Козунаци месите ли?

  • 52 920
  • 400
  •   1
Отговори
# 45
# 46
  • Мнения: 22 867

Опитът ти е твърде успешен! Браво на теб!  chef  bouquet

# 47
Благодаря ти ,Iabrex.Да вторият пьт се получи добре.Но ако беше видяла пьрвият ми козунак-олеле -от страх да не остане суров така го бях препекла,че едва го рязах.

# 48
  • Мнения: 732
Купувам ги, 1-2 пъти се пробвах и нищо не стана Embarassed Embarassed
Винаги съм се възхищавала на жени, които са умеятни

И аз така EmbarassedКупувам си ги.  Много бих искала сама да си направя някой път, но мисля че ще се изложа Mr. Green

# 49
  • у нас
  • Мнения: 660
Преди 2 дена толкова ми се прияде козунак и в 23.00 часа реших да меся.Взех рецептата от едно списание.Изглеждаше ми много трудна,в смисъл,че много месене изискваше и доста продукти.Месих като луда близо 40 минути.Оставих го да втаса,ама не втаса.Чаках,чаках,чаках и накрая го метнах във фурната.Стана по-твърд и от подметката ми SickОбаче как сладко миришешеееее и нали съм бременна,си хапнах малко от въпросната подметка.Чудя се дали е от маята(ама тя е прясна) или от това,че много масло се искаше в рецептата,а гледам вашите са все с олио newsm78 Сега вече събрах от вас маминки изпитани рецепти и след малко ще се забия в кухнята

# 50
  • Мнения: 1 708
Аз обожавам да меся и когато си правя козунаците някак ми е по-празнично.Миналата година гледах една жена беше на гости при Гала и направи страхотни козунаци.Копнах си рецептата и аз ги направих.Наистина станаха изключителни.Мисля и тази година да използвам тази рецепта.
Много е важно да се спазват пропорциите ,начина на втасване,печене.....

# 51
  • Мнения: 22 867
 sneji_ ,ако не ти се свиди, сподели рецептата за тия изключителни козунаци.  love001

# 52
  • Мнения: 1 708
sneji_ ,ако не ти се свиди, сподели рецептата за тия изключителни козунаци.  love001
sneji_ ,ако не ти се свиди, сподели рецептата за тия изключителни козунаци.  love001

Как ще ми се свиди моля те!Нямаш проблеми,но ще я напиша довечера или утре ,защото рецептата не е в мен! Peace

# 53
  • Бургас
  • Мнения: 3 553
Никога не съм месила козунак. Не обичам козунак и затова нямам мерак да меся, купуваме 1-2 за празниците, колкота за цвят.

# 54
  • Мнения: 1 708
Ето и обещания козунак:

9 яйца
1кг ,1.300 кг.брашно
320 мл.прясно мляко
300 гр.захар
200 гр.масло
100 гр.олио
1 кубче мая
лимонена кора и ванилия

1. 3 яйца+6 жълтъка+захарта разбиваме с миксер и прибавяме топлото прясно мляко

2.Разтопяваме маслото и смесваме със олиото

3.натрошаваме кубчето мая+1ч.л захар+малко мляко+2ч.л брашно - разбъркваме и оставяме да втаса

4.Слагаме брашното в голяма купа и започваме да прибавяме яйчената смес като разбъркваме с миксер.Продължаваме с дървена лъжица като прибавяме маята,ванилията и лимоновите корички.

5.Започваме да месим като отстрани на тестото поставяме по малко от мазнината и така докато попие всичката.

6.Аз лично бия тестото около 100 пъти

7.Оставяме да втаса.За да разберем дали е втасало натискаме с пръсти и ако е готово формата му се връща.

8.Премесва се 2-3 пъти

9.Разделя се на три части.Всяка част се разточва и се слага следната плънка:
   1 канела
    стафиди
    орехи                              Всичко това се омесва на кашица с малко прясно мляко
    захар
    мед
    прясно мляко


Завиваме рулата,оплитаме и оставяме да втаса отново.

Намазваме с разбито яйце и 2 с.л олио

Печем в умерена фурна.


Аз съм го правила и в по-малки дози,и с плънка и без плънка!

# 55
  • Мнения: 22 867
Като гледам продуктите - сигурно ще е много вкусен.  newsm10 Ама като се знам каква съм майсторица...........Май ще взема да опитам половин доза, пък каквото сабя покаже. Ако стане, ще се прежаля за Великден и за цяла доза. Благодаря за рецептата! newsm51

# 56
  • в Tara
  • Мнения: 3 287
аз преди бях питала, ама като не ми отговори никой пак да питам...
случайно някой да е правил козунак с крем? Blush

# 57
  • Мнения: 97
Извинявайте за глупавия въпрос,но никога несъм правила а искам да опитам като се премесва 2-3 пъти след всяко месене ли втасва?

# 58
  • Мнения: 1 708
Извинявайте за глупавия въпрос,но никога несъм правила а искам да опитам като се премесва 2-3 пъти след всяко месене ли втасва?

Омесваш тестото и го оставяш да втаса като на 10-15 минути го премесваш,но не е задължително.

# 59
  • Мнения: 97
Благодаря за бързия отговор сега вече ми стана ясно:)

Общи условия

Активация на акаунт