнявам ролята на машина, а помня че ти май ползваше такава Wink

Билянка и аз преди да дойда тук не бях правила никога  Naughty и  първите 2 пъти като го правих нямах машина и бърках на ръка Wink
Ето тук   съм сложила снимки - през годините  Wink
Едните са малко позигоряли, ама който играе карти и ....май позабравя малко  Mr. Green

Тук е рецептичката както вече обясних - правя я и в машина и на ръка Peace

# 46
  • Мнения: 1 393
Ние празнуваме и двата Великдена, защото мъжът ми е католик.
Аз винаги боядисвам яйца (с боя и също ги рисувам с пастели, обикновено стават много свежи, живот и здраве като направя тази година, ще пусна снимчици да се изфукам  Laughing).
Мъжът ми обожава козунак (даже това му е една от коронните думи в  българския репертоар, с който умилява майка ми по тел.  Wink). Купуваме го от доста голяма гръцка колония, която за късмет имаме наблизо.
Също така спазваме и обичая с чукането на яйца, но общо взето това е (на църква примерно не ходя, въпреки че имаме православна такава наблизо).

# 47
  • Мнения: 822
И аз държа на нашите традиции...Боядисвам яйца,като вече и зверчето се опитва да взема участие,и си меся козунаците сама-за мен има нещо много тържествено в самия процес на правене на козунак.Не че съм кой знае колко добра.
А за местния празник му подарявам шоколадови яйца и други сладости.Тази година ще го карам да си ги търси сам...
Мисля,че е необходимо да познава поне малко тукашните традиции.Ако аз не го запозная с тях,ще го направят в училище...

# 48
  • пак на Рив Гош
  • Мнения: 2 674
Ние не сме от най-вярващите, така че не правя кой знае какво за Великден.
Празнуваме католическия, със смесица от двете традиции. Гледам да боядисам яйца (по-точно ги рисувам с моливи), но козунак не правя. Опитах се да меся два пъти, но и двата пъти на нищо не заприлича, та го изхвърлих  Embarassed... какво да се прави, кьопава съм си в ръцете, не мога да се сравнявам с майсторки като Дидка и Скарлет...   chef
та и тази година тук ще купя един бриош (дето най- се доближава до козунака), та ще си го хапнем, а пък за малката ще има и шоколадово яйце (пък и за мама и татко също  Simple Smile).
Абе, все пак гледам да спазвам по някоя и друга традиция  Simple Smile

# 49
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Здравеите мили майчета  и жени , със съруга  ми живеем вече 4 години в Чехия. Тук  90 процента от населанието са католици ,ние  обаче  спазваме доколкото можем българската традиция както за Великден така и за всички големи християнски празници,това силно ни зарежда и радва. Аз никога докато сме живяли в БГ не съм се  захващала с козунаци или баници,ама тук като ,че ли това да меся стана неразделна част от ежедневието ни. Имам добре изпитани рецепти за козунаци ,че сега колкото повече наближават празниците толкова повече ма радва факта ,че ще меся и пека... Проблем е тук в областта  няма православен храм,та минаваме без Неделната литургия ,хахаха
Колкото до Чехските традиции да се сурвакат за Великден не ми се струва весело или пък да пекат т.н. ваночка -който е точно като козунак за Коледа .....имат малко обърнати разбирания .... Rolling Eyes Rolling Eyes   

# 50
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
Най-напред стафидите 150 гр. се накисват добре в ром ,ако може и ден преди да се използват.
6 бр.яйца
2-3 ч.ч захар
2пакетчета суха мая или колколо кибритена кутия обикновена мая
 3 ч.ч. прясно мляко
кората от 1 лимон ,
1-2 ч л. ром
2 броя ванилия поне
1ч.л. сол,
1 непълна чаша с мазнина най- добре да 1/2 олио и 1/2 мас който не обича така може да се сложи само масло,
брашно към 1 и 500 кл.
 Когато се започва всички продукти да бъдат предварително позатоплени и помещението в което ще се меси тестото и ще втасва да бъде топло и да няма въздушни течения в него.
Разбъркайте маята с малко топло мляко докато се получи кашичка и хубаво я завийте с кърпа оставете на топло да втаса.
Разбиите  в( голяма купа )с миксер на пяна яйчицата с захарта.
В същата купа прибавете втасалата мая и остака от млякото също лимоновата кора, ванилията,солта и 2/3 от мазнината(другата е за месенето)  накрая се добавя брашното(тука много спасиалисти казват е добре да се прави кладенче от брашното и течните съставки да се слагат после върху него ,ама аз съм на мнение ,че така е по -трудно да се прецени колко точно брашно сте поеме сместа и ,ако брашното е такова ,че поема повечко може да стане твърд и самия козунак).Най-важното е колко е по-топла стаята толко по-добре се меси и втасва.
Омесва се гладко тесто, като при месенето ръцете се потапят постоянно в мазнината същото важи и за плота дето месите.
Когато в тестото се получат мехурчета, го оставете в купа намазана с мазнина, да втасва на топло и след като овеличи двойно размера си отново го премесвате и отново го оставяте да дебелеее .... така минимум 2 пъти и всеки път хубаво да омекне да не се лепи и да е на твърдина на пипане като т.н мекото на ухото ..
Аз лично слагам добре изцедените стафиди съвсем накрая за да не ми пречат докато меся при последното месене го усуквам  с мазнината та да се цепи , и се дели на 6 топчета от който се оформят плитките му , слагам в висока мазна тава да втаса,за 40 мин после  chef chef  преди да го сложа в фурната  го намазвам с разбито с малко оцедец жълтък , се посипва с захар и отгоре които обича набожда четвартинки орехчета   пека на 175 градуса за кум 1 час   налага се да се покрива отгоре ,ако бързо се запаче ....

ТОВА Е ЛЕСНО Е САМО МАЛКО ВРЕМЕ ТРЯБВА И СТАВА  ВКУСОТОЙКА ..... 

Последна редакция: ср, 12 апр 2006, 19:12 от ivalex

# 51
  • Мнения: 5 183
Празнуваме си нашия Великден, както си му е реда -  ходим на църква, боядисваме яйца, не меся козунаци, но курабийки някакви правя, я подобие на козунаци купуваме. На тукашния Великден си разменят децата на съседите и нашето шоколадви яйца и зайци...

# 52
  • Чехия
  • Мнения: 1 071
знам че любопитството убива котката ама мила MaIka  каде е Страната на големия бял облак ,или аз сум май зле с географията хахахахах

# 53
  • Мнения: 1 526
За мой(наш) късмет наш добър приятел е хлебар - така че той ще `врътне` козунаци. абоя ми праща мама с децата ще `творим`! Party

# 54
  • Мнения: 7 091

Ей тука са ми козунаците:
http://community.webshots.com/album/548912181qxgTel

Много ти благодаря Скарлет за рецептата! Станаха разкошни направо! От една доза на това, което си написала направих 2 малки и 1 голям козунак. Делят се на конци и са най-вкусния мирис на Великден, който си спомням! Hug Heart Eyes

# 55
  • Мнения: 2 952
Ние не празнуваме , но християните правят много тържествено посрещането в  Ерусалим на  Божи Гроб.Много туристи , екскурзии .....така ....

# 56
  • Мнения: 3 423
Боядисваме с мъжа ми яйца, аз меся козунаци, които винаги се надигат  Naughty, после се срещаме с българи и си мерим силите в надчукване с яйца. Ходили сме и няколко пъти на църква досега. Там също е тържествено. Мъжът ми не е българин, но понеже и двамата сме православни, празнуваме нашенския Великден. Шоколадовите яйца и зайците не ни вълнуват толкова.

# 57
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
уауууу Tandoori, невероятни са Flutter  bouquet

# 58
  • Мнения: 7 091
уауууу Tandoori, невероятни са Flutter  bouquet


 Мерси, и аз много нескромно им се радвам  Laughing, пратих снимки на майка ми и баба ми, че да се радва жената докато е жива да види, че съм направила козунаци. Това е едно от малкото неща дето баба нямаше време да ме научи и и беше много мъчно, че не ми е оставила " наследство" умението да правя козунаци. Сега вече може да е спокойна поне  Mr. Green

# 59
  • Мнения: 822
Поздравления,Tandoori!
Наистина изглеждат чудесно!За козунаците най-важно е желанието,или меракът,както казват хлебарите в нашия край,а ти явно го имаш... Hug

Общи условия

Активация на акаунт