Козунаци месите ли?

  • 52 913
  • 400
  •   1
Отговори
# 390
  • Мнения: 6 958
Аз не мога да правя козунаци  Rolling Eyes Но момичета като ви гледам снимките направо се изумявам на таланта ви... че те са хиляди хиляди пъти по хубави дори и от тези от магазина. Браво на вас  Hug

# 391
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
ISOLDE като чета какво ти е било тесото мисля че е превтасало, може би ако намалиш времето за втасване, а може и повече да ти е дошла течността, нека и другите си кажат мнението

# 392
  • Мнения: 5 500
Tandoori, спокойно  Peace не по твоята, първата беше с 2 яйца, 250 мл мляко, 100 мл олио, 150 гр захар, мая и 500 гр брашно, втората същата но с 3 яйца и 125 мл мляко. Аз си открих грешката, мислех мързелешката да го направя, но не стана. Може би защото на разпети петък нищо не се прави, знам ли  ooooh! Слагах тестото по инструкциите на машината, първо течни, после сухи, мая най-отгоре и да няма контакт с другите продукти. Може би за това не стана. После смесих яйца и захар, добавих мазнината и топлото мляко с маята, разбивах ги в мивката пълна с топла вода, по съвет на Тането  Peace и нейна рецепта, и така ги сложих в машината, после отгоре брашното и така. Веднага стана на топче тестото. Но сложих брашно 450 и прясна мая. И така конците си личаха още в тестото, после омесих, машината втасва към 50 мин, сложих стафиди и оплетох и бам във фурната на 50 градуса докато не се надигна максимално. Но пък сега направих грешката да разделя тестото и за козунак и за руло, та козуначето стана малко. Ама му се личат плитките и конците така  Mr. Green Опитвах се да пусна снимки, но нещо сайта е запразнил май  Laughing ще пробвам пак утре. Днешните ще ги нося утре в майка ми, но като се върнем ще направя твоята рецепта за свеки други ден!
Обаче се изумих от всички момичета, страхотни козунаци  Laughing Мъжа ми вика, че съм си усложнявала живота максимално  Joy ама на мен по ми харесва да замирише в къщи на хубаво печено козуначе Grinning

# 393
  • Мнения: 7 091
Tandoori, спокойно  Peace не по твоята, първата беше с 2 яйца, 250 мл мляко, 100 мл олио, 150 гр захар, мая и 500 гр брашно, втората същата но с 3 яйца и 125 мл мляко. Аз си открих грешката, мислех мързелешката да го направя, но не стана. Може би защото на разпети петък нищо не се прави, знам ли  ooooh! Слагах тестото по инструкциите на машината, първо течни, после сухи, мая най-отгоре и да няма контакт с другите продукти. Може би за това не стана. После смесих яйца и захар, добавих мазнината и топлото мляко с маята, разбивах ги в мивката пълна с топла вода, по съвет на Тането  Peace и нейна рецепта, и така ги сложих в машината, после отгоре брашното и така. Веднага стана на топче тестото. Но сложих брашно 450 и прясна мая. И така конците си личаха още в тестото, после омесих, машината втасва към 50 мин, сложих стафиди и оплетох и бам във фурната на 50 градуса докато не се надигна максимално. Но пък сега направих грешката да разделя тестото и за козунак и за руло, та козуначето стана малко. Ама му се личат плитките и конците така  Mr. Green Опитвах се да пусна снимки, но нещо сайта е запразнил май  Laughing ще пробвам пак утре. Днешните ще ги нося утре в майка ми, но като се върнем ще направя твоята рецепта за свеки други ден!
Обаче се изумих от всички момичета, страхотни козунаци  Laughing Мъжа ми вика, че съм си усложнявала живота максимално  Joy ама на мен по ми харесва да замирише в къщи на хубаво печено козуначе Grinning


Значи на мен ми се струва, че 250 мл мляко на 500 грама брашно е много. Аз слагам 250-300 гр мляко на цял килограм брашно. Струва ми се, че може от това да се е получило разкашкано тестото.  Дано стане следващия път!!!

# 394
  • Мнения: 1 216
Аз омесих по рецептата на Наталина - Чешки козунак.
Сложих яйцата с белтъците, жал ми беше да хвърлям Grinning, брашно около 800 г и стафидите ги поръсих с малко уиски. Това са моите изменения, то няма да съм аз, ако не променя поне малко.
Мъж ми го оплете с 4 плитки по инструкциите Grinning. Като за първи опит стана много хубав. Пекох около 50 мин на 180, може би трябваше още малко да пека, или на по-висока Т.

# 395
  • Мнения: 1 120
да се похваля и аз.за първи път правих козунак.на външен вид не са нищо особено,но станаха вкусни.за съжаление,отгоре малко ги позигорих,но ги правих в свекървата и нейната печка пече или на 0* или на 300*
http://snimka.bg/album.php?album_id=121411&photo=4

не знаех,че толкова много трябва да се меси.още ме болят ръцете и кръста  Tired
  bouquet

# 396
  • Мнения: 330
Ами от вчера и аз меся козунаци  Sunglasses
Аз омесих по рецептата на Наталина - Чешки козунак.
И аз така. Стана много вкусен. Малко на козунак не го докарах (попрепекох го отвън, а отвътре нещо не стана точно както трябва) ама... като за първи път съм доволна  bowuu
Ето за който иска да надникне:  Wink
http://snimka.bg/album.php?album_id=121871&photo=7

# 397
  • Откъм Варната
  • Мнения: 1 646
...не знаех,че толкова много трябва да се меси.още ме болят ръцете и кръста  Tired
  bouquet

Аз затова не меся, смятам да си купя машинка да ми меси, а иначе нашите козунаци мъжа ми ги направи, ама той нали работи в таквоз предприятие и от там ни донесе, оплел е към 3000 за 3 дена   #Crazy горките му ръце, но друго си е домашния, тез неговите са със заместители на яйцата и захарта, но са като "истински" на вид и вкус

# 398
  • Мнения: 3 861
хайде и аз да се включа в козуначената тема.

Козунаците ми станаха добри и много вкусни, НО....

Аз нещо не съм много доволна, не ми се теглят много на конци...Защо така???

иначе са влажни вътре, сочни, вдигнаха се страхотно, но не са на конци...поеха много повече брашно от предвиденото, не сложих и цялото  предвидено мляко защото рецептата ми беше за 1, 5 брашно, а то пое 2 кг при не цялото сложено мляко, ако го бях сложила всичкото сигурно щеше да отиде още половин кило брашно, даже и отгоре. Съответно тестото ми докато го месих не ми беше еластично, стана готино чак като го заблъсках в масата, мъжа ми също го би, че аз отмалях по едно време и основно наблегнахме на удрянето , а не на месенето. Стана си на мехурчета, всички екстри, втаса много добре, опекоха се много добре, нооооо не е на конци #Cussing out

По късно мога и снимка да пусна

# 399
  • Мнения: 5 500
А, и аз това искам да знам? Тайната на конците, защото моето тесто имаше конци докато го месих, ама днес като го разрязах козунака, конци цък  Naughty И отвътре беше сухичък, давайте идеи защото тая вечер пак ще правя, докато не направя както го искам няма да мирясам  Crossing Arms

# 400
  • Мнения: 7 091
А, и аз това искам да знам? Тайната на конците, защото моето тесто имаше конци докато го месих, ама днес като го разрязах козунака, конци цък  Naughty И отвътре беше сухичък, давайте идеи защото тая вечер пак ще правя, докато не направя както го искам няма да мирясам  Crossing Arms

Тайната на конците е в измесването, разточването и усукването на фитилите. Колкото повече усуквате фитилите ( и разтягате) толкова по-добре става. Това обаче, че концентрацията мляко:брашно не е колкото трябва също влияе. По рецептата, която аз пуснах винаги стават на конци, но количеството е абсолютно точно. Ако не се получи нормално на гъстота тесто, значи нещо не е измерено както трябва. Затова и искам да напомня, че между милилитри и грамове има разлика. Много често вместо да се мери грам брашно се мери в чаша ( което по обем е в милилитри), от там идват и грешки. Най-точно се измерва с кухненска везна.
Успех и дано този път се получат както искаш!  bouquet

Общи условия

Активация на акаунт